Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایران آنلاین»
2024-05-06@19:15:02 GMT

بخوان نغمه‌ای در دل شب...

تاریخ انتشار: ۸ بهمن ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۶۶۸۸۸۳۱

بخوان نغمه‌ای در دل شب...

محمدرضا شجریان دربیمارستان بستری شد. این خبری بود که از اولین ساعات صبح دیروز در شبکه‌های اجتماعی دست‌به‌دست می‌چرخید و کمی بعد سر از خبرگزاری‌های رسمی درآورد. هر چند طبق گفته پزشکان حال عمومی ایشان مساعد است و بزودی از بیمارستان مرخص می‌شود اما به‌نظر می‌رسد رفیق قدیمی شجریان این روزها دوباره دردسرساز شده باشد! صحبت از همان دوست قدیمی است که 18 سال ازآشنایی‌اش با استاد آواز ایران می‌گذرد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

نوروز سال 95 بود؛ هنوز دقایقی ازآغاز سال نو نگذشته بود که انتشار ویدئویی از محمدرضا شجریان جامعه ایران را در بهت و حیرت فرود برد؛ شجریان با شمایلی متفاوت از میهمان و رفیقی چندین و چند ساله سخن گفت که باید با او کنار بیاید تا به تفاهم برسند.
به گفته استاد بعد از این کشمکش با دوست جدیدش که همان بیماری دشوارش بود به صحنه برمی گردد و دوباره فعالیت‌های هنری‌اش را از سر می‌گیرد. اما روزها و ماه‌ها گذشت و صحنه موسیقی ایران از هنرنمایی جدیدی از این هنرمند بزرگ  محروم ماند؛ تا امروز که نگرانی‌ها تشدید شده و با گسترش تبعات بیماری و بستری شدن شجریان در بیمارستان طرفداران پرشمار او را دل‌آشوب‌تر از گذشته کرده است. محمد رضا شجریان را نه تنها هنرش، بلکه اخلاق، منش و اندیشه‌هایش در بین مردم محبوب کرد. هنرمندی که شرافت خود را پای هنرش، مردمش و سرزمینش گذاشت و در بزنگاه‌های مختلف تاریخی خواند و با عشق به همین مردم زندگی کرد.
برای پیگیری وضعیت استاد دوشنبه ساعت 14 به بیمارستان می‌رسم. سالن انتظار بیمارستان جم حال و هوای دیگری دارد. خاطره تلخ بیمارستان جم و خطای پزشکی زنده یاد عباس کیارستمی را خوب به‌خاطر می‌آوریم. بی‌تردید حساسیت‌ها و دل‌نگرانی‌ها را همین اتفاقات تشدید کرده است. از دقایق ابتدایی روز رسانه‌های خبری و فضاهای مجازی خبرهای متفاوتی از شرایط جسمانی استاد شجریان منتشر کرده است. کمی دیگر ساعت ملاقات فرا می‌رسد اما استاد برای مراقبت‌های بیشتر در بخش سی‌سی‌یو بستری و ممنوع‌الملاقات است. طبق گفته مدیر روابط عمومی سازمان نظام پزشکی، شجریان برای تعبیه راه عروقی جهت دارورسانی راحت به بیمارستان مراجعه کرده و بستری‌شدنش هم به این دلیل بوده است. دکترحسن عباسی جراح و متخصص ارتوپد در سالن انتظار دیده می‌شود.
او در گفت‌و‌گو با «ایران» حال عمومی استاد را پایدار و مساعد می‌داند. آشنایی دکتر عباسی با خانواده شجریان به 28 سال پیش بر‌می‌گردد و طی این سال‌ها در جریان پرونده پزشکی محمدرضا شجریان بوده و الان هم کارهای هماهنگی تیم پزشکی استاد را در بیمارستان برعهده گرفته است. به گفته دکتر عباسی، خوشبختانه ریه استاد شجریان مشکلی ندارد و خطری مشاهده نمی‌شود. وی اضافه می‌کند: «آقای شجریان فقط برای کنترل و چکاپ بیماری‌شان به بیمارستان مراجعه کرده‌اند.‌» دکتر مهرداد بهلولی پزشک جراح استاد هم از  مردم می‌خواهد به شایعات توجه نکنند و می‌گوید: «آقای شجریان به‌صورت متناوب و با فواصل مشخص مدام در بیمارستان بستری می‌شوند و این موضوع برای کنترل بیماری ایشان است. اما خوشبختانه حال عمومی‌شان مساعد است.» دکتر بهلولی همچنین بیان کرد: استاد شجریان نامی ماندگار در تاریخ ایران است و آرزوی من و تمام مردم ایران سلامتی ایشان است». البته این توضیحات فقط اندکی از نگرانی نسبت به وضعیت محمدرضا شجریان را در روزهای آینده کاهش می‌دهد. رفیق قدیمی شجریان هنوز به زانو درنیامده و تا وقتی سایه سنگینش را بر سلامتی استاد آواز ایران انداخته است اضطراب‌ها و دلهره‌ها هم دست از سر علاقه‌مندان موسیقی اصیل ایرانی برنمی‌دارد.

