Web Analytics Made Easy - Statcounter

همشهری آنلاین-مریم ورشوئی: دراین راستا فعالان حوزه محیط زیست هم پای کار آمده‌اند و با انتشار تصاویر و گزارش‌های میدانی آژیر خطر سلامت را در این استان سرسبز به صدا درآورده‌اند. دراین مدت هم مسئولان ذی ربط بر این بحران صحه گذاشته‌اند. اگرچه وضعیت بحرانی پسماند گیلان مربوط به حدود ۴ دهه است، اما در دهه ۹۰ فعالیت سمن‌ها، مدیران اجرایی و مسئولان گیلانی را برآن داشت تاپای کار بیایند و فکری به حال مدیریت زباله‌های گیلان بکنند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

برهمین اساس هم ۳ کارخانه کمپوست در این استان و در شهرهای تالش، رشت و رودسر ایجاد شد. اگرچه وجود این کارخانه‌ها ضروری و مفید است، اما به دلیل پایین بودن ظرفیت تولید کمپوست، جوابگوی نیاز استان دربرابر حجم بالای تولید زباله نیست.  به همین دلیل سازمان مدیریت پسماند شهرداری‌های تابعه استانداری گیلان که مسئولیت نظارت برعملکرد نهادهای اجرایی پسماند را دارد با همکاری دیگر دستگاه‌های ذی‌ربط مطالعات لازم را برای ایجاد زیرساخت‌های صنعتی حوزه پسماند آغاز کرد که نتیجه آن برنامه‌ریزی ۳۳ پروژه در گیلان بوده است. درهمین رابطه با «سید پویاشهشهانی»، مدیرعامل این سازمان در خصوص وضعیت پروژه‌های دردست ساخت حوزه پسماند گیلان گفت‌وگویی انجام داده‌ایم که در ادامه می خوانید.

-چرا تعداد سایت‌های دفن زباله و میزان تولید آن در گیلان متغیر است و هر نهادی آمار متفاوتی در این رابطه ارائه می‌دهد؟

دلیل اصلی آن این است که نقاط آلوده به زباله در گیلان زیاد است. به عنوان مثال برخی دهیاری که در جابه‌جایی زباله با مشکلات اعتباری و مکانیزه روبه‌رو هستند مکان‌هایی را برای دفن زباله انتخاب می‌کنند که این سایت‌ها از نظر ما رسمی نیستند. یا این‌که در فصول گردشگرپذیر  گیلان به دلیل حضور مسافران برمیزان تولید زباله استان افزوده می‌شود و مناطقی ناخواسته به محل  دپوی زباله تبدیل می‌شود که آنها هم رسمی نیستند. با این وجود اکنون در گیلان ۲۲ سایت رسمی دفن زباله داریم که مجوز لازم این کار موجود و این مجوز از سوی دیگرسازمان‌های ذی‌ربط مورد تایید است. همچنین اکنون به صورت روزانه ۱۸۰۰ تن زباله به این سایت‌ها منتقل می‌شود. درگذشته آمارب یشتری دراین‌خصوص داشتیم و این کاهش دلایل خود را دارد که یکی از آنها به جمع‌آوری زباله‌های خشک در شهرها توسط زباله‌گردها مربوط می‌شود.

-یکی از راه‌های مدیریت پسماند ایجاد زیرساخت‌های صنعتی است. تاکنون در این حوزه چه گام‌هایی برداشته شده است؟

ما برای مدیریت پسماند گیلان ۳۳پروژه تعریف کرده‌ایم تابتوانیم این مشکل را حل و مدیریت کنیم. اکنون چند کارخانه در شهرهای تالش، رشت، بندرانزلی و لنگرود دردست اجرا، بهسازی و توسعه هستند که در این زمینه کارخانه‌های رشت و بندرانزلی فاصله زمانی زیادی برای بهره‌برداری ندارند. همچنین پیشرفت کارها در کارخانه لنگرود به‌خوبی پیش می رود.

- کارخانه کمپوست و پسماند رودسر درچه وضعیتی قرار دارد؟

این شهرستان در حوزه پسماند با مشکلات خاص خود روبه‌روست. اولا کارخانه کمپوست آن از آغاز از لحاظ طراحی مشکل داشت که این مشکل اکنون درحال برطرف‌شدن است. ازسوی‌دیگر رودسر محلی برای دفن زباله ندارد. به همین دلیل موضوع توسعه محوطه این کارخانه برای دریافت زباله در دست اجراست.

