Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایسنا»
2024-05-07@04:18:49 GMT

یادی از بنیانگذار «باستان‌شناسی نو»

تاریخ انتشار: ۲۵ دی ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۶۵۲۸۵۵۶

یادی از بنیانگذار «باستان‌شناسی نو»

«رابرت و لیندا بریدوود» در راه تغییر باستان­شناسی از رشته­‌ای با هدف جمع­‌آوری اشیا برای موزه­‌ها، به رشته­‌ای که تغییرات فرهنگی را در طول تاریخ زندگی انسان مطالعه می‌کند، تلاش و کمک فراوانی کردند. آن‌ها رهیافت نوینی را در مطالعه‌ی یافته‌های کوچک و پراکنده‌ای که تا آن زمان باستان‌­شناسان از اهمیت آن‌ها غافل بودند و به صورت سنتی دور ریخته می‌شدند به کار بستند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

»

به گزارش ایسنا، جامعه باستان­شناسی ایران در دوازدهمین سال‌مرگ "رابرت بریدوود - یکی از بنیانگذاران باستان‌شناسی نو یا «باستان‌شناسی روندگرا» - نوشت: «۱۲ سال پیش در چنین روزی (۲۵ دی ماه ۱۳۸۱\ ۱۵ ژانویه ۲۰۰۳) رابرت بریدوود متولد ششم مرداد ۱۲۸۶/ ۲۹ جولای ۱۹۰۷) یکی از بنیان­گذاران باستان­‌شناسی نو یا باستان­‌شناسی روندگرا در سن ۹۵ سالگی در شیکاگو درگذشت. لیندا بریدوود، همسر، همراه و همکار او در ۶۶ سال زندگی و فعالیت حرفه‌ای نیز به فاصله‌ی چند ساعت در سن ۹۳ سالگی در همان بیمارستان درگذشت.

رابرت و لیندا بریدوود در راه تغییر باستان­‌شناسی از رشته­‌ای با هدف جمع‌­آوری اشیا برای موزه­ ها، به رشته­‌ای که تغییرات فرهنگی را در طول تاریخ زندگی انسان مطالعه می‌کند، تلاش و کمک فراوانی کردند. اهمیت فعالیت‌های آنها بیش از همه در این بود که این دو باستان­شناس رهیافت نوینی را در مطالعه‌ی یافته‌­های کوچک و پراکنده‌ای که تا آن زمان باستان­‌شناسان از اهمیت آن‌ها غافل بودند و به صورت سنتی دور ریخته می‌شدند به کار بستند.

رابرت و لیندا بریدوود جزو نخستین باستان­‌شناسانی بودند که در گروه کاوش، بطور گسترده‌ای از متخصصان رشته‌های دیگر مانند گیاه­‌شناسی، جانورشناسی و زمین ­شناسی استفاده کردند.

در سال ۱۳۲۶ (۱۹۴۷) او به همراه همسرش لیندا با هدف آزمایش فرضیه‌ی گوردون چایلد درباره‌ی انقلاب نوسنگی و یافتن شواهد کشاورزی اولیه، پژوهش خود را در کردستان عراق آغاز کرد. آنها در این پژوهش برای نخستین‌بار با کمک متخصصان علوم دیگر به مطالعه‌ی بقایای گیاهی، دانه‌های سوخته و بقایای جانوری پرداختند.

رابرت و لیندا بریدوود

این دو به همراه همکاران­شان پس از یک سال جستجو توانستند محوطه­‌ای را پیدا کنند که در آن زمان قدیمی­ ترین روستا محسوب می‌­شد: محوطه‌ی جارمو در اقلیم کردستان عراق در نزدیکی مرز کردستان ایران با ۸۸۰۰ سال قدمت و دربردارنده‌ی نخستین شواهد پرورش حیوانات اهلی و کشاورزی.

بریدوود در سال‌های ۱۳۳۸-۱۳۳۹ (۱۹۵۹-۱۹۶۰) برای آزمایش فرضیه‌ی خود درباره‌ی نخستین مراحل اهلی شدن حیوانات و گیاهان در مناطق مرتفع جنوب غرب آسیا، جایی که شرایط طبیعی برای روند اهلی شدن و روند تغییر از روش زندگی شکارگردآوری به یک‌جانشینی بیش از هر جای دیگری مهیا بود، راهیِ دشت کرمانشاه و اسلام ­آباد غرب (شاه­آباد) در ایران شد.

او در تعدادی از محوطه‌­های روباز و غارهای متعلق به دوران موستری تا دوره‌ی حلف کاوش و بررسی کرد. از منظر یافتن شواهدی برای شروع دوره‌ی نوسنگی، تپه­‌های آسیاب و سراب مهمترین محوطه­‌هایی بودند که تنها بخش‌هایی از آن‌ها در اوایل سال ۱۳۳۹ (۱۹۶۰) کاوش شدند. عزت‌الله نگهبان و رضا مستوفی‌فرد از جمله باستان­شناسان ایرانی بودند که در جریان پژوهش بریدوود در ایران با او همکاری کردند.

