Web Analytics Made Easy - Statcounter

آیا مشارکت مردم می‌تواند در طراحی شهری نقش مهمی ایفا کند؟ دولت‌ها چگونه باید حس مشارکت و اشتیاق را در میان شهروندان به وجود آورند تا شهری موفق و پایدار طراحی کند؟

به گزارش سرویس ترجمه ایمنا، تنها وجود طراحان، معماران، مقامات رسمی و بودجه برای طراحی شهری و داشتن شهری پایدار کافی نیست؛ این گروه‌های مسئول هر چقدر هم دست‌به دست هم دهند تا شهری آینده‌نگر و موفق طراحی کنند بااین حال، بدون مشارکت و دلسوزی مردم به هیچ نتیجه‌ای دست نخواهند یافت.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

در نتیجه، یکی از مهم‌ترین اقداماتی که مسئولان در هر شهر باید به کار گیرند، تشویق مردم و ارائه برنامه‌هایی جالب برای حضور آن‌ها در تمام مراحل شهرسازی و حفظ پایداری شهر خواهد بود. البته توجه به ایده‌های مردم و به‌ کار گرفتن برگزیده‌ترین ایده‌ها در طراحی شهری در ایجاد حس مشارکت و همدلی در تمام امور از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است.

بعضی از دولت‌ها ایده‌های جالبی را به کار گرفته‌اند تا مردم را با اشتیاق به سمت داشتن شهری موفق و پایدار تشویق کنند. در بسیاری از شهرهای جهان کلاس‌های آموزشی برگزار می‌شود و در آن مدیریت شهری به مردم آموزش داده می‌شود و اشتیاق آن‌ها از طریق تعاملات واقعی زندگی و یادگیری جمعی برای داشتن شهری موفق افزایش می‌یابد. گرد هم آوردن مردم در چنین فرآیندهایی می‌تواند باعث افزایش خلاقیت و نوآوری شهروندان شود و آن‌ها را بیش از پیش به سمت مشارکت فعال در داشتن شهری پایدار و آینده‌نگر سوق دهد.

شبکه‌ای از نوآوران در بعضی از شهرهای جهان کلاس‌هایی آموزشی در زمینه هنر، انرژی، صنعت و کشاورزی برگزار کرده‌اند تا تبادل تجربه در میان شهروندان را تقویت کنند و پروژه‌ها و ایده‌های جدیدی را برای آینده پایدار شهر خود شکل دهند. در ادامه به بعضی از موفق‌ترین ایده‌های انجام شده در این خصوص پرداخته می‌شود.

احداث فضایی برای افزایش تعامل بین شهرداری و مردم، ماستریخت هلند

در سال ۲۰۱۲ شورای شهر ماستریخت در کشور هلند تصمیم گرفت فضایی ایجاد کند تا در آن شهروندانی که به آینده شهر خود اهمیت می‌دهند به طور مستقیم با مقامات رسمی شهرداری ارتباط برقرار کنند. در این مکان، مردم ایده‌های خود را با مسئولان به اشتراک می‌گذاشتند و از بین نظرات آن‌ها بهترین‌ها برگزیده و در طراحی شهری به کار گرفته می‌شد. این شیوه به حدی با موفقیت روبرو شد که شهردار ماستریخت تصمیم گرفت آن را به یک فرآیند دائمی تبدیل کند و هر روز تعداد بیشتری از مردم را در این مکان گرد هم آورد. مقامات رسمی با همکاری مردم و سایر سازمان‌ها پروژه‌های زیادی را تا کنون طراحی کرده‌اند که یکی از مهم‌ترین اقدامات انجام شده در این خصوص، استفاده از سازه‌های بدون استفاده شهری برای ایجاد مکان‌هایی مفید نظیر پارک‌های عمومی بوده است. تمام شهروندان مشتاق برای مشارکت در طراحی شهر خود می‌توانند ایده‌های خود را روی یک میز بسیار بزرگ مخصوص قرار دهند تا مسئولان نظرات آن‌ها را مورد برسی قرار دهند و ایده‌های جالب را به‌کار گیرند. این اقدام شهرداری ماستریخت با موفقیت‌های زیادی روبرو شده است چرا که تنوع نظرات مردم، نیازهای شهر و شهروندان را به تصویر می‌کشد و دولت را به سمت برآورده کردن هر چه بیشتر این نیازها سوق می‌دهد.

