Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش جام نیوز، ساعت ۱:۱۰ ظهر روز دوشنبه یک فروند «بمباردیه E-11A» در نزدیکی روستای سدوزی شهرستان «ده یک» ولایت غزنی دچار سانحه شد، سانحه‌ای که ابتدا به یک فروند بوئینگ مسافربری متعلق به هواپیمایی ملی آریانا نسبت داده شد ولی ساعاتی بعد گروه طالبان اعلام کرد که یک فروند هواپیمای نیروی هوایی آمریکا را در ولایت غزنی ساقط کرده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

 

این گروه سپس اعلام کرد که موفق شده تا از نزدیک شدن نیروهای امنیتی و ارتش افغانستان به لاشه هواپیمای ساقط شده جلوگیری کند.

 

همزمان خالد ورداک، رئیس پلیس ولایت غزنی گفت که بلافاصله پس از انتشار خبر سقوط هواپیما، نیروهای امنیتی به محل سانحه اعزام شدند ولی با کمین نیروهای طالبان مواجه شدند و نتوانستند کاملا کنترل لاشه و محل سقوط هواپیما را در اختیار بگیرند.

 

ذبیح‌الله مجاهد از سخنگویان طالبان نیز اعلام کرد که نیروهای ارتش افغانستان با حمایت نیروهای آمریكا تلاش کردند تا منطقه اطراف هواپیمای سقوط كرده را تصرف كنند ولی در درگیری با مبارزان طالبان که کنترل ولایت غزنی را در اختیار دارند، ناموفق بودند.

 

با این حال، مجاهد تاکید کرد که طالبان حق حضور یك تیم امداد و نجات را در محل سقوط هواپیما به رسمیت می‌شناسد.

 

هواپیما چند سرنشین داشت؟

هر چند رئیس پلیس ولایت غزنی بر پایه اطلاعات اولیه‌ای که نیروهای اعزامی او به محل سقوط هواپیما کسب کرده‌اند، وجود ۴ جسد سوخته و دو سرنشین زخمی را تایید کرد اما سخنگوی طالبان تاکید کرد که ۶ جسد در محل سقوط هواپیما از سوی نیروهای طالبان شناسایی شده است. البته مقام‌های پنتاگون به رسانه‌های آمریکا گفته‌اند که هواپیمای ساقط شده کمتر از ۵ و بیش از ۲ سرنشین داشته است.

 

همچنین گروه طالبان اعلام کرده بود که سرنشینان این هواپیما افسران ارشد اطلاعاتی و اعضاء عالی رتبه آژانس اطلاعات مرکزی آمریکا(سیا) بوده‌اند.

 

منابع اطلاعاتی روسیه هم اعلام کردند که مایک دی‌آندریا، افسر ارشد اطلاعاتی آمریکا، معروف به «آیت‌الله مایک» که «طراح ترور» سردار سلیمانی و شهید عماد مغنیه بوده، در میان کشته‌شدگان هواپیمای ساقط شده آمریکا است.

 

در مقابل آمریکا هنوز هویت هیچ‌یک از افراد حاضر در این هواپیما را منتشر نکرده است.

 

علت سقوط هواپیما چه بود؟

مطابق ادعای مقام‌های پنتاگون، به احتمال هواپیمای E-11A به دلیل بروز نقص فنی سقوط کرده است. اما گروه طالبان اعلام کرده این هواپیما را ساقط کرده است.

 

برخی تحلیل‌گران نیز حمله طالبان به هواپیمای آمریکا را در شرایطی که مذاکرات صلح میان دو طرف در حال برگزاری است، بعید دانسته‌اند. البته برخی آگاهان امر احتمال می‌دهند که طیف تندروتر طالبان برای مختل کردن این مذاکرات دست به چنین حمله‌ای زده باشد.

 

ویژگی بمباردیه E-11A چیست؟

هواپیمای «بمباردیه E-11A» برای برقراری ارتباط در نقاط دور افتاده مورد استفاده قرار می‌گیرد. بنابر اعلام مقام‌های ارتش آمریکا از هواپیمای E-11A برای حفظ ارتباط سربازان با مرکز فرماندهی استفاده می‌شود و در میان خلبانان نیروی هوایی به عنوان «WiFi آسمانی» معروف است.

 

با توجه به اقلیم کوهستانی افغانستان و نبود زیرساخت‌های ارتباطی، حفظ ارتباط نیروهای عملیاتی حاضر در افغانستان همواره یک چالش جدی بوده است. به طوری که محل سقوط هواپیمای ارتش آمریکا نیز شهرستان «ده یک» اعلام شده، شهرستانی که در کوهپایه هندوکش واقع شده و به ویژه در فصل زمستان صعب‌العبور و سرد است.

