Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش خبرنگار اقتصادی ایلنا، پرورش ماهی قزل آلا در ایران از 60 سال پیش با واردات تخم چشم زده به کشور آغاز شد. تولید این محصول از دهه 70رشد چشمگیری یافت و سرمایه گذاری زیادی برای تولید آن انجام شد. رشد سریع تولید ماهی قزل‌آلا در ایران توجه کشورهای تولیدکنند تخم ماهی را متوجه کشور ما کرد، این کشورها که میدان را خالی از تولیدکننده داخلی می‌دیدند شروع به افزایش نفوذ خود در بازار ایران کردند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

از ابتدای سال 83 بخش خصوصی کشور به کمک دولت مراکز تکثیر تخم چشم زده ماهی قزل آلا را ایجاد کرد تا نیاز بازار داخلی با استفاده از توانمندی‌های داخلی تامین شود. چندی نگذشته که کشورهای صادر کنند تخم ماهی و نمایندگان آن احساس خطر کردند و درست در زمانی که صنعت تولید تخم چشم زده ماهی در کشور در حال رشد بود به طرز مشکوکی مزارع آلوده و تولید داخلی کاهش یافت. به این ترتیب بار دیگر میدان برای وارکنندگان این نهاده باز شد.

تلاش دوباره تولیدکنندگان داخلی موجب شد که تولید تخم ماهی روند رو به رشد به خود بگیرد به نحوی که هم اکنون تولیدکنندگان داخلی قادر به تامین 250 میلیون قطعه بچه ماهی از 350 میلیون قطعه بچه ماهی مورد نیاز پرورش‌دهندگان کشور هستند، حتی پیش‌بینی می‌شد ادامه این روند ما را در سال 99 به سطح بی‌نیازی از واردات و پایان وابستگی به این نهاده برساند.

اما از سال گذشته با تخصیص ارز ترجیحی به واردات تخم ماهی مانع جدیدی بر سر راه تولیدکنندگان داخلی این نهاده ایجاد شد چراکه تخصص ارز 4200 تومانی به معنی پرداخت یارانه به تولیدکنندگان خارجی و ایجاد رقابت نابرابر بین تولید کنندگان داخلی و خارجی بود.

حال شرایط نابرابر رقابت برای تولیدکنندگان داخلی به جای رسیده که اقدام به ریختن دسترنج خود به چاه می‌کنند، اتفاقی که نشان از ناامیدی تولیدکننده داخلی از تدبیر مسئولان در شرایط جنگ اقتصادی دارد.

روح الله فرهی مدیرعامل اتحادیه سراسری شرکت‌های تعاونی‌های ماهیان سردآبی کشور، در این‌باره به ایلنا، گفت: واردات تخم ماهی از سال 83 تا 94 افزایش 32 برابری داشته است، اما افزایش تولید ماهی در این بازه زمانی کمتر 5 برابر تولید بوده است.

وی ادامه داد: اهداف افزایش واردات تخم ماهی به رغم آغاز تولید داخلی، افزایش بهروری و اصلاح نژاد بود اما آمار مذکور نشان می‌دهد این امر نه تنها نتایج مثبتی نداشته بلکه تاثیر آن منفی بوده است.

 فرهی با اشاره به انتقال بیماری‌ها به داخل مزارع تولید تخم ماهی و مزارع پرورشی در سال‌های گذشته، اظهار کرد: این امر نتیجه واردات بدون نظارت است، ضمن اینکه ظن عمدی بودن این اتفاق برای تضعیف تولید داخلی توسط شرکت‌های صادرکننده تخم ماهی به کشور بارها از سوی کارشناسان مطرح شده است.

وی یادآور شد: بر طبق مصوب سازمان شیلات قرار بر این بود که طی دو سال، تولید تخم ماهی با انتقال تکنولوژی اصلاح نژاد توسط شرکت‌های خارجی صادرکننده این محصول در داخل انجام شود، اما نه تنها این امر محقق نشد بلکه واردات همچنان ادامه دارد.

فرهی با تاکید بر اینکه در سال 95 نیز با تنظیم شیوه نامه واردات تخم چشم زده مقرر شده بود تولید داخلی و اصلاح نژاد توسط واردکنندگان انجام شود، افزود: بر اساس این شیوه نامه از ابتدای سال 98 واردکنندگان مجاز به واردات نبودند، اما واردات با ارز 4200 تومانی شدت بیشتری گرفت.

