Web Analytics Made Easy - Statcounter

فرهنگ مهم‌ترین دستاورد بشری در طول تاریخ بوده است آنچه که او را از خوی حیوانی دور می‌کند و آدم می‌سازد، فرهنگ همان چیزی است که به آدم و عالم معنا می‌بخشد و ارزش‌ها را به وجود می‌آورد، همین ارزش‌هاست که احترام می‌آورد و مهم‌ترین جنبه تجربه تاریخی بشر بوده است؛ این‌گونه است که دستاوردهای فرهنگی را بشر حفظ کرده است تا برای نسل‌ها نگه دارد و بر آن نام میراث فرهنگی نهاده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

فرهنگ همان چیزی است که زمینه گفتگو، آشنایی و صلح را پدید آورده و حفظ فرهنگ مهم‌ترین راهکار برای مقابله با خوی حیوانی جنگ افروزانه بوده است. از همین رو همواره میراث فرهنگی میراث بشری و میراث مشترک نامیده شده است تا همه در برابر دستاوردهای فرهنگی در هر کجای جهان که قرار دارد، مسئول باشند

شاید در پاسخ به همه تجربه‌های تلخ بشری و پدید آمدن جنگ‌های ویرانگر جهانی که ویران‌سازی فرهنگ‌ها و دستاوردهای فرهنگی، همچنین تلاشی مستبدانه برای یکسان‌سازی ملل و فرهنگ‌ها بود سازمان‌های جهانی فرهنگی و قوانین بین‌المللی در حفظ فرهنگ، میراث فرهنگی و مراکز فرهنگی به وجود آمد، چراکه این باور وجود داشت که همه این‌ها دستاورد مشترک بشری است و از سوی دیگر این‌ها می‌تواند ضامن گفتگو، آرامش، صلح جهانی و کاهش تنش‌ها و تقابل‌ها باشد.

ازاین‌رو به‌جز خودکامگانی که خود را از همه قوانین جهانی خارج دانسته‌اند و به دنبال حذف ملل دیگر بوده‌اند، هیچ‌کس نخواسته است تا رسماً به فرهنگ و دستاوردهای فرهنگی ملت‌ها حمله کند و آن‌ها را در تنش‌های نظامی و سیاسی تخریب سازد.

در سال‌های اخیر تنها آنان که به دنبال جنگ‌افروزی و حذف برخی از انواع بشریت بوده‌اند و هیچ‌وقت اهل صلح و گفتگو نبوده‌اند، همچون داعش و طالبان به ضدیت با فرهنگ و حذف میراث فرهنگی اقدام کرده‌اند، آنان که آثار میراث فرهنگی بشری را منفجر کرده‌اند یا به غارت موزه‌ها در عراق و افغانستان رفته‌اند و تصاویری شرم‌آور را در بامیان و موصل رقم زدند. همانان بوده‌اند که هزاران انسان را کشته و دردی عظیم را سالیان سال برای جهان به وجود آورده اند و سایه‌ای از وحشت را همین ویرانگران فرهنگ برجهان گستراندند. آن‌ها نمادی از همه فرهنگ ستیزان و جنگ افروزان تاریخ بوده‌اند که هیچ‌گاه جهان را در صلح و آرامش برای همه جهانیان نخواسته‌اند.همه این تجاوزگران که تجاوز نظامی و فرهنگی برایشان فرقی نداشته است و همواره سعی کرده‌اند تجاوزهای خود را در سایه توجیهات ملی، ایدئولوژیک و حق‌به‌جانب پنهان کنند اما درواقع آن‌ها به هیچ قانونی پایبند نبوده‌اند.

