Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش خبرگزاری مهر، عبدالمالک شنبه زاده گفت: تعداد چهار فصل کاوش، بررسی و گمانه‌زنی باستان شناسی آثار تاریخی استان شامل غار مرگرگلان هلیلان (هیئت مشترک ایرانی و خارجی)، بنای گنبد جهانگیرآباد شهرستان ایوان، فاز دوم دشت دهلران و محوطه شهر تاریخی سیروان در ۱۰ ماه نخست سال جاری انجام شد.

وی افزود: کاوش غار مرگرگلان به منظور تکمیل اطلاعات در خصوص دوران آغاز کشاورزی و استقرارهای پیش از تاریخ در دشت هلیلان بود که هدف از این کاوش باستان‌شناسی، تعیین قدمت تاریخی منطقه یعنی زمان‌های استقرار و زندگی بشر متعلق به دوران بسیار دور عصر سنگ (پارینه‌سنگی، میان‌سنگی و نوسنگی) در دشت هلیلان بوده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

شنبه‌زاده با بیان اینکه محوطه بزرگ جهانگیرآباد یکی از محوطه‌های حاشیه سد کنگیر است که به‌دلیل ساخت سد کنگیر، کاوش آن در دستور کار پژوهشکده باستان‌شناسی قرار گرفته، اضافه کرد: «با توجه به یافته‌های ارزشمند در کاوش محوطه گنبد جهانگیر، این محوطه در کنار حوضچه سد کنگیر به‌منظور ایجاد سایت موزه و اهداف گردشگری مورد حفاظت و کاوش قرار گرفته است و این اثر به شماره ۸۴۶۰ در سال ۱۳۸۲ در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسیده است.

وی همچنین از بررسی و شناسایی فاز دوم حوزه رودخانه‌های دویرج و میمه در دشت دهلران با تکیه بر محوطه‌ها، تپه‌ها و سایت‌های دوران عیلام توسط بابک رفیعی عضو هیئت علمی دانشگاه اصفهان خبر داد و گفت: «فصل نخست این بررسی و شناسایی در سال گذشته به پایان رسیده است و اعتبار این بررسی و شناسایی از اعتبارات پژوهشگاه میراث فرهنگی تامین شده است.

شنبه زاده اضافه کرد: به منظور حفاظت بناهای محوطه تاریخی سیروان و تکمیل اطلاعات پایه باستان شناسی با تشکیل یک تیم باستان شناسی عملیات حفاظت و سامان‌دهی محوطه شهر تاریخی سیروان انجام شد که این عملیات با یک‌میلیارد و ۵۰۰ میلیون ریال از محل اعتبارات عمرانی ملی سال ۱۳۹۷ شروع شد که طی این مدت به اتمام رسید.

وی افزود: محوطه تاریخی سیروان در ۶۰ کیلومتری مرکز استان و ۱۵ کیلومتری شهر لومار قرار دارد که مربوط به دوره ساسانی و قرون اولیه اسلامی است و در سال ۱۳۸۰ در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسیده است.

کد خبر 4840126

منبع: مهر

کلیدواژه: سازمان میراث فرهنگی و گردشگری ایلام باستان شناسی دهه فجر بارش برف بوشهر شیراز انتخابات 98 گرگان قزوین شهرکرد تعطیلی مدارس ایلام سیل سیستان و بلوچستان زلزله یاسوج بیرجند بررسی و شناسایی تاریخی سیروان باستان شناسی شنبه زاده سد کنگیر

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.mehrnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «مهر» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۶۷۲۰۷۱۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

جزییات کشف معماری ۴۵۰۰ ساله در شرق ایران اعلام شد

آفتاب‌‌نیوز :

تپۀ پیرزال در ۶۰ کیلومتری جنوب زابل در استان سیستان و بلوچستان قرار دارد و در سال ۱۳۸۷ در فهرست آثار ملی ثبت شده است. این تپه در سال ۱۴۰۲ از طرف دانشگاه زابل برای آموزش دروس عملی باستان‌شناسی به دانشجویان این رشته در دانشکدۀ هنر و معماری، برای فصل دوم کاوش شد که مهمترین یافته‌های آن، یک سازه معماری متعلق به دورۀ چهارم عصر مفرغ سیستان (حدود ۲۵۰۰ تا ۲۳۰۰ پیش از میلاد) بود، که شامل بقایای ساختمانی یک خانه در لایۀ اول این محوطه است.

