Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایرنا»
2024-05-07@08:19:28 GMT

سمنان را از دید سیاحان خارجی بشناسید

تاریخ انتشار: ۱ بهمن ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۶۶۰۴۱۵۶

سمنان را از دید سیاحان خارجی بشناسید

سفرنامه منبعی پرارزش است که تاریخ و وقایع مهمی را از پشت صفحات تقویم نمایان می‌کند که این امر دریچه‌ای تازه به سوی شناخت فرهنگ، آداب و رسوم انسان‌هایی باز می‌کند که دیگر هیچ نشانی در کوچه و پس کوچه‌های شهرها از آنان نیست.

سفرنامه ها به هر نیتی که نوشته شده باشند، اطلاعات فراوان و ارزشمندی در مورد جغرافیا، تاریخ و آداب و رسوم مناطق و نواحی گوناگون به دست می‌دهند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

هرچند معمولا این سفرها به صورت کوتاه مدت انجام می‌شده است و البته از آن هم مهم‌تر آن که سیاحان با قشری خاص و از طبقه‌ای معمولا ممتاز ارتباط برقرار می‌کرده‌اند.

برای نمونه اطلاعاتی که سیاحان در مورد عادات رفتاری و خصوصیات اخلاقی ایرانیان ارائه می‌دهند، معمولا چندان قابل اعتناء و توجه نیست، چرا که جامعه‌ آماری آن‌ها بسیار محدود بوده است و از طرف دیگر آن‌ها تنها طبقه‌ای خاص از ایرانیان را دیده‌اند و قضاوت چندان درستی نمی‌توانند داشته باشند.

با این حال گاهی نکاتی در سفرنامه‌ها ثبت و ضبط شده که هیج جای دیگری نشانی از آن باقی نیست و از این جهت بسیار پر ارزش هستند.

رسول گلپایگانی از همین رو چندین جلد سفرنامه سیاحان خارجی که از ایران دیدن کرده‌اند، را مورد مطالعه قرار داده و مواردی که در آن نشانی از سمنان و سایر شهرهای این استان آمده است را در کتاب «استان سمنان در سفرنامه سیاحان خارجی» گردآوری کرده است.

در این کتاب ۱۵۲ صفحه‌ای، استان سمنان از دیدگاه سیاحانی که از این منطقه کویری عبور کرده‌اند، مورد واکاوی قرار گرفته است.

استان سمنان به جهت شرایط اقلیمی خاصی که داشته، همواره منطقه‌ای در گذر سیاحان بوده است. به همین دلیل در موارد معدودی سیاح، تنها به قصد سفر به این استان پا در رکاب برده است. در این میان آرتور کریستن سن نمونه‌ای بارز است که برای تهیه یادداشت‌هایی از گویش سمنانی به صورت ویژه به این منطقه سفر کرده است.

گلپایگانی در کتابش آورده است: در موارد دیگر و بیشتر در زمان قاجار، سیاحان برای سفر به پایتخت یعنی تهران، از این منطقه عبور کرده اند و از دیگر سوی به دلیل همجواری این استان با خراسان پهناور، مسافران خارجی توقف کوتاهی در این استان داشته‌اند و پس از آن راهی مناطق سوق الجیشی هرات، افغانستان و ترکستان شده‌اند.

این نویسنده برای نگارش کتابش، چندین جلد سفرنامه سیاحان خارجی که از ایران دیدن کرده‌اند را مورد مطالعه و مداقه قرار داده است و مواردی که در آن‌ها نشانی از سمنان و سایر شهرهای این استان یافت شد، یادداشت و مورد تحلیل قرار داده است. به صورتی که نخست سفرنامه های انتخاب شده بر اساس زمان نوشته شدن آن‌ها، از دورترین زمان به این سوی، منظم شده و سپس اطلاعاتی در مورد سیاحان مورد نظر ارائه شده است.

«سفرنامه ابودلف در ایران»، «سفرنامه کلاویخو»، «سفر زمستانی»، «سفرنامه ترکستان و ایران»، «سفرنامه خراسان»، «سیاحت درویش دروغین»، «هانری رنه آلمانی»، «کویرهای ایران»، «زیرآفتاب سوزان ایران»، «ایران و قضیه ایران» و «گویش سمنانی و فراسوی دریای خزر» عنوان های اصلی کتاب «استان سمنان در سفرنامه‌های سیاحان خارجی» را تشکیل می‌دهند.


