Web Analytics Made Easy - Statcounter

گروه بین‌الملل ــ «ناصر صافه عمر صافه» یکی از قدیمی‌ترین یاران شیخ زکزاکی و «مسعود شجره»، رئیس کمیسیون حقوق بشر اسلامی در لندن، در نشست بررسی آخرین وضعیت شیخ ابراهیم زکزاکی، فشارها بر این روحانی شیعه و طرفداران جنبش اسلامی نیجریه را ناشی از تأثیر قدرت‌های غربی و برخی کشورهای عربی بر دولت نیجریه دانستند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

«ناصر صافه عمر صافه»، از قدیمی‌ترین پیروان و دوستان شیخ ابراهیم زکزاکی، رهبر جنبش اسلامی نیجریه است. وی چهار دهه قبل پس از آشنایی با این جنبش به آن پیوست و در این مدت از نزدیکان شیخ زکزاکی بوده است. این فعال نیجریه‌ای در گفتگو با ایکنا درباره جامعه شیعیان این کشور، جنبش اسلامی نیجریه و آخرین وضعیت شیخ زکزاکی سخن گفت.
 
جامعه شیعیان نیجریه   ناصر صافه درباره شکل‌گیری جامعه شیعیان نیجریه گفت: شیخ زکزاکی فعالیت‌های دینی خود را از سال 1978 آغاز کرد. اما از سال 1980 و پس از سفری که به ایران داشت دعوت خود را به طور رسمی شروع کرد. وی در آن زمان معاون امور بین‌الملل سازمان امور دینی کل مسلمانان نیجریه بود و برای آشنایی با انقلاب، به ایران آمده بود. او تحت تأثیر مشاهدات خود در ایران قرار گرفت و دریافت آنچه در نیجریه مردم را بدان فرا می‌خواند، در ایران عملی شده است. او در ابتدا اهل سنت بود ولی با دیدار با امام به تشیع گروید و از طریق او بود که مردم نیجریه به تدریج، بیشتر با تشیع آشنا شدند. او تصمیم گرفت الگوی نهضت امام خمینی(ره) را در نیجریه پیاده کند. خود من در سال 1981 وقتی که یک دانش آموز دبیرستانی بودم با شیخ زکزاکی آشنا شدم و به جنبش اسلامی نیجریه پیوستم.  
وی افزود: در مورد تعداد شیعیان نیجریه فقط این را می‌دانم که میلیون‌ها شیعه در نیجریه زندگی می‌کنند، اما دشمنان ما آمار خود اعلام کرده‌اند. در سال 2014 در عربستان ویدئویی منتشر شد که  در آن گفته شده 20 میلیون شیعه در نیجریه زندگی می‌کنند حتی در ویدئوی دیگری تعداد 25 میلیون را ذکر کرده‌اند اما آمار دقیقی وجود ندارد. شیعیان بیشتر  در ایالت‌های شمالی نیجریه زندگی می‌کنند اما در ایالت‌های جنوبی مانند ایالت اویو، اوسون و لاگوس نیز تعدادی از شیعیان سکونت دارند؛ همچنین ما در نیجریه شیعیانی داریم که پیرو شیخ زکزاکی نیستند.
علت فشار بر شیعیان
  وی در مورد علت فشار دولت نیجریه بر شیخ زکزاکی گفت: تا جایی که من می‌دانم دولت‌های مختلف نیجریه از سال 1978 تا کنون همواره شیخ زکزاکی و پیروان او را تحت فشار قرار داده‌اند. تنها در دوره دو رئیس‌جمهور وی زندانی نشده اما در دوره آنها هم تحت فشار بوده است.
علت حملات به شیخ این است که شیخ زکزاکی حکومت این کشور را مشروع نمی‌داند، زیرا اجازه تبعیت از دستورات خداوند را به مردم نمی‌دهد و یک نظام طرفدار حکومت‌های استعماری است.    