به گفته وی؛ در نهایت تلاش تولیدکنندگان و اتحادیه برای حذف ارز ترجیحی از واردات تخم ماهی به نتیجه رسیده و از 2 ماه آینده تخصیص ارز به واردات این نهاده متوقف می‌شود، اما همچنان 86 پرونده در نوبت دریافت ارز 4200 تومانی قرار دارند که سازمان شیلات دولت را موظف به تخصیص ارز می‌داند.

فرهی تاکید کرد: این موضوع موجب می‌شود که واردات تخم ماهی با ارز ترجیحی تا سال آینده نیز ادامه داشته باشد.

مدیرعامل اتحادیه سراسری شرکت‌های تعاونی‌های ماهیان سردآبی کشور از اقدام تولیدکنندگان تخم ماهی به ریختن دسترنج خود به چاه خبر داد.

فرهی دلیل این اقدام تولیدکنندگان تخم ماهی علاوه بر رقابت نابرابر به دلیل تخصیص ارز 4200 تومانی واردات در فصل تولید داخلی دانست و افزود: تولید 80 درصد از تخم‌ماهی‌ها داخلی فصلی است پیش‌تر در فصل تولید واردات ممنوع بود، اما در سال جاری واردات در فصل تولید نیز انجام شد و تولیدکنندگان داخلی را در شرایطی قرار داد که مجبور به دور ریختن محصول خود به دلیل عدم صرفه اقتصادی شدند.

وی اظهار کرد: نتیجه مجموع این مشکلات کاهش تعداد مزارع تکثیر از 160 واحد به حدود 12 واحد بوده است.

وی از دیگر نتایج بی برنامه‌گی در واردات تخم‌ماهی را زیان مزارع پرورشی عنوان کرد.

فرهی گفت: برآورد سازمان شیلات درباره نیاز بازار به تولید ماهی قزل آلا و واردت تخم ماهی دقیق نیست و این امر باعث واردات و تولید بیش از کشش بازار شده که نتیجه آن زیان بالای مزارع پرورشی است.

وی تاکید کرد : بر اساس برآورد سازمان شیلات هزینه تمام شده هر کیلوگرم ماهی قزل‌آلا 25 هزار تومان است در حالی تولیدکنندگان هم اکنون هر کیلوگرم از این محصول را  با 6 هزار تومان زیان 19 هزار تومان می‌فروشند.

مدیرعامل اتحادیه سراسری شرکت‌های تعاونی‌های ماهیان سردآبی کشور هشدار داد با ادامه این روند مزارع پرورشی نیز سرنوشت مزارع تکثیر را پیدا خواهند کرد.

فرهی مدعی شد سال آینده  آغاز پایان صنعت قزل‌آلای کشور است.

بر اساس این گزارش؛ در حال حاضر کشور ما با تولید حدود 100 هزار تن ماهی قزل آلا جزو کشورهای پرتولید این نوع ماهی در جهان قرار دارد. کارشناسان براین باورند با توجه به قابلیت موجود در صورت توجه مسئولان و رفع مشکلات ایران توان افزایش تولید این ماهی تا 500 هزار تن را دارد.

حجم ویدئو: 10.21M | زمان ویدئو: 00:00:53 دانلود فایل ویدئویی

منبع: ایلنا

کلیدواژه: ارز رقابت صنعت واردات تخصیص ارز

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.ilna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایلنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۶۴۶۰۳۷۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

دروغ علنی طالبان؛ آب هیرمند را به شوره‌زار می‌ریزند تا به ایران نرسد!

پرداخت نکردن حقابه ایران از رودخانه هیرمند توسط افغانستان در حالی است که انتشار تصاویر ماهواره‌ای از انحراف بخش عمده‌ای از آب رودخانه مرزی مشترک به سمت شوره زار گودزره در این کشور بار دیگر حاشیه ساز شده است.

 

تصاویر ماهواره‌ای از انحراف آب هیرمند به شوره زار گودزره افغانستان

به گزارش همشهری، افغانستان سال‌هاست از آزادسازی حقابه رودخانه مرزی هیرمند سر باز می‌زند. با اینکه مقامات افغانستان، آزادسازی حقابه رودخانه هیرمند را به بارندگی‌های مناسب در این کشور مشروط کرده اند، اما با وجود بارش‌های فرا نرمال در این کشور، نه تنها حقابه ایران از رودخانه هیرمند آزاد نشده، بلکه این کشور با استفاده از بند‌های کوچک و متعدد انتقال و انحراف آب، مانع از جاری شدن رودخانه به پایین دست حوضه آبریز هیرمند در ایران می‌شود.