منبع: ایران آنلاین

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت ion.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایران آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۶۶۸۸۸۳۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

از وطنم ایران تا شب‌نورد؛ با تارِ لطفی + فیلم

محمدرضا لطفی، نوازنده چیره دست و صاحب سبک سازهای ایرانی، آهنگساز برجسته معاصر، موسیقیدان و ردیف‌دان بزرگ ایران است.

او علاوه بر خلق آثار خاطره‌انگیز و با شکوهی مثل « ایران ای سرای امید» و «کاروان شهید» یک معلم جریان‌ساز بود. 

مجله هنری بوم به مناسبت روز معلم، علاوه بر هنر این هنرمند بزرگ به وجه معلمی این استاد بزرگ موسیقی ایران پرداخت. 

سجاد مهربانی، خواننده موسیقی ایرانی و یکی از شاگردان استاد لطفی که مدیر داخلی مکتب‌خانه این استاد نامدار کشور بوده است به بخشی از خاطراتی پرداخت که به گفته او، خود استاد لطفی به بیان این خاطرات پرداخته‌اند‌: استاد محمد رضا لطفی می‌گفتند از نونهالی تا نوجوانی ساز نی‌لبک می‌نواختند و در خانواده کاملاً مذهبی و معتقدی در شهر گرگان زندگی کردند و مادرشان اصالتاً ترکمن و معلم قرآن بودند و پدرشان در کار کشاورزی و زراعت فعالیت می‌کردند و در عین حال، تاجر و تعزیه خوان و اصالتاً اهل خلخال بودند و بعدها، به شهر گرگان کوچ کردند و تنها کسی که در میان برادرانشان، اسم اصلی و شناسنامه‌ای اش یکی بود استاد محمدرضا لطفی بودند.

بنده به نقل از خود استاد می‌گویم و صرفاً یک راوی هستم و امکان دارد فردی چیز دیگری بیان کند. اما مطلبی که ایشان برای بنده عنوان کردند این طور بود: استاد محمدرضا لطفی گفتند زمانی که مادرشان، ایشان را باردار بوده‌اند و ۷-۶ ماهگی ایشان بوده و به نوعی، مشخص شده است که فرزندشان پسر هستند( البته با وجود این که در آن زمان، تکنولوژی به این صورت نبوده است) و به هر روی متوجه جنسیت فرزند خود می‌شوند. با توجه به این که اهل صحرای ترکمن بودند به دیدن یکی از بستگان خود می‌روند و موقع برگشت، پیاده برمی‌گردند. در آن‌جا یک شتر نر به محض دیدن مادر استاد که باردار بوده‌اند حالت رم کردن پیدا می‌کند و ایشان را دنبال کرده و مادر استاد لطفی با زحمت فراوان از جلوی شتر فرار می‌کنند و پشت یک تپه گونه‌ای پنهان می‌شوند و در آن لحظه نذر می‌کنند و می گویند که یا امام رضا (ع) اگر از این مهلکه خارج شوم و فرزندم سالم به دنیا بیاید اسمش را رضا می‌گذارم و وقتی به خانه برمی‌گردند و داستان را برای همسرشان؛ زنده یاد فرج الله لطفی نقل می‌کنند پدر استاد لطفی می‌گویند کار خوبی است و اسمش را محمدرضا بگذاریم. چون گویا پدرشان ارادت به حضرت محمد(ص) داشتند و همین موضوع باعث می‌شود که اسم استاد، محمدرضا لطفی ثبت شود. 

کد ویدیو دانلود فیلم اصلی

سجاد مهربانی با اشاره به ویژگی معلمی استاد محمدرضا لطفی گفت: هر لحظه‌ای و در هر جایی می‌توانم شهادت دهم که استاد محمدرضا لطفی تا چند ساعت قبل از فوت خود روی تخت بیمارستان به بنده و یک دوست دیگر که همشهری ایشان است و در شهر گرگان زندگی می‌کند در حال آموزش بودند و اگر تار و سه تار و سبک و سیاق خیلی از اساتید دیگر زنده است  مرهون زحمات ایشان است. 

این خواننده موسیقی ایرانی افزود: استاد محمدرضا لطفی، برنامه‌ای در رادیو با عنوان شناخت و تاریخ موسیقی داشتند که در این برنامه‌ها به تفصیل توضیح می‌دادند و ساز می‌زدند و سبک و سیاق استاد جلیل شهناز، استاد علی اکبر خان شهنازی و استاد فرهنگ شریف را آموزش می‌دادند.