دولت نیجریه از شیخ زکزاکی می‌ترسد چون او نه تنها شیعیان و مسلمانان که مسیحیان و پیروان دیگر ادیان را به طور صلح‌آمیز به تبعیت از دستورات خداوند فرا می‌خواند. در واقع دولت از آن بیم دارد که روزی شیخ زکزاکی به یک خمینی دیگر تبدیل شود.
علت قانون‌گریزی بوهاری
ناصر صافه درباره اینکه چرا بوهاری با وجود ادعای وجود دموکراسی در نیجریه و استقلال قوه قضائیه، از تمکین به احکام دادگاه‌های این کشور مبنی بر لزوم آزادی شیخ زکزاکی سرباز می‌زند، گفت: دولت نیجریه در از میان بردن شیخ زکزاکی و نهضت او به صورت قانونی ناکام بوده است و مایل نیست این حقیقت را بپذیرد. اگر آزادی شیخ زکزاکی را بپذیرد احساس می‌کند شکست دیگری را متحمل شده است. دشمنان شیخ زکزاکی می‌خواهند او را بکشند و نهضت او را نابود کنند؛ برای همین من فکر می‌کنم یکی از دلایل نگه داشتن زکزاکی در زندان این است که بگویند ما بر وی تسلط داریم.   دشمنی محور عربی ــ غربی با زکزاکی   این فعال نیجریه‌ای در ادامه گفت: دلیل دوم مخالفت با شیخ زکزاکی هم بسیار واضح است. دو سال قبل از «محمد بن سلمان» ولی‌عهد عربستان در مصاحبه‌ای که با یک روزنامه آمریکایی داشت پرسیده شد شما هر کاری که مخالف با خواست ایران باشد انجام می‌دهید. در آفریقا کارهای زیادی علیه ایران کرده‌اید این کارها چه دستاوردی برای شما داشته است؟ وی گفت چیزهای زیادی به دست آورده‌ایم. ما 95 درصد از نفوذ ایران در آفریقا را از بین برده‌ایم. وقتی از او درباره چگونگی این اقدام پرسیدند گفت ما شیخ زکزاکی و نهضت او را متوقف کرده‌ایم. مدارکی وجود دارد که نه تنها عربستان بلکه آمریکا هم منافعی دارد که با توقف حرکت شیخ زکزاکی تامین می‌شود. چون زکزاکی تنها کسی است که به خاطر ماهیت دعوت خود و کیفیت زندگی‌اش و اینکه همه را به همزیستی دعوت می‌کند می‌تواند نه تنها مسلمانان که همه مردم نیجریه را متحد کند.   کد ویدیو دانلود فیلم اصلی
اگر شیخ زکزاکی موفق شود، ممکن است آمریکایی‌ها و صاحبان شرکت‌های آمریکایی را مانند آنچه پس از انقلاب ایران رخ داد از نیجریه اخراج کند. استعمارگران انگلیسی نیز خواستار حذف زکزاکی هستند.
همچنین شیخ زکزاکی در مستعمرات سابق فرانسه از جمله بنین، نیجر، چاد و کامرون پیروان و طرفدارانی دارد، برای همین فرانسوی‌ها نیز با شیخ زکزاکی مخالفند زیرا از گسترش نفوذ او در این کشورها بیم دارند.
اسرائیل نیز دلیل خاص خود را برای مخالفت با زکزاکی دارد. سازمان اطلاعات و امنیت نیجریه در کنترل اسرائیلی‌ها است از زمان دولت «بابانگیدا» تا دولت «گودلاک جاناتان» سازمان‌های امنیتی نیجریه تحت نفوذ اسرائیل بوده‌اند. آنها نهضت شیخ زکزاکی را به حزب‌الله لبنان شبیه می‌دانند. حزب‌الله در لبنان فعالیت‌های اجتماعی برای کمک به مردم دارد. شیخ زکزاکی هم فعالیت‌های اجتماعی برای مسلمانان و غیرمسلمانان داشته است. برای همین می‌خواهند جلوی نهضت او را بگیرند.
واکنش مسلمانان
