Web Analytics Made Easy - Statcounter

این نشست عصر یکشنبه به همت اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی، بنیاد ایران شناسی، صدا و سیما و دانشگاه بین المللی امام خمینی (ره) استان قزوین، در سالن اجتماعات شهید بهشتی قزوین برگزار شد، با سخنرانی جمعی از مسئوولان استانی همراه بود.

مکانی برای بحث و تبادل اندیشه در حوزه ایران شناسی تعبیه شود

نصرالله پور محمدی املشی رییس مرکز آموزش زبان فارسی دانشگاه بین المللی امام خمینی (ره) در این نشست گفت: امروز همه با بحران هویت روبرو هستیم و ورود آهن آلات و ساختمان‌های بلند مرتبه هرگز نمی‌تواند به ما هویت ببخشد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!



وی اظهار داشت: سلبریتی های این دنیای ما یا بازیگر هستند یا هنرمند، اما زندگی فقط سینما و اینترنت و بازیگری نیست و باید مدلی برای اندیشیدن و فکر کردن پیدا کنیم که نمونه واقعی آن همین مرحوم احسان اشراقی است.

پورمحمدی املشی با بیان اینکه راه دکتر اشراقی باید ادامه یابد، گفت: چندین سال است که دانشجویان ایران شناسی در استان قزوین فارغ التحصیل می‌شوند، اما هنوز هیچ مکان و محفلی برای اندیشیدن دانشجویان و اساتید تعبیه نشده است.

این مدرس دانشگاه خاطرنشان کرد: در کنار همه مغازه‌ها، بازار و مکان‌های لوکس و شیک در نقاط مختلف شهر بهتر است که مکانی برای صحبت و هم اندیشی اندیشمندان در شهر فراهم شود و با این کار می توان شبهات دینی و تاریخی و ... را برطرف کرد.

ضرورت فعالیت پررنگ دانشجویان تاریخ و ایران شناسی

رسانا حشمتی پور رییس بنیاد ایران شناسی قزوین نیز گفت: هرساله دانشگاه بین المللی امام خمینی (ره) قزوین تعداد زیادی دانشجو در رشته تاریخ و ایران شناسی فارغ التحصیل می‌کند که این فارغ التحصیلان منتظر بستری برای تاریخ پژوهی و ایران پژوهی هستند.

وی تاکید کرد: هدف ما از این نشست گردهمایی جوانان علاقمند به حوزه ایران شناسی است تا شرایطی فراهم شود که به توسعه و بسط تاریخ ایران و استان قزوین اقدام کنیم.

جمع آوری اسناد تاریخی به شکل مردمی دنبال شود

سعید انبارلویی مدیرکل صدا و سیمای مرکز قزوین نیز در این نشست گفت: خیلی از دانش آموزان مقطع متوسطه و دانشجویان ما هنوز اشراقی را نمی‌شناسند و لازم است که رسانه‌ها در مسیر معرفی مفاخر علمی پررنگ‌تر وارد عمل شوند.

وی به ظرفیت افرادی اشاره کرد که به ایران شناسی علاقمند هستند و گفت: لازم است که از حافظه تاریخی این افراد استفاده شود و فارغ از هرگونه رشته تحصیلی و شغلی باید به تکمیل خط سیری تاریخ ایران شناسی اقدام کرد.

انبارلویی خاطرنشان کرد: ممکن است یک تکه کاغذ، دست نوشته، یک فریم عکس و فیلمی از گذشته وجود داشته باشد که برای خود فرد بی ارزش باشد، اما برای فعالان ایران شناسی بسیار مهم است و باید این موارد را جمع بندی و آرشیو کرد.



شخصیت مرحوم اشراقی میراث گران بهایی برای دیار مینودری است

علیرضا خزائلی مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی قزوین نیز در این نشست گفت: شخصیت و آثار معنوی این عالم فرهنگی و علمی، به عنوان یکی از گرانبهاترین میراث فرهنگی استان قزوین محسوب می‌شود.

وی خاطرنشان کرد: برای استفاده و بهره‌مندی از ظرفیت‌های معنوی این عالم باید از ظرفیت تمام مجموعه‌ها از جمله صداوسیما استفاده کرد.

میثاق گودرزی مدیر اسناد و کتابخانه ملی استان قزوین نیز در این نشست گفت: لازم است که هرگونه اسناد و مدارکی از مرحوم احسان اشراقی وجود دارد جمع آوری شده و برای مقالات علمی مورد تحقیق و پژوهش قرار گیرد.

دکتر احسان اشراقی استاد دانشگاه، پژوهشگر و مورخ 24 دی ماه امسال پس از یک عمر مجاهدت علمی درگذشت و در زادگاه خود قزوین به خاک سپرده شد.

وی متولد ۱۳۰۷ در قزوین بود.

