Web Analytics Made Easy - Statcounter

روزنامه اعتماد در گفت وگو با محمدجواد حق‌شناس عضو شورای اسلامی شهر تهران و ری و تجریش آورده است: با توجه به شرایط پیچیده‌ای که اصلاح‌طلبان پس از موج ردصلاحیت‌ها با آن مواجه شدند، سراغ محمدجواد حق‌شناس، عضو اصلاح‌طلب شورای شهر پایتخت و همچنین ازجمله اعضای ارشد حزب «اعتماد ملی» رفتیم و از او درباره راهکار انتخاباتی اصلاح‌طلبان پرس‌وجو کردیم.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

درحالی که در آستانه انتخابات یازدهمین دوره مجلس شورای اسلامی قرار داریم، بخش قابل ‌توجهی از نمایندگان و چهره‌های حزبی اصلاح‌طلب با ردصلاحیت گسترده توسط شورای نگهبان مواجه شدند. واکنش اصلاح‌طلبان نسبت به این ردصلاحیت‌ها چیست؟ 

شورای نگهبان در این دوره هم سنگ‌تمام گذاشت. شرط اول انتخابات، رقابت است و با این روندی که نهادهای نظارتی پیش گرفته‌اند عملا با مفهومی به نام انتخابات روبه‌رو نیستیم. در صورتی که این روند را اصلاح نکنند، مفهوم جمهوریت را از نظام جمهوری اسلامی سلب می‌کنند.

استراتژی اصلاح‌طلبان برای انتخابات پیش‌رو چیست؟ 

در واقع اگر بحث تحریم بود ۱۶ هزار داوطلب وجود نداشت و چهره‌های اصلاح‌طلب در چنین وضعیتی برای نام‌نویسی وارد صحنه نشده و خودشان را برای حضور در انتخابات آماده نمی‌کردند. آن‌ هم در شرایطی که ظاهرا حرف جامعه و مردم این است که از مجلس و دولت گرفته تا دیگر نهادها ازجمله انتخابی و انتصابی دلخور و دلگیر هستند. اما آنها این خطر را پذیرفتند و برای نام‌نویسی و اعلام کاندیداتوری در یازدهمین دوره انتخابات مجلس شورای اسلامی به میدان آمدند. بنابراین ما با مفهوم تحریم روبه‌رو نیستیم. در واقع پرسشی که پیش می‌آید این است که آیا ماشین سیاست کشور توانایی حرکت در جاده‌ای که پُر از سنگلاخ است و ریزش بزرگی را تجربه کرده، دارد یا خیر؟ پاسخ من به این پرسش منفی است و باید بگویم خیر؛ متاسفانه ما در حال حاضر نمی‌توانیم با وجود این موانع حرکت کرده و پیش برویم. نکته مهمی که در این رابطه باید مدنظر قرار دهیم این است که نام این موانع تحریم نیست. بحث در واقع ایجاد مانع و مانع‌تراشی برای اصل انتخابات و تعطیل مفهوم انتخابات در کشور است. همچنین با نظارت استصوابی حاکم شده، این اتفاق‌ها برای انتخابات افتاده است.

به نظر شما با توجه به تجارب ادوار گذشته که شدت ردصلاحیت‌ها افزایش یافته و حتی شما تاکید دارید که با توجه به آنچه «مانع‌ترشی در مسیر سیاست‌ورزی» می‌خوانید و ظاهرا انگیزه‌ای جدی در ممانعت از تسهیل این مسیر در کار است، آیا می‌توان نسبت به اثرگذاری رایزنی‌هایی که معمولا در این زمینه انجام می‌شود، امیدوار بود؟

فکر نمی‌کنم رایزنی در این مقطع تاثیری داشته باشد. این موضوع نیاز به دخالت نهادهای تاثیرگذار دارد. اما مفهوم نهاد نظارتی سال‌هاست که دگرگون شده و به‌ اصطلاح درهای نهاد نظارتی بر یک پاشنه می‌چرخد. رویکردها و اتفاق‌هایی به تضعیف نهادهای انتخابی ازجمله مجلس شورای اسلامی، دولت و تمام نهادهایی که در این چرخه‌اند، انجامیده است اما به دلیل وجود این قرائت خاص در نظارت بر انتخابات یعنی نظارت استصوابی ما شاهد تضعیف ظاهری نهادهای انتخابی در سال‌های گذشته بوده‌ایم.