تمام قوانین جهانی به‌ عنوان دستاوردهای مشترک سازمان‌ها و دغدغه مشترک ملل برحفظ و در امان ماندن میراث و دستاوردهای فرهنگی تأکید کرده‌اند اما شرمگینانه و تأسف‌آور است که رئیس‌جمهور کشوری، از یک تریبون رسمی، فرهنگ و مراکز فرهنگی کشوری با سابقه فرهنگی و تمدنی دیرینه که میراث با افتخار بشری محسوب می‌شود را برای امیال سیاسی و خصمانه خود تهدید کند. این نه‌تنها عملی غیرقانونی طبق تمامی قوانین جهانی و مغایر با اهداف صلح جویانه است بلکه نمی‌توان آن را اقدامی برای حفظ امنیت، آزادی یا دموکراسی و حقوق  انسانی دانست. تهدید مراکز فرهنگی به هجوم مسلحانه تنها از سوی کسانی می‌تواند صورت گیرد که هیچ نسبت و درکی از فرهنگ ندارند و هیچ از تاریخ و میراث بشری نمی‌دانند و نقش سازنده تمدن‌های تاریخ‌ساز را که بخشی از میراث جهانی را پدید آورده‌اند، نمی‌دانند و آن‌ها می‌توانند تمام تلاش یک‌صد سال اخیر تمام سازمان‌های فرهنگی جهانی و تمام متخصصین و دوستداران فرهنگ، هنر و میراث فرهنگی را با ترویج کلامی از بین ببرند و این دیگر تهدید یک ملت و یک کشور نیست بلکه ترور فرهنگ بشری از میراث فرهنگی تا فرهنگ معاصر است. سکوت سازمان‌های جهانی فرهنگی در برابر چنین رفتارهایی می‌تواند تقویت‌کننده چنین نهادهایی باشد که قطعاً همه متولیان و متخصصان حوزه فرهنگ در برابر عواقب آینده این تهدیدها مسئول‌اند. این تهاجم کلامی به‌سوی فرهنگ سبب شده است تا همه دوستداران فرهنگ و میراث فرهنگی در دنیا به صدا درآیند، شورای بین‌المللی موزه‌ها- ایکوم و شورای بین‌المللی حفاظت از بناها و محوطه‌های تاریخی – ایکوموس در پاسخ به این اقدام بیانیه مشترک صادر کرده‌اند و همین‌طور اتحادیه موزه‌های آمریکا و مدیران ارشد موزه متروپولیتن و برخی موزه‌های اروپایی با موزه‌داران ایرانی همراه شده و ابراز نگرانی کرده‌اند؛ اینجاست که مشاهده می‌کنیم فرهنگ و متولیان فرهنگی فراتر از مناقشات بین‌المللی عمل می‌کنند و از دغدغه‌های مشترک بشری صحبت می‌کنند و این اتحاد نشان می‌دهد آنان که با فرهنگ دشمنی دارند با همه اهالی فرهنگ در همه جای دنیا دشمن هستند و نمی‌توانند فرهنگ را به دلیل نزدیکی ملل تاب بیاورند.

برچسب‌ها وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی دونالد ترامپ میراث فرهنگی موزه

منبع: ایرنا

کلیدواژه: وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی دونالد ترامپ میراث فرهنگی موزه وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی دونالد ترامپ میراث فرهنگی موزه

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۶۴۶۷۰۸۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

تخلفی که در «سنگلج» رخ داده است

یک کارشناس میراث فرهنگی گفت:‌ سنگلج حریم دارد و ساخت و ساز در جوار تماشاخانه سنگلج مطابق قانون تخلف است.

به دنبال تخریب ساختمان مجاور تماشاخانه سنگلج و ابراز نگرانی‌هایی درباره تهدید سازه تماشاخانه سنگلج که در فهرست میراث ملی ثبت شده است، محمد سپنجی ـ کارشناس مطلعِ حفظ و احیای بناها، محوطه‌ها و بافت‌های تاریخی ـ در گفت‌وگو با ایسنا، درباره تخلف رخ‌داده با تخریب ساختمان کناری این تماشاخانه و احتمال ساخت سازه‌ای جدید، اظهار کرد: محله سنگلج به خاطر وسعتی که داشته، در دو فاز تعیین حریم شده است؛ یک بار به تاریخ ۳۰ مردادماه ۱۳۹۵ که حریم یکپارچه ۱۳ اثر تعیین شد و بار دیگر در تاریخ اول مهرماه ۱۳۹۷ که حریم ۶ اثر را تعیین کردند. در اصل ۱۹ اثر این محله از جمله تماشاخانه سنگلج دارای حریم یکپارچه است که در دو نقشه، حدود آن مشحض شده است، و بر همین اساس تخریب و قصد برای ساخت و ساز در جوار تماشاخانه سنگلج، تخلف به شمار می‌آید.

