Web Analytics Made Easy - Statcounter

موضوع آلایندگی معدن طلای اندریان با تکذیب استاندار و نتیجه‌ی آزمایشات دانشگاه تبریز بار دیگر بر سر زبان‌ها افتاد و کارشناسان و متولیات امر نظرات متفاوتی ارائه کردند.

به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ به نقل از آناج، معدن طلای اندریان" یک معدن با هزار حرف و حدیث! معدنی که وجودش در استان باید موجب رونق و اشتغال می‌شد حالا چند سالی است که به دغدغه مردم منطقه و فعالین محیط زیست تبدیل شده و دلیل آن هم روش استحصال طلا از این معدن است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

معدن طلای اندریان در منطقه قره داغ قرار دارد و به اعتقاد برخی سمن‌های محیط زیست، استحصال طلا به روش سیانور، محیط زیست این منطقه را مورد تهدید جدی قرار داده است.

در سالهای گذشته تصاویری از مرگ پرندگان و آلودگی آبهای سطحی این منطقه نیز در رسانه‌ها منتشر شده بود که در همان زمان روابط عمومی اداره کل محیط زیست استان در گفت‌وگو با آناج این مساله را تکذیب کرده و اعلام کرد که معلوم نیست این عکس‌ها چه زمانی و در چه منطقه‌ای گرفته شده است.

این تصاویر و اعتراضات اما به همین جا محدود نشد و فعالین محیط زیست استان در یکم دی ماه امسال در نامه‌ای به رئیس قوه قضائیه نسبت به وضعیت استحصال طلا با سیانور در این منطقه و تهدید زیست محیطی اعتراض کرده و از حجت‌الاسلام والمسلمین رئیسی برای رسیدگی به وضعیت این معدن درخواست نمودند. رئیس قوه قضائیه البته در روزهای پیش از سفر به تبریز نیز نماینده ویژه‌ای به اندریان فرستاد تا وضعیت این معدن بررسی شود. البته نامه فعالین محیط زیست با واکنش مثبت دادستان تبریز نیز مواجه شد.

بابک محبوب علیلو در واکنش به این نامه اعتراضی اظهار داشت: "تشخیص اینکه در معدن طلای اندریان آلودگی زیست محیطی وجود دارد یا خیر، قانوناً بر عهده سازمان حفاظت محیط زیست است که اداره کل حفاظت محیط زیست استان قبلاً اعلام کرده که آلودگی در حدی که مانع فعالیت معدن باشد، وجود ندارد، اما ما برای اینکه مطمئن باشیم خواسته ایم تا این موضوع دوباره بررسی شود و اگر نیاز شد مراکز علمی هم در این زمینه کمک کنند."

وی با تاکید بر اینکه در بحث سلامت مردم و محیط زیست با کسی مماشات نمی کنیم، خاطر نشان کرد: "اگر در بررسی ها به این نتیجه رسیدیم که فعالیت این معدن موجب آلودگی محیط زیست و تهدید سلامت شهروندان می شود، قطعاً اقدام قانونی مناسب در این خصوص اتخاذ خواهد شد و ما در این زمینه با کسی تعارف نداریم."

تکذیبِ آلایندگی بدون حضور کارشناسان منتقد!

این واکنش‌ها باعث شد تا اداره کل محیط زیست استان که از سوی رسانه‌ها و افکار عمومی تحت فشار قرار گرفته بود جلسه‌ای ترتیب دهد. جلسه‌ای که در آن هیچکدام از کارشناسان منتقد و معتقد به آلایندگی معدن اندریان برای ارائه اسناد و مدارک حضور نداشتند و در نهایت خروجی این جلسه تکذیب آلایندگی معدن طلای اندریان بود!

تشکیل جلسه در استانداری آذربایجان شرقی با حضور استاندار و مدیرکل محیط زیست گام بعدی برای معدن طلای اندریان بود و آزمایشات دانشگاه تبریز استاندارد بوده روش استحصال را نشان داد. در گزارش این آزمایش آمده بود: آلایندگی معدن طلای اندریان بسیار کمتر از استاندارد بوده و استحصال طلا با سیانور در این معدن هیچ مشکل محیط زیستی به وجود نمی‌آورد. برای دیدن این خبر در آناج کلیک کنید.

