Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «فارس»
2024-04-28@11:53:46 GMT

دریاچه ارومیه قربانی نگرش چندین ساله مسوولان

تاریخ انتشار: ۲۴ دی ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۶۵۰۶۹۶۲

دریاچه ارومیه قربانی نگرش چندین ساله مسوولان

‍‍‍‍‍‍

رئیس دانشکده علوم محیطی دانشگاه تبریز گفت: حال و روز امروز دریاچه ارومیه محصول نگرش چندین ساله مسوولان بوده و در آینده به صورت شدید و مخاطره آمیزتر خود را نشان خواهد داد.

به گزارش خبرگزاری فارس، در روزهای اخیر با توجه به ورود سامانه‌های بارشی از شمال‌غرب به کشور (سامانه بارشی مدیترانه‌ای ) شاهد بارش برف بیشتر در استان‌های همجوار آذربایجان‌شرقی بوده‌ایم اما با این تفاوت که این موج بارشی یا به تبریز نرسیده و یا کمتر از حد انتظار، برف نسبت به سال‌های گذشته در تبریز باریده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

بر همین اساس برای بررسی این موضوع و تاثیر تغییرات حجم و سطح آب دریاچه ارومیه بر این فرآیند ،گفت‌و‌گویی با دکتر بهروز ساری‌صراف رئیس دانشکده برنامه‌ریزی وعلوم محیطی دانشگاه تبریز و مطرح‌کننده نظریه وجود "هاله حرارتی" دریاچه ارومیه داشتیم.

دکتر صراف در گفت‌وگو با خبرنگار فارس با بیان اینکه اگر اتمسفر و محیط زیست ایران امروز  مواجه با مسائل و بحران‌های جدی  است، نتیجه نگرش و بی‌تدبیری مسوولان است، اظهار داشت: به تبع این موضوع، حال و روز امروز دریاچه ارومیه محصول نگرش چندین ساله مسوولان بوده و در آینده به صورت شدید و مخاطره آمیزتر خود را نشان خواهد داد.

وی با تاکید بر اینکه مسائل سیاسی، اجتماعی، اقتصادی از جمله مباحث اکوسیستم محصول یک روز یا دو روز نیست بلکه محصول تعامل و رفتار سالیان طولانی انسان با طبیعت است، افزود: اگر انسان تعامل صحیحی با طبیعت نداشته باشد، در مقابل هم طبیعت به خوبی با انسان رفتار نکرده و در مکان و زمان مناسب ضربه خود را به جامعه انسانی وارد حواهد کرد.

رئیس دانشکده علوم محیطی دانشگاه تبریز با بیان اینکه خشکسالی محصول شعور و مدیریت انسانی بوده در کشورهای پیشرفته خشکسالی را مدیریت می‌کنند اما در کشور ما که دارای غنی‌ترین منابع معدنی و طبیعی است محیط زیست انسانی به مرحله خطرناکی رسیده است، گفت: اگر امروز دریاچه‌ها و تالاب‌ها به چنین وضعیتی مبتلا شده و اگر آلودگی هوای تهران به حدی رسیده است که احتمال خطر کوچ شهروندان از تهران نزدیک شده، دقیقا به خاطر  حاصل چندین سال بی‌اعتنایی و بی‌احترامی مسوولان و مردم به محیط زیست وچندین سال انباشت آلودگی‌ها  و کم توجهی به منابع آلاینده در تهران بوده است، نمودار کاهش تراز آب دریاچه ارومیه از سال 1374 تا 1392 (حدود 18 سال )موید یکی از این  بی‌توجهی و بی‌اعتنایی‌ها  به محیط زیست است..

وی افزود: نگاه به محیط زیست و نگاه از بالاست، چرا که اکوسیستم برای خود قانونمندی دارد و آن قانون انرژی و ماده است، متاسفانه مسوولان اندیشه و تدبیر لازم برای مدیریت محیط را ندارند.

صراف خاطرنشان کرد: تمام اجزای جهان هستی از جمله دشت‌ها و دامنه‌های کوهستانی، جنگل‌ها و مراتع، دریاچه‌ها و رودخانه‌ها، انسان ها چه به صورت جوامع انسانی و چه به صورت فردی و دیگر بخش ها، سهیم در اقلیم هستند و هر کدام به نوبه خود در اقلیم تاثیر گذارند، متاسفانه انسان‌ها به صورت‌های گوناگون موجب تخریب محیط شدند و به تبع آن، اقلیم  و کلیت محیط زیست هم رفتار مناسبی با ما نخواهد داشت.

وی ادامه داد: مسوولان بعضا از هارپ و امپریالیسم سخن میگویند، در حالی که امپریالیسم واقعی همان انسان است که با تخریب طبیعت موجب تغییر اقلیم شده است.

