Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایرنا»
2024-04-30@15:07:55 GMT

توافق هسته ای در ترازوی عهد شکنی و ضعف اروپا

تاریخ انتشار: ۲۰ دی ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۶۴۵۶۰۰۱

توافق هسته ای در ترازوی عهد شکنی و ضعف اروپا

بی تردید یکی از اهداف اصلی هر توافقی تامین منافع طرف های امضا کننده آن است؛ منافعی که تحقق آن در گروی پایبندی این طرف ها به توافق است و پرواضح است، در صورت نقض یک توافق از سوی هر یک از طرف های مرتبط، چنانچه سایر طرف ها قدرت اجرایی برای حفظ آن نداشته باشند، نه تنها توافق به خودی خود نقض می شود، بلکه اعتبار طرف های امضا کننده آن نیز زیرا سوال می رود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

هنگامی که نمایندگان گروه 5+1 در سال 2015 و در زمان ریاست جمهوری "باراک اوباما" بر آمریکا، توافق هسته ای را امضا کردند، کسی پیش بینی نمی کرد با تغییر رئیس جمهوری آمریکا و روی کار آمدن ترامپ این توافق از سوی یکی از طرف های امضا کننده نقض شود، اما عملا ترامپ آن را کاغذ پاره برشمرد و خروج کشورش را از برجام اعلام کرد.

بر این اساس خروج آمریکا از یک توافق بین المللی از سوی ایران محکوم شد و اتحادیه اروپا نیز اعلام کرد، تلاش خواهد کرد این توافق را بدون حضور آمریکا حفظ کرده و به آن پایبند بماند و می کوشد از شدت تنش بین ایران و آمریکا بکاهد. در همین ارتباط کشورهای اروپایی دست اندکار این توافق و پیش از همه فرانسه و آلمان از تلاش برای حفظ برجام و یافتن راهکارهایی برای تعامل با ایران و دور ماندن از تحریم های آمریکایی خبر دادند.

در این شرایط ایران منتظر اجرایی شدن اظهارات مسئولان بلندپایه اتحادیه اروپا مبنی بر حفظ برجام بود؛ اظهاراتی که با گذشت زمان مشخص شد فاقد پشتوانه اجرایی بوده است.

به عبارت بهتر انتظار می رفت کشورهای اروپایی به عنوان طرف های اصلی امضا کننده برجام بر تعهدات خود پایبند مانده و این توافق را حفظ کنند و البته در این زمینه در یک مرحله زمانی اتحادیه اروپا از سازکار و مالی جدید تحت عنوان اینستکس برای تعامل تجاری با ایران خبر داد اما عملا این سازوکار نیز به مرحله  اجرا نرسید.

به این ترتیب نه سازوکار مالی جدید و نه برگزاری نشست هایی شبیه نشست وزیران خارجه اتحادیه اروپا به منظور بررسی پرونده هسته ای و صدور بیانیه مشترک اتحادیه اروپا با هدف کاهش تنش بین ایران و آمریکا و از سرگیری گفتگو، هیچ یک عملا در حفظ برجام موثر واقع نشد.

به عبارت بهتر اروپا نه تنها نتوانست در حفظ برجام گام موثری اتخاذ کند، بلکه هنگامی که ایران از مهلت 60 روزه برای گام نخست کاهش تعهدات برجامی خود خبر داد، این اتحادیه اروپا بود که زبان به انتقاد گشود، به این معنی که آلمان، فرانسه و انگلیس مهلت دو ماهه ایران قبل از تعلیق تعهدات خود به توافق هسته ای را رد و با صدور بیانیه مشترکی اعلام کردند، هرگونه هشدار ایران را مردود دانسته و میزان احترام تهران به تعهدات خود در قبال توافق هسته ای را مورد ارزیابی مجدد قرار خواهند داد.

حال آنکه ایران، هدف از تعیین مهلت 60 روزه برای کاهش تعهدات خود به برجام را نجات توافق هسته ای عنوان کرد.

نکته قابل توجه اینکه اروپایی‌ها در قبال خروج غیرقانونی و نقض توافق از سوی آمریکا فقط به ابراز نگرانی و تاسف اکتفا کردند اما هنگامی که ایران از تصمیم به کاهش تعهدات برجامی خود خبر داد، اروپایی‌ها، ایران را به بازگشت به اقدامات قبلی خود در قبال برجام فراخواندند؛ دعوتی که مشابه آن را پس از خروج آمریکا از توافق شاهد نبودیم و شنیده نشد اروپا آمریکا را به بازگشت به توافق هسته ای فراخواند.

