Web Analytics Made Easy - Statcounter

آهنین جان شعر را یکی از اساسی ترین هنرهای جهان و ایران دانست و گفت: شعر اصلی ترین هنر به لحاظ قدمت، کمیت مخاطب و تاثیرگذاری است.

خبرگزاری شبستان_ اهواز، «قاسم آهنین جان» از شاعران پیشکسوت و به نام کشور و استان خوزستان است که در سال 1337 در اردبیل چشم به جهان گشود و چندین دهه است که در اهواز زندگی می کند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

وی در ابتدا به کار فیلمسازی روی آورد و فیلم «شیهه زخم» از آثار اوست اما خیلی زود فیلمسازی را کنار گذاشت و به سرودن شعر پرداخت و اکنون بیش از سه دهه است که شعر می‌ گوید.

 

از جمله آثار این شاعر می توان به «ذکر خواب‏ ‌های بلوط»، «شاعر مرگ خویش می‏‌ داند»، «خون و اشراق بر ارغوان جوشن ‏‌ها»، «بخت تاریک در آفاق بنفشه و پروانه»، «گلی برای غریبان تا همیشه»، «لمعات خون»، «کودکی‌‏ ها در شب سقاخانه» و ... اشاره کرد.

 

با «قاسم آهنین جان» طی گفت و گویی اختصاصی به اهمیت و شعر و شاعری جهان پرداختیم که حاصل این گفت و گو را در ذیل می خوانیم.

 

خبرنگار شبستان: نظر خود را در خصوص شعر در جهان و ایران بگوید؟

 

آهنین جان: شعر یکی از اساسی ترین هنرهای جهان و ایران و اصلی ترین هنر به لحاظ قدمت، کمیت مخاطب و تاثیرگذاری شعر است.

وقتی می خواهند به یک نمایشنامه نویس اعتباری بیشتر بدهند، می گویند این نمایشنامه نویس شاعر بوده مانند شکسپیر که این موضوع نشان دهنده آن است که هنرمندی اگر در رشته های دیگر هم تخصص داشته باشد اما تمایل دارد به شاعری منصوب شود.

بزرگترین مشاهیر ایران در علم، فلسفه و فقاهت وقتی به درجه اعلایی می رسند با آغاز کار اصلی خود، شروع به شعر گفتن هم می کنند مانند ملاصدرا، حاج ملاهادی سبزواری، علامه طباطبایی، امام خمینی (ره) و ... که این نشان دهنده این است که شعر یک دغدغه اساسی برای کسانی است که تخصص های دیگری را هم  دارند.

اما از آنجایی که‌ شعر در واقع عالم یا جهانی از معنویت است همه به آن نیاز دارند، یکی نیاز به مخاطب شعر بودن را دارد و دیگری نیاز به اینکه گوینده و شنونده شعر باشد پس به این نتیجه می رسیم که شعر ملی ترین، انسانی ترین و کهن ترین هنر ما ایرانیان به صرف بالندگی و جواب هایی است که شعر سعی می کند به چراهای اساسی و عذبی انسان بدهد.

 

خبرنگار شبستان: چرا ترکیه نام مولوی را تصاحب کرده است؟

 

آهنین جان: شعر به دغدغه های درونی انسان جواب می دهد به این علت مولوی مخاطب خاص در جهان ندارد و تمامی افراد مخاطب او هستند، به همین علت جهان دوست دارد مولوی را تصاحب کند. کشور ترکیه مولوی را شاعر خود می داند اما باید توجه داشت اگر مولوی ترک است پس چرا یک بیت فارسی نگفته و آثارش به زبان فارسی است! او فقط مدتی در ترکیه سکونت کرده است.

ادعای ترکیه نشان دهنده کیفیت شعر ایران در جهان است چرا که شعر ایران در جهان  آنقدر والاست که بعضی کشورها دوست دارند شاعرهای ما را منصوب به خود کنند.

افق و آسمان شعر ما دارای ستارگان فروزان بی شماری است که تعدادی از این ستارگان قطعا جهانی هستند مانند حکیم عمر خیام، سعدی، فردوسی، مولانا، حافظ و ... به طوری که هر جا سخن از ارزش های والای هستی و انسانی است شعر ایرانی در آنجا سرلوحه قرار می گیرد مانند سازمان ملل که شعر سعدی را بر سر این سازمان نوشته اند.