-احداث نیرگاه زباله‌سوز و دیگر پروژه‌های پسماند رشت در چه مرحله‌ای قرار دارد؟

این نیروگاه از زمان شروع تاکنون ۶ درصد پیشرفت دارد. دلیل کندی پیشرفت این طرح کمبود اعتبار بود که اکنون ۱۰۹ میلیارد تومان اعتبار برای طرح‌های پسماند گیلان اختصاص یافته است و به زودی کارها با جدیت دنبال خواهد شد. همچنین ۳۶ میلیارد تومان اعتبار نیز در حساب سازمان شهرداری‌ها به اصطلاح فریز شده‌است که این مبلغ هم درصورت اجرای پروژه‌ها و در مقاطع مشخص برای ادامه کار مورد استفاده قرار خواهد گرفت. البته باید بگویم مجری این طرح‌ها شهرداری است و وظیفه سازمان ما نظارت بر روند کار و عملکردهاست. در خصوص دیگر پروژه‌ها هم همان‌طور که پیشتر گفتم ما دراین حوزه ۳۳ پروژه تعریف کردیم که برخی از آنها ممکن است در یک نقطه درحال اجرا باشند. مانند ساماندهی محل دفن زباله سراوان که شامل گاردریل‌گذاری و فنسی‌کشی برای جلوگیری از ورود احشام و سمپاشی هر روزه این مکان است. همچنین پروژه تصفیه شیرابه‌های سراوان هم دردست اجراست. این پروژه‌ها در کل استان شامل بهسازی وضعیت موجود، افزایش ظرفیت و ایجاد زیرساخت‌ها می‌شود.

-دلیل کندی و تاخیر اجرای پروژه‌ها چیست؟

مهم‌ترین دلیل این تاخیرها نبود اعتبارات لازم است. تا زمانی‌که این پول‌ها تزریق نشود ما نمی‌توانیم کار را پیش ببریم. مثلا همین پروژه نیروگاه زباله‌سوز رشت که در جاده لاکان در دست ساخت است کارش از سال ۹۶ آغاز شده است، اما نبود اعتبارات باعث شد تا کار ساخت آن پیش نرود.

-آیا موارد دیگری هم در تاخیر پروژه‌ها دخیل هستند؟

اجرای پروژه‌ها نیازمند یک سری از مجوزهاست. به عنوان مثال وقتی یک کارگاه یا کارخانه‌ای قرار است در مکانی ساخته شود، نیازمند آن است که قانون استقرار محیط‌زیستی را رعایت کند. یعنی براساس میزان آلودگی پروژه  باید در نقطه‌ای اجرا شود که نزدیک به مناطق مسکونی نباشد. این درحالی است که هر کارخانه و طرحی از این دست دارای رتبه‌های متفاوتی هستند؛ هرچه عدد این رتبه‌ها بالاتر برود مقررات زیست‌محیطی سختگیرانه‌تر می‌شود.  پروژه‌های حوزه پسماند در رتبه های ۶ و۷ قرار دارند که این مساله در گیلان مشکلاتی را به وجود آورده‌است. زیرا براساس این رتبه‌ها باید فاصله محل ساخت کارخانه با مناطق مسکونی رعایت شود و همین موجب می‌شود ما برای ایجاد کارخانه در صورت رعایت فاصله به مناطق جنگلی بربخوریم. در این مرحله با قوانین سازمان منابع طبیعی روبه‌رو می‌شویم که آن هم تصرف عرصه‌های بیش از ۵۰۰ درخت را ممنوع اعلام کرده‌ است. خب شما در نظر بگیرید برای ساخت کارخانه‌های حوزه پسماند چه مشکلاتی وجود دارد.

-درصورت ارائه مجوزها و تامین اعتبارات آیا پسماند گیلان قابل مدیریت است یا نه؟

از نظر من خیر. زیرا معتقدم برای حل چنین مشکلی باید متمرکز عمل کنیم. به همین دلیل معتقدم حل مشکل پسماند گیلان نیازمند یک سازمان بزرگ‌تر و قدرتمندتر برای عملیاتی کردن همه پروژه‌هاست، به همین دلیل معتقدم باید یک شرکت مادر تخصصی تشکیل بشود و پای کار بیاید تا بتوان ازهمه ظرفیت‌ها به نحو احسن استفاده کرد. البته برخی با ایجاد چنین مخالفت دارند و انتقادهایی مطرح می‌کنند.  

سراوان در چاله سومدیریت موشن گرافی | زباله‌هایی با ارزش بالا خزر در بستر بیماری
  کد خبر 474296 برچسب‌ها زباله پسماند گيلان استان گیلان

منبع: همشهری آنلاین

کلیدواژه: زباله پسماند گيلان استان گیلان

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.hamshahrionline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «همشهری آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۶۶۶۱۸۳۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

پیشرفت فیزیکی ۹۰ درصدی پروژه بهسازی پسماند تموشل

به گزارش خبرنگار مهر، محمد ایدروم ظهر سه شنبه در نشست خبری با اصحاب رسانه به مناسبت روز شوراها ضمن قدردانی از همراهی خبرنگاران اظهار کرد: ما در آغاز به کار این دوره شورا، اولویت را به کارهای نیمه تمام و مانده از دوره‌های پیش معطوف کردیم و طرح تفصیلی شهر لاهیجان سرانجام پس از ۹ سال پس از رفع ایرادها، سرانجام ابلاغ شد.