استاد مهدی کلهر، تحصیلکرده معماری و نقاشی و از مدیران هنری تأثیرگذار دوران معاصر و از دوستان نزدیک استاد محمدرضا لطفی درمورد ایشان گفت: لطفی فارغ از این که پدرش هنرمند بوده در خانه‌ای بزرگ شده است که پدر و مادرش آموزش و پرورشی بودند و مادرش معلم قرآن بود و بنده تا آخرین لحظه،  نسبتی که لطفی با مادرش و قرآن و خدا و پیامبر (ص) داشت را شهادت می‌دهم. 

استاد مهدی کلهر به نقل از استاد محمدرضا لطفی گفت: در آمریکا بوده که یک بار می‌خواسته است خودش را تنظیم کند و در خاطراتش هم، گفته است: در یک شب بارانی برای چهله نشینی به جنگلی رفتم و اذان گفتم و منِ ماتریالیست، موحد شدم. 

همان‌طور که می‌دانید استاد لطفی در همه کنسرت‌هایش، با صدای خودش اول الله مدد می‌خواند و از خداوند متعال کمک می خواست. 

این مدیر هنری درمورد تعریف واژه استاد ادامه داد: استاد یعنی کسی که در هر رشته‌ای فعالیت می‌کند، بتواند رشته هنری، علمی و مهارتی خود را یک گام به سمت کمال نزدیک کند و محمدرضا لطفی، یکی از باسوادترین اساتیدی بود که به تاریخ اهمیت می‌داد و تاریخ را خوب می‌شناخت و تعریف درستی از دستگاه‌های موسیقی ایران ارائه  می داد و ریشه‌های آن‌ها را می‌شناخت.

استاد مهدی کلهر با ذکر خاطره‌ای یادآور شد: یک روز استاد جلیل شهناز با لهجه اصفهانی درمورد تار لطفی این‌طور نظر دادند که آقای لطفی، تار را ادب می‌کند که این یک تعریف شیرین اصفهانی و کاملاً درست است. 

این مدیر هنری افزود: به نظر بنده، لطفی فردی بود که سواد زیادی در تاریخ داشت و صادق و شجاع بود و اصلاً منافق نبود و اگرچه گرین کارت خود را گرفت ولی بعد، آن را کنار گذاشت و این نکته بسیار مهمی است. یعنی آن‌قدر در آمریکا صبر کرد و گرین کارت را گرفت. اما وقتی به ایران آمد، آن را کنار گذاشت؛ بنابراین تمام آثار لطفی چه نواخت‌هایش به عنوان نوازنده و چه آهنگ‌هایش قابل تحسین و تمجید هستند ولی از همه مهم‌تر، به نظرم آن‌ها  قابل تعلیم هستند. 

محمد معتمدی، شناخته شده‌ترین خواننده‌ای است که در محضر استاد محمدرضا لطفی شاگردی کرده و در ۴ آلبوم برجسته، ساز استاد را همراهی کرده است.

این هنرمند گفت: یکی از اتفاق‌های بسیار تأمل‌برانگیز و جالب درمورد فوت استاد محمدرضا لطفی، روز وفات ایشان بود که مصادف با روز معلم شد و بنده هر سال، وقتی به روز معلم نزدیک می‌شویم به یاد تاریخ فوت ایشان می‌افتم. به دلیل این که استاد لطفی به معنای واقعی کلمه معلم و عاشق یاد دادن بودند و علاقه داشتند آن‌چه که می‌دانستند را به نسل‌های بعد و دیگران منتقل کنند.

کد ویدیو دانلود فیلم اصلی

 

باشگاه خبرنگاران جوان فرهنگی هنری موسیقی و هنرهای تجسمی

دیگر خبرها

  • جزئیات جدید از دزدیده شدن دختر ۴ ساله کلاله‌ای
  • کارگر ۳۵ ساله قصد فروش یسنا را داشت
  • جزئیات جدید از دزدیده شدن دختر ۴ ساله کلاله‌ای؛ کارگر ۳۵ ساله قصد فروش یسنا را داشت
  • مستند «نغمه های فروزان» فیلمی درباره بدیع الزمان فروزانفر
  • واکنش جمشید مشایخی، علی حاتمی و بهمن فرمان‌آرا به احضار هنرمندان به دادگاه انقلاب در بهار ۵۹/ از شجریان تا کرم رضایی برای پاره‌ای توضیحات احضار شدند
  • (ویدئو) خواننده‌های مورد علاقه استاد شجریان؛ از سلن دیون تا پاواروتی
  • جدول پخش برنامه‌های سیمای مرکز آذربایجان غربی پانزدهم اردیبهشت
  • از وطنم ایران تا شب‌نورد؛ با تارِ لطفی + فیلم
  • راهیابی دو گروه سرود از چهارمحال و بختیار به جشنواره نغمه‌های روشن فردا
  • (تصاویر) بزرگان فرهنگ و ادب و هنر ایران، مهمان «مست عشق»!