با اینکه انتشار برخی تصاویر جاری شدن آب در پایین دست حوضه آبریز رودخانه هیرمند در سیستان و بلوچستان هراز گاهی در فضای مجازی دست به دست می‌شود و موجی از شادمانی را در بین مردم محلی سبب می‌شود، اما پرداخت حقابه براساس معاهده سال ۱۳۵۱ تعریف مشخصی دارد و آزادسازی سیلاب سرشکن از سد‌های بالادست که محدود به یکی دو نوبت در سال است، به معنای عمل افغانستان به تعهدات قانونی اش در زمینه پرداخت حقابه هیرمند نیست.

عدم پرداخت حقابه ایران از سوی افغانستان در حالی است که انتشار تصاویر ماهواره‌ای از انحراف بخش عمده‌ای از آب این رودخانه مرزی مشترک به سمت شوره زار گودزره در این کشور و در همسایگی با ایران، بار دیگر حاشیه ساز شده است.

تصاویر ماهواره‌ای نشان می‌دهد که طالبان مانند سال‌های گذشته سیلاب هیرمند را به بیابان گودزره انحراف داده است. آب منحرف شده مساحتی بالغ بر ۴۰۰ کیلومتر مربع از گودزره را پوشانده و آب شیرین رودخانه هیرمند را به تلخاب تبدیل کرده است.

آبی که می‌تواند در صورت رسیدن به پایین دست، تالاب بین المللی هامون ایران به وسعت ۴۱۰ کیلومتر مربع (معادل وسعت گودزره) را احیا و از مرگ این اکوسیستم ارزشمند و تبدیل آن به کانون گرد و غبار جلوگیری کند.

سلاجقه: برای نرسیدن آب به تالاب هامون دست‌هایی در کار است

مدیر کل دفتر حفاظت و احیای تالاب‌های سازمان حفاظت محیط زیست کشور درباره خلف وعده‌های افغانستان در عمل به آزاد سازی حقابه هامون از روزدخانه هیرمند گفت: «متاسفانه با وجود بارش‌های خوبی که در حوضه هیرمند و کل کشور افغانستان اتفاق افتاده است و رودخانه‌های ورودی تالاب هامون، وضعیت مناسب و سیلابی دارند، اما دستکاری‌هایی که در بالادست اتفاق افتاده و انحراف آبی که به وسیله بند‌های انحرافی ایجاد شده، باعث شده است که آب از مسیر طبیعی خود منحرف شده و مسیر طبیعی را طی نکند.»

آرزو اشرفی زاده اضافه کرد: «مسیر طبیعی آب در این حوضه آبریز به این صورت است که آب باید از رودخانه هیرمند وارد ایران شده و تالاب هامون را سیراب کند؛ در ادامه از طریق رودخانه شیرین به افغانستان بر گردد و وارد گودزره شود. اما متاسفانه دستکاری در مسیر طبیعی و عدم تامین حقابه پایین دست، این مسیرطبیعی را منحرف کرده است.»

اشرفی زاده تصریح کرد: «این اقدام افغانستان از نظر حقوق عرف بین الملل محکوم است و ما در این خصوص اعتراض خود را اعلام کرده ایم. پیگیری‌هایی هم از طریق مراجع ذیربط (وزارت امور خارجه) در حال انجام است که اکوسیستم‌ها به صورت یکپارچه و طبیعی آبگیری شوند.»

این مدیر ارشد محیط زیستی کشور درباره آخرین وضعیت تالاب بین المللی هامون گفت: «تالاب هامون از رودخانه فراه مقدار کمی مرطوب و مقداری آب نیز از طریق رودخانه هیرمند وارد تالاب شده است که حجم آن در مقایسه با حجم سیلاب و دبی بسیار بالای آبی که در رودخانه هیرمند جریان دارد، بسیار ناچیز است. درواقع مداخلات انسانی که در مسیر اتفاق افتاده منجر به این شده است که ورودی تالاب بین المللی هامون که همیشه وابسته به سیلاب‌ها بوده، دچار چالش شود و آب کمی وارد آن شود.»

