Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «پارس نیوز»
2024-05-01@22:54:32 GMT

عدم توازن در سیاست خارجی دولت

تاریخ انتشار: ۲۶ دی ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۶۵۳۵۱۳۱

به گزارش پارس نیوز؛ تنش‌زدایی در سیاست خارجی ایران از سال 1367 شروع شد. موج اول تنش‌زدایی را می‌توان عامل بازسازی روابط ایران با کشورهای حوزه خلیج‌فارس و خاورمیانه است. موج دوم تنش‌زدایی از سال 1376 شروع شد. در این مقطع تلاش شد تا سطح همکاری‌های ایران با کشورهای اروپایی فراهم شود. محور اصلی موج دوم تنش‌زدایی مبتنی بر اقدامات اعتماد ساز از طرف ایران استوار بود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

تنش‌زدایی به مفهوم بازسازی روابط با کشورهای متعارض بین‌المللی و منطقه‌ای است.

با روی کار آمدن دولت نهم روند تنش‌زدایی مبتنی بر اعتمادسازی غربی‌ها جای خود را به متنوع سازی بازیگران به‌ویژه در پرونده هسته‌ای داد. دولتی که به‌طور خاص برای آمریکای لاتین وزن زیادی قائل شد. روند تنش‌زدایی با غرب که توسط دولت احمدی‌نژاد متوقف شده بود جای خود را به موج سوم تنش‌زدایی با غرب در دولت اعتدال داده است. در موج سوم به‌جای تمرکز بر منطقه غرب آسیا و حتی اروپا توجه اصلی به آمریکا است. اولویت اصلی در موج سوم تنش‌زدایی حل پرونده هسته‌ای ایران از طریق راضی نگه‌داشتن قدرت‌های بزرگ به‌ویژه آمریکا است. لذا از وزن موضوعات و مناطق دیگر در اولویت‌بندی دولت کاسته شده است. به نظر حتی می‌توان این فرضیه را مطرح تنش‌زدایی با غرب خود عاملی برای ایجاد تنش در کشورهای منطقه گردیده است که نمونه آن عربستان و رژیم صهیونیستی اسرائیل است.

انحصار موضوعی در برنامه‌های سیاست خارجی

همان‌طور که گفته شد با توجه به آغاز موج سوم تنش‌زدایی توسط دولت  یازدهم، سیاست خارجی دولت به‌گونه‌ای پیکربندی‌شده است که گویا اولویت اصلی و انحصاری، موضوع برجام و پرونده هسته‌ای ایران است و مسائل دیگر در حاشیه برجام بدان پرداخته نشده است. موضوعات مهمی چون اقتصاد خارجی و دیپلماسی اقتصادی مورد توجه دولت نبوده‌اند.

انحصار منطقه‌ای و بازیگران نظام بین‌المللی

انگاره غالب موج سوم اهمیت بی‌بدیل منطقه اروپا و هژمونی و سلطه آمریکا است. از این منظر آمریکا دارای چنان وزنی در نظام بین‌الملل است که حتی بی‌توجهی به نظام‌های منطقه‌ای دیگر را جبران می‌کند. مناطقی چون آفریقا، شرق آسیا و آمریکای لاتین را نمی‌توان بی‌اهمیت گماشت. رفتار دولت در عرصه سیاست خارجی به‌گونه‌ای بوده است که گویی این مناطق اصلاً وجود خارجی ندارد یا اگر دارد اهمیت خاصی ندارد.

انحصار بازیگران جامعه بین‌المللی به چند قدرت بزرگ و انحصار اولویت سیاست خارجی دولت به برجام نشان از یک بلاتکلیفی و شناخت ناقص از فضای بین‌المللی دارد که عدم توجه در حل این معضل می‌تواند منافع ملی را در معرض تهدید قرار دهد. 

 

منبع: پارس نیوز

کلیدواژه: روحانی ظریف سیاست خارجی ایران

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.parsnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «پارس نیوز» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۶۵۳۵۱۳۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

اشغال‌گران از سیاست مداخله در افغانستان و منطقه دست برنمی‌دارند

نماینده ویژه رئیس جمهور در امور افغانستان گفت: اشغالگران دیروز که همچنان از مداخله‌گری، بی‌ثبات سازی افغانستان و ایجاد مزاحمت از خاک این کشور حمایت کرده و دنبال می‌کنند، از سیاست خود دست بر نمی‌دارند.