وی درباره واکنش کشورهای اسلامی نسبت به وضعیت شیخ زکزاکی گفت: تا جایی که می‌دانیم کشورهای اسلامی چندان در این قضیه فعال نبوده‌اند. سازمان همکاری اسلامی بازیچه‌ای در دست قدرت های غربی است و به کشورهای اسلامی کمک نمی‌کند. کشورهای عربی که اکثرا تحت نفوذ عربستان هستند حتی از فشار بر شیخ زکزاکی خوشحال هم هستند.
اما کشورهای اسلامی دیگری از جمله ایران، عراق، ترکیه و مالزی درباره این موضوع اقداماتی کرده‌اند. همچنین کمیسیون حقوق بشر اسلامی در لندن به مدیریت دکتر مسعود شجره تلاش‌های زیادی در سطح بین‌المللی برای حل این موضوع کرده است.  
وی درباره آخرین اطلاعات از وضعیت شیخ زکزاکی گفت: الحمدلله با کمک و هماهنگی کمیسیون حقوق بشر اسلامی در لندن توانستیم 4 پزشک را از هند برای معاینه شیخ به نیجریه بفرستیم. اما دولت نیجریه اجازه نداد آنها کار درمانی را روی شیخ انجام دهند و 4 پزشک دولتی را معرفی کرد. آنها پس از معاینه شیخ اعلام کردند وی دارای 7 بیماری و همسرش دارای 6 مشکل جسمی هستند. شیخ زکزاکی بینایی چشم چپ خود را از دست داده، از ناحیه گردن دچار مشکل است، ناراحتی گوارشی دارد و در خون وی مسمومیت به سرب دیده شده است. در حال حاضر 55 تکه گلوله در نقاط مختلف بدن او از جمله سر، شکم و سینه وجود دارد که بدون خارج کردن این گلوله‌ها وضعیت شیخ زکزاکی بهتر نخواهد شد. با وجود این همه مشکلات، زنده ماندن شیخ نوعی معجزه است.
وی در پایان اظهار امیدواری کرد با اقداماتی همچون برگزاری کنفرانس‌ کوالالامپور که کشورهای اسلامی حاضر در آن سعی می‌کنند نفوذ عربستان در جهان اسلام را کم کنند، این قضیه پیگیری و حل شود.
همچنین «مسعود شجره» رئیس کمیسیون حقوق بشر اسلامی در لندن در گفتگو با ایکنا به تشریح دیدگاه‌های خود درباره وضعیت شیخ زکزاکی پرداخت.
علت فشار بر زکزاکی
به گفته شجره دو دلیل عمده برای توجیه فشارهای دولت نیجریه بر شیخ زکزاکی و طرفداران او وجود دارد. دلیل اول این واقعیت است که شیخ زکزاکی از مدت‌های طولانی پیش از این خواستار اجرای عدالت و برابری و پایان دادن به فساد در نیجریه بوده و از مقامات این کشور می‌خواسته که در سیاست‌های داخلی و خارجی خود ملعبه قدرت‌های بیگانه نباشند. دخالت‌های خارجی باعث شده که بیشتر مردم نیجریه که یکی از ثروتمندترین کشورهای آفریقایی است، زیر خط فقر زندگی کنند به طوری که میزان فقر در این کشور باورکردنی نیست.  
دومین دلیل این است که آمریکا، اسرائیل و عربستان سعودی، به خاطر همین اقدامات شیخ زکزاکی یعنی طرفداری وی از اجرای عدالت نه تنها در این کشور که در سطح جهانی کاملا مخالف شیخ زکزاکی هستند.
اسنادی که از طریق ویکی لیکس درز کرده است نشان می‌دهد که دولت سعودی فشار سیاسی بر نیجریه وارد کرده تا با شیخ زکزاکی برخورد کند. همچنین اسنادی هست که نشان می‌دهد به فرماندار ایالت کادونا و ارتش این ایالت رشوه داده شده تا به کشتار طرفداران شیخ زکزاکی دست بزنند.   روشن است این اتفاقات با وجود طرفداری قانون از شیخ زکزاکی بوده است که سه سال قبل دادگاه عالی این کشور حکم به آزادی وی و همسرش و پرداخت غرامت به او را صادر کرد، اما دولت این کشور با حکم دادگاه مخالفت کرده است.
