Web Analytics Made Easy - Statcounter

خبرگزاری میزان- از میان هشت گونه خرس موجود در دنیا دو گونه در ایران زندگی می‌کنند که این دو گونه شامل خرس قهوه‌ای و خرس سیاه آسیایی می‌باشد. تاریخ انتشار: 23:42 - 27 دی 1398 - کد خبر: ۵۸۷۱۲۹

به گزارش خبرنگار گروه جامعه خبرگزاری میزان، خرس سیاه آسیایی یکی از گونه‌های آسیب‌پذیر در جهان است که زیرگونه بلوچی، که پراکندگی آن محدود به پاکستان و جنوب شرقی ایران در سه استان هرمزگان، کرمان و سیستان و بلوچستان است زیرگونه‌ای به شدت در معرض خطر انقراض است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

ویژگی‌های ظاهری: طول بدن ۱۳۰ تا ۱۹۰ سانتیمتر، طول دم ۷ تا ۱۰ سانتیمتر، ارتفاع بدن ۹۰ سانتیمتر، وزن ماده‌ها ۵۰ تا ۱۲۵ و نر‌ها ۱۰۰ تا ۲۰۰ کیلوگرم است. رنگ بدن عمدتا سیاه رنگ با پوزه و گوش‌های روشن‌تر است. مشخصه آن وجود نوار سفید رنگ به شکل هفت روی سینه است. کف رو است. خرس سیاه برای زندگی روی درخت سازگار شده و چنگال‌های تیز دست و پا طوری قرار گرفته‌اند که به بالارفتن او از درخت کمک می‌کنند. روی درخت، شاخه‌ها را زیر خود قرار می‌دهند و از این رو، این نمایه‌های شبه "آشیانه" یکی از نشانه‌های مهم حضور آن‌ها در هر منطقه است.

ویژگی‌های زیستی: معمولا به تنهایی زیست کرده و عمدتا شبگرد است. غذای آن‌ها عمدتا داز، خرما، زیتون، میوه، مواد گیاهی، حشرات، زباله و لاشه بوده و گاهی اوقات حتی به شکار جانوران نیز می‌پردازد. در برخی مناطق طی زمستان در غار‌ها و شکاف صخره‌ها می‌خوابند. اواخر بهار جفتگیری کرده، ولی تخم مانند خرس قهوه‌ای دارای جایگزینی تأخیری می‌باشد. توله‌ها در زمستان به دنیا آمده و معمولا ۱ تا ۳ می‌باشد. توله‌ها تا ۵/۱ ماه پس از ترک لانه شیر می‌خورند. حدود ۲ سال با همراه با مادر بوده و ماده‌ها در سن ۳ سالگی قادر به زادآوری هستند.

زیستگاه و فراوانی: عمدتا در مناطق جنگلی، بخصوص در نواحی تپه ماهوری و کوهستانی زیست کرده و در استان‌های کرمان، هرمزگان و سیستان و بلوچستان با تراکم بسیار پایین یافت می‌شوند.

ارزش ها: دارای ارزش‌های زیستی، زیبایی شناختی، علمی و آموزشی است.

وضعیت حفاظت: خرس سیاه آسیایی براساس قوانین سازمان حفاظت محیط زیست در زمره گونه‌های درخطر انقراض می‌باشد. تخریب و جزیره‌ای شدن زیستگاه ها، شکار و زنده گیری توله‌ها مهمترین عوامل ازبین رفتن این گوشتخوار در ایران به شمار می‌رود. به صورت جهانی در طبقه (VU) IUCN قرار دارد، ولی در ایران در طبقه CR است. در پیوست I کنوانسیون (CITES) است. درمورد این گوشتخوار کمتر مطالعه شده و حفاظت از آن در محدوده پراکنش محدود آن نیازمند برنامه ریزی و اقدامات جدی می‌باشد.