 

چالش برقراری ارتباط میان نیروهای ارتش آمریکا یکی از عوامل کشته شدن سربازان این کشور در جریان عملیات علیه طالبان بوده است.

 

تاکنون در طولانی‌ترین جنگ آمریکا که از سال ۲۰۰۱ در افغانستان آغاز شده، بیش از دو هزار و ۴۰۰ نظامی این کشور کشته شده‌اند. سال گذشته برای ارتش آمریکا مرگبارترین دوره طی پنج سال گذشته بود.

 

106

منبع: جام نیوز

کلیدواژه: آمریکا هواپیما طالبان افغانستان

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.jamnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «جام نیوز» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۶۶۹۸۸۲۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

خیز بلند چین در افغانستان؛ چالش‌ها و چشم‌انداز

به گزارش خبرآنلاین به نقل از پایگاه بررسی تحولات افغانستان، طبق اعلام مقامات حکومت سرپرست افغانستان ، چین بیش از دو میلیارد دلار در افغانستان سرمایه‌گذاری کرده است و این سرمایه‌گذاری‌ بیشتر در حوزه معادن، پارک‌های صنعتی، خانه‌سازی و استخراج نفت بوده است. در آخرین مورد، ابتدای سال جاری شمسی، چین با ۷۱ میلیون دلار، پروژه شهرک مسکونی «نیله ‌باغ» را در شهر کابل آغاز کرد.

پس از حاکم شدن طالبان در افغانستان، چین با راهبردی واقع‌بینانه، ریسک تعامل با حکومت طالبان را متقبل شد و به عنوان اولین کشور، استوارنامه سفیر حکومت سرپرست افغانستان را پذیرفت و گامی معنادار به سوی شناسایی دوفاکتوی حکومت طالبان برداشت. پس از این اقدام جسورانه چین، زمینه برای تعاملات بزرگ اقتصادی بین چین و افغانستان بیش از پیش فراهم شد.

تمایل سرمایه‌گذاران چینی به افغانستان و افزایش حجم سرمایه‌گذاری به ۲ میلیارد دلار، دلالت بر خیز بلند و آرام چین در افغانستان پسا خروج آمریکا دارد. این سئوال مطرح می‌شود که پس از شکست شوروی سابق و آمریکا در افغانستان، آیا واقعا چین به عنوان رقیب مسکو و واشنگتن، سرنوشت موفقی در افغانستان خواهد داشت؟

بارزترین تفاوت در نحوه ورود این کشورها به افغانستان است. شوروی و آمریکا با تهاجم و قدرت نظامی وارد افغانستان شدند که این رفتار نظامی سرانجام باعث خیزش مسلحانه مردم افغانستان با این دو قدرت اشغالگر شد. علاوه بر این، کشورهای منطقه نیز از حضور نظامی این دو کشور در افغانستان ناراضی بودند. بالعکس، چین از دریچه اقتصاد وارد افغانستان شده است. حکومت و مردم افغانستان و همچنین کشورهای منطقه حساسیتی به این حضور نرم ندارند و از سرمایه‌گذاری‌های چین در بخش‌های مختلف استقبال می‌کنند.

تهدیدهای فرا روی حضور اقتصادی چین در افغانستان

با وجود این که مردم افغانستان از حضور اقتصادی چین در افغانستان استقبال می‌کنند، اما تهدیدهایی هم فرا روی چینی‌ها در افغانستان وجود دارد.

خطر بازگشت آمریکا

نخستین تهدید احتمالی، بازگشت آمریکا به افغانستان است. با بازگشت آمریکا به افغانستان که متحدان اروپایی و آسیایی آن هم بازخواهند گشت، سرنوشت و موقعیت چین در افغانستان چه خواهد شد؟ هر چند شعار حکومت طالبان سیاست خارجی متوازن است، اما آیا آمریکا خواهد پذیرفت که در جایگاه برابری با چین قرار گیرد؟ نظام جمهوری هم در سیاست خارجی اعلامی خود از توازن سخن می‌گفت اما در عمل به دلیل فشارهای آمریکا، قادر به تطبیق آن نبود. لذا بازگشت آمریکا یک تحلیل احتمالی برای حضور اقتصادی چین در افغانستان است.