او ادامه داد: قطعا نقشه تعیین حریم ۱۹ اثر تاریخی سنگلج مطابق روال وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی به اطلاع ۱۷ دستگاه ذی‌مدخل از جمله شهرداری رسیده است، بنابراین حتی اگر از میراث فرهنگی استعلامی گرفته نشده باشد، شهرداری باید نقشه‌های تعیین حریم را در اختیار داشته باشد و نباید با صدور مجوز موافقت می‌کرد.

این کارشناس ثبت میراث تاریخی گفت: اگر برای ساخت سازه‌ای جدید و حتی تخریب ساختمان قبلی مجوزی داده شده است، باید از این پس طبق نقشه حریم رفتار شود و اگر از این بابت متحمل خسارت شده و یا می‌شوند باید امضاکنندۀ آن مجوز، این خسارت را پرداخت کند.

سپنجی با اشاره به اظهاراتی درباره اینکه «تخریب ساختمان مجاور تماشاخانه سنگلج بدون اطلاع میراث فرهنگی صورت گرفته است»، گفت: وقتی حریم سنگلج از سال ۱۳۹۷ تعیین و ابلاغ شده، چگونه ممکن است بی‌اطلاعی رخ داده باشد!؟ روی آن نقشه که احتمالا شهرداری هم در اختیار دارد، محدوده‌ها و حریم آثار مشخص شده است. هرچند ساختمانی که تخریب شده دیوار به دیوار تماشاخانه سنگلج بوده و مسأله فراتر از این حرف‌هاست.

او همچنین یادآور شد: سال ۱۳۹۸ دستورالعمل اجرایی تعیین حریم آثار ملی از سوی سازمان وقت میراث فرهنگی ابلاغ شده است، که براساس آن، زمانی که پرونده حریم یک اثر به اداره کل ثبت و حریم در وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی فرستاده می‌شود، هیچ ارگان و نهادی اجازه پاسخگویی به استعلام‌ها و یا صدور مجوز را ندارد تا زمانی که حریم آن اثر، مصوب و از سوی وزیر میراث فرهنگی ابلاغ شود. پس از آن می‌توانند طبق ضوابط مندرج درباره حریم اثر، اقدام کنند. از طرفی، طبق همین دستورالعمل اگر حریم اثر یا آثار مشخص نشده باشد، باید با توجه به ارتفاع اثر تاریخی، محدوده حریم را دو برابر ارتفاع درنظر گرفت و بر آن اساس اقدام کرد. چطور می‌شود از دستورالعملی که از سال ۱۳۹۸ ابلاغ شده است، اطلاعی نداشته باشند و آن را بهانه تخریب کنند؟

سپنجی تاکید کرد:‌ اکنون برای هر نوع ساخت‌وسازی در حریم محله و تماشاخانه سنگلج باید براساس نقشه حریم اقدام شود.

پریسا مقتدی ـ مدیر تماشاخانه سنگلج ـ چندی پیش درباره اتفاقی که در مجاور این تماشاخانه درحال وقوع بود، توضیح داد: اواخر سال گذشته مطلع شدیم این ساختمان تخلیه شده و قرار است نوسازی شود، نه اینکه تخریب شود. از همان موقع تماس‌هایی با آقای نادعلی ـ رئیس کمیسیون فرهنگی شورای شهر ـ داشتیم و از طریق آقای نظری ـ مدیر کل هنرهای نمایشی ـ به وزیر ارشاد و وزارتخانه اطلاع داده و موضوع توسعه تماشاخانه سنگلج  پیگیری شد.