خصوصیات خرس سیاه آسیایی

خرس‌ها در رده پستانداران و راسته گوشت خواران قرار می‌گیرند. با این وجود نمی‌توان خرس‌ها را گوشت خوار نامید. خرس‌ها همه چیز خوار هستند. آن‌ها از میوه‌ها و گیاهان نیز تغذیه می‌کنند و به شدت جذب مواد غذایی شیرین می‌شوند. همان طور که از اسم خرس سیاه آسیایی مشخص است، رنگ این خرس سیاه بوده و گوش‌های بسیار گردی دارد. این نوع خرس با خرس سیاه آمریکایی تفاوت‌هایی دارد. بر روی سینه خرس سیاه آسیایی علامتی سفید رنگ به شکل هفت یا V دیده می‌شود همچنین پوزه این حیوان نیز روشن‌تر از باقی مناطق بدنش دیده می‌شود. این نوع خرس از جمله حیوانات منزوی و شبگرد است و به همین خاطر می‌توان علت رنگ سیاه این نوع خرس را فهمید. برخی دانشمندان، خرس سیاه آسیایی را نیای گونه‌های مختلف خرس‌های امروزی می‌داند.

این نوع خرس گیاه خوار است، اما از حیوانات و حشرات، مهره داران کوچک، نوزاد پستانداران و گاهی اوقات دام اهلی تغذیه می‌کند. خرس بلوچی عاشق خرما و کندو‌های عسل و در کل میوه‌های شیرین بوده و در نتیجه در شب هنگام به مزارع محلی رفته و آسیب می‌رساند. خرما ۸۵ درصد رژیم غذایی این حیوان را تشکیل می‌دهد و پس از آن درختان میوه در درجه دوم قرار دارد.

با آنکه خرس سیاه آسیایی از آرام‌ترین گونه‌های خرس در میان پستانداران است، اما این گونه نسبت به انسان بسیار پرخاشگر است؛ در نتیجه بهتر است که هیچ گاه نزدیک این حیوان نشوید. برخلاف تصورات عمومی که همه فکر می‌کنند همه خرس ها، خواب زمستانی دارند، این نوع خرس در زمستان نمی‌خوابد. ۲۵ سال عمر می‌کند. فصل جفتگیری او در اواخر تابستان بوده و پس از حدود هفت ماه دو توله می‌زاید. این نوع خرس تنها پس از به دنیا آمدن توله هایش قابل رویت است. طول این حیوان ۱۲۰ تا ۱۸۰ سانتی متر و وزن آن بین ۵۰ تا ۱۷۰ کیلوگرم است.

بیشتر بخوانید: سمور سنگی گونه ای کمیاب از پستانداران کشور

خرس سیاه آسیایی از نظر اهمیت حفاظت در کشورما پس از یوزپلنگ و در رتبه دوم قرار دارد. تعارض بین خرس سیاه و انسان بیشترین تهدید گزارش شده در ایران است. تشکیل کمیته ملی حفاظت از خرس در سازمان حفاظت از محیط زیست یکی از این اقدامات است که حفاظت از خرس را برعهده دارد.

دبیر اجرایی کمیته ملی حفاظت از خرس سازمان حفاظت از محیط زیست می‌گوید: خرس سیاه از لحاظ جمعیت و تعارضات بیمه می‌شود. خرس‌ها به علت خشکسالی و کاهش مواد غذایی زیستگاه‌ها به سمت مزارع می‌آیند و در مواجه با روستاییان احتمال تلف شدن آن‌ها بالا می‌رود. از این رو خرس‌ها بیمه می‌شوند تا خسارت وارده به کشاورزان مناطق مختلف پرداخت و از کشتن آن‌ها خودداری شود.

