Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «خبرآنلاین»
2024-05-01@10:39:56 GMT

دیپلماسی در خدمت استراتژی

تاریخ انتشار: ۱۳ بهمن ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۶۷۴۶۰۰۰

دیپلماسی در خدمت استراتژی

صرفنظر از دیدگاههای موافق و مخالف و تحریف های بعضا عامدانه ای که نسبت به برخی مواضع و سمت گیریهای دستگاه دیپلماسی مطرح می شود، هیچکس نمی تواند توانمندی دکتر ظریف را در بکارگیری حرفه ای و بهنگام ادبیات دیپلماتیک برای بیان قدرتمندانه مواضع اصولی جمهوری اسلامی ایران، انکار کند.

اینک این سوال پیش می آید که آیا مواضع اصولی جمهوری اسلامی ایران برگرفته از شیوه نامه ای مدون حاوی زیر ساختها، خطوط کلی و اهداف کلان نظام در زمینه روابط خارجی است که به آن استراتژی (راهبرد کلان) می گویند و یا اینکه مبنای تبیین مواضع اصولی، همان شعارها، اظهارات و بیانیه هایی است که همه روزه از تریبونهای مختلف و در محافل و مجامع متعدد ابراز و اظهار می شود؟ بدیهی است که فرایند تدوین، تبیین و اجرایی نمودن استراتژی روابط خارجی در هر کشوری تحت نظارت عالی ترین سطوح تصمیم سازی و تصمیم گیری آن کشور انجام می گیرد و دستگاه دیپلماسی ماموریتهای خود را در چارچوب دستیابی به اهداف معین شده در استراتژی و البته پاسخگویی به نهادهای ذیربط به انجام می رساند و ناگفته پیداست که فقدان استراتژی موجب سردرگمی در سیاست خارجی خواهد شد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


این نوشتار مجالی برای بررسی و ارائه تعاریف متعدد در مورد دو واژه دیپلماسی و استراتژی و اینکه اصولا رابطه میان دیپلماسی و استراتژی چه گستره ای را در بر می گیرد و چه عواملی تعامل میان این دو مفهوم را سازمان دهی و تعریف می کند، نیست. قدرمسلم آنست که هیچ کشوری در هر سطح از قدرت داخلی و جایگاه خارجی منطقه ای یا بین المللی بی نیاز از دیپلماسی نیست. منزوی ترین کشورهای جهان هم نیازمندی خود را به دیپلماسی فعال انکار نی کنند.


اینکه امروز گروهی ادبیات دیپلماتیک را مورد نکوهش قرار می دهند و سعی در القای این مطلب دارند که دیپلماسی مساوی با ذلت پذیری و مسامحه جویی است، دانسته یا ندانسته حرکتی خطرناک و در تضاد با منافع و امنیت ملی جمهوری اسلامی ایران را پیگیری می کنند. بدیهی است اعلام آمادگی هر کشوری برای انجام مذاکره با دیگر کشورها، به دور از اجبار و در صورت وجود زمینه و بسترهای مناسب برای تامین منافع و امنیت ملی، از اصول اولیه یک دیپلماسی پویا بشمار می رود. نکته دیگر اینکه دیپلماسی برخلاف برخی تصورات عوامانه، رودرروی عملکردهای دفاعی و نظامی نیست، چرا که در تبیین هر استژاتژی روابط خارجی، ملاحظات امنیتی، نظامی و دفاعی، رفع تهدیدات احتمالی و بازدارندگی، در صدر اولویتها مورد ملاحظه قرار می گیرند و دستگاه دیپلماسی هم ملزم به تبعیت از آن است با این تفاوت که بقول دیپلمات پیشکسوت صادق ملکی، عرصه دیپلماسی عرصه سلحشوری نیست. دیپلماسی قدرت نرم است و برای رسیدن به اهداف تعیین شده، روشها، سازوکارها و ادبیات مخصوص به خود را بر اساس شرایط داخلی، منطقه ای یا بین المللی به کار می گیرد که در مواقعی قابل توضیح در صحنه عمومی نیست.

سخن آخر اینکه امروز برخی طرفهای منطقه ای و غربی، محکمتر از گذشته بر طبل جنگ می کوبند و در صدد القای این شبهه هستند که در مسیر تعامل جهانی با جمهوری اسلامی ایران، دیپلماسی کارایی خود را از دست داده و ناموفق بوده است.  ما نباید در دام تندروهای منطقه ای و داخلی مبنی بر شکست دیپلماسی بیفتیم، چرا که در شرایط کنونی، تضعیف رییس دستگاه دیپلماسی، تضعیف موضع اصولی جمهوری اسلامی ایران در روابط خارجی مبتنی بر اولویت دادن به گفتگو و تعامل سازنده و به کارگیری روشهای عزتمند برای حل و فصل اختلافات و رفع تنش ها است.   

*کارشناس سیاسی

310 310

کد خبر 1348214

منبع: خبرآنلاین

کلیدواژه: محمدجواد ظریف روابط بین الملل دیپلماسی ایران و آمریکا اصولی جمهوری اسلامی ایران دستگاه دیپلماسی روابط خارجی مواضع اصولی منطقه ای

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.khabaronline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرآنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۶۷۴۶۰۰۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

اعلام آمادگی مجدد راه آهن جهت حمل بار ترانزیتی افغانستان به ترکیه

تین نیوز

اعلام آمادگی مجدد راه آهن جمهوری اسلامی ایران جهت حمل بار ترانزیتی افغانستان به ترکیه

به گزارش تین نیوز به نقل از راه آهن، علیرغم طی نشدن روال قانونی و عدم اخذ مجوز از سوی کنسرسیوم ریلی افغانستان، با توجه به رویکرد توسعه ای راه آهن در حوزه کریدورهای بین المللی ریلی، راه آهن جمهوری اسلامی ایران از روز دوشنبه سوم اردیبهشت ماه آمادگی خود جهت اعزام ۱۰ واگن موجود در مرز شمتیغ به ترکیه را اعلام نموده است.

متاسفانه پس از گذشت هفت روز، کنسرسیوم مذکور هنوز مجوز  گمرک را برای ترانزیت واگن های مذکور اخذ نکرده است.

راه آهن جمهوری اسلامی ایران، بار دیگر آمادگی خود را جهت حمل این واگنها پس از وصول تاییدیه گمرک اعلام می کند.

آخرین اخبار حمل و نقل را در پربیننده ترین شبکه خبری این حوزه بخوانید

دیگر خبرها

  • توسعه همه جانبه مناسبات با آفریقا از اولویت‌های سیاست خارجی ایران
  • توسعه همه جانبه مناسبات با آفریقا از اولویت‌های سیاست خارجی ایران است
  • امیرعبداللهیان: توسعه همه جانبه مناسبات با آفریقا از اولویت‌های سیاست خارجی ایران است
  • اعلام آمادگی مجدد راه آهن جهت حمل بار ترانزیتی افغانستان به ترکیه
  • نشست هم‌اندیشی امیرعبداللهیان و مدیران رسانه‌ای برگزار شد
  • نشست هم‌اندیشی وزیر امور خارجه با مدیران عامل رسانه‌های کشور
  • پشت پرده فعال‌شدن دیپلماسی آفریقاییِ ایران چیست؟
  • نشست هم‌اندیشی امیرعبداللهیان با مدیران عامل رسانه‌های کشور
  • آوای وعده صادق در صدا و سیمای قم نواخته شد
  • احسان طبری؛ تئوریسین برجسته چگونه از مارکسیسم برگشت و «خدمت‌گزار بزرگ نظام اسلامی» شد