او ابراز تاسف کرده است که از حدود یک هفته قبل متوجه شده‌اند در ساختمان مجاور تماشاخانه به جای بازسازی، تخریب صورت می‌گیرد و در ادامه اظهاراتش که برای رسانه‌ها فرستاده شده، گفته است: حدود ۷ تا ۱۰ روز پیش متوجه شدیم که موضوع، نوسازی نیست و دارد تخریب صورت می‌گیرد. خیلی نگران شدیم. بحث الحاقی در این مرحله اولویت نبود تا اینکه از طریق مدیر کمیته هنر کمیسیون فرهنگی شورای شهر، مطلع شدیم که تلاش‌هایی شده و ارتباطاتی با شهردار محترم گرفته شده است.

پس از این توضیحات، کاظم نظری ـ مدیرکل هنرهای نمایشی ـ به برخی رسانه‌ها گفت که وزیر ارشاد در جریان تخریب ساختمان کناری تماشاخانه سنگلج قرار گرفته است و متوجه شدیم شهرداری تهران بدون هیچ‌گونه هماهنگی با وزارت میراث فرهنگی و گردشگری دست به این اقدام غیراصولی و غیرقانونی زده است.

وزارت میراث فرهنگی و معاونت میراث فرهنگی تهران هنوز درباره اتفاق رخ‌داده برای تماشاخانه سنگلج که قدیمی‌ترین سالن فعال در تئاتر تهران است و در سال ۱۳۸۸ به شماره ۲۷۴۶۹ در فهرست میراث ملی ایران ثبت شده، واکنشی نداشته است. ایسنا پیگیر است تا در این‌باره با مسئولان مربوطه گفت‌وگو داشته باشد.

تماشاخانه سنگلج در سال ۱۳۴۴ همزمان با برگزاری جشنواره نمایش‌های ایرانی در ضلع جنوبی پارک شهر  در حالی افتتاح شد که آن سال‌ها با تصمیم شورای تئاتر ـ به عنوان مجموعه تصمیم‌گیر ـ مقرر شد این مکان تنها به آثار ایرانی اختصاص یابد، اما از ابتدای دهه ۵۰ و رونق نداشتن تولیدات حرفه‌ای با محوریت نمایش‌های ایرانی، با نمایش «بازرس» به کارگردانی مرحوم عزت‌الله انتظامی میزبان آثار غیرایرانی هم شد.  

طرح گسترش تماشاخانه سنگلج نیز از دهه ۹۰ مطرح و نامه درخواستی با امضای حدود ۴۰۰ هنرمند تئاتر به شهرداری تهران ارجاع داده شد تا ساختمان کناری «سنگلج» که یکی از ساختمان‌های اداره حقوقی شهرداری است، تغییر کاربری بدهد و به اهل تئاتر واگذار شود. اجرای این طرح در طول یک دهه مدام به تاخیر افتاد تا اینکه پریسا مقتدی، مدیر این تماشاخانه در سال ۱۴۰۰ اعلام کرد که به دلیل تغییرات اعضای شورای شهر، این طرح اجرایی نشده است. اکنون بنای تاریخی سنگلج نه تنها گسترش نیافته که ادامه حیات آن با احتمال ساخت و ساز جدید و با توجه به لرزش‌هایی که تن کهنه این تماشاخانه روزانه تجربه می‌کند، به مخاطره افتاده است.

انتهای پیام

دیگر خبرها

  • آلاچیق عشایر شاهسون اردبیل قابلیت ثبت جهانی دارد
  • مافیای «بافت تاریخی» به زمین می‌خورد؟
  • میمند فارس شهر ملی شیشه‌گری شود
  • زیرساخت‌های گردشگری شهر دژکرد اقلید تقویت و توسعه می‌یابد
  • نمایشگاهی از نیم قرن تلاش برای احیای جلفا
  • گردشگری و صنایع دستی،‌ مردمی‌ترین نوع اقتصاد است
  • شناسه یکتا مهمترین راهکار برای مقابله با عوامل اقتصاد پنهان
  • تخلفی که در «سنگلج» رخ داده است
  • هویت ملی در هر حوزه‌ای ثبت جهانی شود
  • مردم از اقدامات مؤثر فراجا در مقابله با بی حجابی حمایت می کنند