حسین سرحدی ـ عضو هیأت علمی دانشگاه زابل ـ که سرپرستی دومین فصل کاوش آموزشی دانشگاه زابل در تپۀ پیرزال سیستان را به عهده داشت، گاه‌نگاری محوطه پیرزال را بر اساس یافته‌های سطحی، به دورۀ IV شهر سوخته نسبت داده است، درباره جزئیات کشف بقایای معماری متعلق به دورۀ چهارم عصر مفرغ سیستان (حدود ۲۵۰۰ تا ۲۳۰۰ پیش از میلاد) توضیح داد: این معماری شامل بقایای ساختمانی یک خانه در لایۀ اول این محوطه است. این خانه متشکل از تعدادی اتاق در حاشیۀ جنوبی یک حیاط مرکزی است.

او اضافه کرد: کاوش‌های اخیر بیانگر وجود یک کوچه است که احتمالاً این ساختمان را به ساختمان‌ها یا خانه‌های دیگر مرتبط می‌کرده است. بقایای این کوچۀ در ضلع شمالی کارگاه ۳ نشاندهندۀ توسعۀ ساخت و ساز در دورۀ آخر عصر مفرغ سیستان است.

در این فصل، که کارگاه شماره ۳ به ابعاد ۱۰ در ۱۰ متر کاوش شد، سفال‌هایی متعلق به حدود ۴۳۰۰ سال پیش، اشیاء گلی شامل پیکرک‌ها و اشیاء شمارشی نیز کشف شد.

باستان‌شناسان همچنین اشیائی را در ارتباط با مدیریت کالا و نظام داد و ستد محلی کشف کرده‌اند که استقرار در این مکان را با سایر محوطه‌های اطراف برقرار می‌کرد. این کالا‌های مبادلاتی به گمان باستان‌شناسان شامل ظروف سنگی، جانورانی همانند گاو، گوسفند و گندم و سایر ملزومات زندگی در آن دوران بوده است. به نظر آن‌ها، مبادلۀ اشیاء سنگی همچون پیکَرَک‌ها و ظروف مرمرین در این تپه از رونق خوبی برخوردار بوده است.

سرحدی درباره اهمیت این تپه باستانی گفت: بنا به یافته‌های سطحی، به نظر می‌رسد «پیرزال» یکی از بزرگترین تپه‌های متعلق به فاز انتهایی عصر مفرغ سیستان است، که تاریخ و کیفیت آن هنوز از مسائل مورد بحث باستان‌شناسی جنوب شرق ایران به شمار می‌رود.

منبع: خبرگزاری ایسنا

دیگر خبرها

  • تابوت‌های باستانی ‌محوطه‌ «جوبجی» متعلق به سال ۹۸ هستند
  • می گوید: جسد موجود در تابوت‌ها سالم بودند اما...+ عکس | ماجرای ویدئوی جنجالی تابوت‌های باستانی خوزستان چیست؟
  •  کاوش در «فلک‌الافلاک»/ قدمت ۵ هزارساله سکونت انسان در این عرصه
  • ماجرای ویدیوی منتشرشده در خصوص تابوت‌های جوبجی چیست؟
  • ویدیوی منتشرشده در خصوص تابوت‌های جوبجی مربوط به سال ۱۳۹۸است
  • از باستان‌شناسی خلیج‌فارس غافل مانده‌ایم
  • اراضی محوطه ربع رشیدی بسیار مهم و حساس از نظر باستان شناسی است
  • گامی دیگر برای ثبت جهانی قلعه فلک الافلاک خرم آباد
  • جزییات کشف معماری ۴۵۰۰ ساله در شرق ایران اعلام شد
  • کشف معماری ۴۵۰۰ ساله در شرق ایران