دکتر اشراقی در سال ۱۳۲۸ مدرک کارشناسی خود در رشته تاریخ و جغرافیا را از دانشگاه تهران دریافت کرد، چهار سال بعد مدرک کارشناسی ارشد خود را در رشته تاریخ و علوم اجتماعی از همین دانشگاه گرفت و دکترای خود را نیز در این رشته در سال 1348 دریافت کرد.

وی سابقه مدیریت گروه تاریخ دانشگاه تهران و  معاونت آموزشی دانشکده ادبیات و علوم انسانی  دانشگاه تهران را در کارنامه داشت.

ارائه بیش از ۵۰ مقاله در زمینه تاریخی، تالیف ۶ کتاب تاریخی و سه ترجمه از جمله آثار این استاد برجسته قزوینی به شمار می رود.

برچسب‌ها استان قزوین ایران‌ شناسی احسان اشراقی

منبع: ایرنا

کلیدواژه: استان قزوین ایران شناسی احسان اشراقی استان قزوین ایران شناسی احسان اشراقی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۶۶۷۰۹۸۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

«مهاجرت» توازن توانمندی‌های توسعه‌ای را دگرگون می‌سازد

به گزارش گروه پژوهش خبرگزاری علم و فناوری آنا، بافتار سیاسی، اقتصادی و اجتماعی هر جامعه‌ای، بستر ویژ‌ه‌ای برای فعالیت‌های علمی جامعه‌شناختی فراهم می‌سازد و این بافتار در سبک و رویکرد حاکم بر کار جامعه‌شناس و ماهیت فعالیت‌های جامعه‌شناختی بازتاب می‌یابد.

اصغر میرفردی (دانشیار جامعه‌شناسی دانشگاه شیراز) در مقاله‌ای با عنوان «مروری بر مطالعات جامعه‌شناختی در زمینه آموزش، مهاجرت و
تحولات توسعه‌ای در ایران» به این موضوع اشاره می‌کند که کارل مانهایم (Karl Mannheim) معتقد است نظریه‌ها و فعالیت‌های جامعه‌شناختی از نظر شناخت‌شناسی، بازتاب زمانه و زمینە کنش‌گران این حوزه تخصصی است.

* سیر شکل‌گیری و فعالیت‌های رشته جامعه‌شناسی در ایران

این پژوهشگر می‌نویسد: رشته «جامعه‌شناسی» در ایران، همزمان با تأسیس دانشگاه تهران در سال ۱۳۱۳ خورشیدی مورد توجه قرار گرفت و با پیش‌گامی زنده‌یاد، غلام‌حسین صدیقی، مانند یک رشتە تخصصی بنیان نهاده شد.

او در ادامه می‌دهد که سیر شکل‌گیری و فعالیت‌های رشته جامعه‌شناسی در ایران را می‌توان در چند دوره گوناگون دسته‌بندی کرد:

 دوره پایه‌گذاری رشتۀ جامعه‌شناسی: از زمان تأسیس دانشگاه تهران در سال ۱۳۱۳ تا تأسیس مؤسسۀ تحقیقات و مطالعات اجتماعی دانشگاه تهران در سال ۱۳۳۷ خورشیدی را می‌توان جزء این دوره دانست. دوره تثبیت و گسترش: این دوره از تأسیس مؤسسه تحقیقات و مطالعات اجتماعی دانشگاه تهران تا زمان انقلاب سال 57 را دربرمی‌گیرد.  دوره آموزش‌محور و تغییرات ساختاری: این دوره که از57 تا میانه دهه ۱۳۷۰ را در برمی‌گیرد، به پیروی از تغییرات انقلابی و برنامه انقلاب فرهنگی پس از انقلاب، با تغییر در نیروی انسانی، محتوای آموزشی و فعالیت‌های آموزشی و پژوهشی همراه بود. فعالیت‌های این دوره بیشتر آموزشی بود و از میزان فعالیت‌های پژوهشی سال‌های پیش از انقلاب، تا انداز‌ه‌ای کاسته شد.  دوره تشکل‌یابی دوباره و آموزش-پژوهش‌محوری: این دوره از میانه دهه ۱۳۷۰ تاکنون را در برمی‌گیرد و تفاوت‌هایی را در دولت‌های چهارگانه به خود دیده است، گاه فعالیت‌های جامعه-شناختی مورد اقبال واقع شده و گاه نیز با محدودیت‌ها و موانعی روبه‌رو بوده‌اند. رشته‌ها و گرایش‌های علوم اجتماعی و تحصیلات تکمیلی در این دوره گسترش یافتند. جابجایی محل زندگی فرد از یک منطقه به منطقه و یا سرزمین دیگر را مهاجرت می‌گویند

میرفردی توضیح می‌دهد که با گسترش واحد‌های دانشگاهی همچون دانشگاه آزاد، دانشگاه پیام‌نور و دانشگاه علمی‌کاربردی، رشته‌های علوم اجتماعی نیز گسترش یافتند؛ اما چنین گسترشی در همۀ دانشگاه‌ها و مناطق کشور، کیفیت مطلوب و مورد انتظار را به همراه نداشته است.