ارائه خدمات دیجیتالی بیشتر برای ایجاد زندگی بهتر، گرونوبل فرانسه

شهر فرانسوی گرونوبل یکی دیگر از نوآوران در زمینه افزایش مشارکت مردم در طراحی‌های شهری است که کار خود را با شعار "هر چه تنوع بیشتر، بهتر" آغاز کرد. مقامات رسمی این شهر با هدف افزایش سواد دیجیتالی شهروندان رقابتی بین آن‌ها برگزار کردند که در آن مردم ایده‌های خود را برای به کار گیری خدمات دیجیتالی مفید و جدید در خصوص طراحی شهری ارائه می‌دادند. در این رقابت، افراد آشنا یا غیر آشنا با دنیای دیجیتال ابتدا برای یادگیری ابزار ضروری مورد آموزش قرار می‌گرفتند و سپس به ارائه بهترین نمونه‌های خود می‌پرداختند. در این راستا، دولت گرونوبل به موفقیت‌های زیادی دست یافت و توانست با استفاده از ایده‌های ارائه شده توسط مردم  پنج پروژه بسیار مهم شهری احداث کند. علاوه‌براین، تعاملات بین متخصان دیجیتال، شهروندان، دانشجویان، کارآفرینان، موسسات و مقامات رسمی به حد قابل توجهی افزایش یافت و زمینه را برای ارائه ایده‌های متنوع‌تر برای توسعه شهری بهتر فراهم آورد. جالب اینکه، در این همکاری گروهی مردم به سمت ذخیره بیشتر انرژی سوق داده می‌شدند و تلاش می‌کردند درست مانند پس‌انداز پول، در ذخیره انرژی از هم پیشی بگیرند.

تجربه شهر آینده‌نگر، گنت بلژیک

در گنت، شهری در شمال کشور بلژیک واقع در ناحیه فلاندرز، کارآفرینان محلی، کارکنان سازمان‌های مختلف و برخی از مقامات رسمی شهر دست در دست هم تصمیم گرفتند شهری طراحی کنند که در آن هر شهروند نه تنها از پارک‌ها و کتابخانه‌های عمومی، بلکه از تمام فضاهای عمومی شهری نظیر خیابان‌ها نهایت لذت را ببرند. این گروه از مردم، ایده مشارکت از شهروندان در رسیدن به هدف نهایی را در اولویت برنامه‌های خود قرار دادند و تلاش کردند مردم را به سمت ایجاد خیابان‌هایی پرشور تشویق کنند. در ابتدای کار، بعضی از خیابان‌های به روی خودروها بسته و محل پارک خودروها به سایر نقاط شهر منتقل شد.

محل پارک خودروها در مقابل خانه‌ها در اختیار شهروندان قرار داده شد تا آزادانه و مطابق میل و سلیقه خود از این فضاها برای زیباسازی شهر بهره برند؛ برخی از مردم در این فضاها به کاشت درختان و گل‌های زیبا پرداختند، برخی از شهروندان از وسایل بازی نظیر سرسره و تاب در طراحی فضاهای خالی مقابل خانه خود استفاده کردند و برخی دیگر نیز میز و صندلی‌هایی در فضاهای خالی نصب کردند تا در آن‌جا به مطالعه یا صرف غذا و نوشیدنی بپردازند. این روزها، ایده ایجاد خیابان‌های زنده در بسیاری از کشورهای جهان نظیر هلند، انگلیس، کرواسی، فرانسه، ایتالیا و اتریش گسترش یافته است و بسیاری از این کشورها خیابان‌ها را به روی خودورها بسته‌اند تا فضاهایی پرشور جایگزین آن کنند.

کد خبر 406804

منبع: ایمنا

کلیدواژه: مشارکت شهروندان رعايت حقوق شهروندان طراحی شهری شهرهای جهان فرانسه بلژیک هلند نقش شهروندان در شهر شهر شهروند کلانشهر مدیریت شهری کلانشهرهای جهان حقوق شهروندی نشاط اجتماعی فرهنگ شهروندی توسعه پایدار حکمرانی خوب اداره ارزان شهر شهرداری شهر خلاق

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.imna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایمنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۶۶۰۶۲۵۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

سامانه شمس برای ثبت ایده‌های شهری راه‌اندازی می‌شود

شهردار مشهد مقدس از راه‌اندازی سامانه شمس برای ثبت ایده‌های شهری خبر داد.

به گزارش خبرگزاری ایمنا از خراسان رضوی و به نقل از روابط عمومی شهرداری مشهد، محمدرضا قلندرشریف در مراسم امضای تفاهم‌نامه تشکیل دفتر همکاری مشترک دانشگاه فردوسی و شهرداری مشهد اظهار کرد: یک لحظه غفلت در شهر باعث نارضایتی و بحران می‌شود، مثلاً نشست یک خیابان در مشهد به سرعت رسانه‌ای می‌شود و همه پیگیر آن می‌شوند.

