Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایسنا»
2024-05-08@22:51:48 GMT

جامعه دموکراتیک، محصول کار است نه نق زدن

تاریخ انتشار: ۷ بهمن ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۶۶۷۸۹۹۱

جامعه دموکراتیک، محصول کار است نه نق زدن

هر جامعه‌ای که رشد کرده و جلو افتاده، به دلیل کار است و کار و کار فرهنگی را نباید لحظه‌ای تعطیل کرد.

این اعتقاد دکتر قطب‌الدین صادقی است؛ هنرمندی که در دوره جوانی برای تحصیل در رشته تئاتر، راهی فرانسه شد و بعد از گذر سالیان طولانی، همچنان یکی از نظریه‌پردازان تئاتر ماست.

او امشب 7 بهمن ماه آخرین اجرای نمایش تازه‌اش «چنور» را روی صحنه می‌برد، نمایشی که در کشاکش اتفاقات این روزها جامعه به صحنه رفت.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

حوادثی که صرف‌نظر از میزان سهمگین بودنش، زنگ خطری برای همه ما بود و نشان داد جامعه ما این روزها حتی بدتر از گذشته شده و هیچ تحمل شنیدن سخنان مخالف را ندارد. جامعه‌ای که روزگاری از گفتگوی تمدن‌ها دم می‌زد، امروز حتی شهروندانش از  برقراری یک گفتگوی ساده ناتوانند و حال آنکه ما به عنوان کشوری که صاحب تئاتر هستیم و این در منطقه جغرافیایی ما اصلا موهبت کمی نیست، گویی هیچ بهره‌ای از این هنری  که اساسش مبتنی بر گفتگو و شنیدن سخن دیگری است، نبرده‌ایم. همین زنگ خطر سبب شد تا این وضعیت را با قطب‌الدین صادقی در میان بگذاریم.

او درباره ضرورت تئاتر به عنوان هنری که اساس آن گفتگو است، در جامعه امروزی به ایسنا گفت: واقعیت این است که دیالوگ‌نویسی را یونانیان کشف کردند و بازتاب جامعه دموکراتیک آنان است. زمانی که ایزدان‌شان رخت بربستند و مردم پیروزمند توانستند اشراف و خدایان را کنار بزنند و ناگهان همین مردم صاحب هویت شدند و جامعه‌شان از تک‌گفتاری بیرون آمد. بنابراین تئاتر، بازتاب جامعه دمکراتیک آنان است.

او ادامه داد: در این گونه جوامع همه به یک اندازه حق دارند و می‌توانند عرض اندام کنند که این برخلاف تفکر مطلق‌نگر شرقی ماست. این ذات دیالوگ است که فقط در یک جامعه دموکراتیک میسر می‌شود و این موضوع را نباید کوچک شمرد.

این استاد دانشگاه افزود: می‌بینید کشوری مانند عربستان یا روستاها تئاتر ندارند. تئاتر، ویژه شهرهای بزرگ است که اقشار مختلف مردم به صورت مستقل زندگی می‌کنند. با این نگاه، تئاتر یک امر حیاتی و اجتماعی است ولی بپذیریم که ما هنوز در بسیاری وجوه دموکراتیک نیستیم. همچنان نظارت‌های مختلف اجازه نمی‌دهند برخی افراد در انتخابات نامزد شوند و حتی در بعضی از خانواده‌ها به کودکان کوچکتر اجازه اظهار نظر نمی‌دهند. حتی در ادارات ما نبود افراد مشاور که مدیران را یاری کنند، به چشم می‌آید. بنابراین این مشکلات در کشور ما نهادینه شده است.

صادقی متذکر شد: ما یک جامعه استبدادزده تاریخی و مطلق‌نگر هستیم که به طرف مقابل، امکان بیان نمی‌دهیم ولی تئاتر می‌تواند به عنوان امری حیاتی، چنین امکانی را شکل بدهد، چون در تئاتر همان طور که سخن می‌گویی، باید هم بشنوی و به دیگری فرصت حرف زدن بدهی.