به گزارش ایسنا، حسن کاظمی قمی نماینده ویژه رئیس جمهور در امور افغانستان در گفت‌وگویی در مورد مساله داعش گفت: داعش خاکی را در افغانستان در اختیار ندارند، اما هسته‌های هراس افکنی در این کشور هستند. حکومت سرپرست افغانستان نیز اعلام کرده که در سرکوب داعش جدی هستند، ما این را قبول داریم و برای بهبود شرایط امنیتی کمک می‌کنیم این مساله تعارف ندارد. اما آیا اشغالگران دیروز که همچنان از سیاست مداخله‌گری، بی‌ثبات سازی و سیاست ایجاد مزاحمت از خاک افغانستان حمایت کرده و دنبال می‌کنند، مگر دست بر می‌دارند؟ 

وی در بخش دیگری از این گفت‌وگو درباره حضور جریان‌های مخالف امارت اسلامی در ایران، تاکید کرد: سیاست ایران هیچ تهدید برای حاکمیت افغانستان نخواهد داشت. ایران با همه‌ مجموعه‌های افغان در ارتباط بوده، هست و خواهد بود. این را من روشن و صریح می‌گویم. اگر افغانستان برای همه‌ افغانی‌هاست، مهمان‌نوازی ایران برای مهمانانی‌ست که می‌آیند. ان‌شاالله شرایط این‌جا بهبود پیدا کند و همه برگردند. هر قوم، نژاد و مذهبی از افغانستان به هر دلیلی وارد ایران شده آیا آنان در ایران اقامت دارند؟ بلی اقامت دارند. اما سوال این‌ است که کدام مجموعه از ایران برای امنیت افغانستان تهدیدآمیز است؟ نیست و نخواهد بود. این سیاست قاطع جمهوری اسلامی‌ ایران است.»

نماینده ویژه رئیس جمهور در امور افغانستان در خصوص حق‌آبه هیرمند نیز ابراز خرسندی کرد و افزود: «در دو نوبتی که آب رهاسازی شد، می‌توان گفت که در حدود صد میلیون مترمکعب آب وارد ایران شد، در چارچوب حقابه‌ای که وجود دارد. در سال گذشته مشکلاتی در بند کمال خان وجود داشت، از جانب حکومت دو سه اقدام برای ترمیم سد کمال خان انجام شد و مشکلاتی که در دریچه‌های این سد وجود داشت، رفع شد.»

کاظمی قمی در ادامه در مورد وضعیت مهاجرین نیز گفت: ایران با ۶ میلیون مهاجری مواجه هستیم که به دلیل شرایط سخت افغانستان که عمدتا ناشی از اشغالگری است، مهاجرت کرده‌اند. امروز کشور ما باید مهاجرین را میزبانی کند. می‌دانید میزبانی ۶ میلیون مهاجر کار راحتی نیست. 

وی خاطرنشان کرد: برای این‌که ورودهای غیرقانونی را کنترل کنیم، اقدام به ارائه و صدور ویزا کرده‌ایم، نمی‌خواهیم در مرزها آشفتگی ایجاد شود. نمی‌خواهیم کسانی که به دلیل مشکلات معیشتی یا هر دلیل دیگری از کشور خارج می‌شوند با مسائلی در مرزها مواجه شوند. در طول بیش از ۴۵ سال به‌عنوان برادران و خواهران میزبانی کرده‌ایم، مهمانان ما هستند و تلاش ما این است که در این شرایط سخت اگر مجبور شدند کشور را ترک کنند فرزندان این آب و خاک از حق تحصیل محروم نشوند، این‌ها می‌خواهند آینده این کشور را بسازند، ایران با چنین نگاهی به جامعه افغانستان نگاه کرده است. 

انتهای پیام

دیگر خبرها

  • استاد دانشگاه کهگیلویه و بویراحمدی نمونه کشوری
  • نسخه برزیلی برای خودروسازی ایران
  • توسعه همه جانبه مناسبات با آفریقا از اولویت‌های سیاست خارجی ایران
  • خبر مهم قالیباف درباره حقوق بازنشستگان
  • توسعه همه جانبه مناسبات با آفریقا از اولویت‌های سیاست خارجی ایران است
  • امیرعبداللهیان: توسعه همه جانبه مناسبات با آفریقا از اولویت‌های سیاست خارجی ایران است
  • ریشه‌های تروریست‌پروری در سیاست‌های غرب؛ ترور برای بقا!
  • اشغال‌گران از سیاست مداخله در افغانستان و منطقه دست برنمی‌دارند
  • چندین کشور اروپایی دولت فلسطینی را به رسمیت می‌شناسند
  • تمام اتفاقات منطقه بی ارتباط با خلیج فارس نیست