وی افزود: دانشگاه‌ها درگیر موضوعات شهری هستند و بهترین مکان برای اینکه علم به عمل برسد، مدیریت شهری است چرا که ویترین خدمات دولت است؛ امروز شهرداری مشهد بیش از ۴۰۰ خدمت به مردم ارائه می‌کند و این گستردگی کار مقداری مدیریت شهری را به سمت تصمیم لحظه‌ای می‌برد و اگر از قبل برای بحران فکر شده باشد، تصمیم هم لحظه‌ای و هم علمی خواهد بود.

قلندرشریف اضافه کرد: دانشگاه در این زمینه می‌توانند کمک کند و در کنار آن خلاقیت نیز از اهمیت زیادی برخوردار است، در این دوره مدیریت شهری دفتر خلاقیت در شهرداری تشکیل شد که کارهای خوبی نیز انجام شده است.

شهردار مشهد مقدس افزود: ارتباط مناسب بین خلاقیت با بدنه شهرداری، ظرفیت خوبی برای همکاری دانشگاه و شهرداری به وجود آورده و این همکاری تصمیم‌گیری برای مدیریت شهری را در موقعیت‌های مختلف آسان می‌کند.

وی با بیان اینکه تا امروز پژوهش‌های زیادی برای شهرداری انجام شده که عملیاتی نبوده است، گفت: اگر پایان‌نامه‌ها هدف‌دار باشند و در قالب موضوعات شناسایی شده تنظیم شوند، کار ما در شهرداری راحت‌تر خواهد شد.

قلندر شریف تصریح کرد: سامانه شمس برای شناسایی موضوعات شهرداری در حال راه‌اندازی است و همه مسائل شناسایی شده در آن ثبت می‌شود و ما هم از ایده‌ها برای حل آن‌ها استقبال می‌کنیم.

شهردار مشهد خاطرنشان کرد: امروز مشهد به‌عنوان دبیرخانه خلاقیت کلانشهرها تعیین شده و در حوزه هوشمندسازی و خلاقیت پیشرو است و در ارزیابی صورت گرفته رتبه اول کشور و سوم غرب آسیا در هوشمندسازی را داریم.

وی با تاکید بر اینکه به دنبال این هستیم تا همه فرآیندهای خدمات شهری آنلاین شود، یادآور شد: در حال حاضر جمع‌آوری پسماند خشک، مجوزهای حمل خاک، آتش‌نشانی و … هوشمند شده است و در آینده نزدیک هم پیش‌نویس پروانه ساختمانی در لحظه صادر خواهد شد.

قلندر شریف تاکید کرد: اگر در این حوزه‌ها سریع پیش نرویم عقب می‌مانیم و این مستلزم این است که ارتباط میان شهرداری و دانشگاه شکل بگیرد و پایان‌نامه‌ها کاربردی باشد، اگر علم با تجربیات عملیاتی شهرداری ترکیب شود در آموزش دانشگاه هم تأثیرگذار است و آن را تقویت می‌کند.

وی گفت: ٢٠ کار ویژه در مدیریت شهری استخراج شده و روی آن کار می‌شود، همکاری میان دانشگاه فردوسی و شهرداری مشهد را می‌توان از اینجا شروع کرد، با برقراری این همکاری دانشجویان می‌توانند تأثیرگذاری کارشان را ببینند و از طرف دیگر در شهرداری، هم هزینه‌ها کاهش پیدا می‌کند و هم کیفیت کار بالا می‌رود.

کد خبر 747677

دیگر خبرها

  • اجرای برنامه ملی بازآفرینی/ مردم مشارکت کنند
  • شهرهای مختلف چگونه با امواج گرمایی مبارزه می‌کنند؟
  • برنامه ملی بازآفرینی در کشور اجرا می‌شود
  • استقبال از «مدل مشارکت» در حوزه حمل‌ونقل/ هفته آینده ۲ قرارداد همکاری مشارکت امضا می‌شود
  • بازآفرینی بافت تاریخی بوشهر با مشارکت مردم
  • سامانه شمس برای ثبت ایده‌های شهری راه‌اندازی می‌شود
  • اقدامات شهرهای موفق برای تحقق مفهوم زباله‌صفر
  • «مردم سلام» طرحی برای استفاده از نظرات شهروندان در اداره شهر است
  • لزوم گره گشایی ترافیک شهری در رشت
  • شهرهایی که درختان را اولویت قرار دادند