رئیس دانشکده علوم محیطی دانشگاه تبریز با بیان اینکه با افزیش جمعیت نیاز به مصرف نیز افزایش می یابد، این نشان‌دهنده تاثیر انسان بر اقلیم است، تازمانی که اندیشه و نگاه به محیط تغییر نکند اقلیم نیز رفتار خود را تغییر نخواهد داد.

وی با بیان اینکه متاسفانه بعضا تخریب محیط زیست را قانونمند کرده‌ایم، گفت: بر اساس بند (پ) و (ت) ماده 31 قانون پنج ساله ششم توسعه به صورت غیرمستقیم مجوز تخریب طبیعت داده شده است چرا که با افزایش باغات  بر روی اراضی شیب  دار،شدت جریان آب‌های سطحی را افزایش داده‌ایم، در حالی که خاک مسوول جذب و ذخیره‌سازی آب در لایه‌های زیرزمینی است و نه  برون‌زدهای سنگی، زمانی که خاک فرسایش می‌یابد و از بین می‌رود، کوچکترین باران ها تبدیل به سیل می‌شود.

صراف در ادامه با اشاره به بند (ت) ماده 31 قانون پنج ساله ششم توسعه مبنی بر فراهم نمودن امکانات مصرف بهینه سموم، دفع آفات نباتی و کودهای شیمیایی و استفاده بیشتر از کود آلی (کمپوست) تاکید کرد: با تصویب این ماده به صورت قانونمند مجوزی برای تخریب طبیعت صادر کرده‌ایم، چرا که افزایش استفاده از کودهای شیمیایی  و جذب آن در طبیعت باعث تخریب و از بین رفتن بیوسفر می شود.

وی با اشاره به بخش های مختلف بودجه سال 97 و 98 و سهم ناچیز محیط زیست از بودجه گفت: محیط زیست در اندیشه مسوولان ما جایگاه خاصی ندارد، در تقسیم‌بندی بودجه همه نظامات فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی کشور قدرت بالغه دارند تا بودجه بگیرند فقط محیط زیست این قدرت  را ندارد که بودجه بگیرد و به همین دلیل در کمترین جایگاه قرار گرفته است.

رئیس دانشکده علوم محیطی دانشگاه تبریز تاکید کرد: تا زمانی که نگرش مسوولان و مردم به محیط زیست اینگونه باشد، محیط زیست و بستر زندگی نسل آینده را به صورت قانونمند نابود می‌کنیم.

وی با اشاره به نقش گرمایش جهانی در تغییر اقلیم گفت: تاثیر گرمایش جهانی در آب و هوای مناطق مختلف کره زمین  یک حقیقت است، اما این گرمایش همانند تاثیرگذاری یک بیماری در هر منطقه به یک گونه متفاوت عمل می‌کند، در برخی کشورها این موضوع را با توجه به تکنیک و سرمایه‌گذاری و فرهنگ‌شان مدیریت می‌کنند و در برخی کشورها همچون آفریقا به اثرگذاری و تخریب وبیشتر میدان میدهند.

صراف اضافه کرد: البته در کنار گرمایش جهانی نقش انسان غیرقابل انکار است، برای مثال در گذشته "هاله حرارتی" را مطرح کردیم که به نوعی تغییرات کاربری زمین،این تغییرات را به وجود آورده که مانع از ورود سامانه‌های بارشی به استان می‌شود و زمانی که توده ابرهای باران‌زا به حوضه دریاچه ارومیه می‌رسند، بارش برف تبدیل به قطرات ریز مایع و بعد آن نیز به تبدیل به توده‌های ابر و مه می شوند.


وی ادامه داد: هرچند برای برخی بحث هاله حرارتی ناخوشایند است و این نظریه را قبول نمی‌کنند ولی تصاویر ماهواره‌ای به وضوح این موضوع را نشان داده و تنها در صورت شدید و قوی بودن سامانه‌های باران‌زا ،این سامانه‌ها می‌توانند برف و بارش ایجاد کنند که آن هم در مقایسه با برف و باران 20 تا 30 سال گذشته ناچیز است .

رئیس دانشکده علوم محیطی دانشگاه تبریز گفت: بخشی از خشکسالی ایران تحت تاثیر گرمایش جهانی و قرار گرفتن در منطقه خاورمیانه و کمربند خشکی بوده و بر همین اساس از گذشته خشکی و خشکسالی در دوره‌های مختلف وجود داشته است اما با توجه به ناپایدار شدن بستر طبیعت و در نتیجه ضعیف شدن اکوسیستم منطقه ،تاثیرگذاری این موضوع بیشتر شده است.
 


