Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایکنا»
2024-04-28@04:24:20 GMT

کتابخانه مؤسسه معصومیه؛ گنجینه‌ای با 41 هزار اثر

تاریخ انتشار: ۲۵ دی ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۶۵۲۳۱۶۷

کتابخانه مؤسسه معصومیه؛ گنجینه‌ای با 41 هزار اثر

گروه حوزه‌های علمیه ــ سه راه سالاریه و بلوار امین در قم بیش از آن که نمادی از علم و فرهنگ باشد به واسطه پاساژهای بزرگ تجاری و کافی‌شاپ‌ها و مجتمع‌های خرید، مرکزی تجاری و اقتصادی شناخته می‌شود اما کمی بالاتر، گنجینه‌ای کم‌نظیر با 41 هزار کتاب و پایان‌نامه از علوم مختلف اسلامی در داخل مؤسسه حوزوی معصومیه پذیرای علاقه‌مندان است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

به گزارش ایکنا، کمی بالاتر از سه راه سالاریه، جنب مرکز مدیریت حوزه خواهران و داخل مؤسسه آموزش عالی معصومیه(خواهران)، کتابخانه‌ای است با بیش از 41 هزار کتاب، ده‌ها کتاب مرجع و صدها پایان‌نامه، گنجینه‌ای کم نظیر از علوم مختلف اسلامی و این در حالی است که کتابخانه بیش از 8 سال هم قدمت ندارد.

در گوشه‌ای از ساختمان مؤسسه آموزش عالی معصومیه(خواهران)، پله‌های نسبتاً زیادی را به سمت پائین طی می‌کنم تا به مخزنی عظیم از کتب تفسیری، قرآنی، اسلامی و حوزوی می‌رسم؛ جایی که به گفته مرتضی ذاکری، مسئول کتابخانه، بیش از 41 هزار و 500 کتاب را در خود جای داده و ظرفیت نگهداری بیش از 75 هزار کتاب را دارد.

کتابخانه از قفسه‌های مختلف کتب تفسیری، کلامی، اعتقادی و فقهی و ... تشکیل شده است؛ در قفسه کتب تفسیری برخی از برترین تفاسیر جهان اسلام مانند؛ درالمنثور، المیزان، فخررازی، مجمع البیان، کشاف زمخشری، تبیان، طبری، تفسیر قمی و منهج الصادقین و قاموس قرآن به چشم می‌خورد.

در این محل، بیش از 41 هزار کتاب به زبان‌های عربی و فارسی وجود دارد که بیشتر آن‌ها تخصصی است؛ او می‌گوید که کتاب‌ها را با نیازسنجی که از استادان، مدیران گروه‌ها و اعضای هیئت علمی مؤسسه داریم تهیه می‌کنیم تا کاربردی و قابل استفاده باشند نه آنکه در قفسه‌ها خاک بخورند.

مسئول کتابخانه مؤسسه معصومیه با اینکه هنوز از آثار جراحت شیمیایی دفاع مقدس رنج می‌برد و سخن گفتن و ایستادن برایش آسان نیست، قفسه‌ها را یکی یکی و با حوصله نشانم می‌دهد و می‌گوید: روزانه به صورت میانگین نزدیک به صد نفر مراجعه کننده به بخش‌‌های مختلف کتابخانه داریم طوری که در برخی موارد با کمبود صندلی روبرو هستیم و حتی اگر مخاطبان ما درخواست‌هایی برای مقاله، پایان‌نامه و حتی کتبی که نداریم بدهند برای آنان از کتابخانه‌های دیگر به صورت امانت و یا از طریق کتابخانه الکترونیکی تهیه می‌کنیم.

عضویت نزدیک به 1000 طلبه

کتابخانه مؤسسه معصومیه گرچه از سال 1390 هیئت کتابخانه به خود می‌گیرد، ولی فعالیت رسمی آن از سال 1392 آغاز شده است و در مدت کمتر از شش سال توانسته چندین هزار جلد کتاب را در مخزن اصلی و بیش از هزار پایان نامه و تحقیقات را در مخزن فرعی خود ذخیره و در اختیار علاقه‌مندان قرار دهد. کتابخانه 975 طلبه از سطح دو تا 4 عضو دارد که طلاب مؤسسه معصومیه از آن بهره می‌برند، ولی طلاب خواهر با در دست داشتن کارت ملی از مراکز حوزوی دیگر هم بدون محدودیت و پرداخت هزینه می‌توانند استفاده کنند.

