Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «شانا»
2024-04-28@17:12:05 GMT

پیوند صنعت و دانشگاه در نفت؛ شعار یا عمل؟

تاریخ انتشار: ۱۲ بهمن ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۶۷۳۷۸۹۳

پیوند صنعت و دانشگاه در نفت؛ شعار یا عمل؟

وزیر نفت هفته گذشته بعد از دیدار با رؤسای دانشگاه‌ها و مراکز تحقیقاتی طرف قرارداد طرح‌های پژوهشی توسعه فناورانه ۹ میدان نفتی، گفت: «رئیس انستیتو نفت دانشگاه تهران در این نشست خبر خوبی دادند، مبنی بر اینکه تعهد می‌کنند ضریب بازیافت نفت لایه سروک که هم‌اکنون حدود ۵ تا ۶ درصد است، حداقل ۱۰ درصد افزایش یابد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

«برنامه‌ریزی برای افزایش ۱۰ درصدی ضریب بازیافت بزرگ‌ترین میدان مشترک نفتی کشور در شرایطی که تنها یک درصد افزایش ضریب بازیافت هم می‌تواند در افزایش تولید این میدان بسیار تعیین‌کننده باشد، حقیقتا خبر خوبی است، اما وجه بهتر این خبر، ثمربخشی همکاری صنعت و دانشگاه است.

قراردادهای پژوهشی توسعه فناورانه ۹ میدان نفتی، اواخر سال ۹۳ بین شرکت ملی نفت ایران و دانشگاه‌ها و مراکز تحقیقاتی منتخب کشور امضا شد و حالا پس از گذشت حدود پنج سال و گذراندن فراز و فرودهای بسیار، منتج به یافته‌های مطالعاتی امیدوارکننده‌ای شده است که از جمله آن، اثبات وجود قابلیت افزایش ۱۰ درصدی ضریب بازیافت نفت میدان آزادگان است؛ همان موضوعی که از سوی بیژن زنگنه مورد اشاره قرار گرفت.

در میدان آزادگان، افزون بر این، شرکت مهندسی و توسعه نفت اعلام کرده بر مبنای ارائه بیش از دو ترابایت داده طرح‌های توسعه آزادگان جنوبی و آزادگان شمالی از سوی این شرکت به انستیتو مهندسی نفت دانشگاه تهران، بانک اطلاعاتی جامع میدان آزادگان با قابلیت دسترسی سریع به داده‌های چاه‌ها و مخازن مختلف این میدان ایجاد شده است. بهبود نرخ تولید با ساخت مواد شیمیایی نانوپایه، کاهش گرانروی نفت نیمه‌سنگین لایه سروک، شناسایی و تدوین نقشه ناهمگونی تخلخل و تراوایی لایه‌های مختلف میدان آزادگان و بهینه‌سازی توزیع مشخصات مخزنی و در نتیجه کاهش حفر چاه‌های خشک و کم‌بازده در این میدان، از دیگر دستاوردهای همکاری صنعت و دانشگاه در بزرگ‌ترین میدان مشترک نفتی کشور به شمار می‌رود.

شرکت نفت فلات قاره ایران نیز چندی پیش با ارائه گزارشی از آخرین پیشرفت‌های طرح توسعه فناورانه میدان نفتی سروش با همکاری دانشگاه صنعتی سهند اعلام کرد بر اساس الگوی ارائه‌شده از سوی این دانشگاه، افزایش حداقل ۵۰۰ میلیون بشکه‌ای تولید تجمعی نفت میدان سروش با اجرای روش‌های ازدیاد برداشت پیشرفته امکان‌پذیر خواهد بود. این برآوردها با پیش‌بینی استفاده از یکی از روش‌های تزریق CO2 یا پلیمر صورت گرفته و با تحقق آن، میدان سروش در استفاده از روش‌های ازدیاد برداشت ثالثیه پیشتاز خواهد شد.

از طرح توسعه فناورانه میدان دارخوین هم بشنوید که شرکت نفت و گاز اروندان از برنامه‌ریزی دانشگاه امیرکبیر برای بومی‌سازی تست ردیاب گاز در این طرح خبر داده و اعلام کرده این دانشگاه برنامه جامعی برای مطالعه، شناسایی و جلوگیری از رسوب آسفالتین و رفع آن در میدان دارخوین آماده کرده است. دانشگاه امیرکبیر، انجام مطالعات ژئومکانیک را نیز در میدان پیشنهاد داده و مدل‌سازی مخازن ایلام و سروک دارخوین را هم در دستور کار دارد.