وی افزود: با توجه به تحت تاثیر گرمایش جهانی و قرار گرفتن در کمربند خشکی بخشی از خشکی‌های زمستانی طبیعی است اما اینکه در کنار کشور ما ترکیه پدیده خشکی را کمتر تحمل می‌کند، برمی‌گردد به مسائل مدیریت محیط‌زیست چرا که جنگل‌ها و مراتع و دریاچه‌ها وبه تبعیت از آن رطوبت آتمسفر از بین رفته‌اند و نمی‌توانند رطوبت سامانه‌های ورودی را متراکم‌تر کنند.

صراف با اشار به ورود سامانه بارشی بهاری استان از سمت مدیترانه گفت: بخشی دیگر از تغییرات اقلیمی مربوط به "جریان شکافته"  "split flow "بوده و زمانی که توده هواهای بارشی مدیترانه‌ای به آذربایجان می‌رسد به دلیل وجود "هاله حرارتی" و سایر عوامل آتمسفری موجود، جریان سامانه‌های باران‌زا شکافته می‌شود و به دو سوی مناطق شمالی‌تر ایران یا جنوبی ایران هدایت شده و شمال‌غرب ایران از دریافت انرژی بارزشی محروم می‌گردد.
 


رئیس دانشکده علوم محیطی دانشگاه تبریز خاطرنشان کرد: با استناد به مطالعه و بررسی چندین ساله کارشناسان محترم سازمان هواشناسی استان آذربایجان‌شرقی، فراوانی گذر سامانه‌های باران‌زا از شمال‌غرب ایران کاهش یافته است.تقویت بادهای غربی در جنوب و به ویژه خلیج فارس و شرق ایران موجب ریزش باران‌های  شدید و سیل‌آسا در این مناطق بوده، در حالی که بادهای غربی و سیستم باران‌زا به مناطق آذربایجان نزدیک‌تر بوده که متاسفانه این مناطق به علت تغییر جهت سیستم‌های غربی، در خشکی بسر می‌برند .

 وی با بیان اینکه در بحث‌های اقلیمی مرز مشخصی وجود ندارد، گفت: تعداد روزهای بارش نسبت به 10 سال پیش کمتر نشده، بلکه آنچه کمتر شده مقدار بارش بوده است.مقدار بارش در هر نوبت بارندگی و حجم آب ناشی از بارش در کشور کاهش یافته است و قطعا این میزان کم بارش به ندرت به " جریان رودخانه"می‌پیوندد و جریان ناچیز هم به دریاچه نمی‌رسد و نقش چندانی در افزایش تراز دریاچه ایفا نمی‌نماید.
 


صراف گفت: با توجه به تاثیر بیشتر گرمایش جهانی در اقلیم ایران، می‌توانیم در مجامع بین‌المللی طرح دعوی کنیم، هر چند شاید مسوولان  نخواهند این موضوع را به خاطر مسائل حیثیتی و مدیریتی در سطح بین‌المللی مطرح کنند.

وی بیان کرد: بزرگترین خطری که ما را تهدید می‌کند، از دست دادن بارندگی‌های زمستانی (به شکل جامد یا همان به فرم برف ) و به تبع آن کمتر شدن سرمای زمستانی و بروز گرمای زمستانی است در که در نتیجه این امر کل اکولوژی مناطق ما بهم می‌خورد.آمار نشان می‌دهد بارش شمال‌غرب کشور حدود 25 درصد نسبت به میانگین درازمدت کاهش یافته و دما نیز حدودا سه درجه افزایش یافته است.

رئیس دانشکده علوم محیطی دانشگاه تبریز گفت: نسبت به جمعیت حرارت بسیاری تولید می‌کنیم که این حرارت موجب گرم شدن ابرها و در نتیجه تبدیل برف به باران و بخار می‌شود.

وی خاطرنشان کرد: حرارت در ایران بیشتر تولید می‌شود، چه به صورت سوخت و ساز ناشی از خودروها ی کم کیفیت داخلی، چه به صورت سوخت نیروگاه‌ها و کارخانه‌های با تکنیک‌های قدیمی و عمدتا فرسوده حتی به فرم مصرف سوخت در واحد گرمایشی منازل و...که همه اینها نهایتا موجت گرمایش آتمسفر ایران و منطقه شده و سبب کاهش ریزش برف و بازان می‌گردد. همه این فعالیت‌ها ، چرخه خشکی و خشکسالی‌ها را پایدار و برقرار می‌سازد.
 


