Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایکنا»
2024-05-06@18:28:14 GMT

ائمه(ع) هیچ‌گاه خود را طبیب نمی‌دانستند

تاریخ انتشار: ۷ بهمن ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۶۶۷۶۴۰۱

ائمه(ع) هیچ‌گاه خود را طبیب نمی‌دانستند

گروه معارف ــ رئیس بنیاد بین‌المللی علوم وحیانی اسراء گفت: ائمه(ع) هیچ کدام در موضع یک عالم طبی سخن نگفته‌اند و خودشان هم اگر بیمار می‌شدند به اطبا مراجعه می‌کردند.

طب اسلامی از موضوعات بحث‌برانگیز و چالشی در جامعه است که منتقدان زیادی دارد و در عین حال برخی نیز پایبند به آن هستند. اخیرا یکی از روحانیون حوزه که هوادارانش او را پدر طب اسلامی لقب می‌دهند، کتاب مرجع پزشکی را به آتش کشید که الین موضوع با واکنش‌های علمای حوزه علمیه و شخصیت‌های علمی و دانشگاهی مواجه شد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

خبرنگار ایکنا در همین رابطه گفت‌وگویی با حجت‌الاسلام والمسلمین مرتضی واعظ‌ جوادی‌، رئیس بنیاد بین‌المللی علوم وحیانی اسراء داشته است که متن آن را در ادامه می‌خوانید: 

ایکنا- منظور از طب اسلامی چیست؟ آیا طب اسلامی صرفا مجموعه‌ای از احادیث و روایات مربوط به بهداشت و سلامتی است، یا اینکه مبتنی بر یک سری تئوری‌ها و نظریات است و اگر اینطور است آیا این نظریه‌ها مورد راستی‌آزمایی قرار گرفته‌اند؟

این نکته در فضای علم دینی که حضرت آیت‌الله جوادی آملی طراحی کرده‌اند قابل بررسی و اظهار نظر است. در منابع وحیانی ما اعم از کتاب و سنت، آموزه‌ها و اصول و فرمول‌های کلی وجود دارد که در حوزه طب انسانی راهگشا است و انسان‌ها می‌توانند براساس یک نظام علمی شناخته شده مورد اعتبار عالمان آن علم از این آموزه‌ها بهره‌مند شوند. اگرچه در طول تاریخ گذشته این امر به صورت روشن و شفاف مورد استفاده قرار نگرفته است، اما این آموزه‌ها همواره وجود داشته و به صورت سنتی و نه به صورت جریان‌های اصیل علمی، بعضا استفاده می‌شده است. در علوم باید توجه کنیم موضوع علم چیست، موضوع علم طب، بدن انسان است، البته حضرت آیت‌الله جوادی آملی می‌فرمایند: «اگرچه بدن انسان موضوع علم طب است، اما این بدن با نفس الهی انسانی آمیخته شده و بایستی با ملاحظات جدی مورد توجه قرار گرفته و این‌گونه نباشد که داروهایی که احیانا از حیوانات در آزمایشگاه‌های حیوانی به وجود می‌آید را مناسب انسان بدانیم. فرق عمیقی میان طبابت و تیماری برای حیوانات وجود دارد». این آموزه‌ها لزوما باید در یک فرایند علمی قرار بگیرند و چون بدن انسان موضوع علم است و این بدن نیز یک موجود مادی است، فرایند علمی این بخش یک فرایند تجربی است و اینگونه نیست که مانند علوم انسانی در یک فرایند علمی ذهنی بتوانیم آنها را بررسی کنیم. گرچه برخی هم این‌گونه بحث‌ها را امروزه حسی و تجربی می‌دانند، اما تردیدی نیست که موضوع علم طب، بدن انسان است و بدن انسان نیز موجودی مادی و طبیعی است و هر چیزی برای آن است باید بر اساس حس و تجربه پیش برود و آموزه‌های وحیانی در این رابطه نقش یک سلسله مبانی را دارند که باید با فرمول‌های حسی و تجربی آزموده شوند.

بنابراین نمی‌توانیم طب اسلامی را مانند فلسفه اسلامی یا فقه اسلامی بدانیم و با توجه به تفاوت موضوعی موجود باید ابزار خاص خودش را استفاده کنیم. مثلا در علوم تجربی عقلانیت تجربی، در علوم فلسفی عقلانیت تجریدی و یا در علوم ریاضی عقلانیت خاص خودش نیاز است و هر کدام شیوه‌های مخصوص خود را دارند. بنابراین اگر بخواهیم بر اساس آن منابع، مستقیما وارد دانشی مانند طب شویم، بدون گذر از مسیر طولانی حس و تجربه و دستاوردهای تجربی امکان‌پذیر نیست و باید حتما از این طریق و با استفاده از قوانین و فرمول‌های پزشکی برای جامعه آماده شود و آنگاه می‌تواند با توجه به تامین منابعش از وحی، به عنوان طب اسلامی تلقی شود. در این زمینه این نظریات در صورتی که فرایند علمی آنها بر اساس روش عقل تجربی و علم حسی استفاده شود می‌تواند برای درست کردن تئوری‌ها به کار برود. تئوری‌ها در حال حاضر ساخته شده نیستند و اینها کلیاتی هستند که بر اساس آن باید تئوری ساخته شود.