تهدیدهای امنیتی

تهدید دوم، مسائل امنیتی است. در چند سال اخیر طرح‌های کلان چین و سرمایه‌گذاران چینی به طور مکرر از سوی گروه‌های شورشی بلوچ و داعش در پاکستان هدف حمله قرار گرفته‌اند. در افغانستان نیز داعش مرکز اقامت اتباع چینی در کابل را هدف حمله تروریستی قرار داد. لذا، گروه‌های شبه‌نظامی و تروریستی در ژئوپلیتیک رقابتی افغانستان می‌توانند یکی از تهدیدهای بالفعل برای حضور اقتصادی چین در افغانستان قلمداد شوند. این تهدید زمانی جدی‌تر می‌شود که به نقش پیمانکاری این گروه‌های تروریستی در منطقه پرداخته شود و نقش رقبای چین در آن در نظر گرفته شود.

خلاهای قانونی

تهدید سوم، فقدان قانون اساسی و حکومت ثابت در افغانستان است. با گذشت بیش از دو و نیم سال از حاکمیت طالبان بر افغانستان تا هنوز قانون اساسی به عنوان یکی از مهمترین ارکان یک نظام وجود ندارد و حکومت موقت بر آن حاکم است. هر چند که حکومت طالبان به طور مکرر از تلاش برای تدوین قانون اساسی سخن می‌گوید اما در نبود این رکن اساسی، سرنوشت بسیاری از مسائل قانونی از جمله قانون سرمایه‌گذاری خارجی مبهم و نامشخص است.

چشم انداز حضور اقتصادی و سیاسی چین در افغانستان

به وجود این تهدیدها که به طور قطع از دید سیاستمداران پخته چین پنهان نمانده است، پکن احتمالا به چهار دلیل، همچنان سیاست حضور اقتصادی در افغانستان را ادامه خواهد داد.

نخست، چین تلاش دارد از طریق تعامل اقتصادی در افغانستان، حکومت طالبان را به همکاری برای دفع خطر ایغورهای جدایی طلب تشویق کند. در حال حاضر حکومت طالبان، جنگجویان ایغور را دور از مرزهای چین و در مکان‌های تحت نظارت نگهداری می‌کند. دوم، دولت چین دسترسی به مواد خام، نزدیک و ارزان افغانستان را برای نظام صنعتی خود، یک فرصت طلایی می‌داند. به ویژه لیتیوم افغانستان برای چین ارزش خاصی دارد و احتمالا حاضر باشد برای این ماده معدنی کمیاب، امتیازهای خاصی به افغانستان بدهد.

سوم، چین شکل‌گیری نظم پایدار و متمرکز در افغانستان را یک فاکتور مهم برای تحقق رویای ابتکار کمربند – راه می‌داند. بی‌ثباتی در افغانستان می‌تواند شاخه کریدور اقتصادی چین – پاکستان و شاخه شمالی کمربند – راه را که از آسیای مرکزی می‌گذرد، به خطر اندازد. چهارم، چین درک می‌کند که آمریکا به افغانستان بازخواهد گشت و فضا برای حضور پکن را تنگ خواهد کرد. بنابراین بنا دارد که پیش از بازگشت، فرصت‌های متعددی را از آن خود کند.

به دلایل فوق باید گفت چشم‌انداز حضور اقتصادی چین در افغانستان در میان مدت مثبت است. در دراز مدت به عوامل مختلف از جمله نحوه تعامل حکومت مستقر در افغانستان و حضور یا عدم حضور آمریکا در افغانستان بستگی دارد.

311311

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید. کد خبر 1898680

دیگر خبرها

  • بازگشت مرزبانان ایرانی از افغانستان
  • اطلاعیه مرزبانی درباره مشکل پیش آمده برای ۶ مرزبان در مرز افغانستان
  • علت انتقال ۶ نیروی مرزبانی به خاک افغانستان چه بود؟
  • آزادی ۶ مرزبان بازداشت شده در جنوب شرق کشور
  • بازداشت مرزبان ایرانی توسط‌ طالبان | سرنوشت مرزبانان چه شد؟
  • تحریم های آمریکا ظالمانه است
  • آمریکا مهاجم فرودگاه کابل را به افغانستان منتقل کرده بود
  • (ویدئو) تصویری حیرت انگیز از فرود ناموفق یک بوئینگ
  • لحظه ترسناک کنده شدن چرخ هواپیمای مسافربری هنگام برخاستن از روی باند فرودگاه (فیلم)
  • خیز بلند چین در افغانستان؛ چالش‌ها و چشم‌انداز