کارگردان نمایش‌های «آرش»، «هفت قبیله گمشده» تصریح کرد: در تئاتر نمایندگان اقشار مختلف رو در روی یکدیگر حرف می‌زنند. به جای اینکه اشخاص در زندگی واقعی به جان هم بیفتند. یعنی کشورهای صاحب تئاتر، بحران‌ها را به بازی و امر نمایشی تبدیل می‌کنند و بدین شیوه نمایندگان اقشار گوناگون، امکان اظهار نظر پیدا می‌کنند.

صادقی تاکید کرد: ما نیز باید به مرور این را یاد بگیریم که در این سال‌ها بسیار هم یاد گرفته‌ایم و نباید منکر این قضیه شویم. ما از زمان «آخوندزاده» به این سو بسیار آموخته‌ایم.

او در پاسخ به این پرسش که با این وصف، لازمه شکل‌گیری تئاتر، دموکراسی است، توضیح داد: درست است ولی قرار نیست ما هنرمندان تئاتر هم دست روی دست بگذاریم و منتظر بمانیم تا ابر و ماه و خورشید و فلک، یاری‌مان دهند بلکه از هر جا برای رفع این نقصان و کمبود شروع کنیم، درست است و باید از هر فرصتی بهره ببریم.

کارگردان نمایش‌های «هملت» و «سورد مترسک پرتقالی» خاطرنشان کرد: تنها با کار کردن است که نتیجه را می‌بینیم. لا به لای همین جنگ‌ها، حوادث، کشمکش‌هاست که می‌توان کاری از پیش برد، در بحبوحه همین نومیدی‌ و امید است که پیشرفت حاصل می‌شود. ما باید هر لحظه را غنیمت بشماریم.

صادقی در پاسخ به این سخن که این تفکر، نوعی تفکر خیامی است، اضافه کرد: گذشته که به کمک ما نمی‌آید و آینده هم که موهوم است. همه آنچه داریم، همین لحظه حال است که باید با کار و عمل‌مان، به آن مفهوم ببخشیم.

این پژوهشگر تئاتر با تاکید بر ضرورت کار و فعالیت برای رسیدن به جامعه‌ای دموکراتیک، ادامه داد: هر جامعه‌ای که رشد کرده و جلو افتاده، با کار است و کار. جامعه دموکراتیک، محصول کار است، نه اینکه افراد آن جامعه نشسته باشند و فقط نقد کنند و از آن بدتر نق بزنند و فحاشی کنند، کار فرهنگی را نباید لحظه‌ای تعطیل کرد.

صادقی درباره نق زدن‌های مدام که گاه گاهی در فضای مجازی کاملا به چشم می‌آیدگفت: این شبکه‌ها در ظاهر، بستری دموکراتیک ایجاد کرده‌اند ولی به بدترین شکل ممکن. چراکه متاسفانه بسیاری از افراد، این شبکه‌ها را به عبث به کار می‌گیرند. اینها از نظر کمی خوب هستند و از نظر کیفی بد. حتی تا حدود کمی سبب شده‌اند دیالوگ از بین برود چون مردم به جای تماس تلفنی یا دیدار حضوری، یک پیام برای هم می‌فرستند. متاسفانه می‌بینیم افراد بی‌مسئولانه یکدیگر را در این شبکه‌ها ترور شخصیتی می‌کنند یا سخنانی کذب را نشر می‌دهند. البته نباید منکر مزایای این شبکه‌ها شد ولی نقش منفی‌شان را هم نباید نادیده بگیریم.

انتهای پیام 

منبع: ایسنا

کلیدواژه: تئاتر دموکراسی قطب الدین صادقی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.isna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایسنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۶۶۷۸۹۹۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

جایگاه قضاوت در نظام اسلامی بسیار رفیع است

به گزارش خبرنگار مهر، حجت‌الاسلام اسماعیل صادقی نیارکی ظهر دوشنبه در آئین تکریم و معارفه رئیس دادگستری و دادستان عمومی و انقلاب لنگرود اظهار کرد: جایگاه قضاوت در نظام اسلامی بسیار رفیع و متعلق به انبیای الهی است.