فرانسه هزینه بسیار زیاد مالی و انسانی را برای ادبیات و اندیشه ایران شناسی که به زبان فارسی بوده گذاشته که قسمت اعظم این اندیشه به زبان شعر است.

 

خبرنگار شبستان: شعر ایران در جهان چه جایگاهی دارد؟

 

آهنین جان: ایران اولین جایگاه را در شعر جهان دارد این صحبت را بر اساس واقعیت گفتم و از سر تعصب یا اغراق نیست.

شیراز به عنوان دومین پایتخت شعر جهان توسط یونسکو انتخاب شده ولی من این مورد را قبول ندارم و اگر قرار است پایتخت مشخص کنند شیراز اولین پایتخت شعر جهان است، به گواهی اینکه بزرگترین اندیشمندان و شاعران جهان ابراز ارادت به آستان شعر حافظ، سعدی و فردوسی می کنند؛ نمونه آن گوته است که خود بزرگترین شاعر آلمان و اروپا است ولی آنقدر عاشق شعر حافظ است که کتابی به نام دیوان شرقی به نگارش درآورده که تمام شعرها را تحت تاثیر  غزلیات حافظ سروده و آن را تقدیم به حافظ می کند؛ فیلسوف غرب نیچه نیز یکی از ستایشگران شعر حافظ است و هر کدام از این افراد که نام برده شد پایه و اساس یک فرهنگ در جهان هستند و به شعر جهان ابراز ارادت کرده اند.

فردوسی جهان اندیشه، هنر و ادبیات را تسخیر کرده و بدین معناست که شاعران ما از مرزها فراتر رفتند و شعر ایرانی حرف اول و آخر را در جهان می زند؛ آسمان شعر ایران از قدیم تا معاصر بسیار پرستاره است و نه تنها در هیچ کدام از قرن ها تهی از شاعر نبوده بلکه شاعرانی درجه یک داشته ایم.

در دوران بعد از مشروطه دوران ترانه با حضور عارف قزوینی و شیدا اصفهانی به شکل رسمی با مضمون های عاشقانه آغاز می شود.

 

خبرنگار شبستان: نطر شما در خصوص شعر نیمایی چیست؟

 

آهنین جان: نیما در واقع انقلابی عظیم در شعر ایران ایجاد کرد و این انقلاب هدفش نفی و رد کردن شعر قدیم نیست بلکه یک پیشنهاداتی برای دگرگون سرودن است. با به وجود آمدن شعر نیمایی تا امروز دو شیوه شعر را داریم که یکی شعر نو که بنیان گذار آن نیما یوشیج است و دومی به روش حافظ و قدیم است.

ما در جایی زندگی می کنیم که شعرمان متنوع از لحاظ شکل و قالب است و اشعار ما در هر زمینه و موضوعی همچون شعر عاشقانه، اجتماعی، آیینی و ... است.

 

خبرنگار شبستان: در خصوص شعر دفاع مقدس و شعر خوزستان بیشتر توضیح دهد؟

 

آهنین جان: از جنگ تحمیلی و از دل دفاع مقدس شعرهایی بیرون می آید که در مورد آن کارهای بسیاری شده ولی هرگز نمی توانیم ادعا کنیم کار را انجام و به اتمام رسانده ایم. تا روزی که زنده هستیم در باب جانفشانی و وطن پرستی و دفاع ارزش های انسانی باید شعر بگوییم.

شعر خوزستان جدا از ایران نیست و من معتقد هستم شعر خوزستان حداقل در ۵۰ سال اخیر یکی از موثرترین شعرها در ایران بوده است. خوزستان در زمینه آثار کلاسیک نسبت به خراسان و مانند قدیم زیاد فعال نیست؛ از سبک کلاسیک در میان شاعران خوزستانی قدیم می توان از دعبل خزاعی نام برد، اما امروز به نظر من شاعران کلاسیک نداریم اما در زمینه شعر نو و مدرن خوزستان برترین در ایران است.