ضعف مواضع اروپا و تناقض آن به جایی رسید که پس از آنکه ایران از کاهش تعهدات برجامی خبر داد، آلمان با صدور بیانیه ای با لحن تند از تصمیم ایران مبنی بر آغاز غنی‌سازی اورانیوم به بالاتر از محدوده ۳.۶۷ درصد ابراز نگرانی کرد و از تهران  خواست آنچه برلین آن را "اقدامات مغایر با تعهدات ایران" می داند، متوقف کند.

با نگاهی به فراز و نشیب توافق هسته ای از سال 2015 تا پایان سال 2019 باید پرسید در پی خروج آمریکا از برجام، طرف های اصلی و مرتبط با توافق هسته ای  چه اقدامی برای حفظ آن انجام دادند؟ سوال دیگر اینکه اتحادیه اروپا برای کاهش تنش حاصل از خروج آمریکا از برجام چه گام هایی اتخاذ کرد؟

در پاسخ به این سوالات باید گفت، آنچه از اروپا دیده شد، چیزی جز بی تحرکی و برگزاری چند نشست نبود که عملا بی حاصل ماند و نشان داد، اروپا توان ایستادگی در مقابل آمریکا را ندارد.

سوال مهم تر اینکه اکنون در کوران تحولات منطقه ای و در پی لغو یکجانبه توافق هسته ای از سوی آمریکا و نیز تشدید تحریم ها و فشار حداکثری بر ایران و با در نظر گرفتن ناتوانی اروپا در اتخاذ موضعی مستقل و موثر برای حفظ برجام، باید پرسید روند عهدشکنی و نقض یک توافق بین المللی که از سوی آمریکا کلید خورد و با بی تحرکی اروپا ادامه یافت، امنیت جهان را به چه سمتی می برد؟

ناگفته پیداست کسانی که در حفظ برجام کوتاهی کرده و در مقابل عهدشکنی آمریکا تماشاچی بودند، باید هزینه این کوتاهی را بدهند، آن هم در شرایطی که امنیت منطقه به امنیت  اروپا گره خورده است و به همین دلیل اروپایی ها هستند که برای تضمین آینده امنیتی خود ، بویژه دور ماندن از تهدید تروریسم و همچنین اعاده حیثیت و اعتبار امضاهایی که تاکنون به آن اهمیتی نداده اند، باید فعال تر شود.

برچسب‌ها برجام اتحادیه اروپا خاورمیانه ایران

منبع: ایرنا

کلیدواژه: برجام اتحادیه اروپا خاورمیانه ایران برجام اتحادیه اروپا خاورمیانه ایران

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۶۴۵۶۰۰۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

تلاش مکرون برای تبدیل اتحادیه اروپا به قدرت هسته ای مستقل

 یک نشریه غربی با استناد به اظهارات اخیر رئیس جمهور فرانسه از تلاش وی برای تبدیل کردن این اتحادیه به یک قدرت هسته‌ای مستقل خبر داد.

به گزارش تسنیم، روزنامه "فرانکفورتر روند شای" آلمان در مطلبی نوشت: "امانوئل ماکرون"، رئیس جمهور فرانسه می خواهد اتحادیه اروپا را به یک قدرت هسته ای گسترش دهد. ماکرون می خواهد درباره بازدارندگی هسته ای در اروپا بحث کند. کشور او آماده است تا در دفاع از خاک اروپا مشارکت بیشتری داشته باشد.

هفته گذشته "امانوئل ماکرون"، رئیس جمهور فرانسه، در دانشگاه سوربن پاریس، دیدگاه های خود را در مورد اینکه دفاع اروپایی چگونه باید باشد، بیان کرد. بعد از آن وی این موضوع را پیگیری کرده و در استراسبورگ در مورد سلاح های هسته ای مشترک صحبت کرد.

در جلسه ای با جوانان که توسط گروه رسانه ای EBRA فرانسه برگزار شد، از وی پرسیده شد که آیا فرانسه آماده اروپایی کردن قابلیت بازدارندگی هسته ای خود است؟ ماکرون گفت که می‌خواهد همه چیز را روی میز بگذارد تا ببیند واقعا چه چیزی از ما به شکلی معتبر محافظت می‌کند. وی تاکید کرد که کشورش آماده است تا حتی بیشتر در دفاع از خاک اروپا مشارکت کند.