وی با اشاره به اینکه لنگرود شهرستانی با نام و نشان و ریشه دار است، گفت: لنگرود در حوزه‌های مختلف از جمله در دیانت و عمق شیعه افتخاراتی داشته و اسم این شهرستان را برجسته کرده است.

صادقی نیارکی با بیان اینکه لنگرود از لحاظ تراکم جمعیت رتبه سوم را در گیلان دارد، ادامه داد: اما از حیث تشکیل پرونده برای اثر اختلاف جرایم دارای رتبه سیزدهم است و این آمار با توجه به تراکم جمعیت خوب است.

وی با اشاره به اینکه آمارها نشان دهنده این است که تمام مسؤولان در این شهرستان به خوبی کار کردند و انسجام خوبی در بین مردم و مسؤولان وجود دارد، ادامه داد: زمانی مسؤولیت ارزش پیدا می‌کند که بتوانیم اقامه عدل و دفع ظلمی را انجام دهیم.

حجت الاسلام صادقی نیارکی با اشاره به آتش سوزی رخ داده در شهرک امامزاده ابراهیم (ع) شفت اضافه کرد: اگر در حادثه امام زاده ابراهیم شفت عمل به وظیفه صورت می‌گرفت آن حادثه تلخ رخ نمی‌داد.

وی با تاکید بر اینکه مسؤولان باید مشکلات مردم را جزو دغدغه‌های خود بدانند و در جهت رفع آن گام بردارند، افزود: جایگاه قضا و قاضی بسیار بالا است، بنابر این انتظار ما از قضات این است با قاطعیت و همت مضاعف برای اجرای عدالت و رسیدگی به مشکلات مردم تلاش کنند.

صادقی نیارکی ادامه داد: توجه به حوزه پیشگیری در شهرستان یک اقدام مؤثر، کم هزینه و پر فایده است و انتظار می‌رود رئیس جدید حوزه قضائی به این موضوع توجه جدی داشته باشد.

رئیس کل دادگستری گیلان بیان کرد: برای پیشبرد اهداف نیازمند به وحدت هستیم و همه دستگاه‌ها باید در این زمینه دست به دست هم دهند و انسجام داشته باشند تا گره‌های شهرستان گشوده شود.

وی با اشاره به اینکه دستگاه قضا باید حمایت‌های لازم از مدیران را در تصمیمات شهر داشته باشند، گفت: باید اولیت‌های شهرستان را با هم فکری مسؤولان شهرستان در دستور کار قرار دهند و مشکلات را حل رفع کنند.

صادقی نیارکی از جمله این مشکلات شهرستان را پرونده‌های امور مرتبط به خانواده ذکر کرد و گفت: باید از تمامی ظرفیت‌ها استفاده تا هزینه‌های پیشگیری کاهش یابد و در راستای تحقق این امر مهم همه باید پای‌کار باشند.

گفتنی است، در این مراسم «محمد کرمی» به عنوان دادستان جدید و «سید هاشم میرحسینی» به عنوان رئیس دادگستری لنگرود معرفی شد و «تیمور یوسفی» به عنوان معاون قضائی دادگستری گیلان معرفی شد.

کد خبر 6098125

دیگر خبرها

  • دلزدگی اروپایی‌ها از دموکراسی درحال افزایش است
  • فناوری ساخت یک رویا/نوابغ و فرهنگ نخبگانی یک جامعه اولین گام ایده پردازی هستند
  • جدیدترین تصویر از وضعیت اسفناک تئاتر شهر + عکس
  • (ویدئو) ژیلا صادقی جواب تمام منتقدانش را یکجا داد!
  • پلن B و C اوسمار برای جانشینی اورونوف
  • جایگاه قضاوت در نظام اسلامی بسیار رفیع است
  • خانم ژیلا صادقی، این صحبت‌هایت را فراموش کردی؟!
  • با ۲۱ میلیون نفر بی سواد دمکراسی حاکم می شود؟
  • تغییرات احتمالی پرسپولیس در صورت غیبت اورونوف
  • اعلام آخرین وضعیت مذاکرات پرسپولیس برای تمدید قرارداد بازیکنان/ صادقی قرارداد دارد