اما گاهی افراد و اشخاصی هستند که می‌توانند در انجام این رایزنی‌ها ایفای نقش کنند و مشخصا از محمدرضا عارف به این منظور نام برده شده است؛ به نظر شما این افراد هم موثر نخواهند بود؟

چنانکه تاکید کردم، فکر نمی‌کنم این رایزنی‌ها کمکی کند؛ چه توسط عارف، چه افراد دیگر. این موضوع به نظر من باید وارد قاعده‌ای شود تا شاهد اثرگذاری آن باشیم. مساله این است که آیا نظام سیاسی می‌خواهد همین روند که در تمام این سال‌ها انجام داده است را ادامه بدهد یا اینکه فضا را حداقل در همین مدت باقی مانده که فرصت بسیاری هم از آن باقی نمانده برای ترمیم وجهه اصلی انتخابات و بازگشت امید به مردم، تغییری دهد تا مردم اگر اعتراضی به سیستم و دولت دارند به ‌جای آنکه در خیابان‌ها اعتراض کنند، مطالبات خود از طریق صندوق‌های رای را پیگیری کنند. اگر با این مبنا نگاه کنیم، هیچ چاره‌ای نداریم جز اینکه روندی که تا اکنون پیش گرفته شده را متوقف کنیم. به ‌نحوی که اجازه دهند ما انتخاباتی آزاد داشته باشیم و دیگر شاهد چنین دخالت‌های غیرقانونی و مغایر خواست ملت در انتخابات نباشیم.در دهمین دوره انتخابات مجلس، اصلاح‌طلبان با این استدلال که مجلس را به تندروها واگذار نکنیم، لیست امید را ارایه دادند و از مردم خواستند با حضور پای صندوق‌های رای به این لیست‌های ائتلافی متشکل از اصلاح‌طلبان، میانه‌روها همچنین اصولگرایان معتدل رای بدهند اما در انتخابات پیش‌رو به رغم اعتراض‌ها و نارضایتی‌های موجود، ظاهرا قرار نیست چنین لیستی مورد حمایت اصلاح‌طلبان قرار گیرد.

تحلیل اصلاح‌طلبان در شرایط کنونی چیست و چرا در این دوره که امکان پیروزی تندروها بیشتر هم شده، قرار نیست لیست ائتلافی ارایه شود؟

در دوره پیش مردم به اصلاح‌طلبان اعتماد کرده بودند؛ آن ‌هم در حالی که بخش اصلی چهره‌های اصلاح‌طلب ردصلاحیت شده بودند. یادم می‌آید از ۱۵۰ نفری که در تهران برای کاندیداتوری دهمین دوره مجلس نام‌نویسی کرده بودند تقریبا ۹۰ درصدشان ردصلاحیت شدند. در نتیجه بخش عمده مردم حتی برخی افراد لیست امید تهران که شکل گرفت و منتشر شد را نمی‌شناختند اما به دلیل اعتمادی که به اصلاح‌طلبان داشتند بدون شناخت این افراد به لیست مورد حمایت جریان اصلاحات رای دادند. اما امروز پس از ۴ سال تجربه مشخص شد در همین مجلس فعلی هم باز اجازه فعالیت ندارند و عملا مردم ناامید شدند. در نتیجه پیش‌بینی من این است که اگر بخواهیم با همان رویکرد درباره شرایط کنونی تصمیم‌گیری و داوری کنیم، استقبال مردم دست‌کم در شهرهای بزرگ، استقبالی نخواهد بود که نتیجه‌بخش باشد؛ مگر اینکه اتفاقی بیفتد که این پیش‌بینی محقق نشود.