ایدروم در ادامه به بازگشایی جزیره استخر لاهیجان اشاره کرد و گفت: یکی دیگر از مطالبات بحق مردم لاهیجان بحث بازگشایی جزیره لاهیجان بود که مشکلات حقوقی بسیاری داشت که شورا با کمک دستگاه قضائی و دیگر مسؤولان شهر، پس از ۲۰ سال جزیره را بازگشایی کرد.

وی به معضل بزرگ زباله تموشل اشاره داشت و افزود: این معضل ۳۰ ساله به یک غده سرطانی تبدیل شده بود و ما در طول سه سال گذشته کارهای مطالعاتی انجام دادیم و با پیمان کار قرارداد بسته و کار با سرعت انجام شد که این پروژه تاکنون ۹۰ درصد پیشرفت داشته است که در آینده با برنامه ریزی های انجام شده در سطح کشور، شهر لاهیجان در استان گیلان برای ساخت کارخانه تفکیک زباله در مقصد، انتخاب شده است.

پرداخت کامل مطالبات سنوات گذشته پرسنل شهرداری لاهیجان

رئیس شورای شهر لاهیجان به پروژه تالاب حاجی آباد اشاره کرد و ادامه داد: این پروژه به عنوان قطب جدید گردشگری در شهرستان لاهیجان قرار است امسال به بهره برداری برسد مجموعه شورا توانست با همت مجموعه شهرداری و پایه گذاری مسؤولان دوره‌های گذشته، پروژه بزرگ گردشگری تالاب حاجی آباد شامل رینگ دوچرخه سواری و پیاده راه را تکمیل کند.

ایدوریم به معضل ترافیک سطح شهر اشاره کرد و گفت: فاز اول پروژه بازگشایی مسیر بلوار حکیم زاده به سمت بوجایه و دانشگاه آزاد اسلامی انجام شد و تملک بخشی از مسیر و شن ریزی ها صورت گرفت و همچنان ادامه دارد.

وی به لزوم بهره گیری از ظرفیت‌های میراث و تاریخی لاهیجان تاکید کرد و ادامه داد: پروژه هشت محل هشت بهشت یکی از اقدامات و برنامه‌های شهرداری بود و توانستیم در ابتدا بحث سنگ فرش محلات پرده‌سر و اردو بازار و بهسازی پل خشتی عاقلیه را انجام دهیم ولی متأسفانه به دلیل تداخل اماکن تاریخی در چندین دستگاه نتوانستیم مرمت و بازسازی برخی اماکن را انجام دهیم.

ایدروم با اشاره به مالکیت جنگل میرصفا اشاره کرد و ادامه داد: شورای شهر با پیگیری‌هایی که انجام داد منابع مالی جهت خریداری مالکیت جنگل میرصفا را تأمین کرد تا این بافت جنگلی با همین شکل و شمایل حفظ شود.

وی در پایان به طرح شهر همیشه روشن اشاره کرد و گفت: با توجه به گردشگری بودن شهر لاهیجان، شهرداری با اعتبارات خود بخشی از معضل روشنایی معابر شهر را حل کرد و این کار در سال جاری نیز ادامه دارد.

کد خبر 6099512

دیگر خبرها

  • برنامه تشکیل ۲۰ کارگروه تخصصی در حوزه انتخابیه داریم/ضعف مجلس یازدهم در تراز بین المللی
  • استفاده از فناوری‌های نوین در اصفهان برای تبدیل شیرابه‌ها به مواد و انرژی
  • اعلام وضعیت نامناسب دفن زباله به دستگاه قضایی
  • آیین بهره‌برداری از پروژه‌های سازمان پسماند شهرداری اصفهان آغاز شد
  • وضعیت نامناسب دفن زباله در استان به دستگاه قضایی اعلام شد
  • وضعیت نامناسب دفن زباله به دستگاه قضایی اعلام شد
  • پیشرفت فیزیکی ۹۰ درصدی پروژه بهسازی پسماند تموشل
  • پروژه‌های عمرانی و زیست محیطی نصف جهان در صف افتتاح
  • روزانه بیش از ۲۰۰ تن پسماند در شهرستان مهاباد تولید می‌شود
  • شهادت نوزاد نجات یافته از شکم مادر شهید + فیلم