لزوم قاطعیت در پرونده شیخ زکزاکی
وی درباره واکنش کشورهای اسلامی به مظالم دولت نیجریه نسبت به شیخ زکزاکی و طرفداران او گفت: اقدامات کشورهای اسلامی تا کنون بسیار اندک بوده است، دولت ترکیه تلاش‌هایی کرده است، همچنین دولت مالزی هم از نیجریه خواسته که شیخ زکزاکی را آزاد کند و از طریق کانال‌های دیپلماتیک اقداماتی کرده است؛ دولت ایران نیز اقداماتی انجام داده است. اما همه این اقدامات در مقایسه با آنچه کشورهای غربی برای آزادی اتباع خود در نیجریه کرده‌اند بسیار ناچیز است.   کد ویدیو دانلود فیلم اصلی
من فکر می‌کنم اقداماتی که کشورهای اسلامی در 4 سال گذشته برای آزادی شیخ زکزاکی انجام داده‌اند چندان موثر نبوده است و باید سیاست‌ها تغییر کند. باید اقدامات قاطع‌تری صورت بگیرد. ما باید بپرسیم نتیجه این رایزنی‌های پشت صحنه چه بوده است ‌؟   اکنون وقت آن است که تلاش‌ها به صورت علنی انجام شود. به ایالات متحده نگاه کنید که با فشار توانست طرفداران خود را ظرف چند روز از زندان نیجریه آزاد کند.
از سوی دیگر شاهد اقدامات برخی کشورهای اسلامی مثل عربستان و کشورهای حاشیه خلیج فارس هم‌صدا با اسرائیل و آمریکا برای آزاد نشدن زکزاکی و از بین بردن جنبش اسلامی نیجریه بوده‌ایم.  
اقدامات سازمان‌های جهانی
شجره همچنین درباره واکنش سازمان‌های بین‌المللی در این موضوع گفت: این سازمان‌ها تا کنون برخی اقدامات را برای حل این موضوع انجام داده‌اند. کمیسیون حقوق بشر اسلامی در لندن این موضوع را به دادگاه بین‌المللی برد و در این دادگاه پرونده کشتار زاریا مطرح شده و امیدواریم این پرونده به نتیجه برسد. همچنین گزارشگران ویژه سازمان ملل اقدامات دولت نیجریه در این مورد را غیرقانونی دانسته‌اند و خواستار توقف آن شده‌اند. سازمان عفو بین‌الملل و نیز کمیسیون حقوق بشر درباره این موضوع بسیار فعالیت کرده است. اما هنوز کارهای زیادی باید انجام شود. باید هماهنگی بیشتری بین نهادهای فعال به وجود بیاید، زیرا 4 سال از این ظلم و ادامه حمله به معترضان، کشتار و زندانی کردن آنها و بی‌عدالتی‌ها در حق آنها می‌گذرد. هنوز 80 نفر از طرفداران شیخ زکزاکی پس از 4 سال در زندان‌های نیجریه هستند.
وی افزود:‌ اکنون شیخ زکزاکی و همسرش در زندانی هستند که افراد سالم هم در آن بیمار می‌شوند. طبق حکم دادگاه‌های نیجریه این دو نفر نیازمند رسیدگی فوری پزشکی هستند. وضع آنها به گونه‌ای است که امکانات پزشکی موجود در نیجریه پاسخگوی نیازهای آنها نیست و باید به خارج اعزام شوند. اکنون زمان آن رسیده است که افراد و سازمان‌ها تنها به گفتن اینکه اقدامات نیجریه نادرست است بسنده نکنند و همگی خواستار آزادی شیخ و همسرش باشند.   گفتگو از محسن حدادی