همان طور که تلویحا اشاره کردید ظاهراً شورای عالی سیاستگذاری اصلاح‌طلبان به این تصمیم رسیده در شهرهایی که کاندیداهای اصلاح‌طلب آن ردصلاحیت شده باشند، لیستی ارایه ندهند. با این حساب، سیاست و تاکتیک انتخاباتی اصلاح‌طلبان در تهران و کلانشهرها چه خواهد بود؟

اساسا بحث بستن لیست در این فضا ممکن نیست. ما می‌بینیم که ۹۰ نفر از نمایندگان مجلس فعلی هم ردصلاحیت شده‌اند. اگر نمایندگان ادوار مجلس را هم که برای یازدهمین دوره انتخابات مجلس نام‌نویسی کرده‌اند، حساب کنیم این عدد به دو برابر می‌رسد. یعنی تعدادی از چهره‌های رسمی و شناخته شده در نظام که در تمام این سال‌ها فعالیت کرده‌اند، رد شده‌اند. شما ببینید نایب‌رییس مجلس ۳ سال نخست همین مجلس فعلی ردصلاحیت می‌شود، اعضای هیات رییسه مجلس ردصلاحیت می‌شوند، در میان چهره‌های شاخص حزبی نیز چهره‌ای همچون محمدعلی افشانی که شهردار تهران، معاون وزیر کشور و استانداری را در کارنامه خود دارد، ردصلاحیت می‌شود. بنابراین تعجب می‌کنم از نهادی مثل وزارت کشور که نمی‌تواند از نیروهای خود دفاع کند حالا چطور می‌خواهد انتخابات برگزار کند.

با وجود تمامی این ردصلاحیت‌ها و اوضاع فعلی کشور، اصلاح‌طلبان چه تصمیمی برای انتخابات پیش‌رو دارند؟

من تحلیل خودم را صرفا به عنوان کسی که در تمام ۴۰ ساله گذشته، دانشجوی علوم سیاسی و فعال سیاسی بوده است، کسی که تمام عمرش را در مدیریت سیاسی کشور تجربه کرده، می‌گویم. به باور من این وضعیت بسیار بحرانی است و اگر نخواهند از این وضعیت رها شوند با شرایطی سخت مواجهیم. در واقع اوضاع شبیه به آن است که بخواهیم فردی که خود را به خواب زده از خواب بیدار کنیم که این ناممکن است. بنابراین فکر می‌کنم باید فضایی فراهم شود که از این مسیری که انتهایش ترکستان است و خیر و صلاحی در آن نیست، رها شویم.

برچسب‌ها مجلس شورای اسلامی شورای نگهبان اصلاح طلبان

منبع: ایرنا

کلیدواژه: مجلس شورای اسلامی شورای نگهبان اصلاح طلبان مجلس شورای اسلامی شورای نگهبان اصلاح طلبان

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۶۵۷۱۶۸۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

خیز اصلاح طلبان رادیکال به سوی خیابان به بهانه طرح نور/ روزنامه آرمان ملی: مسئله مذاکره با آمریکا و حجاب باید حل شود!

اصلاح‌طلبان رادیکال به دنبال جهت دهی خشم عمومی با هدف بازگشت به خیابان هستند!

سرویس سیاست مشرق- در میان انبوهی از گزارش‌ها و تیترهای خبری، در یک بسته کامل با نام «ویژه‌های مشرق» شما را در جریان مسائل مهم و اثرگذار از نگاه روزنامه‌های کشور قرار می‌دهیم.