اعلام نتایج آزمایشگاهی دانشگاه تبریز نیز با حرف و حدیث‌های بسیاری مواجه شد. کارشناسان این سوال را مطرح می‌کنند که شیوه نامه آزمایش قانونی چیست و آیا دانشگاه تبریز می‌تواند به صورت مجزا به این مساله ورود کند؟ سوال بعدی این است که 10 نمونه‌ی همزمان در آزمایشگاه‌های اداره کل محیط زیست نشان از آلودگی چندبرابری معدن اندریان دارد و اگر اداره کل محیط زیست به نتایج این آزمایش‌ها شک داشته بایستی از آزمایشگاه‌های ادراه کل محیط زیست درخواست نمونه برداری و تحقیق مجدد داشته باشد و چرا این کار از یک مرکز علمی دانشگاهی خواسته شده است؟

شیوه‌نامه‌ی آزمایشات قانونی چه می‌گوید؟

مراکز دانشگاهی و آموزشی براساس قانون صرفا می‌توانند در موارد پژوهشی_مطالعاتی آن هم به صورت یک طرح بهمراه کلیه جزئیات مشخص با اداره کل محیط زیست همکاری نمایند و نمی‌تواند در کارهای اجرایی مانند اندازه گیری آلودگی آب یا آلایندگی یک کارخانه دخالت کند.

موضوع بعدی این است که چرا در چنین تحقیقاتی هزینه‌ی آزمایش‌ها از واحد آلاینده دریافت می‌شود و در اینجا یعنی کارفرمای اندریان هزینه آزمایش‌ها را پرداخت می‌کند؟ و آیا این مساله وجاهت قانونی دارد؟

به موجب قانون حفاظت محیط زیست مصوب ۲۸/۳/۱۳۵۳ و اصلاحیه آن به تاریخ ۲۴/۸/۱۳۷۱ : ماده ۱_ حفاظت و بهبود و به سازی محیط زیست پیشگیری و ممانعت از هرنوع آلودگی و هر اقدام تخریبی که موجب برهم خوردن تعادل و تناسب محیط زیست شود وظیفه سازمان محیط زیست است.

این تکذیب‌ها اما پایان کار نبود و مصاحبه پایگاه خبری آناج با کارشناس محیط زیست استان درباره آلایندگی این معدن دریچه‌ی تازه‌ای گشود. احمد بایبوردی معتقد بود که اعداد و ارقام گزارشات دستکاری شده و معدن طلای اندریان طبق آزمایشات قطعا آلاینده است. برای مشاهده این مصاحبه در آناج کلیک کنید.

سخنان کارشناس محیط زیست استان اما با واکنش تند محمدرضا پورمحمدی، استاندار آذربایجان‌شرقی مواجه شد. وی در جلسه‌ای با اشاره به این مصاحبه گفت: آقایی مصاحبه کرده و گفته است که عددسازی شده است، دانشگاه یک مرکز علمی است و اگر شما اطلاعات بیشتری از این آزمایشات دارید ارائه دهید و گر نه، بدانید که این حرفها مالیات و خسارت دارد.

استاندار آذربایجان‌شرقی ادامه داد: اگر این کارشناس صلاحیت دارد، اسناد و مدارکش را ارائه دهد تا ما این معدن را تعطیل کنیم اما اگر اینگونه نیست باید تاوان پس بدهد، اینگونه نمی‌شود که هرکس هر حرفی که دوست دارد، بزند!

اندریان معمای پیچیده‌ی زیست محیطی

وی با تأکید بر اینکه خبرنگاران و رسانه‌ها باید قبل از انتشار اخبار، اعتبار و صحت آن‌ها را به طور دقیق بررسی کنند، افزود: اظهارات کذب و بی‌اساس، امنیت روانی جامعه را تهدید می‌کند و از دستگاه قضایی انتظار داریم با این گونه اظهارنظرها برخورد کند.