حسین مغفوری، کارشناس کتابداری کتابخانه، که ناظر این گفت‌وگوست وارد این گفت‌وگو می‌شود و با بیان اینکه بخش علوم قرآنی کتابخانه، بسیار غنی است، می‌گوید: برخی استادانی که از کتابخانه بازدید داشته‌اند، بارها به غنای آثار علوم قرآنی و تفسیری کتابخانه تأکید کرده‌اند؛ شاید نزدیک به 300 کتاب فاخر در عرصه علوم قرآنی و تفسیری در مخازن وجود داشته باشد همچنین کتابخانه در مطالعات مقارن میان مذاهب اسلامی و شیعه و فرق اهل سنت هم آثار بسیار خوبی دارد.

مسئول کتابخانه هم با بیان اینکه فقه و اصول، فلسفه اسلامی، کلام اسلامی، تاریخ اسلامی و فقه و مطالعات اسلامی زنان و ... از جمله عناوین کلی آثاری است که در کتابخانه نگهداری می‌شود، می‌افزاید: دست کم بیش از 30 اثر  از آیت‌الله رسولی محلاتی است که اخیراً فوت کردند و عمدتاً آثار قرآنی این عالم بزرگوار است، در این کتابخانه موجود است.

مراجعه روزانه نزدیک به صد نفر به کتابخانه آن هم در شرایطی که وضعیت مطالعه در کشور رضایت‌بخش نیست آمار قابل قبولی است؛ ذاکری درباره کمبود سرانه مطالعه در کشور بیان می‌کند: متأسفانه دسترسی مردم به کتاب به خصوص با افزایش قیمت آن کمتر شده است گرچه نباید از فضای مجازی و مشغول کردن ذهن و فکر مردم به خود غافل باشیم؛ ما تلاش کرده‌ایم که تا حضور فعالی در عرصه مجازی داشته باشیم و تا جایی که اطلاع دارم دفتر تبلیغات اسلامی که ما در زیر مجموعه ساختاری آن هستیم تاکنون چندین هزار کتاب را در کتابخانه مجازی خود قرار داده و سیاست ما هم حرکت به سمت تولید آثار صوتی و بارگذاری مجازی آن‌ها است.

پای درددل‌های صمیمی

ذاکری با بیان اینکه دفتر تبلیغات اسلامی حوزه نزدیک به 8 کتابخانه دارد که یکی از آن‌ها همین کتابخانه است، به گلایه دوستانه‌ای هم اشاره می کند و آن چشم انتظاری برای نیم‌نگاه مسئولان در حمایت از این کتابخانه است.

او می‌گوید: مؤسسه معصومیه از نظر ساختاری زیر نظر دفتر تبلیغات اسلامی حوزه اداره می‌شود ولی به لحاظ آموزشی و محتوای علمی زیرمجموعه حوزه خواهران است و این دوگانگی سبب شده تا حمایت اندکی از کتابخانه برای تکمیل ظرفیت آن و رونق بخشی بیشتر صورت بگیرد.

هزار پایان‌نامه در بخش مرجع

کتابخانه مؤسسه معصومیه البته منحصر به همین مخزن اصلی نیست؛ در کنار راه خروجی اتاقی با متراژ بیش از صد متر وجود دارد که به بخش مرجع معروف است؛ در این  بخش بیش از هزار پایان نامه در سطح دو تا 4 وجود دارد. جعفری‌نیا، کتابدار بخش مرجع کتابخانه در این باره می‌گوید: حدوداً 200 عنوان از پایان‌نامه‌ها برای سطح سه و عمدتاً برای سطح دو و تعداد محدودی هم برای سطح چهار است؛ در این بخش دانشنامه‌ها، واژه‌نامه‌ها و دایرة‌المعارف‌های اسلامی طبقه‌بندی شده‌اند و تعدادی مجله هم که در حوزه تولید می‌شود در دسترس علاقه‌مندان قرار دارد.

وی می‌افزاید: پایان‌نامه‌های سطح دو که قرار است از این به بعد چاپ نشوند بلکه به صورت مقاله از سوی دانش‌پژوه ارائه و در قالب پی دی اف در اختیار کتابخانه قرار گیرد.