در این ویژه‌نامه، نگاهی به آخرین مواضع جناح‌های سیاسی و تحولات مهم داخلی، خارجی، اوضاع اقتصادی و اجتماعی کشور انداخته می‌شود که مخاطبان بامطالعه آن به رهیافت‌های مهم، نکات و تأملات از سیر وقایع اثرگذار دست خواهند یافت، در این بخش با ما همراه باشید

************

روزنامه‌های امروز دوشنبه دهم اردیبهشت در حالی چاپ و منتشر شد که ایران پادشاه فوتسال آسیا، «نتانیاهو» در هزارتوی بحران‌ها، خاک تشنه سیستان و حوتشی شورای شهر حین سخنرانی شهردار تهران و زمزمه استیضاح در بهشت در صفحات نخست روزنامه‌های امروز برجسته شده است.

تاملی بر کنش های سیاسی- رسانه ای اصلاح طلبان در خصوص طرح «نور» بیانگر آن است که آنان این طرح را به عنوان یکی از فرصت های کنشگری خود در فضای سیاسی- اجتماعی تفسیر کرده و بر این باورند قطبی سازی در این حوزه سیاست‌ورزی از دریچه اجتماعی هستند.

روزنامه آرمان ملی در گفتگو با حسین انصاری راد نماینده تندرو در مجلس ششم مسئله حجاب و گفتگو با آمریکا را به طرز عجیبی به یکدیگر پیوند داده و نوشته است:

در شرایط کنونی این هسته چهار خط قرمز برای خود ترسیم کرده است. مسأله اول مذاکره با آمریکاست. دوم موضوع حجاب است. سوم مسأله محبوسین و چهارم موضوع نظارت استصوابی است. در واقع اگر قرار است تغییر مثبتی در آینده صورت بگیرد باید تغییری در نگرش های موجود صورت بگیرد. هسته مرکزی قدرت باید تلاش کند در این چهار موضوع تجدید نظر کند. این تجدید نظر نیز می بایست در راستای منافع ملی و خواسته های مردم صورت بگیرد. بدون تردید در شرایط کنونی یکی از چالش های مهم کشور در عرصه بین المللی است. این در حالی است که مذاکره با آمریکا و کاهش تنش با این کشور تا حدودی می تواند این چالش ها را کاهش بدهد!

روزنامه هم‌میهن نیز به نقل تقی آزاد ارمکی جامعه شناس اصلاح‌طلب به طرح مسئله عبور زنان از قواعد حجاب پرداخته و می‌نویسد:

اعتراضات در ایران ابتدا مستقیم و رودررو نیست، اعتراضات به شکل دیگر انجام می‌شود، مثلا به جای اینکه زنان به پوشش بیشتر ترغیب شوند به سمت تغییر الگوهای پوشش می‌روند، اتفاقی که در دوسال اخیر افتاده است.

آزاد ارمکی با بیان ان ادعا که عبور زنان از قواعد جمهوری اسلامی الان در تمام ایران حتی شهرهای مذهبی و شهرهای کوچک هم دیده می‌شود، افزود: این موضوع در حال گسترش است. زنان به جای اینکه درگیر شوند، افراد دیگر را هم به عبور از حجاب دعوت می‌کنند. این اتفاق عجیبی است که گشت ارشاد ناخواسته باعث آن می‌شود. از سوی دیگر نارضایتی که در خیابان ایجاد می‌شود، به خانواده انتقال می‌یابد و خانواده‌ها در گروه‌های اجتماعی دچار تغییر رفتار می‌شوند، که اگر این بگیر و ببندها باعث اتفاق دیگری شبیه به مرگ مهسا شوند، آنوقت دیگر نمی‌توان آن را کنترل کرد. اتفاقی شبیه به مسمومیت دختران در مدارس می‌تواند تبدیل به جریان خطرناکی شود و اعتراض اجتماعی را به سمت خشونت آمیز و غیر قابل کنترلی ببرد.

روند کنشگری اصلاح طلبان در این رابطه با ایجاد خشونت در خیابان و تئوری پردازی برای آن چند نکته قابل توجه دارد، این جریان تلاش دارد همچنان از کلیدواژه «گشت ارشاد» به جای طرح «نور» در فضای رسانه ای استفاده کرده و به نوعی تصویر گذشته را بر طرح نور غالب سازد.