انتهای پیام/60025/

منبع: فارس

کلیدواژه: دریاچه ارومیه محیط زیست تبریز دانشگاه

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.farsnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «فارس» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۶۵۰۶۹۶۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

نشست اعضای شورای پژوهشی اداره کل حفاظت محیط زیست آذربایجان غربی با اساتید دانشگاه ارومیه

به گزارش خبرگزاری صداوسیمای استان آذربایجان غربی،سعید شهند در این جلسه ضمن تبریک فرا رسیدن هفته معلم و تقدیر از دغدغه مندی اساتید و نخبگان دانشگاهی نسبت به مقوله حفظ محیط زیست گفت: سوم تا نهم اردیبهشت در تقویم کشور به عنوان هفته زمین پاک نامگذاری شده است و برنامه‌های مختلفی طی این هفته با شعار " مشارکت مردم، ایران در برابر پلاستیک، نجات زمین"توسط اداره کل حفاظت محیط زیست آذربایجان غربی انجام می‌شود که هدف نهایی این برنامه‌ها افزایش آگاهی و ارتقا حس مسئولیت پذیری نسبت به حفظ محیط زیست و زمین پاک است و همانگونه که در شعار امسال نیز آمده است این مهم با مشارکت و نقش‌آفرینی مردم و پیگیری و انجام دقیق مسئولیت‌های قانونی دستگاه‌های دولتی محقق می‌شود.

وی افزود: آلودگی‌های پلاستیکی در سراسر جهان تبدیل به یک تهدید محیط زیستی شده است و از سال ۱۹۵۰ که پلاستیک برای نخستین بار و با توجیه حفاظت از محیط زیست معرفی و تولید شد، تاکنون ۸ میلیارد تن پلاستیک در جهان تولید شده که تجزیه آنها در طبیعت صد‌ها سال زمان می‌برد.

شهند ادامه داد: کشور ما هفدمین کشور دنیا در زمینه تولید پلاستیک است و متاسفانه در سال‌های اخیر شاهد رشد استفاده از پلاستیک از سوی جامعه هستیم که این موضوع نیازمند اصلاح سبک زندگی و به حداقل رساندن مصرف پلاستیک به ویژه ظروف یکبار مصرف پلاستیکی است.

مدیرکل حفاظت محیط زیست آذربایجان غربی در ادامه با بیان اینکه بخش عمده‌ای از مسائل موجود در حوزه محیط زیست استان با اصلاح و تجدید نظر در رویه‌های موجود در حوزه کشاورزی رفع می‌شود، عنوان کرد: مطابق آمار‌های ارائه شده، قریب به یک میلیون تن ضایعات کشاورزی در استان تولید می‌شود که این مقدار بسیار قابل تامل است و سلامتی محیط زیست استان را با چالش‌های جدی مواجه می‌کند. 

شهند ادامه داد: در مواردی شاهد این هستیم هزینه‌ای که از قبال تولید این محصولات برای محیط زیست استان با مصرف منابع اب و خاک و آلودگی‌های ناشی از آن ایجاد می‌شود، بسیار بیشتر از درامدی است که کشاورز کسب می‌کند و بدین ترتیب ادامه این روند توجیه علمی و منطقی ندارد.

وی با بیان اینکه مساله حفظ محیط زیست اساسا موضوعی فرهنگی – اجتماعی است، افزود: اداره کل حفاظت محیط زیست استان در کنار وظیفه نظارتی و برخورد‌های قانونی، آموزش‌های محیط زیستی را در راستای ارتقا و اشاعه فرهنگ حفاظت از محیط زیست در شهرستان‌های سراسر استان دنبال می‌کند و رویکرد این اداره کل، مردمی سازی حفاظت از محیط زیست است.

در ادامه نشست اعضای حاضر نیز به بیان دیدگاه‌ها و پیشنهادات خود در خصوص چگونگی مدیریت پسماند‌ها و ضایعات به ویژه در بخش کشاورزی پرداختند.

دیگر خبرها

  • تراز دریاچه ارومیه از مرز ۱۲۷۰ متر بالاتر رفت
  • دمیده شدن دوباره امید در کالبد دریاچه ارومیه/ حال خوش این روزهای نگین فیروزه‌ای آذربایجان
  • حال خوش این روزهای نگین فیروزه‌ای آذربایجان
  • نشست اعضای شورای پژوهشی اداره کل حفاظت محیط زیست آذربایجان غربی با اساتید دانشگاه ارومیه
  • آغاز مرحله دوم رها سازی حقابه زیست محیطی دریاچه ارومیه از سد مخزنی سیلوه پیرانشهر 
  • برگزاری تور رسانه ای بازدید از تالاب های اقماری پارک ملی دریاچه ارومیه
  • رهاسازی حقابه کامل تالاب‌های اقماری دریاچه ارومیه+فیلم
  • رهاسازی حقابه کامل تالاب‌های اقماری دریاچه ارومیه
  • حل مشکلات انتقال آب به دریاچه ارومیه
  • برگزاری کلاسهای آموزش محیط زیست در ارومیه