در استراسبورگ، رئیس‌جمهور فرانسه در ابتدا ناتو را نوعی سپر حفاظت نامید که باید با ایجاد یک دفاع معتبر اروپایی از آن فراتر رفت. به گفته وی این باید شامل سپرهای دفاع موشکی، موشک های دوربردی که روسیه را بازدارند و سلاح های هسته ای باشد. مکرون در ادامه گفت که دکترین هسته ای کشورش به این کشور اجازه می دهد در صورت تهدید منافع حیاتی خود از سلاح هسته ای استفاده کند. این منافع حیاتی یک بعد اروپایی نیز دارد که وی نخواست جزئیات آن را بیان کند تا اعتبار دفاعی اروپا خدشه دار نشود.

در ادامه این مطلب آمده است: دلایلی که ماکرون اروپایی‌سازی تسلیحات هسته‌ای فرانسه را وارد بازی می‌کند، در نگرش او نسبت به ناتو به‌ویژه تردید او در مورد قابل اعتماد بودن ایالات متحده به عنوان شریک در مواجهه با انتخاب مجدد احتمالی دونالد ترامپ، نهفته است. ترامپ در ماه فوریه این سوال را مطرح کرد که آیا ماده 5 کمک ناتو و بنابراین کلاهک های هسته ای آمریکا باید از اعضای این ائتلاف دفاعی که حداقل دو درصد از تولید ناخالص داخلی را صرف دفاع نمی کنند، محافظت کند.

استفان سژورنه، وزیر امور خارجه فرانسه هم اظهارات مشابهی را به جهان ارائه کرد. او گفته است که اروپا باید دوباره خود را به عنوان یک قدرت ببیند و خود را از وابستگی ها رها کند. به گفته وی توسعه صنعت دفاعی اروپا را باید "نه به عنوان جایگزین، بلکه به عنوان یک مکمل" درک شود. سژورنه همچنین گفته است: «ما باید در کنار ناتو یک بیمه نامه عمر دوم بگیریم، زیرا هر چهار سال یک بار به تصمیم 250000 رأی دهنده آمریکایی در ایالت های این کشور وابسته هستیم».

وزیر امور خارجه این کشور توضیح داد که به منظور توسعه حاکمیت و استقلال استراتژیک اتحادیه اروپا، فرانسه همچنین متعهد به استانداردسازی سیستم های تسلیحاتی در سطح اروپا است. به گفته وی هدف باید "عملکرد متقابل" باشد، به این معنی که همه کشورها می توانند بدون هیچ مشکلی از ادوات نظامی استفاده کنند.

ماکرون همچنین می خواهد استانداردهای جدید برای آینده بازدارندگی اروپا را با دیگر اعضای اتحادیه اروپا مورد بحث قرار دهد. رئیس جمهور فرانسه در استراسبورگ گفت: "من طرفدار باز کردن این بحث هستم که باید شامل دفاع موشکی، حملات با سلاح های دوربرد و همچنین سلاح های هسته ای برای کسانی باشد که آنها را دارند یا سلاح های هسته ای آمریکا را در خاک خود دارند."

با انجام این کار، او بار دیگر درخواست مذاکره را به آلمان ارسال کرد - همانطور که برای اولین بار در سال 2020 انجام داد. سلاح های هسته ای تاکتیکی ایالات متحده در پایگاه هوایی بوشل در آلمان ذخیره می شود. مکرون همچنین این سخنان خود را خطاب به اعضای اتحادیه اروپا، بلژیک، هلند و ایتالیا که همگی چنین تسلیحات آمریکایی را در خود جای داده اند ایراد کرد.

کانال عصر ایران در تلگرام

دیگر خبرها

  • تلاش مکرون برای تبدیل اتحادیه اروپا به قدرت هسته ای مستقل
  • تلاش ماکرون برای تبدیل اتحادیه اروپا به قدرت هسته‌ای مستقل
  • علیرضا عسگری؛ سوژه‌ای سوخته برای فرار از شکست
  • اعلام آمادگی مکرون برای استفاده از سلاح هسته ای علیه روسیه
  • بورل: رویارویی هسته‌ای به یک احتمال واقعی تبدیل شده است
  • مکرون دوباره طرح کاربرد سلاح هسته‌ای در مقابل روسیه را مطرح کرد
  • اروپا نیاز به قوای هسته‌ای مستقل دارد
  • درخواست ماکرون برای بازدارندگی هسته‌ای در دفاع مشترک اروپایی
  • عضو مجمع تشخیص: برجام و FATF همچنان در اولویت است / نباید روابط دیپلماتیک جمهوری اسلامی ایران به یکی دو کشور خاص محدود شود
  • روزنامه شرق: بهترین فرصت مذاکره مستقیم با آمریکا را از دست ندهید! / اجرای برجام و FATF اولویت نظام پس از عملیات وعده صادق