انتهای پیام/

منبع: خبرگزاری میزان

کلیدواژه: محیط زیست خرس سیاه آسیایی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.mizan.news دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری میزان» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۶۵۵۳۸۰۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

تولد نخستین گوزن زرد ایرانی در اردیبهشت ماه سال ۱۴۰۳

به گزارش خبرگزاری مهر، علی سالاروند مدیرکل حفاظت محیط زیست لرستان گفت: سال ١۴٠١ و ۱۴۰۲ در راستای حفظ و احیا گوزن زرد ایرانی و در خطر انقراض هشت رأس گوزن زرد ایرانی از دو سایت تکثیر و پرورش دشت ناز ساری و سایر مراکز تکثیر کشور به لرستان و دامنه‌های زاگرس که زیستگاه و خاستگاه اصلی این گونه در گذشته بوده، انتقال داده شد.

وی افزود: گوزن زرد ایرانی در سایت تکثیر و پرورش فجر صفای کشت و صنعت لرستان واقع در دامنه‌های یافته‌کوه حفاظت و نگهداری می‌شوند که نخستین و بزرگترین سایت خصوصی تکثیر و پرورش گوزن زرد در کشور است که با مشارکت بخش خصوصی و در راستای حفاظت مشارکتی از گونه‌های ارزشمند حیات وحش و ذخایر ژنتیکی ایجاد شده است.

سالاروند از تولد یک رأس گوساله در اردیبهشت ماه سال جاری خبر داد و گفت؛ گوساله تازه متولد شده در شرایط مناسب و پایداری می‌باشد و توسط مسئولین سایت و دامپزشک مربوطه به همراه مادر تحت مراقبت است و شرایط زیستی و بستر مناسب برای زادآوری و رشد گوساله توسط کارشناسان زحمتکش این اداره کل و مجموعه کشت و صنعت فجر صفا لرستان فراهم شده است.

وی خاطر ژنشان کرد: در سال گذشته هم یک رأس گوزن زرد در این سایت متولد شده است که هم اکنون در سلامت کامل می‌باشد که نشان از موفقیت این سایت جدید در احیا گونه‌های ارزشمند و در خطر انقراض حیات‌وحش دارد.

وی افزود: در حال حاضر گوزن زرد ایرانی در چند استان کشور نگهداری می‌شود و همچنان تلاش برای حفظ این گونه ارزشمند ادامه دارد و با سیاست‌های سازمان حفاظت محیط زیست و معرفی آن به مناطق مختلف، روند حفظ این گونه ارزشمند در سال‌های اخیر روند خوبی گرفته است و امیدها برای احیا آن در خاستگاه اصلی آن یعنی استان لرستان با موفقیت زاد و ولد طی دو سال اخیر نیز دو چندان شده است.

سالاروند، موفقیت احیا این گونه ارزشمند در استان لرستان را به همه طبیعت دوستان و علاقمندان به حیات وحش و محیط زیست تبریک گفت و از در دست بررسی بودن چند سایت خصوصی برای ایجاد مراکز نگهداری گونه‌های شاخص حیات وحش در استان لرستان خبر داد و اظهار کرد: استان لرستان در ایجاد مراکز حفاظت مشارکتی حیات وحش با کمک بخش خصوصی و در راستای شعار سال یعنی «جهش تولید با مشارکت مردم» در کشور پیشگام است.

کد خبر 6096812

دیگر خبرها

  • لحظه حمله مار در معرض انقراض به آقای فیلمبردار در کرمان
  • مشاهده پلنگ در منطقۀ سبزکوه
  • مشاهده پلنگ در منطقه سبزکوه چهارمحال‌وبختیاری
  • تصاویری از گشت و گذار پلنگ ایرانی در منطقه حفاظت شده سبزکوه
  • مشاهده پلنگ در منطقۀ سبزکوه چهارمحال‌وبختیاری
  • مشاهده پلنگ درسبزکوه چهارمحال و بختیاری
  • مشاهده و ثبت پلنگ در منطقه حفاظت‌شده سبزکوه
  • کشف و ضبط یک قبضه اسلحه غیر مجاز در منطقه حفاظت شده سفیدکوه خرم آباد
  • تولد نخستین گوزن زرد ایرانی در این استان
  • تولد نخستین گوزن زرد ایرانی در اردیبهشت ماه سال ۱۴۰۳