Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «فرارو»
2024-04-29@23:15:46 GMT

تنش زدایی در محور عربی به جای غربی

تاریخ انتشار: ۳ بهمن ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۶۶۳۵۸۷۶

تنش زدایی در محور عربی به جای غربی


فرارو- در سایه تشدید تنش‌ها میان ایران و غرب، ایران و عربستان هر دو برای حل و فصل اختلافات از طریق گفتگو ابراز علاقه کرده اند و ممکن است به زودی گفتگو‌های دو جانبه را آغاز کنند.
به گزارش فرارو، ریاض و تهران در روز‌های اخیر سیگنال‌هایی برای تنش‌زدایی به یکدیگر ارسال کرده اند. در جدیدترین سیگنال‌ها، وزرای خارجه ایران و عربستان از آمادگی خود برای گفتگو با طرف مقابل خبر دادند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


شاهزاده فیصل بن فرحان، وزیر امور خارجه عربستان، که برای شرکت در نشست سالانه مجمع جهانی اقتصاد به داووس سوئیس رفته بود، به خبرگزاری رویترز گفته کشورش از گفتگو با ایران استقبال می‌کند. به گفته بن فرحان «کشور‌های زیادی» پیشنهاد وساطت میان دو کشور داده اند و عربستان به همه این‌ها گفته است که از گفتگو با ایران استقبال می‌کند. اما به واسطه‌ها اطلاع داده که گفتگو باید زمانی شروع شود که ایران بپذیرد رفتارش را تغییر دهد. بن فرحان ادعا کرد که فراهم کردن شرایط گفتگو «واقعا» بر عهده ایران است.
فیصل بن فرحان، همچنین از اینکه بعد از پاسخ موشکی ایران به آمریکا در عراق، منطقه درگیر تنش‌های بیشتر نشد، ابراز خوشحالی کرد.
از سوی دیگر، محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه ایران، ظاهرا در پاسخ به موضع اخیر همتای سعودی‌اش در توئیتی به زبان عربی نوشت: «ایران همچنان به گفتگو با همسایگان خود علاقمند است. ما آمادگی خود را برای مشارکت در هر اقدام هم افزا برای تامین منافع منطقه اعلام می‌کنیم. ما از هر گامی که امید را به مردم منطقه بازگرداند و ثبات و شکوفایی به ارمغان آورد استقبال می‌کنیم.»
یک روز قبل از اظهارات بن فرحان، محمود واعظی، رئیس دفتر رئیس جمهور ایران، خواستار بهبودی روابط با عربستان شده بود. وی گفت: «عربستان یک کشور اسلامی است در گذشته روابط خوبی با ریاض داشتیم اکنون نیز معتقدیم که به نفع منطقه است که دولت و ملت دو کشور است که مشکلات خود را با یکدیگر حل کنیم و اجازه ندهیم رژیم صهیونیستی و دشمنان کشور‌های اسلامی از این شکاف سوءاستفاده کنند.»   تهران و ریاض از گفتگو با یکدیگر استقبال کردند.
تبادل پیام هیچ گاه قطع نشد
