Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش خبرگزاری مهر، سایت تحلیلی «ریسپانسیبل استیت کرافت» در مطلبی به قلم پروفسور «کریستین اولریکسن» استاد مطرح مطالعات خلیج فارس و عضو موسسه بیکر به تغییر رویکرد اعراب خلیج فارس و تمایل آنها به واقع‌گرایی در قبال ایران پرداخته است.

آغاز این تحول، بالاگرفتن تنش‌ها در خاورمیانه و نحوه پاسخگویی آمریکا به آنها عنوان می‌شود که ساختار امنیت منطقه‌ای را متزلزل کرده و متحدان عرب واشنگتن را به بازنگری در شراکت امنیتی با آمریکا واداشته است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

حوادث دنباله‌داری که از تابستان ۲۰۱۹ آغاز شد و نوع پاسخگویی دونالد ترامپ رئیس‌جهموری آمریکا به آنها را می‌توان به دودسته تقسیم کرد که از یک سو انفجارهای الفجیره، حمله به نفت‌کش‌ها در دریای عمان و همچنین حملات به آرامکو- شرکت نفت عربستان سعودی- و از سوی دیگر، ساقط شدن پهپاد آمریکایی در ۲۰ ژوئن ۲۰۱۹ و کشته شدن یک پیمانکار آمریکایی در حوادث دسامبر عراق را شامل می‌شود.

در دسته اول که موضوع صرفاً به کشورهای عربی مربوط است، آمریکا موضعی منفعلانه اتخاذ و به حمایت شفاهی بسنده کرد حال آنکه در دسته دوم، شاهد تلاش برای حمله سایبری علیه ایران و همچنین تعدی به خاک عراق با هدف به شهادت رساندن سردار قاسم سلیمانی بودیم.

رفتار دولت ترامپ این پیام را به شرکای عرب منتقل کرد که آمریکا تنها هنگامی که پای منافع مستقیم این کشور در میان باشد؛ حاضر به نشان دادن واکنش صریح است و همین امر اعراب را به بازنگری در تفکر خود مبنی بر تضمین‌های امنیتی واشنگتن واداشت.

پیش از آن، در ماجرای تحریم قطر نیز وقتی آمریکا جانب عربستان و امارات را گرفت، این پیام را منتقل کرد که ترامپ از قربانی کردن شرکا ابایی ندارد حال آنکه وقتی به ترکیه برای عملیات علیه کردهای سوری چراغ سبز نشان داد نیز این فرضیه را تائید کرد.

دوگانگی واکنش ترامپ در مواجهه با حوادث اخیر موجب شد متحدان عرب به این فکر بیفتند که شاید تضمین‌های امنیتی آمریکا کافی نیست یا به عبارت بهتر متوجه شدند که برای حفظ بقا بیش از آنچه که فکر می‌کردند تنها هستند و باید به خود اتکا کنند. به همین دلیل است که این اواخر شاهد اتخاذ رویکرد واقع‌گرایانه و مبتنی بر خویشتنداری آنها در قبال ایران هستیم.

سفر هیأت اماراتی به ایران در جولای ۲۰۱۹ که اندکی بعد از خبر خروج نیروهای اماراتی از یمن صورت گرفت، توسل عربستان سعودی به پاکستان و عراق برای کاهش تنش با ایران بعد از حوادث آرامکو از جمله تلاش‌های اعراب برای پیشبرد این رویکرد جدید است حال آنکه بعد از شهادت سردار سلیمانی نیز، با توجه به سفر مقامات قطری و عمانی به ایران، شاهد تشدید دیپلماسی در سطح منطقه هستیم.

با نزدیک شدن به اکسپو ۲۰۲۰ دبی و نشست جی ۲۰ به میزبانی عربستان، دو مقوله قدرت‌نمایی ایران و نگرانی از پاسخ منفعلانه آمریکا در قبال تامین امنیت شرکای منطقه‌ای، بر رویکرد حکام عرب تاثیرگذار بوده است.

اگرچه تشدید دیپلماسی مانع از کارزار فشار حداکثری آمریکا علیه ایران نمی‌شود، اما دستکم امید به اینکه در آینده مناسبات امنیتی منطقه بر مبنای واقع‌گرایی انجام خواهد شد را بیشتر می‌کند.

کد خبر 4842174 مریم خرمایی

منبع: مهر

کلیدواژه: ایالات متحده آمریکا ایران خاورمیانه دونالد ترامپ خلیج فارس ایالات متحده آمریکا معامله قرن عراق فلسطین دونالد ترامپ رژیم صهیونیستی سوریه ایران ویروس کرونا روسیه لیبی لبنان افغانستان ترکیه واقع گرایی خلیج فارس حال آنکه

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.mehrnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «مهر» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۶۷۴۹۱۱۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

اتصال اروپا به خلیج فارس از طریق ترکیه و عراق | مسیر ترانزیت جدید بدون ایران

تین نیوز

4 کشور منطقه (ترکیه، عراق، امارات و قطر) برای ساخت مسیر جدید ترانزیتی اتصال اروپا به خاورمیانه توافق کردند.

به گزارش تین نیوز به نقل از عصرایران، مقامات عراق، ترکیه، قطر و امارات، یادداشت توافق برای ساخت مسیر ترانزیتی "راه توسعه" امضا کردند. این مسیر، اروپا را از طریق خاک ترکیه و عراق، به خلیج فارس متصل می کند. این مسیر از ایران عبور نمی کند.