اصلاح طلبان طی این جهت دهی می کوشند تا جامعه را جامعه معترض، ناراضی و بدبین تعریف کنند که با طرح نور عصبانی تر می شوند. نکته قابل توجه اینکه اصلاح طلبان در حال جهت دهی به این موضوع هستند که مخالفان باید دو اقدام را انجام دهند یکی بروز خشم در صحنه و دیگری بروز خشم خود در حوزه هایی که قدرت دارند!

این جریان در راستای ایجاد جبهه مخالفان و دگرسازی از نیروی انتظامی به عنوان مجری قانون تلاش می کنند که این نیرو را درصدد کنترل شهر بازنمایی کنند.

عباس عبدی نیز در روزنامه شرق توصیه ویژه به مسئولان کرده و نوشته است:

اینکه کسانی خود را دانا به دستورات خدا دانسته و از این منظر بخواهند به مردم امر و نهی کنند، جوابگوی نسل جدید نیست. این استدلال‌های درون دینی شاید برای گروه‌های حوزوی مناسب باشد. برای مقابله با بی‌حجابی همه اصول و قواعد شرعی، حقوقی، سیاسی و نیز اجرایی و انتظامی را دچار اختلال جدی می‌کنند تا این پدیده رخ ندهد در حالی که اندکی تامل نشان می‌دهد که احتمال چندانی برای تحقق این هدف، نه تنها وجود ندارد، بلکه بسیار پرهزینه خواهد بود!

برخی اصلاح طلبان ضمن تجویز نافرمانی مدنی بر عبور از قواعد حجاب و نیز تغییر الگوهای پوشش در سطح جامعه تاکید دارند.

بررسی این مطالب اما بیانگر آن است که اصلاح طلبان تلاش دارند تا در راستای راهبرد امر اجتماعی خود و ارتباط گیری با طیف جوانان و زنان بر روی مساله حجاب و پوشش متمرکز شده و به تعبیر خود اعتراض به حاکمیت را در این عرصه دنبال نمایند.

این طیف بر این باور است با صید با تولید سوژه های لازم امکان به عقب راندن تصمیمات حاکمیتی در موضوع حجاب و در نتیجه شکستن تابوی اقتدار نظام فراهم می آید، از جانب دیگر باید به این نکته نیز اشاره داشت که اصلاح طلبان به بهانه مبارزه خود با حاکمیت علاوه بر ایجاد تنش اجتماعی در خلال یک اقدام قانونی عملا می کوشند بخشی از مردم را هزینه منافع جریانی و سیاسی خود نمایند.

دیگر خبرها

  • خیز اصلاح طلبان رادیکال به سوی خیابان به بهانه طرح نور/ روزنامه آرمان ملی: مسئله مذاکره با آمریکا و حجاب باید حل شود!
  • کدام نمایندگان جلسه عصر مجلس را تعطیل کردند؟
  • اصلاح‌طلبان درباره روند بررسی صلاحیت‌ها چه گفتند؟
  • رابط اصلاح‌طلبان با رهبری بعد از فوت هاشمی‌رفسنجانی چه کسی است؟
  • فاکتور اشتباه و شیطنت آمیز اصلاح طلبان در خصوص شرایط امید در جامعه/ آغاز کنش‌های انتخاباتی رادیکال‌ها پس از عملیات تحریم!
  • مخالفت مجلسی‌ها با کلیات طرح افزایش تعداد نمایندگان به ۳۳۰ نفر
  • مخالفت مجلس با کلیات طرح افزایش تعداد نمایندگان
  • مخالفت نمایندگان با کلیات طرح اصلاح جداول حوزه های انتخابیه
  • تاکنون کدام گزینه ها برای ریاست مجلس دوازدهم مطرح شده اند؟
  • تشکیل کانون‌ نقد و کانون‌های شورش!