دروغ طالبان به ایران درباره نبود آب کافی در پشت سد‌های کجکی و کمال‌خان

مدیرکل دفتر حفاظت و احیای تالاب‌های سازمان حفاظت محیط زیست کشور به انحراف آب هیرمند به گودزره اشاره کرد و افزود: «گودزره درواقع یک شوره زار است و از نظر اکولوژیکی هیچ ارزشی ندارد. از قدیم و از گذشته به دلیل واقع شدن در انتهای حوضه آبریز، مردم منطقه هیچ وابستگی معیشتی به آن ندارند. درمقابل، اما تالاب بین المللی هامون به عنوان ذخیره زیست کره که در کنوانسیون رامسر ثبت شده است، ارزش اکولوژیکی بسیار بالایی دارد. بر همین اساس، هم به لحاظ عرفی و هم از نظر قوانین بین الملل انحراف مسیر طبیعی هیرمند محکوم است.»

اشرفی زاده در پاسخ به دلیل دستکاری‌های کشور افغانستان در مسیر روردخانه مشترک مرزی هیرمند، گفت: «این سوال را باید از مسئولان افغانستان پرسید که با چه هدفی این کار را انجام می‌دهند. دو کشور مسلمان منطقه باید حسن همجواری و حقوق همدیگر را رعایت کنند. ضمن اینکه رعایت حقوق اکوسیستم‌های طبیعی مشترک که در دنیا هم وجود دارد باید توسط همه کشور‌هایی که آب‌های هم مرز دارند صورت بگیرد و افغانستان هم از این موضوع مستثنی نیست.»

اشرفی زاده به پیگیری‌های سازمان حفاظت محیط زیست برای تامین حقابه هامون از رودخانه هیرمند اشاره کرد و گفت: «مکاتبات زیادی در این زمینه داشته ایم و حتی مذاکرات متعددی از طریق وزارت امور خارجه صورت گرفته است. معاون رئیس جمهوری و رئیس سازمان حفاظت محیط زیست هم شخصا پیگیر موضوع است و امیدواریم این پیگیری‌ها در نهایت به نتیجه برسد.»

بند کمال‌خان قابلیت ذخیره تنها ۵۰ میلیون مترمکعب آب دارد، اما در واقعیت بند انحرافی آن توانایی انحراف بیش از ۲ میلیارد مترمکعب آب از رودخانه هیرمند پیش از سرریز سد مخزنی را دارد. اقدامات چند سال اخیر در انحراف آب هیرمند و تحقق پیدا نکردن حق آبه ایران نشان می‌دهد که طالبان از بالادست بودن خود در رودخانه هیرمند سوء استفاده می‌کند و مانع جاری شدن آب در پایین دست می‌شود.

چهار روز از سیلاب در افغانستان و هدررفت چند میلیارد مترمکعبی آب در این حوضه می‌گذرد، اما به غیر از جاری شدن بخش اندکی از سیلاب افغانستان در جریکه سیستان و بلوچستان، آبی به پایین دست نرسیده است.

دیگر خبرها

  • کشف جدید دیرینه‌شناسان: قزل‌آلای غول‌پیکر با دندان‌های عاج‌مانند!
  • صادرات دام راهکاری برای ایجاد رونق صنعت دامپروری
  • ضربه سنگین خودروهای بی‌کیفیت تولید داخل به تشدید ناترازی بنزینی و کسری بودجه ارزی کشور
  • لزوم حمایت از تولیدکنندگان برای تحقق جهش تولید
  • ۹۵ درصد قطعات نیروگاهی کشور ساخت داخل است/ آمادگی برای فصل گرما
  • تلاش دانشمندان ایرانی برای تولید واکسن آنفلوآنزای فوق حاد پرندگان
  • طرز تهیه کباب ترش تابه‌ای، یک غذای فوق‌العاده خوشمزه
  • دروغ علنی طالبان؛ آب هیرمند را به شوره‌زار می‌ریزند تا به ایران نرسد!
  • حضور واحدهای تولیدی استان اردبیل در نمایشگاه ایران «اکسپو»
  • ظرفیت تولید صنعت پتروشیمی تا پایان امسال از مرز ۱۰۰ میلیون تن عبور خواهد کرد