اما بخش قابل توجه طرح توسعه فناورانه ۹ میدان نفتی در میدان‌های شرکت ملی مناطق نفت‌خیز جنوب متمرکز است، چراکه ۶ قرارداد از مجموع این ۹ قرارداد، مرتبط با میدان‌های این شرکت است و حجم نفت درجای اولیه این ۶ میدان، کسر بزرگی از حجم کل نفت درجای اولیه میدان‌های مناطق نفت‌خیز جنوب را به خود اختصاص داده است. در مخزن آسماری میدان کوپال به همت دانشگاه صنعتی شریف، نانوذرات جدیدی سنتز شده؛ در میدان کرنج با استفاده از بانک داده‌های مخازن کربناته در دنیا که توسط دانشگاه آزاد تهیه شده غربالگری‌های اولیه روش‌های ازدیاد برداشت این میدان با استفاده از نرم‌افزار بومی APT-EOR صورت گرفته است؛ پژوهشگاه صنعت نفت ۳۲ چالش‌ اساسی میدان اهواز و ۱۳ چالش اصلی میدان بی‌بی‌حکیمه را شناسایی و دانشگاه صنعت نفت نیز در مسیر شناسایی چالش‌های میدان گچساران بالغ بر ۴۰ پروژه دانشجویی تعریف کرده است. بررسی روش‌های مختلف ازدیاد برداشت متناسب در مخازن آسماری و بنگستان میدان منصوری نیز در دستور کار دانشگاه شیراز قرار دارد.

شرکت ملی نفت ایران در بخش اکتشاف نیز رویکرد پژوهشی را با جدیت دنبال و مدیریت اکتشاف این شرکت تا کنون چند قرارداد پژوهشی کلان با هدف توسعه زیرساخت‌های علمی و فناوری در کشف منابع هیدروکربوری با دانشگاه‌های کشور امضا کرده است که شواهد حاکی از پیشرفت خوب و مطابق برنامه این قراردادهاست.

یادآوری این نکته خالی از لطف نیست که تلاش‌های وزارت نفت در مسیر توسعه ظرفیت‌های علمی کشور مسبوق به سابقه است. اقدام به ایجاد دانشکده‌های مهندسی نفت در دانشگاه‌های تراز اول داخل کشور از حدود دو دهه قبل با حمایت‌های وزارت نفت  کلید خورد کرد که از جمله آن می‌توان به ایجاد انستیتو نفت در دانشکده فنی دانشگاه تهران، ایجاد دانشکده مهندسی نفت در دانشگاه صنعتی امیرکبیر، تبدیل دانشکده مهندسی شیمی دانشگاه صنعتی شریف به دانشکده مهندسی شیمی و نفت، تبدیل دانشکده مهندسی دانشگاه شیراز به دانشکده مهندسی شیمی، نفت و گاز، ایجاد دانشکده گاز و پتروشیمی در دانشگاه خلیج فارس و کمک به راه‌اندازی رشته مهندسی نفت در دانشگاه سهند تبریز اشاره کرد. این ظرفیت‌های علمی امروز مایه دلگرمی صنعت نفت هستند.

زنگنه در نشست اخیر خود با روسای دانشگاه‌های طرف قرارداد طرح‌های میدان‌محور، یکی از اهداف اصلی تحقق یافته در اجرای این طرح‌ها را فعال‌سازی دانشجویان تحصیلات تکمیلی در بطن کار دانست. باید یادآور شد وزارت نفت این هدف را از روش‌های دیگری از جمله حمایت از شرکت‌های دانش‌بنیان و استارت‌آپ‌ها، برگزاری مسابقات دانشجویی با محورهای نفتی و پشتیبانی از ایده‌های خلاقانه دانشجویی هم دنبال می‌کند. مدیر پژوهش و فناوری شرکت ملی نفت ایران می‌گوید «روابط ما با دانشگاه‌ها و مراکز تحقیقاتی در برخی طرح‌ها به قدری محکم شده که حتی اگر دانشگاه هم نخواهد پای کار باشد، نفت کوتاه نمی‌آید.»

هانیه موحد

منبع: شانا

کلیدواژه: دانشگاه پیوند صنعت و دانشگاه صنعت نفت بیژن زنگنه کوپال بی بی حکیمه اهواز گچساران دارخوین میدان آزادگان میدان سروش منصوری کرنج شرکت ملی نفت ایران پژوهش و فناوری ضریب بازیافت دانشگاه ها و مراکز تحقیقاتی روش های ازدیاد برداشت مهندسی نفت در دانشگاه دانشکده مهندسی شیمی طرح توسعه فناورانه شرکت ملی نفت ایران صنعت و دانشگاه دانشگاه تهران دانشگاه صنعتی ایجاد دانشکده میدان آزادگان دانشگاه صنعت ضریب بازیافت وزارت نفت صنعت نفت ۱۰ درصد طرح ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.shana.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «شانا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۶۷۳۷۸۹۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

ایران می‌تواند با صدور خدمات فنی و مهندسی، در توسعه سریلانکا مشارکت کند

رئیس‌جمهوری اعلام کرد که ایران می‌تواند با صدور خدمات فنی و مهندسی، در توسعه اقتصادی سریلانکا مشارکت کند.