انتهای پیام

منبع: ایکنا

کلیدواژه: شیخ زکزاکی جنبش اسلامی نیجریه مسعود شجره زکزاکی کادونا نیجریه ایکنا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت iqna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایکنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۶۴۷۴۷۸۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

نقشه نتانیاهو برای غزه پس از جنگ فاش شد/ نیویورک تایمز: طرح نخست وزیر اسرائیل به احتمال زیاد از سوی کشورهای عربی رد خواهد شد

به گزارش جماران؛ به نقل از ایرنا، نیویورک تایمز در گزارشی از طرح جدیدی که بنیامین نتانیاهو نخست‌ وزیر رژیم صهیونیستی در حال بررسی آن برای اداره غزه پس از جنگ است، پرده برداشت.

در گزارش نیویورک تایمز آمده است: مقام‌های دفتر نخست‌وزیر رژیم صهیونیستی طرحی را مطرح کرده‌اند که بر اساس آن، نتانیاهو به دنبال آن است تا غزه پس از پایان جنگ با کمک ائتلافی از کشورهای عربی از جمله عربستان سعودی، مصر و امارات متحده عربی اداره شود.

بر اساس گزارش نیویورک تایمز، این طرح به احتمال زیاد از سوی کشورهای عربی رد خواهد شد زیرا مسیر مشخصی را برای تشکیل یک کشور مستقل فلسطینی مشخص نکرده است.

این گزارش می‌افزاید: همچنین به احتمال زیاد شرکای تندروی نتانیاهو در کابینه جنگ (رژیم) اسرائیل نیز به علت اینکه این طرح احتمال بازگشت تشکیلات خودگران فلسطین به غزه و تشکیل کشور مستقل فلسطین را از اساس رد نکرده است، با آن مخالفت خواهند کرد.

در ادامه گزارش نیویورک تایمز آمده است: بر اساس طرح جدید نتانیاهو، ائتلافی که مسئولیت اداره غزه پس از جنگ را بر عهده خواهد داشت با همکاری واشنگتن، اشخاصی را از میان فلسطینیان غزه برای ساخت و ساز مجدد این باریکه و حفظ امنیت و ثبات آن انتخاب کرده و بعد از هفت تا ۱۰ سال، به مردم غزه این امکان را خواهد داد تا در خصوص الحاق به یک دولت واحد فلسطینی که بر روی کرانه باختری و نوار غزه حکمرانی می‌کند، پای صندوق‌های رأی بروند.

نیویورک تایمز در ادامه این گزارش می‌افزاید: بر اساس این طرح نتانیاهو، نیروهای رژیم صهیونیستی همچنان توانایی فعالیت در داخل غزه را خواهند داشت.

در پایان این گزارش نیویورک تایمز آمده است: مراحل ابتدایی تهیه و تکمیل این طرح در ماه نوامبر با همکاری چندین تاجر که برخی از آنها ارتباط بسیار نزدیکی با نتانیاهو دارند، انجام شده است.

نیویورک تایمز در حالی از این طرح جدید نتانیاهو برای اداره غزه پس از جنگ پرده برداشته است که پس از گذشت بیش از ۲۰۰ روز از جنگ رژیم صهیونیستی علیه نوار غزه و ناکامی این رژیم در تحقق اهداف اعلامی خود، اکنون این جنگ به مهمترین عامل تشدید تنش بین سران رژیم اشغالگر تبدیل شده و در حالی که نتانیاهو و متحدانش خواهان تداوم جنگ هستند، مخالفان آنها بر آتش بس و آزادی اسرای صهیونیست تاکید دارند.

بسیاری از کارشناسان، هدف نتانیاهو از اصرار بر تداوم جنگ را، حفظ حیات سیاسی و فرار از تعقیب قضائی می‌دانند.

همچنین نتایج یک نظرسنجی در فلسطین اشغالی نشان می‌دهد که ۶۸ درصد صهیونیست‌ها از پیروزی بنیامین نتانیاهو نخست وزیر این رژیم در جنگ غزه نا امید هستند.

نظرسنجی کانال ۱۳ تلویزیون رژیم صهیونیستی نشان داده است که ۶۸ درصد مخاطبان آن می‌گویند نتانیاهو نمی‌تواند در غزه پیروز شود.

از سوی دیگر رسانه‌های رژیم صهیونیستی گزارش دادند که تماس‌ها با حماس برای انجام توافق مبادله اسرا به در بسته خورده است و مشخص نیست که چه زمانی این گره باز می‌شود.