واکنش‌ها به مصاحبه کارشناس محیط زیست اما ادامه‌دار بود و محیط زیست استان نیز آلایندگی چند برابری را تکذیب کرد. مهدی اوجاقی سرپرست اداره آزمایشگاههای اداره کل حفاظت محیط زیست استان در پاسخ به اظهارات احمد بایبوردی رئیس مرکز تحقیقات جهاد کشاورزی استان مبنی بر بالا بودن میزان سیانید در آزمایشهای این اداره کل گفت: تمامی آماری که ایشان داده اند خلاف واقع بوده و اضافه می‌گردد ما علاوه بر اداره کل جهت صحت سنجی در آزمایشگاه‌های معتمد و همچنین توسط اساتید زمین شناسی دانشگاه تبریز نیز مجددا تحقیقاتی را انجام داده ایم که همه نتایج بر هم نزدیک و منطبق بوده و فعلا آلایندگی بالاتر از حد مجاز را نشان نمی‌دهد. 

وی با تاکید بر اصل صداقت عنوان کرد: از ایشان که خود را بعنوان فردی علمی معرفی می نمایند انتظار می رفت بجای حاشیه سازی و کلی گویی در رسانه ها ، مطالب فنی و علمی را در یک جلسه تخصصی و کارشناسی بحث و بررسی کرده و موارد را روشنگری می کردیم. تمامی مطالب انتسابی ایشان به بنده کاملا کذب می‌باشد.

بن بستِ دانشگاه‌ها و مراکز علمی در بررسی آلودگی‌ها

مساله‌ای که پیرامون نتایج مراکز علمی به وجود آمده تنها به این طرح و دانشگاه تبریز محدود نمی‌شود، بسیاری از کارشناسان و اهل فن سوال می‌کنند که چرا طرحی که در سال 93 با همکاری دانشگاه صنعتی سهند برای حذف انتشار ترکیبات آلی فرار پتروشیمی تبریز و کاهش آلودگی هوای تبریز آغاز شد، نتیجه مطلوبی نداشته و شاهد کاهش آلودگی هوای تبریز نیستیم؟ و یا چرا وضعیت مطالعه آلودگی پخله دره سی مس سونگون تاکنون نتیجه‌ای نداشته و اگر داشته چرا اطلاع رسانی نشده است؟

موضوع اخیر کارخانه کاوه سودا نیز یکی دیگر از سوالات کارشناسان در خصوص عملکرد مراکز دانشگاهی است. در ماجرای کارخانه کاوه سودا بنا بود که کارگروهی از دانشگاه تبریز ظرف مدت سه ماه نتایج این آزمایش‌ها را اعلام کنند اما با گذشت هفت ماه تاکنون چنین اتفاقی صورت نگرفته و این مساله که هزینه آزمایش‌ها را خود کارخانه کاوه سودا پرداخت می‌کند موجب فراهم آوردن شائباتی شده است.

در سوی دیگر نیز سازمان جهاد کشاورزی عنوان کرده که مساله آلایندگی معدن اندریان به این سازمان ارتباطی ندارد. درحالیکه آلودگی یا عدم آلودگی معدن اندریان تاثیر مستقیم بر آب، خاک و دام‌های این منطقه خواهد گذاشت و نیاز به بررسی جهاد کشاورزی در این حوزه وجود دارد.

نماینده تبریز تکذیب‌های استاندار را تکذیب کرد

احمد علیرضا بیگی در گفت‌وگویی با بیان اینکه اسناد و مدارک از آلایندگی معدن اندریان دارد، گفت: در ماجرای کاوه سودا فشارهای رسانه‌ای این موضوع را بر سر زبان‌ها انداخت و در خصوص اندریان نیز با توجه به قرائن و شواهدی که دست ما رسیده، آلودگی ترکیبات سیانور در معدن طلای اندریان بالاتر از حد مجاز وجود دارد. این جای تعجب دارد که مسئولان دستگاه مربوطه چرا موضوع را لاپوشانی می‌کنند و  استاندار محترم نیز برای منتقدان تخلفات صورت گرفته، بیمه و مالیات تعیین می‌کند؟ برای خواندن مشروح این مصاحبه در آناج کلیک کنید.