دسترسی مخاطبان به صد نرم‌افزار علوم اسلامی 

این بخش با هدف نیازسنجی، شناسایی و گردآوری اطلاعات منابع الکترونیکی و پایگاه‌های اطلاعاتی فعالیت می‌کند و مجهز به رایانه‌هایی با همه تجهیزات جانبی و ظرفیت 15 کاربر همزمان متصل به شبکه اینترنت است؛ این واحد مجهز به بیش از 100 نرم‌افزار علوم اسلامی است. 

اتاق مشاوره پژوهشی

جدیدترین بخش کتابخانه مؤسسه معصومیه اتاق مشاوره آن است که در فروردین ماه امسال راه‌اندازی شده و عمر آن به 9 ماه هم نمی‌رسد؛ جایی که به گفته مسئول کتابخانه با استقبال طلاب در این مدت مواجه بوده است؛ در این بخش 12 استاد در سطوح دو تا 4 و در رشته‌های فقه و اصول؛ فلسفه و کلام، تفسیر و علوم قرآن، تاریخ، اخلاق، مطالعات زنان و سواد اطلاعاتی مشغول مشاوره به دانش‌پژوهان هستند و تاکنون بیش از 100 پژوهشگر از مشاوره آنان بهره‌مند شده‌اند.

انتهای پیام

منبع: ایکنا

کلیدواژه: قرآن ایکنا حوزه خواهران کتابخانه گنجینه 41 هزار اثر

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت iqna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایکنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۶۵۲۳۱۶۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

کتابخانه‌های سیار نیاز کتابخوانی عشایر را برطرف می‌کند


آقای حامد محقق در مصاحبه اختصاصی با خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما افزود: این کتابخانه‌ها را ما به عنوان « برنده‌های کتاب » می‌شناسیم. چرا که هم کتاب را به مناطق مختلف می‌برد و هم با ورود کتاب به این مناطق یک « برندگی » ایجاد می‌کنند.
وی گفت:بنابر قانون برای دستگاه‌های مختلف الزاماتی دیده شده که کتاب و کتابخوانی را در مناطق عشایری و روستایی با استفاده از کتابخانه‌های سیار رقم بزنند.
معاون شعر و ادبیات خانه کتاب گفت: این کتابخانه‌ها بهترین راه است برای این که ما در مناطق روستایی و عشایری کتابخانه‌هایی را ببینیم.
وی افزود: بردن کتاب با دوچرخه در کشور‌های اروپایی متداول است و تبلیغات زیادی برای آن می‌شود در حالی که ما هم همین کار را انجام می‌دهیم، اما کمتر درباره آن اطلاع رسانی کرده ایم.
یکی از معاونت‌های مرتبط با امر توسعه کتاب در نهاد کتابخانه‌ها یک سال قبل  طراحی کتابخانه‌های عشایری را شروع کرد و در دستور کار قرار داد.
جدیدترین کتابخانه عشایری ۲۸ آذر ماه ۱۴۰۲ در خوزستان افتتاح شد.
این کتابخانه با عنوان رویش در بزرگترین سایت عشایری کشور در منطقه فتح المبین شوش با استقرار چادر در میان چادر‌های عشایر و مدارس چادری و کانکسی آنان گشایش یافت.

دیگر خبرها

  • همه ادارات شهرستان دشتی باید کتابخانه داشته باشند
  • شرحی بر قدیمی‌ترین فهرست‌نامه‌های کتابخانه آستان قدس رضوی/خدمتی به گذشته، امروز و آینده
  • رشد ۱۵۳ درصدی امانت کتاب در آذربایجان شرقی
  • نهاد کتابخانه‌های عمومی زمینه‌ساز ترویج فرهنگ کتاب و کتابخوانی
  • دیدار مدیران مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی(س) با رئیس دانشگاه آزاد اسلامی استان اصفهان+تصاویر
  • دست درازی صهیونیست‌ها به گنجینه ایران
  • کتاب‌های مشکوک به آرسنیک در کتابخانه ملی فرانسه
  • قرنطینه‌شدن کتاب‌های مشکوک به آرسنیک در کتابخانه ملی فرانسه
  • کتابخانه‌های سیار نیاز کتابخوانی عشایر را برطرف می‌کند
  • شهرداری میانه از پیشگامان ترویج فرهنگ کتاب و کتابخوانی است