* ‌تعریف مهاجرت از منظر جامعه شناسی

او در ادامه به این موضوع اشاره می‌کند که جابجایی محل زندگی فرد از یک منطقه به منطقه و یا سرزمین دیگر را مهاجرت میگویند. در تعریفی دیگر، بر پایە دانشنامە جمعیت‌شناسی مهاجرت، تغییر مکان افراد، یا گروه‌هایی از افراد، که با تغییر دائمی یا نیمه دائمی محل سکونت خود همراه است.

این نویسنده معتقد است که عامل مهمی که نقش مهاجرت را در پیوند با وضعیت توسعه تحلیل می‌کند، آموزش است. مهاجرت سرمایە انسانی یا جمعیت در سن فعال و ماهر و متخصص از یک منطقه به منطقه دیگر، می‌تواند توازن توانمندی‌های توسعه‌ای را دگرگون سازد.

* رابطه مهاجرت و توسعه جامعه

در این مقاله آمده است که مهاجرت سرمایه انسانی به خارج از کشور، نقش تعیین‌کنند‌ه‌ای در وضعیت توسعه‌ای کشور‌های جهان سومی دارد. رسالت جامعه‌شناسی و جامعه‌شناسان در این فراگرد، مهم است و میزان توجه آنها به مهاجرت و زمینه‌ها و پیامد‌های آن، نقش مهمی در پویایی و توسعه جامعه دارد.
در ادامه می‌نویسد  با توجه به فعالیت ۹۰ سالۀ جامعه‌شناسی در ایران، این نوشتار در پی مرور مطالعات مهاجرت در ایران است و به این پرسش پاسخ دهد که جامعه‌شناسی ایران چه فعالیت‌هایی در زمینه مهاجرت، آموزش و توسعه داشته است؟

مهاجرت فزاینده موجب خالی شدن مناطق مهاجرفرست از سرمایه و نیروی انسانی فعال می‌شود و منجر به بازتولید عقب‌ماندگی در این مناطق شده است

* مطالعات مهاجرت و جامعه‌شناسی در ایران

به زعم میرفردی جامعه‌شناسی در ایران متناسب با تحولات اقتصادی و اجتماعی، تحولات چندگانه‌ای را به خود دیده است. در پی تغییرات در سبک و میزان مهاجرت در ایران، مطالعات علوم اجتماعی به ویژه جامعه‌شناختی در زمینه مهاجرت نیز دچار تحولات مرتبط با تغییر سبک مهاجرتی شدند.

مطالعات مهاجرت در ایران نشان داد که مهاجرت فزاینده موجب خالی شدن مناطق مهاجرفرست از سرمایه و نیروی انسانی فعال می‌شود و منجر به بازتولید عقب‌ماندگی در این مناطق شده است.

* تاثیرات مهاجرت سرمایه‌های انسانی به خارج از کشور

به گفته این پژوهشگر افراد جوان، تحصیلات و مهارت بیشترین سهم از مهاجران به شهر‌های بزرگ را دارند. مهاجرت این دسته از افراد موجب توسعۀ نابرابر مناطق کشور و بازتولید توسعه نیافتگی مناطق کم‌برخوردار می‌شود.

بدین‌ترتیب نتایج این پژوهش نشان می‌دهد که مهاجرت سرمایه‌های انسانی به خارج از کشور، گردانە بازتولید عقب ماندگی کشور را ایجاد می‌کند و با وجود گسترش آموزش تخصصی دانشگاهی و غیردانشگاهی در کشور، وضعیت نابسامان اشتغال در کشور، زمینۀ مهاجرت سرمایه‌های انسانی را فراهم می‌سازد.

او در انتها می‌نویسد مطالعات یک دهه اخیر نشانگر افزایش میل به مهاجرت به خارج از کشور است و میزان مهاجرت سرمایه‌های انسانی توانمند به خارج از کشور گسترش یافته است.

 

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • عضو هیأت علمی دانشگاه ولی عصر(عج) رفسنجان استاد نمونه کشوری شد
  • امضا دو تفاهم نامه علمی در همایش ملی تحول دیجیتال
  • مراسم گرامی داشت مقام آیت‌الله ترابی برگزار شد
  • مقوله حجاب اولویت دانشگاه است
  • «مهاجرت» توازن توانمندی‌های توسعه‌ای را دگرگون می‌سازد
  • ضرورت جریان شناسی تحریف تاریخ ایران
  • مرتضی اشراقی در مراسم رونمایی از کتاب «چالش‌های تاریخی» چه گفت؟!
  • افزایش تولیدات علمی و فرهنگی دانشگاه در راستای تحقق شعار سال
  • دانشگاه ولی‌عصر(عج) رفسنجان، میزبان دهمین کنفرانس بین‌المللی نانوفناوری ایران
  • اشراقی: ملاک اندیشه‌های امام، رهبر انقلاب هستند