Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایکنا»
2024-05-06@22:40:07 GMT

بی‌توجهی طرح ملی حفظ قرآن به ظرفیت‌ها

تاریخ انتشار: ۹ بهمن ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۶۷۰۳۳۲۲

بی‌توجهی طرح ملی حفظ قرآن به ظرفیت‌ها

گروه فعالیت‌های قرآنی ــ سال 94 بود که شورای توسعه فرهنگ قرآنی برای رسیدن به مطالبه مقام معظم رهبری مبنی بر تربیت ۱۰ میلیون حافظ قرآن، سند ملی حفظ را تنظیم کرد و برای اجرای آن، ستاد راهبری طرح ملی حفظ را در شورای توسعه فرهنگ قرآنی تشکیل داد، سندی که چشم‌انداز آن تربیت ۱۰ میلیون حافظ قرآن تا سال 1414 و چشم‌انداز نزدیک آن تربیت سه‌ونیم میلیون حافظ کل تا 1404 است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

علی‌اصغر رضوانی از فعالان قرآنی دانشگاهی طی یادداشتی که در اختیار ایکنا قرار داده، نقدهایی به طرح ملی حفظ قرآن کریم وارد دانسته و در آن بر استفاده نشدن از ظرفیت‌ها برای تحقق مطالبه مقام معظم رهبری در مورد تربیت ۱۰ میلیون حافظ قرآن تأکید کرده است. متن کامل این یادداشت در ادامه آمده است.

«آیا تاکنون سند ملی حفظ قرآن را خوانده‌اید؟
چندی پیش بود که حجت‌الاسلام والمسلمین سیدمصطفی حسینی، رئیس سابق مرکز امور قرآنی اوقاف گفت: «مسئولیت ستاد راهبری طرح ملی حفظ قرآن کریم بر عهده سازمان اوقاف و امور خیریه قرار گرفته است».

سال 94 بود که شورای توسعه فرهنگ قرآنی برای رسیدن به مطالبه مقام معظم رهبری مبنی بر تربیت ۱۰ میلیون حافظ قرآن سند ملی حفظ را تنظیم کرده و برای اجرای آن، ستاد راهبری طرح ملی حفظ را در شورای توسعه فرهنگ قرآنی تشکیل داد. چشم انداز این سند تربیت ۱۰ میلیون حافظ قرآن تا سال 1414 است و چشم انداز نزدیک آن تا 1404 نیز سه و نیم میلیون حافظ کل است. پس براساس این سند که چهار سال از عمر آن گذشته است تاکنون باید حداقل یک میلیون حافظ کل قرآن توسط ستاد ملی راهبری طرح ملی حفظ قرآن تربیت شده باشد در حالی که آمارها فرسنگ ها فاصله را نشان می‌دهند. اما سوال این است که آیا پس از محقق نشدن چشم انداز این سند تغیر نهاد اجرایی آن از شورای فرهنگ توسعه قرآنی به اوقاف اتفاق جدید را رقم خواهد زد؟

مقام معظم رهبری در مردادماه سال 94 در جمع فعالان و مسئولان قرآنی کشور فرمودند: «من قبلاً گفتم که در کشور ما حداقل باید یک میلیون نفر حافظ قرآن باشند، حالا یک میلیون که عدد کمی است نسبت به این جمعیتی که ما داریم؛ امّا حالا چون دوستان الحمدللَّه یک مقدماتی فراهم کرده‌اند، کارهائی را مشغول شده‌اند و دارند برنامه‌هائی را فراهم می‌کنند برای اینکه ان‌شاءاللَّه حفظ راه بیفتد، ما هم امیدمان بیشتر شده و به جای یک میلیون، می‌گوئیم ان‌شاءاللَّه ما باید 10 میلیون نفر حافظ قرآن داشته باشیم».

برهمین اساس شورای توسعه فرهنگ قرآنی سند «طرح ملی حفظ قرآن کریم» را تدوین کرد، که چشم انداز 20 ساله آن تربیت 10 میلیون حافظ کل قرآن است، پس تا به حال که 4 سال از تدوین این سند می‌گذرد، باید حداقل 1 میلیون حافظ تربیت شده باشد.

تعداد حافظان قرآن در ایران چقدر است؟

به گفته‌ محمد انجم‌شعاع، دبیر سابق ستاد راهبری طرح ملی حفظ قرآن آمارهای اولیه از تعداد حافظان قرآن دچار آشفتگی بود به گونه‌ای که تکرار تعداد حافظان و تعدد نهادهای مربوطه باعث این تصور شد که هشت میلیون و ۹۰۰ هزار حافظ قرآن وجود دارد. اما چندی بعد معاون هماهنگی و نظارت راهبردی شورای توسعه فرهنگ قرآنی مجموع حفاظ کل قرآن را حدود ۲۰ هزار نفر برآورد کرد. اما در نهایت اوایل سال 97 بود که محمد انجم شعاع پس از راه اندازی سامانه ملی حفظ قرآن و آمارگیری دقیق حافظان اعلام کرد: «تعداد حافظان کل قرآن کشور 6۷۸۴ نفر است». مشاهده آمارهای اعلام شده توسط ستاد ملی حفظ نشان دهنده این موضوع است که می‌توان تخمین زد در مجموع حدود 20 هزار نفر حافظ کل داریم.