به گزارش شانا، سیدابراهیم رئیسی امروز (چهارشنبه، پنجم اردیبهشت) در نشست خبری با همتای سریلانکایی خود با بیان اینکه پس از انقلاب، روابط خوبی بین ایران و سریلانکا برقرار شد، اظهار کرد: این روابط رو به توسعه است و طی گفت‌وگوهایی که با رئیس‌جمهوری این کشور و همکاران وی داشتیم قرار شد همکاری‌ها در حوزه‌های گردشگری، کشاورزی، صنعتی، تجاری و اقتصادی، فرهنگی و علمی و فناورانه بین دو کشور ادامه یابد.

وی از اعلام آمادگی کشورمان برای صدور خدمات فنی و مهندسی خبر داد و تأکید کرد: برای صدور خدمات فنی و مهندسی آمادگی داریم. بی‌شک می‌توانیم در توسعه اقتصادی سریلانکا با صدور خدمات فنی و مهندسی مشارکت کند.

رئیس‌جمهوری تصریح کرد: به مردم و مسئولان سریلانکا می‌گویم که تهدیدها و تحریم‌ها ملت ایران را متوقف نکرده و پیشرفت ادامه داشته است. ایرانِ امروز را می‌توان کشوری پیشرفته و فناور نامید.

رئیسی از تشکیل کمیسیون مشترک میان ایران و سریلانکا خبر داد و گفت: مقرر کردیم با پیگیری وزیران خارجه دو کشور کمیسیون مشترک هرچه سریع‌تر تشکیل شود و سازوکار روابط تجاری، اقتصادی، کشاورزی و علمی فناوری را مورد بررسی قرار دهند و این تصمیم‌ها سریع اجرایی شود.

رانیل ویکرمسینگه نیز در این نشست خبری تصریح کرد: امروز پروژه چندجانبه سد گشایش یافت که ۱۲۰ مگاوات برق را تأمین می‌کند. از ایران برای مشارکت در ساخت این سد و انتقال دانش و فناری ساخت سد قدردانی می‌کنم.

وی با تأکید بر اینکه توانستیم پروژه مشترکی را میان دو کشور به نحو مطلوبی اجرا و بهره‌برداری کنیم بیان کرد: از مردم ایران تشکر می‌کنم و به آنها به‌دلیل دستیابی به فناوری برق و انتقال آب و سدسازی تبریک می‌گویم. انتقال آب و تولید برق از مهم‌ترین مذاکرات نشست‌های امروز بود.

رئیس‌جمهوری سریلانکا حمایت ایران را سبب ثبات اقتصادی در کشور خود دانست و گفت: از این تریبون از حمایت‌های ایران در برابر بحرانی اقتصادی چند سال گذشته کشورمان قدردانی می‌کنم، این حمایت‌ها سبب ثبات اقتصادی در کشورمان شد.

ویکرمسینگه با اشاره به امضای پنج سند همکاری با ایران، افزود: در طول گفت‌وگوهای امروز در نشست‌های دوجانبه مسائل سیاسی، اقتصادی، فرهنگی، تجاری و ... مطرح شد و دو دولت به پنج توافق‌نامه در زمینه‌های فرهنگی، ورزشی، علمی و فناوری ... امضا کردن  تا از این طریق به افزایش مناسبات دو جانبه و ارتباط میاد مردم دو کشور اقدام کنیم. دو کشور در حوزه همکاری در کارگروه اقیانوس هند و نیز سازمان ملل متحد به تفاهم رسیدند؛ گفت‌وگوهای بسیار خوبی هم درباره چالش‌های کنونی جهان داشتیم و در برخی موضوع‌ها توافق کردیم.

گفتنی است که وزیران نفت، نیرو، امور خارجه و فرهنگ و ارشاد اسلامی رئیس‌جمهوری را در این سفر همراهی می‌کنند. در این سفر مگاپروژه‌های برق‌آبی که به همت مهندسان ایران و با هزینه‌کرد کامل دولت سریلانکا احداث شده، با حضور رؤسای جمهوری دو کشور به بهره‌برداری رسید.

دیگر خبرها

  • حضور نمایندگان ۱۰۰ کشور در نمایشگاه توانمندی‌های صادراتی ایران
  • حضور نماینده ۱۰۰ کشور در نمایشگاه توانمندی‌های صادراتی ایران
  • ماجرای دعوای هند و شرکت مهندسی توسعه گاز چه بود؟
  • جزئیاتی از تفاهم‌نامه دانشگاه آزاد آذربایجان‌شرقی و شرکت مهندسی معدنی نوآوران مس 
  • شرکت مگاموتور در تولید روزانه انواع پیشرانه رکورد زد
  • مشارکت دانشگاه آزاد در ایجاد پایانه صادراتی مهران
  • چگونگی مردمی‌سازی توسعه بالادست صنعت نفت و گاز با توان بخش خصوصی و سرمایه‌های خرد مردمی
  • پیاده‌سازی توسعه بهره‌وری در هوشمندسازی صنعت فولاد
  • ایران می‌تواند با صدور خدمات فنی و مهندسی، در توسعه سریلانکا مشارکت کند
  • اداره سرمایه انباشته وقف باید علمی باشد/ تحقق شعار سال در حوزه کشت و صنعت