وقتی ابودلف به سمنان آمد

مسمر بن المهلهل الخزرجی ابودلف، شاعر و جهانگرد عرب در اوایل قرن چهارم هجری به ایران سفر کرد. حاصل این سفر ابودلف کتابی با عنوان «الرساله الثانیه» است که در آن اطلاعات جغرافیایی و تاریخی و نکات مردم‌شناسانه ارزشمندی ارایه می‌شود. این سیاح مسلمان در کتاب خود، به سمنان نیز اشاره می‌کند.

کتاب «استان سمنان در سفرنامه‌های سیاحان خارجی» در این بخش از کتاب قسمتی از سفرنامه ابودلف را که به سمنان پرداخته است می‌آورد: «سمنان شهر کوچک و پرجمعیت است. میوه و خواربار در آن‌جا فراوان و آب آن گوارا می‌باشد. در این شهر دستمال‌هایی با نقش و نگار می‌بافند که بسیار گرانبها و بهای هر دانه آن‌ها به پنجاه دینار می‌رسد. و نیز در آن‌جا پارچه‌های چادری بسیار هنرمندانه می‌بافند و هر قواره آن دویست دینار و بیشتر فروخته می‌شود. می‌گویند زن‌هایی که این چادر را می‌بافند در نتیجه دقت و زیبایی پارچه و به واسطه کار زیاد روی آن نابینا می‌شوند.»


گفت‌وگوی جیمز بیلی فریزر با فتحعلی‌شاه و قائم مقام فراهانی
جیمز بیلی فریزر، سیاح اسکاتلندی دو بار در پوشش دیپلماتیک به ایران سفر کرد و سفرنامه‌های ارزشمندی از خود برجای گذاشت. یکی از این سفرنامه‌ها «سفرنامه زمستانی» نام داشت که حاصل سفر دوم فریزر به ایران بود.
سفرنامه زمستانی در قالب هفده نامه به یک دوست نوشته شده و در هر نامه شرح ماجراهای سفر ذکر شده است. یکی از نکات جالب ‌توجه در این سفرنامه متن گفت‌وگوهایی است که فریزر با مقامات عالی‌رتبه قاجار مانند فتحعلی‌شاه، محمدشاه و قائم مقام فراهانی داشته است.
فریزر نخستین کسی است که به حوالی شاهرود می‌رسد و از ناامنی‌ها و قتل و غارت ترکمن‌ها در این منطقه گزارش می‌دهد.
قسمتی از یادداشت‌های فریزر: «تصور می‌کنم...عزیز که دوازده سال قبل یا بیشتر از این‌جا نامه‌ای برایت نوشته باشم. در آن هنگام در سر راه خود به مشهد دو هفته ملال‌انگیز را در این‌جا گذراندم. از این نقطه به بعد است که راه به واسطه تاخت و تاز ترکمانان ناامن شمرده می‌شود و متاسفانه می‌بینم که اکنون نیز حال بدین منوال است. پس از درگذشت عباس‌میرزا که این قوم نیمه وحشی را منکوب و مرعوب کرده بود دوباره دل و جرات پیدا کرده‌اند و به این‌جا تا دو سه منزل بعد یورش می‌برند. سخن کوتاه اوضاع خراسان سخت مغشوش است و دیگر روی آرامش نخواهد دید مگر تحت فرمان حکومتی قوی و شدید باشد.»

مناره بسطام و بخاری‌های بزرگ کارخانه‌های فرنگستان
سفرنامه بعدی که مولف در این کتاب به آن می‌پردازد، سفرنامه «ترکستان و ایران» نوشته هنری موزر، جهانگرد سوئیسی است. موزر در بخش‌هایی از این سفرنامه به سمنان اشاره می‌کند و مطالب ارزشمندی را درباره این استان و باورها و اعتقادات مردمان آن بیان می‌کند.

مولف بخشی از سفرنامه موزر که درباره مناره بسطام است را در کتاب خود می‌آورد: «آن روز پس از خستگی زیاد به مناره معروف بسطام رفتیم. و این برجی است که شباهت به بخاری‌های بزرگ کارخانه‌های فرنگستان دارد. چهل و دو پله می‌خورد تا به بالا می‌رود از رونق سابق این شهر به همه جهت برجی است و کتیبه‌ها به خط کوفی روی آن ملاحظه می‌شود و مسجدی هست که بعد از احداث این برج ساخته شده و برج‌های مخروطی شکل از سنگ‌های کاشی مینایی دارد.»