انتهای پیام/

منبع: دانا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.dana.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «دانا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۶۵۸۰۷۵۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

۵۰۰۰ میلیارد تومان عوارض آلایندگی کجا هزینه شد؟/اجرای پروژه محیط زیستی که ٣٠ سال طول کشید؟

علی سلاجقه در نشست هم‌اندیشی شورای عالی استان‌ها و سازمان حفاظت محیط‌ زیست با اشاره به ظرفیت نهفته و تاثیرگذار شوراهای استان‌ها و شهرها در مباحث فرهنگی و اجتماعی به‌ویژه محیط زیست گفت: یکی از مسائلی که برای ما دارای اهمیت است، بحث عوارض آلایندگی است. عوارض آلایندگی مالیاتی است که باید صرف آن عارضه‌ای شود که محیط‌ زیست را تحت تاثیر قرار داده اما ظاهراً این گونه نیست عوارض گرفته می‌شود اما پرسش این است که برای آن چه اتفاقی می‌افتد چون مشکل محیط زیستی از این راه حل نمی شود.

وی در ادامه اظهارکرد: از ابتدای دولت سیزدهم درخواست کردیم تا ٢٠ درصد عوارض آلایندگی به صندوق ملی محیط زیست واریز شود تا برای رفع عوارض آلایندگی در زمینه‌های مختلف هزینه شود اما کار به جایی نرسید . باید به این مسأله توجه بیشتری شود. دو سال پیش عوارض آلایندگی یکی از استان ها ۵۰۰۰ میلیارد تومان شد اما سوال این است که کجا هزینه شده است؟

رئیس سازمان حفاظت محیط زیست تاکید کرد: شورای عالی استان‌ها پتانسیل بالایی در زمینه حفظ محیط‌ زیست دارند و اگر بتوانیم از ظرفیت‌های نهفته کشور در این زمینه استفاده کنیم، دستاورد خوبی خواهد بود.

سلاجقه اضافه کرد: قوانین محیط زیستی بسیار خوبی در کشور داریم. دو دستاورد خوب هم به دست آمده است که می‌توان با همکاری سازمان عالی شوراها و سازمان حفاظت محیط‌ زیست به نتایج بسیار مطلوب‌تری دست یافت.

وی گفت: کلیدواژه های زیادی در زمینه محیط زیست داریم اما در شناساندن آن ها به دنیا غفلت کرده‌ایم. در دنیا کشورهای معدودی در زمینه محیط زیست قانون متقن دارند، یکی از آن‌ها ایران است که اصل ۵۰ قانون اساسی را دارد اما چرا در عمل آنطور که باید موفق نبودیم؟

سلاجقه اضافه کرد: رهبر معظم انقلاب به خوبی به مقوله محیط‌ زیست ورود کردند و فرمودند محیط‌ زیست یک مساله درجه یک است. رئیس جمهوری هم همواره بر حفظ محیط‌ زیست در روند توسعه تاکید دارد بنابراین در این زمینه غنی هستیم.

وی در ادامه گفت: تمام نمودهای تخلف انسانی را در عرصه محیط زیست می‌بینم بنابراین باید مراقب فعالیت‌های خود در بخش‌های مختلف باشیم. ٧٢ درصد وظیفه سازمان محیط‌ زیست فرادستگاهی و ٢٨ درصد آن مربوط به سازمان است. برای آن ٧٢ درصد باید شبکه قوی مردم نهاد را با کمک شوراهای شهر و روستا ایجاد کنیم تا میدان عمل به‌خوبی مدیریت شود.

سلاجقه اضافه کرد: اکنون شاخص‌های محیط زیستی در آستانه قرار دارد. باید در کنار همدیگر مسیر حرکت را به خوبی مشخص و تثبیت کنیم تا از این مرحله با موفقیت بگذریم. متاسفانه در کشور در زمینه‌های مختلف گاز، آب، سوخت، سلامت و محیط زیست ناترازی هایی وجود دارد. از طرفی خودمان هم معتقدیم که کشور همواره دست خودمان بوده و الان شرایط این است بنابراین نباید کسی را مقصر بدانیم.

وی گفت:  سال‌ها ۴١١ کلان‌پروژه  در کشور رها شده بود. از سال ١٣٧٢ تا شروع این دولت این تعداد پروژه بلاتکلیف بود و هم سرمایه گذار و هم مجری سرگردان بودند اما با برگزاری جلسات متعدد و فشرده تمام آن‌ها را تعیین تکلیف کردیم. به عنوان مثالیک پروژه ٣٠ سال است که در حال اجرا است. این برای مردم خوشایند نیست باید تمام اینها ساماندهی شوند.