20 هزار نفر در مقایسه با کشورهای مسلمانی همچون نیجریه با بیش از هشت میلیون حافظ قرآن و سودان با سه میلیون حافظ و پاکستان با هفت میلیون و لیبی با بیش از یک میلیون حافظ قرآن یعنی هیچ، مثل این است که ما اصلاً حافظ نداریم. برخلاف تصور بعضی مسئولین قرآنی اوضاع قرآنی کشور چندان مساعد نیست، و طرح‌ها و برنامه‌های ناکارآمد، چاره ساز مشکلات و معظلات قرآنی جامعه نخواهد بود.

در واقع سند ملی حفظ قرآن به وضعیت موجود حفظ قرآن کشور توجه نکرده است. در این سند ذکر شده است که ما در طی 20 سال باید 10 میلیون حافظ تربیت کنیم یعنی ما سالانه باید 500 هزار حافظ قرآن تربیت کنیم، این درحالی است که ظرفیت حفظ سالانه قرآن کشور کمتر از 2 هزار نفر است پس ابتدا باید برنامه‌ای برای افزایش ظرفیت حفظ تدوین کنیم.

ثانیاً باید آمار دقیقی از تعداد حال حاضر حفاظ و همچنین تعداد تربیت سالانه حفظ توسط موسسات در دست داشته باشیم، بدین معنا که باید یک پشتوانه علمی پژوهشی از فضای حال حاضر حفظ در اختیار داشته باشیم سپس وارد فضای تدوین راهبرد برای تربیت 10 میلیون حافظ شویم.

مسئله چگونگی تحقق تربیت 10 میلیون حافظ است، نه نهاد مجری آن

با نگاهی اجمالی به سند ملی حفظ قرآن مشخص می‌شود که این سند نه تنها در اولین چشم انداز خود یعنی تربیت یک میلیون حافظ در ظرف مدت 4 سال با شکست روبه رو شده است بلکه از منظر تعریف مفهوم حفظ قرآن، طراحی راهبردهای صحیح ترغیب جامعه به حفظ، طراحی نقشه راه تحقق 10 میلیون حافظ و همچنین پژوهش‌های پشتیبان خود بسیار ضعیف بوده و حتی ابتدایی‌ترین اصول طراحی یک سند راهبردی را نیز رعایت نکرده است. این در حالیست که نگارندگان این سند مدعی صرف وقت چند ساله برای آن هستند.

با این تفاسیر، منطق و عقل حکم می‌کند سندی را که در ابتدایی‌ترین مبانی خود دچار نارسایی‌های جدی است اصلاح کرده و سندی جامع‌تر و با پشتوانه پژوهشی محکم‌تری نوشته شود نه آنکه با تغییر مجری آن، بدنبال پاک کردن صورت مسئله و بالتبع تکرار اشتباهات قبلی باشیم».

انتهای پیام

منبع: ایکنا

کلیدواژه: خبرگزاری قرآن ایکنا فعالیت های قرآنی حفظ قرآن طرح ملی حفظ

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت iqna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایکنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۶۷۰۳۳۲۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

تقدیر از مفاخر قرآنی و مفسر کتاب وحی در اردبیل

به گزارش خبرنگار مهر، در این مراسم که صبح دوشنبه در سالن شهید سلیمانی جهاد دانشگاهی اردبیل برگزار شد، رییس جهاد دانشگاهی واحد اردبیل اظهار کرد: تقدیر از مفاخر قرآنی استان اردبیل با محوریت تجلیل از مقام شامخ حجت الاسلام و المسلمین شیخ جمال تعدیلی مفسر برجسته قرآن کریم و در قالب طرح ملی مفاخر قرآنی برگزار می شود.

وی خاطرنشان کرد: جهان بشریت رفته رفته به مسیری پیش می رود که تشنه قرآن می شود و با گذشت زمان بشریت بیشتر به آشنایی با قرآن و لزوم بهره مندی از آن پی می برد.

رییس جهاد دانشگاهی واحد اردبیل ادامه داد: هرچند که در جهان معاصر افرادی هستند که چهره های قرآنی را مخدوش می کنند و دفاع نادرست از دین انجام می دهند که مهمترین مانع برای روی آوردن به قرآن و دین اسلام است اما اهل تفسیر هستند که باطن قرآن را درک کرده و می توانند چهره واقعی دین و اسلام را به بشریت نشان دهند.