 

شعری از قاسم آهنین جان:

و آخر ندانستم

انسان در ستایشِ سنگ سکوت کرده

یا سنگ در ستایشِ انسان

که با فرودِ تازیانه بر شقیقه

هردو مُرده بودند

اینسان

آسان

سنگ و انسان

 

پایان پیام/679

منبع: شبستان

کلیدواژه: مسجد شهادت سردار سلیمانی سردار سلیمانی کانون های فرهنگی هنری مساجد فهما طرح ملی فهما سقوط هواپیما هواپیما رویداد ملی فهما آیت الله رسولی محلاتی شعر و شاعری

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت shabestan.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «شبستان» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۶۴۹۸۴۲۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

آغاز خروج نیروهای حافظ صلح از قره باغ

همزمان با نزدیک شدن جمهوری های ارمنستان و آذربایجان به توافق صلح، پرچم کشورهای روسیه و ترکیه از منطقه‌ای در قره باغ به نشانه خروج نیروهای حافظ صلح پایین آورده شد.

به گزارش مشرق،پس از آنکه نیروهای حافظ صلح روس به حضور چند ساله خود در منطقه قفقاز جنوبی پایان دادند، پرچم روسیه و ترکیه نیز دیروز جمعه به مناسبت بسته شدن مرکزی که برای نظارت بر آتش بس در قره باغ ایجاد شده بود، پایین آورده شد.

در نوامبر سال ۲۰۲۰ (آبان ۱۳۹۹) نزدیک به دو هزار نیروی حافظ صلح روسیه بر اساس توافقی با میانجیگری مسکو که به شش هفته درگیری میان نیروهای جمهوری آذربایجان و جمهوری ارمنستان پایان داد، به قره باغ اعزام شدند.

اما در سپتامبر سال گذشته جمهوری آذربایجان در نهایت قره باغ را با زور بازپس گرفت و باعث کوچ اجباری ۱۲۰ هزار ارمنی ساکن این منطقه شد.

پس از این رویداد، ارمنستان مسکو را به عدم حمایت از منافع ایروان متهم کرد؛ اتهامی که مسکو آن را رد کرد.

روسیه نیز که پیش از این قرار بود نیروهای حافظ صلح خود را تا سال ۲۰۲۵ در منطقه حفظ کند، در اوایل ماه جاری میلادی تصمیم به خروج آنها گرفت.

این نیروها شامل سربازانی از روسیه و ترکیه و همچنین جمهوری آذربایجان بودند که در شهر متروکه ای به نام آغ دام که از سال ۲۰۲۰ در کنترل باکو قرار دارد، مستقر شده بودند.

سرگئی ایستراکوف معاون رئیس ستاد کل نیروهای مسلح روسیه پس از خروج نیروهای حافظ صلح روس از این منطقه، از دوستی میان سه کشور قدردانی کرد و گفت: اولویت حقوق بشردوستانه بین‌المللی این امکان را فراهم کرده تا عملیات زودتر از موعد تکمیل گردد.

در حال حاضر گفته می شود که جمهوری های ارمنستان و آذربایجان به سمت یک توافق صلح برای پایان مناقشه قره باغ گام برداشته اند.

یک منبع وزارت دفاع جمهوری آذربایجان نیز در همین زمینه به رویترز گفت که آخرین گروه از نیروهای حافظ صلح قرار است در پایان ماه مه (۱۱ خرداد) منطقه را ترک کنند.

الهام علی‌اف رئیس جمهوری آذربایجان نیز پیش از این در همین زمینه اظهار داشت: باکو ممکن است قبل از کنفرانس صلح بین جمهوری آذربایجان و ارمنستان (COP۲۹) که در ماه نوامبر (آبان) به میزبانی باکو برگزار می‌شود، توافقنامه صلح امضا کند.

منبع: ایرنا

دیگر خبرها

  • سلامت زیست بوم خلیج فارس شرط پایداری در منطقه خواهد بود
  • نوجوانان بوشهری بر بال آهنین به سودای پرواز پرداختند
  • تاثیرگذاری مهاجم تیم ملی ایران روی گلزنی رم ایتالیا
  • شوراها در تاثیرگذاری مردم در سرنوشت خود تاثیرگذار هستند
  • نقاط فلج‌کننده گنبد آهنین برای موشکباران بعدی روشن شد
  • آغاز خروج نیروهای حافظ صلح از قره باغ
  • امروز با حافظ : کس ندارد ذوقِ مستی میگساران را چه شد؟
  • شیوه صحیح استفاده از محصولات مراقبت پوستی برای تاثیرگذاری بیشتر
  • عکس‌| حمایت مردان آهنین از گربه‌سیاه پرسپولیس!
  • حمایت مردان آهنین از آلومینیوم مقابل پرسپولیس