رئیس سازمان حفاظت محیط‌زیست اضافه کرد: نمی‌توان توسعه را متوقف کرد اما باید توسعه همراه با حفظ محیط‌ زیست اتفاق بیفتد که همان توسعه پایدار است .

وی تاکید کرد: دولت سیزدهم در زمینه دیپلماسی محیط زیست کارهای خوبی انجام داد. بعد از شش سال کنوانسیون تهران که به محیط زیست دریایی خزر می‌پردازد را زنده کرد همچنین در جنوب، کنوانسیون راپمی که در زمینه محیط زیست خلیج فارس و دریای عمان فعالیت می کند و سال‌ها مغفول مانده بود را احیا کردیم و در نظر داریم با همکاری آن خلیج فارس و دریای عمان را ساماندهی کنیم. ایران در ۵۴ کنوانسیون محیط زیستی عضو است.

معاون رئیس جمهوری دیپلماسی محیط زیستی را پیش قراول دیپلماسی سیاسی جمهوری اسلامی ایران دانست و تاکید کرد: ما بعد از دستگاه سیاست خارجه بالاترین میزان مناسبات را در عرصه بین‌المللی با کشورهای مختلف دنیا داریم و به همین دلیل مبتنی بر پدیده‌های نوظهور در حال برنامه‌ریزی برای محیط زیست کشور هستیم.

وی درباره مشکل گرد و غبار گفت: متاسفانه این مساله در کشورهایی که منبع گرد و غبار هستند، اصلاً در اولویت نیست اما با برگزاری جلسات متعدد و رفت و آمدهای زیاد آن‌ها را مجاب به همکاری کردیم.

سلاجقه با تاکید بر مشارکت حفاظتی گفت: در تلاشیم تا مشارکت حفاظتی به قانون تبدیل شود. مبتنی بر پدیده‌های نوظهور حرکت و قوانین را اصلاح می‌کنیم.

رئیس سازمان حفاظت محیط‌ زیست اضافه کرد: ٢٠ میلیون هکتار یعنی حدود ١١ درصد خاک کشور جزو مناطق حفاظت شده است که روستاهای زیادی در آن‌ها محصور شده‌اند و مشکلات زیادی برایشان ایجاد شده که با برگزاری جلسات متعدد ۵٠ روستا را از مناطق حفاظت شده خارج کردیم و در مقابل ۵٠٠ هزار هکتار به وسعت مناطق اضافه شد.

وی با تاکید بر اینکه سازمان محیط‌ زیست یک دستگاه نظارتی است، گفت: در زمینه پسماند هم اقدامات خوبی انجام شده لست. در سراوان کارهای خوبی صورت گرفت و الگوی مناسبی در ابن زمینه داریم.

سلاجقه درباره محیط بانان اظهارکرد: اکنون بیش از ۶٠٠ پاسگاه محیط بانی و بیش از ۳۰۰۰ محیط بان داریم که از ابتدای دولت سیزدهم در تلاش برای تجهیز آن ها هستیم .

به گزارش روابط عمومی سازمان حفاظت محیط زیست، وی در پایان گفت: شبکه مردم نهاد عالی استان‌ها سرمایه بزرگی برای حفظ محیط زیست است و در تلاشیم تا از این ظرفیت و سرمایه به خوبی استفاده کنیم.

منبع: خبرگزاری ایسنا

دیگر خبرها

  • ممنوعیت چیدن ریواس در منطقه حفاظت شده پلنگ دره قم
  • مراجع قضایی شهرستان ری رویکرد زیست محیطی دارند+فیلم
  • آشنایی دانش آموزان مهابادی با آموزه های زیست محیطی
  • برگزاری کلاسهای آموزش محیط زیست در ارومیه
  • جامعه‌شناسی محیط‌زیست
  • پاکسازی اراضی شهرک صنعتی قرچک همزمان با هفته زمین پاک
  • ترویج فرهنگ حفاظت از زمین پاک در بین دانش آموزان 
  • ضرورت توسعه حمل و نقل عمومی برای کاهش آلایندگی
  • ۵۰۰۰ میلیارد تومان عوارض آلایندگی کجا هزینه شد؟/اجرای پروژه محیط زیستی که ٣٠ سال طول کشید؟
  • معرفی ۳۶۷ متخلف زیست محیطی به مراجع قضایی آذربایجان غربی