درباره نویسنده

رسول گلپایگانی، نویسنده و پژوهشگر، در سال ۱۳۶۵ در اصفهان به دنیا آمد. تنش‌های جنگ تحمیلی سبب شد خانواده‌اش، سمنان را به دلیل نزدیکی به زادگاهشان، بیابانک، برای مهاجرت انتخاب کنند. او در سال ۱۳۸۳ جهت اخذ مدرک کارشناسی زبان و ادبیات فارسی وارد دانشگاه سمنان شد و از سال ۱۳۸۷ تا ۱۳۸۹ به تحصیل در مقطع کارشناسی ارشد زبان و ادبیات فارسی مشغول بود.

در سال‌های ۱۳۸۸ و ۱۳۸۹ به عنوان پژوهشگر، جهت جمع‌آوری مدخل برای بخش مردم‌شناسی در مرکز دایره‌المعارف بزرگ اسلامی فعالیت کرد.

برچسب‌ها کتابخانه ایرنا گردشگری سمنان کتاب

منبع: ایرنا

کلیدواژه: کتابخانه ایرنا گردشگری سمنان کتاب کتابخانه ایرنا گردشگری سمنان کتاب

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۶۶۰۴۱۵۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

خبر مهم وزیر کشور درباره پذیرش اتباع جدید

به گزارش همشهری آنلاین،‌ احمد وحیدی درباره آخرین اقدامات انجام شده برای ساماندهی اتباع خارجی بیان کرد: اتباع غیرمجاز باید از ایران خارج شوند، اتباع جدید را نمی پذیریم و اتباعی که مجاز هستند و در کشور می مانند براساس نیازمندی های اعلام شده دستگاه ها به نیروی کار، خواهد بود و براین ساس ساماندهی خواهند شد.

وی ادامه داد: در حال حاضر اطلس شغلی توسط وزارت کار تهیه شده و استان های مختلف براساس نیازشان ارزیابی می کنند که در هر استان چقدر به نیروهای کار اتباع خارجی نیاز دارند؛ طبیعتاً در سطحی که مورد نیاز هست، در کشور خواهند ماند و مابقی باید به کشورهای خودشان بازگردند.

وزیر کشور در پاسخ به این پرسش که در طول یک سال گذشته چه تعداد اتباع به کشورشان بازگردانده شده اند، گفت: بیش از یک میلیون و ۳۰۰ هزار نفر به کشورهای خود برگشتند، اما یک اشکالی داریم و اینکه برخی از این افراد از طریق مرزها دوباره وارد ایران می شوند لذا دستگاه ها مجبور می شوند که دوباره آنها را به کشورهای خود برگردانند. موارد متعددی داریم که از ایران خارج شدند و پس از مدتی مجدد وارد کشورمان شدند.

وحیدی تأکید کرد: قوانین ما کفایت لازم برای برخورد با کسانی که غیر مجاز و برای بارها به کشور می آیند را ندارد که باید از طریق مجلس شورای اسلامی قوانین مربوط به برخورد با کسانی که برای چندمین بار وارد کشور می شوند، اصلاح شود تا از طریق قانون بتوانیم مانع ورود آنها به کشور شویم.

کد خبر 849465 منبع: شفقنا برچسب‌ها احمد وحیدی خبر ویژه اتباع خارجی

دیگر خبرها

  • بهترین فن کویل‌های بازار را بشناسید
  • عجیب ترین فرمانده جنگ ایران و عراق /جانشین سپاه خرمشهر و دوست نزدیک سردار سلیمانی را بیشتر بشناسید
  • افشای بیماری سرمربی معروف خارجی در ایران
  • کرواتها ایرانی هستند نه خارجی! (عکس)
  • معجزه آب سیب زمینی ؛ فواید و خواص آب سیب زمینی را بشناسید
  • کسب رتبه نخست گمرک پرویزخان در ترانزیت خارجی
  • خبر مهم وزیر کشور درباره پذیرش اتباع جدید
  • تجارت خارجی استان سمنان ۵۹ درصد رشد داشت
  • فیلم| نظرات جالب تجار خارجی در مورد ایران اکسپو ۲۰۲۴
  • ناو موشکی سپاه را بیشتر بشناسید/ مجهز به موشک‌های بالستیک دوربرد است