تاکنون، کشور‌های متعددی نظیر پاکستان و عراق تلاش کرده اند میان تهران و ریاض میانجیگری کنند. رفت و آمد‌هایی انجام شد. حتی گفته شد که وقتی سردار قاسم سلیمانی در بغداد ترور شد، حامل پیامی از ایران به عربستان بود. اما به رغم تمایل دو طرف به تنش زدایی، هیچ تحول ملموسی اتفاق نیفتاد. هنوز معلوم نیست که آیا این بار دو کشور می‌توانند بر اختلافات غلبه کنند یا نه. سعودی‌ها از ایران می‌خواهند که رفتارش را تغییر کند. چنین درخواستی، با سیاست آمریکا در منطقه همخوانی دارد. آمریکایی‌ها نیز از ایران می‌خواهند رفتارش را تغییر کند. با این حال، هنوز به طور دقیق معلوم نیست که منظور سعودی‌ها از تغییر رفتار ایران چیست و اینکه آیا این درخواست، پیش شرط اعاده روابط دیپلماتیک است یا نه.
برخی ناظران معتقدند که سعودی‌ها تا چند ماه پیش، تمایلی برای از سرگیری گفتگو‌ها با ایران نداشتند، چون منتظر نتایج سیاست «کارزار فشار حداکثری» آمریکا علیه ایران بودند و امیدوار بودند که در صورت وقوع درگیری با ایران، آمریکا از آن‌ها حمایت کند. اما بعد از حمله ۱۴ سپتامبر به تاسیسات نفتی شرق عربستان، محاسبات سعودی‌ها درباره حمایت دولت دونالد ترامپ از آن‌ها به هم ریخت. آمریکا و کشور‌های اروپایی، ایران را مسئول این حمله دانستند، اما از اتخاذ اقدام نظامی علیه ایران خودداری کردند. امری که سعودی‌ها را نسبت به آمادگی ترامپ در استفاده از ابزار‌های نظامی علیه ایران مردد کرد. در نتیجه، به تنش‌زدایی با ایران متمایل شدند. به طوری که بعد از ماجرای ترور سردار سلیمانی، عربستان شاهزاده خالد بن سلمان، پسر کوچکتر پادشاه و معاون وزیر دفاع، را به واشنگتن و لندن اعزام کرد تا غربی‌ها را به عدم تشدید تنش نظامی با ایران ترغیب کند.
به نظر می‌رسد که ایران همزمان با تیره شدن روابطش با آمریکا و اروپا، از تغییر محاسبات سعودی‌ها خرسند شده و به فکر تنش‌زدایی با آن‌ها افتاده است. خصوصا که بعد از فعال سازی مکانیسم حل اختلاف توسط اروپایی‌ها، احتمال تشدید انزوای دیپلماتیک ایران بیشتر شده است. ظاهرا ایران با هدف جلوگیری از تشکیل جبهه متحد علیه خود در خاورمیانه، از سیگنال آشتی جویانه سعودی‌ها استقبال کرده است.
گذشته از این، ایران نمی‌خواهد روابطش با عربستان، به سرنوشت روابطش با آمریکا دچار شود. از همین رو، تبادل پیام با سعودی‌ها را قطع نکرد. این در حالی است که روابط ایران با آمریکا قطع شده و هرگونه تبادل پیام میان دو طرف، مستلزم استفاده از واسطه است. طبق برخی گزارش‌های رسانه‌ای عربی، به تازگی یوسف بن علوی، وزیر امور خارجه عمان، از جانب آمریکا به ایران پیشنهاد داده که روسای جمهور ایران و آمریکا در عمان دیدار و مذاکره کنند. به گفته محمود واعظی، روابط ایران نباید به چنین سرنوشتی دچار شود. واعظی گفت: «هیچ وقت بحث این نبوده که میان ایران و عربستان پیامی تبادل نشود و ارتباطی نداشته باشیم، موضوع رابطه با عربستان نباید شبیه رابطه تهران و واشنگتن شود. عربستان همسایه ما است.»