ایکنا- آیا احادیث مربوط به این موضوع متواتر هستند یا واحد؟ آیا این احادیث قابلیت تعمیم به همه زمان‌ها و مکان‌ها را دارد؟ یا برای شخصی خاص و در شرایطی خاص بیان شده و یا اینکه معصوم به دلیل فقدان امکانات در آن زمان، یک روش درمانی را توصیه کرده است؟

اگر ما نگرشی به جنبه‌های اسلامی داشته باشیم این معنا روشن می‌شود که اسلام علمی را که اعتبار علمی‌اش را از جایگاه عالمان پیدا کرده و روند علمی‌اش را بر اساس شیوه‌های خاص خودش طی کند، مورد احترام و معتبر می‌داند. در گذشته که جناب شیخ‌الرئیس بوعلی سینا، علم طب را نوشت، هرگز عنوان «طب اسلامی» به آن نداد. علم طب بر مبنای تجربه و حس و عقلانیت تجربی باید پیش برود و اگر احیانا مطالبی از اهل بیت(ع) نقل می‌شود باید توجه کنیم که آنها در موضع کار طبی و طبابت نبودند و هیچ کس به عنوان طبیب به آنها مراجعه نمی‌کرد. کما اینکه خود آنها هم به اطبا مراجعه می‌کردند. انبیا و اوصیا و امامان همواره مرجع مردم بودند، اما هیچ کس به عنوان طبیب به آنها مراجعه نمی‌کرد.

توصیه‌های اهل بیت(ع) که به صورت کتاب‌هایی با عنوان «طب‌الصادق» یا «طب‌الرضا» نوشته شدند، اسم‌هایی هستند که گاها بر اساس سلیقه نویسنده نام‌گذاری شده، وگرنه آنها در مقابل مسائل طبی نظر علمی نداده‌اند. حوزه بنا شده توسط امام صادق (ع) عمدتا مختص علوم انسانی، فقه، کلام، حدیث و تفسیر و مباحث فلسفی بود، اما هیچ کدام حوزه طب نبود. شاید اشخاصی علاقمند سوالاتی از امام معصوم می‌کردند و ایشان هم بر اساس منابع غیبی اطلاعاتی را در اختیار آنها قرار می‌دادند که البته ائمه هیچ کدام در موضع یک عالم طبی سخن نگفته‌اند و خودشان هم اگر بیمار می‌شدند به اطبا مراجعه می‌کردند.

ایکنا- همان‌طور که مستحضر هستید، اخیرا یکی از روحانیون کتاب مرجع پزشکی را به آتش کشید؛ به نظر شما این عمل چه پیامدها و تبعاتی به دنبال دارد؟ آیا این اقدام به موج اسلام‌هراسی و ایران‌هراسی دامن نمی‌زند؟

نه من اینطور فکر نمی‌کنم. ایشان فردی گسسته از حوزه و جریان‌های علمی است که کاری فردی انجام داده است. این فرد در داخل و خارج از کشور هیچ اعتبار علمی نداشته و هیچ‌گاه نیز در مراکز علمی رسمی و غیررسمی حوزه جایگاهی ندارد. این کار نباید به گونه‌ای تلقی شود که عده‌ای آن را محکوم کنند. این مسئله کوچک‌تر از آن است که مورد توجه قرار بگیرد. هم جوامع درونی جامعه اسلامی ما و هم نهادهای علمی کشور و نهادهای خارجی می‌دانند دین و دینداران همواره موافق علم و تجربه در همه رشته‌ها هستند.

فقها خودشان در طول تاریخ به اهل خبره مراجعه کرده و علومی که مبتنی بر عقلانیت تجربی شایسته بود را قبول داشته و به آن رجوع می‌کردند. حال این شخص و این کار اصلا در سطحی نیست که عده‌ای او را محکوم کنند. اگر کاری بر مبنایی غلط شکل بگیرد باید محکوم شود، اما به نظر می‌رسد که این جریان از ابتدا نیز یک جریان انحرافی بوده و در حوزه نیز طرد شده است. 

انتهای پیام

منبع: ایکنا

کلیدواژه: ایکنا اصفهان طب اسلامی طب سنتی بدن انسان

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت iqna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایکنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۶۶۷۶۴۰۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

شاگردان امام صادق (ع)؛ از پدر علم شیمی تا ائمه اهل سنت + فیلم

حجت الاسلام و المسلمین محمد هادی هدایتكارشناس فلسفه و كلام در برنامه صبح بخیر ایران بیان کرد: امام صادق (ع) به یکی از شاگردانش گفتند که تمام علوم در دستان ائمه است که همه اینها برگرفته از قرآن می باشد.

 

کد ویدیو دانلود فیلم اصلی باشگاه خبرنگاران جوان فیلم و صوت فیلم و صوت

دیگر خبرها

  • دانشگاه آزاد بسیاری از مرز‌های علمی کشور را درنوردیده است
  • مناظره علمی پیرامون لایحه عفاف و حجاب برگزار می‌شود
  • اشتغال به تحصیل یک‌میلیون و ۳۵۰ هزار دانشجو در دانشگاه آزاد اسلامی
  • کرمان میزبان همایش سرمایه‌گذاری آیدکس ۲۰۲۴
  • دوره شیخ صدوق دوره انتقال از عصر حضور ائمه (ع) به دوره غیبت
  • دوره شیخ صدوق دوره انتقال از عصر حضور ائمه(ع) به دوره غیبت
  • امام صادق(ع) آغازگر جهاد فقه و نهضت علمی اسلامی است
  • شاگردان امام صادق (ع)؛ از پدر علم شیمی تا ائمه اهل سنت + فیلم
  • احیای جایگاه مرجعیت علمی اهل‌ بیت در مکتب امام صادق (ع)
  • تبیین سیره امام صادق(ع) برای جامعه نیاز است