رسولی با بیان اینکه قرآن کتاب خداست و خدا خود این کتاب را حفظ و نگهداری می کند، افزود: قرآن کریم سطح دارد که همه بشریت از آن بهره مند هستند ولی لایه های عمقی قرآن و فهم قرآن را «الراسخون فی العلم» و کسانی که مطهر هستند و به طهارت و پاکی مشهور هستند می توانند درک کنند.

وی با اشاره به اینکه فعالیت سازمان فعالیت های قرآنی و خبرگزاری بین المللی قرآن ایکنا سبب ورود جهاددانشگاهی به حوزه قرآنی است، گفت: این برنامه فاخر به عنوان پنجره ورود به تکریم چهره های فرهنگی و اجتماعی در جهاددانشگاهی با همکاری سازمان تبلیغات اسلامی استان اجرایی می شود و در آینده تلاش خواهد شد، آن را به شکل بهتری برگزار نمایی.

رسولی تصریح کرد: تقدیر از فعالان قرآنی در قالب طرح هماهنگ و سراسری تدارک دیده شده که هدف آن، تکریم و گرامیداشت شخصیت و مقام علمی فعالان حوزه قرآن می باشد، و در ادامه روند آن دستگاه های فرهنگی و دانشگاه ها نیز مشارکت پررنگی خواهند داشت.

رئیس جهاد دانشگاهی استان اردبیل گفت: اهل تفسیر هستند که باطن قرآن را درک می کنند و می توانند چهره واقعی دین و اسلام را به بشریت نشان دهند.

پیشرفت تمدن بشری در قدرشناسی از بزرگان است

در این مراسم مدیر کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان نیز اظهار کرد: ما به تجلیل از بزرگان نیازمندیم و مفاخر نیازی به تجلیل ندارند چرا که ملتی که قدر و ارزش بزرگان خود را نداند، پیشرفت نمی کند.

امیر رجبی ادامه داد: در بحث چاپ کتاب و مکتوب شدن جلسات تفسیر استاد، اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی استان با تمام توان در خدمت این بزرگوار است و ما قول مساعد و حمایت لازم خود را اعلام می کنیم.

در زمان اضطراب و نگرانی 66 مرتبه «الله» بگویید

در این مراسم همچنین مفسر قرآن کریم نیز بیان کرد: ظاهر قرآن شگفت انگیز و باطن آن عمیق و ژرف است که انسان با کمی تعمق در آن به شگفتی ذات خلقت پی می برد.

حجت الاسلام شیخ جمال تعدیلی افزود: به همه مردم توصیه می کنم هر زمان در زندگی دچار اضطراب و نگرانی شدید 66 مرتبه فقط « الله» بگویید چرا که می فرماید: «الا بذکر الله تطمئن القلوب». همچنین امام صادق(ع) فرمود هر زمان گرفتار شدید آیات 190 تا 194 سوره آل عمران را بخوانید و بعد دعا کنید، مطمئن باشید که دعایتان مستجاب می شود.

وی گفت: اهل بیت(ع) مطهر هستند و حقیقت اهل قرآن در نزد اهل بیت است.

در این مراسم با اهدای لوح سپاس و هدایایی توسط جهاد دانشگاهی، اداره کل امور اجتماعی و فرهنگی استانداری، اوقاف و امور خیریه، فرهنگ و ارشاد اسلامی و تبلیغات اسلامی، معاونت فرهنگی دانشگاه محقق اردبیلی و سایر دستگاه های اجرایی از مقام استاد شیخ جمال تعدیلی تجلیل و تکریم شد.

کد خبر 6097880

دیگر خبرها

  • تقدیر از مفاخر قرآنی و مفسر کتاب وحی در اردبیل
  • ۴۳۰ حافظ یزدی در آزمون ملی اعطای مدرک تخصصی شرکت کردند
  • تقدیر از ۱۵۰ فعال قرآنی دانشگاه علوم پزشکی زاهدان
  • برگزاری مسابقات قرآن بین کودکان و دانش آموزان در روستای الیف + تصاویر
  • مرحله نهایی جشنواره قرآنی حیات در مشهد برگزار خواهد شد
  • راه سعادت دنیا و آخرت انس با قرآن و مفاهیم واقعی دینی است
  • ۱۵ هزارکرمانی در طرح زندگی با آیه ها حافظ ۳۰ آیه‌ منتخب قرآن شدند
  • دیدگاه‌های متعدد در اسلامی‌سازی علوم انسانی بررسی شد
  • اسلامی‌سازی علوم انسانی امری ضروری است
  • ۱۱۴ حافظ در آزمون ارزیابی و اعطای مدرک آذربایجان‌غربی شرکت کردند