روزنامه عبری زبان هاآرتص نیز به نقل از منابعی گزارش داد، سطح سیاسی رژیم صهیونیستی، روی یک توافق عادی سازی احتمالی با عربستان سعودی حساب باز کرده که ممکن است این رژیم را مجبور به توقف جنگ در غزه کند.

بر اساس این گزارش، دولت آمریکا پایان ماه می را برای دستیابی به توافق عادی سازی بین (رژیم) اسرائیل و عربستان سعودی تعیین کرده است.

معاون نخست وزیر و وزیر خارجه اردن نیز روز دوشنبه گذشته تاکید کرد که نخست‌وزیر رژیم صهیونیستی برخلاف ادعاهایش، جنگ غزه را باخته است.

ایمن الصفدی وزیر خارجه اردن در سخنانی در نشست گفت‌ وگو محوری که در حاشیه نشست مجمع جهانی اقتصاد در ریاض برگزار شد، گفت که بنیامین نتانیاهو نخست‌وزیر رژیم صهیونیستی در جنگ غزه شکست خورده است.

وی افزود: نتانیاهو می‌گوید که به دنبال پیروزی در غزه است اما وی اکنون به شکست رسیده و اسرائیل نیز مطرود شده است. روشن است که نتانیاهو به دنبال صلح نیست.

الصفدی با اشاره به اینکه ۱.۳ میلیون فلسطینی بمباران می‌شوند، گفت: همه خواهان صلحی مبتنی بر راه‌حل دو دولتی هستیم و باید اسرائیل پایبندی خود به صلح عادلانه و فراگیر را اعلام کند؛ همچنان که جامعه جهانی نیز بر این باور است که راه حل دو دولتی تنها راه تضمین امنیت و صلح خواهد بود.

شبکه «المیادین» نیز به نقل از وزیر خارجه اردن گزارش داد که ابتدا رژیم صهیونیستی باید جنگ را متوقف کند و پس از آن از حماس برای آزادی اسرای صهیونیست درخواست خواهد شد.

گروه‌های مقاومت فلسطین ۱۵ مهرماه برابر با هفتم اکتبر ۲۰۲۳، عملیات «طوفان الاقصی» را از غزه (جنوب فلسطین) علیه مواضع رژیم اسرائیل آغاز کردند که سرانجام پس از ۴۵ روز نبرد و درگیری، سوم آذرماه ۱۴۰۲ (۲۴ نوامبر ۲۰۲۳) آتش بس موقت چهار روزه یا همان وقفه برای تبادل اسرا میان حماس و اسرائیل برقرار شد.

این وقفه در جنگ، هفت روز ادامه یافت و سرانجام صبح جمعه ۱۰ آذر (اول دسامبر ۲۰۲۳) آتش‌بس موقت به پایان رسید و رژیم اسرائیل حملات علیه غزه را از سرگرفت.

این رژیم برای جبران شکست خود و توقف عملیات مقاومت، گذرگاه‌های نوار غزه را بسته و در حال بمباران این منطقه است.

دیگر خبرها

  • لزوم تخصیص زمین برای ساخت ۵۰ هزار واحد مسکونی
  • تاکید سازمان همکاری اسلامی بر لزوم تحریم همه‌جانبه اسرائیل
  • آبشناس: آمریکا به دنبال آشوب در کشورهای حوزه نفوذ روسیه است
  • جزئیات جدید از تسهیلات نهضت ملی مسکن
  • طرح توهمی نتانیاهو برای غزه بعد از قتل عام فلسطینی‌ها
  • چگونگی نقش‌آفرینی دولت‌های مسلمان در برخورد با جنگ غزه در تاریخ ثبت خواهد شد
  • نگرانی از سرایت اعتراضات دانشجویی ضدصهیونیستی به جهان عرب
  • نگرانی از اعتراضات ضدصهیونیستی در عربستان،‌ مصر و اردن
  • نقشه نتانیاهو برای غزه پس از جنگ فاش شد/ نیویورک تایمز: طرح نخست وزیر اسرائیل به احتمال زیاد از سوی کشورهای عربی رد خواهد شد
  • فشار خون عامل مرگ سالانه ۱۰ میلیون نفر در جهان