اگرچه بریدوود پس از سال ۱۳۳۹ (۱۹۶۰) فعالیتش را در ایران ادامه نداد، اما شاگردان او همچون فرانک هول، کنت فلانری و رابرت مک کورمیک آدامز به پژوهش‌­های باستان­ شناختی در ایران ادامه دادند و آثار ماندگاری از خود به جای گذاشتند.

هنگامی که بریدوود پژوهش خود را در ترکیه آغاز می‌کرد در جمله‌ای معروف گفت: «در جایی از میان صدها محوطه‌ی پیش از تاریخی در جنوب غرب آسیا در حدود ۱۲ هزار سال پیش، یک انسان، حقیقتی فوق‌العاده را درک کرد، این واقعیت که علف­‌هایی که قبلا برای خوردن جمع‌آوری کرده بود سال بعد در جایی که دانه‌ها ریخته شده بودند، دوباره رشد کردند! هنگامی که انسان یک‌جانشین شد، وقت پیدا کرد تا به جز تهیه غذا به امور دیگر از جمله ارتباطش با دیگر انسان‌ها، ارتباطش با محیط اطراف و نیروهای فوق انسانی بیشتر فکر کند».

«انسان پیش از تاریخی» از جمله کتاب‌­های بریدوود است که نخستین بار در سال ۱۳۲۷ (۱۹۴۸) و بعدها با ویرایش­های گوناگون بارها به چاپ رسید. لیندا بریدوود کتاب «کاوش در ماورای دجله» را در سال۱۳۳۲ (۱۹۵۳) منتشر کرد. آن‌ها در انتشار کتاب­های متعددی از جمله «کاوش در دشت آنتیوک» (۱۹۶۰) با هم همکاری کردند.»

انتهای پیام

منبع: ایسنا

کلیدواژه: باستان شناسي

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.isna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایسنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۶۵۲۸۵۵۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

نخستین کنگره ملی ایران‌شناسی برگزار می‌شود

به گزارش گروه پژوهش خبرگزاری علم و فناوری آنا، نخستین کنگره ملی ایران‌شناسی به همت انجمن علمی ایران‌شناسی پنجشنبه 20 اردیبهشت 1403 با حضور پژوهشگران ایرانی و خارجی از ساعت 9 صبح تا 19 عصر در خانه اندیشمندان علوم انسانی برگزار خواهد شد.

ارزیابی مکاتب ایران‌شناسی و ایران‌شناسان جهان، ایران‌شناسی و زبان‌ها و گویشهای ایرانی، ایران‌شنای و متون ادب فارسی، ایران‌شناسی و جغرافیا، ایران‌شناسی و تاریخ ایران، ایران‌شناسی و هویت ایرانی، ایران‌شناسی و فرهنگ و... از محورهای مهم این کنگره است.

بیش از 80 مقاله علمی و پژوهشی در این کنگره پذیرفته شده است. مقالات برگزیدۀ این همایش، در موسسه استنادی و پایش علم و فناوری جهان اسلام (ISC) و در مرجع دانش سیویلیکا منتشر خواهد شد.

این کنگره با سخنرانی دکتر محمود جعفری دهقی، رئیس و دبیر علمی همایش، دکتر اصغر دادبه، دکتر زهره زرشناس و محمدعلی عزت‌زاده، دبیر اجرایی همایش، در ساعت 9 صبح پنج­شنبه 20 اردیبهشت در تالار فردوسی خانه اندیشمندان علوم انسانی کار خود را آغاز می‌کند. پس از پایان مراسم افتتاحیه نشست‌های تخصصی در سه تالار فردوسی، حافظ و خیام خانه اندیشمندان علوم انسانی اجرا می‌شود. نشست پایانی کنگره با سخنان مهندس محمدرضا سحاب، قرائت بیانیۀ کنگره از سوی آقای زمان رضاخانی، گزارش برگزاری از سوی آقای محمدعلی عزت­زاده و سخنان دکتر محمود جعفری دهقی، تا ساعت 19 به پایان خواهد رسید.

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • نخستین کنگره ملی ایران‌شناسی برگزار می‌شود
  • کنگره ایران‌شناسی بین‌المللی می‌شود
  • کنگره در سال آینده بین المللی می‌شود
  • رازگشایی از نماد‌های ۲۷۰۰ ساله ایران باستان (+عکس)
  • رازگشایی از نماد‌های ۲۷۰۰ ساله ایران باستان
  • تجلیل ازدکترعراقی‌زاده بنیانگذار آموزش دندانپزشکی درهرمزگان
  • نخستین کنگره ملی ایران شناسی برگزار می‌شود
  • امام صادق (ع) بنیانگذار تمدن نوین بشری
  • استقرار گروه‌های مرمتی و باستان شناسی در نقش رستم
  • استقرار گروه‌های مرمتی و باستان شناسی در نقش ستم