منبع: فرارو

کلیدواژه: محمدجواد ظریف ایران و عربستان مذاکره

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت fararu.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «فرارو» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۶۶۳۵۸۷۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

لیندسی گراهام خواستار توافق عربستان و اسرائیل شد

سناتور آمریکایی «لیندسی گراهام» از دولت جو بایدن خواسته است تا توافقنامه‌ای را برای برقراری روابط دیپلماتیک میان عربستان سعودی و رژیم صهیونیستی برای کمک به ایجاد زمینه برای توافق صلح با فلسطینی‌ها انجام دهد.

سناتور گراهام یکشنبه در مصاحبه‌ای با شبکه خبری سی‌ان‌ان گفت عادی‌سازی روابط میان ریاض و تل‌آویو حداقل تا حدی به تمایل عربستان سعودی برای یک پیمان نظامی با آمریکا بستگی دارد.

به نقل از ایسنا این سناتور که برای دیدار با «محمد بن سلمان» ولیعهد سعودی چندین بار به عربستان سعودی سفر کرده است، گفت درباره این موضوع با بایدن و مقامات ارشد دولت او از جمله «آنتونی بلینکن» وزیر امور خارجه و «جیک سالیوان» مشاور امنیت ملی آمریکا صحبت کرده است.

گراهام گفت: «عربستان سعودی خواهان یک توافق دفاعی متقابل با ایالات متحده است. ما هفته‌ها روی این موضوع کار می‌کنیم. آنتونی و جیک، به بستن قرارداد در مورد معاهده ادامه دهید. بدون این معاهده، ولیعهد سعودی نمی‌تواند اسرائیل را به رسمیت بشناسد و بخشی از توافق، ارائه راه‌حلی برای مشکل فلسطین خواهد بود.»

بایدن مدعی شده است که پیشرفت او در میانجی‌گری برای توافق سازش میان عربستان سعودی و رژیم صهیونیستی ممکن است انگیزه حملات غافلگیرکننده حماس در اکتبر گذشته علیه رژیم صهیونیستی باشد که منجر به جنگ اخیر در غزه شد. این جنگ که براساس گزارش‌ها، بیش از ۳۴۰۰۰ فلسطینی را به شهادت رسانده است، مذاکرات تل‌آویو با ریاض را از مسیر خود خارج کرد.

گراهام گفت، بحران غزه بدون تکمیل توافقنامه رژیم صهیونیستی و عربستان قابل حل نیست. این نماینده جمهوری‌خواه مجلس نمایندگان آمریکا مدعی شد: «اگر بتوانیم بین عربستان سعودی و اسرائیل به توافق برسیم، این به درگیری اعراب و اسرائیل پایان می‌دهد، ایرانی‌ها را تنها می‌کند، برای فلسطینی‌ها امید ایجاد می‌کند و امنیت را به شکل واقعی برای اسرائیل تأمین می‌کند.»

عربستان سعودی نفت‌خیز ادعا می‌کند که ۷ درصد از ذخایر اورانیوم جهان را در اختیار دارد. گراهام گفت برنامه‌های مذکور از آمریکا می‌خواهد غنی‌سازی این ذخایر را به‌عنوان بخشی از پیشنهاد ریاض برای به رسمیت شناختن رژیم صهیونیستی کنترل کند. چنین توافقی براساس «توافقنامه ابراهیم» است که براساس آن بحرین و امارات متحده عربی روابط دیپلماتیک با تل‌آویو برقرار کردند و سودان و مراکش هم بعدا این توافقنامه را امضا کردند.

گراهام گفت: «می‌خواهم به رئیس‌جمهور بایدن کمک کنم تا این کار را انجام دهد. بدون این توافق هیچ راه‌حلی برای مشکل فلسطین وجود ندارد. بدون این معامله، همه چیز بدتر می‌شود. بنابراین، اجازه دهید معامله را انجام دهیم، زمان ما در حال اتمام است.»

دولت پیش از بایدن – دونالد ترامپ– میانجی توافق‌های ابراهیم بود. گراهام در پاسخ به این سوال که آیا ترامپ ممکن است در رقابت با بایدن در انتخابات امسال تلاش کند توافق تل‌آویو – ریاض را تضعیف کند، گفت این رئیس‌جمهور سابق آمریکا «می‌خواهد کشتار پایان یابد.»

این سناتور آمریکایی افزود: «ما ماه نوامبر در اینجا انتخابات خواهیم داشت، اما آیا می‌توانیم قبل از نوامبر جان چند نفر را نجات دهیم؟»

به گزارش راشا تودی، بلینکن که راهی تور منطقه‌ای شده است، روز جمعه به سی‌ان‌ان گفت می‌توان چارچوبی برای راه‌حل دو دولتی و عادی‌سازی روابط با ریاض ایجاد کرد.

دیگر خبرها

  • ریاض: به توافق امنیتی با آمریکا نزدیک شده‌ایم
  • لیندسی گراهام خواستار توافق عربستان و اسرائیل شد
  • دیدار و گفت‌وگوی وزرای خارجه آمریکا و عربستان درباره غزه
  • برخی اعراب از اسرائیل خواسته‌اند حماس را نابود کند
  • نشست مشورتی مقامات ۶ کشور عربی درباره تحولات غزه
  • برگزاری نشست مشورتی مقامات ۶ کشور عربی درباره تحولات غزه
  • خواسته برخی اعراب از اسرائیل برای نابودی حماس محال است
  • وزیر خارجه آمریکا به عربستان می‌رود
  • وزیر خارجه آمریکا به عربستان می‌رود؛ غزه محور اصلی گفت‌وگو با مقامات سعودی
  • معاریو: برخی اعراب از اسرائیل خواسته‌اند حماس را نابود کند؛ اما این محال است