امضای این یادداشت توافق روز دوشنبه توسط وزیران 4 کشور ترکیه، عراق، امارات و قطر در حضور سران ترکیه (اردوغان) و عراق (السودانی) در بغداد انجام شد.

رجب طیب اردوغان رئیس جمهوری ترکیه در سفر رسمی دیروز دوشنبه به بغداد و اربیل سفر کرد. این اولین سفر رئیس جمهوری ترکیه به عراق بعد از 13 سال بود.

این یادداشت توافق از طرف عراق توسط وزیر حمل و نقل (رزاق محیبس)، از طرف ترکیه توسط وزیر حمل و نقل و زیرساخت ( عبدالقادر اورال اوغلو)، از طرف قطر توسط وزیر حمل و نقل ( جاسم بن سیف السلیتی ) و از طرف امارات توسط وزیر انرژی و زیرساخت (سهیل محمد المزروعی) امضا شد.

دفتر نخست وزیر عراق اعلام کرد این پروژه به دستیابی به یکپارچگی اقتصادی و تلاش برای اقتصاد پایدار بین شرق و غرب، به تحریک رشد اقتصادی و تقویت روابط همکاری های منطقه ای و بین المللی کمک خواهد کرد. همچنین این طرح در مسیر افزایش تجارت بین المللی، تسهیل تحرک و فعالیت های اقتصادی، تجارت و ایجاد یک مسیر جدید حمل و نقل رقابتی و افزایش رونق اقتصادی بازرگانی کمک می کند.

امضای یادداشت توافق میان وزیران 4 کشور برای طرح راه توسعه - قصر جمهوری - بغداد

نخست وزیر عراق هم گفت: راه توسعه تنها کوتاه کردن فاصله نیست، بلکه به پل ارتباطی میان مردم و فرهنگ‌های منطقه تبدیل می‌شود و از امنیت و ثبات در منطقه حمایت می‌کند. وی افزود: این یادداشت تفاهم شامل اقدام کشورهای امضا کننده برای تعیین چارچوب های لازم برای اجرای طرح راه توسعه است.

راه توسعه

"راه توسعه" شامل دو مسیر زمینی خودرویی و راه آهن است که جنوب ترکیه را از نقطه مرزی فیشخاپور کردستان عراق به جنوب این کشور (بصره - بندر فاو) به خلیج فارس متصل می کند. این نزدیک ترین و سریع ترین مسیر اتصال اروپا به خلیج فارس است که از خاک ترکیه و عراق می گذرد.

فیشخاپور مرز کردستان عراق و جنوب ترکیه و در نزدیکی مرز سوریه است.

وزیر حمل و نقل و زیرساخت های ترکیه ( عبدالقادر اورالوغلو) روز یکشنبه گفت: با تکمیل پروژه "راه توسعه" که از ترکیه و عراق می گذرد، روند حمل و نقل کالا را 25 روز کاهش می یابد.
وی توضیح داد: حرکت کشتی‌های عبوری از کانال سوئز 35 روز و از جنوب افریقا بیش از 45 روز طول می‌کشد اما اگر راه توسعه تکمیل شود، این زمان به 25 روز کاهش می‌یابد.

عراق سال گذشته هزینه این طرح را  17 میلیارد دلار اعلام کرد.

امضای یادداشت توافق میان وزیران 4 کشور برای طرح راه توسعه - قصر جمهوری - بغداد

این مسیر ترانزیتی برای انتقال کالا میان ترکیه و کشورهای جنوب خلیج فارس است اما می تواند بخشی از مسیر اتصال شرق - غرب جهان نیز باشد. این مسیر همچنین می تواند به عنوان جایگزینی برای مسیر کنونی کانال سوئز و دریای سرخ مطرح شود.

با درگیری های ارتش امریکا و حوثی های یمن (انصارالله) در دریای سرخ و تنگه باب المندب، راه توسعه، از اهمیت بیشتری برخوردار می شود.

این مسیر از طریق جاده زمینی و راه آهن، جنوب ترکیه را به جنوب عراق و خلیج فارس متصل می کند.
 طول جاده زمینی و راه آهن در داخل عراق 1200 کیلومتر است.
 هزینه پروژه حدود 17 میلیارد دلار است. 10.5 میلیارد دلار برای ساخت راه آهن برقی و 6.5 میلیارد دلار برای جاده زمینی است.
این پروژه در 3 مرحله تکمیل می شود که مرحله اول در سال 2028، مرحله دوم در سال 2033 و مرحله سوم در سال 2050 به پایان می رسد.
این پروژه در مرحله اول 100 هزار فرصت شغلی و پس از اتمام، یک میلیون شغل ایجاد می کند.

آخرین اخبار حمل و نقل را در پربیننده ترین شبکه خبری این حوزه بخوانید

دیگر خبرها

  • سمینار «خلیج‌فارس؛ بازیگران منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای» برگزار می شود
  • مناسبات دوجانبه و مهمی میان ایران و پاکستان وجود دارد
  • اتصال اروپا به خلیج فارس از طریق ترکیه و عراق | مسیر ترانزیت جدید بدون ایران
  • جهان اسلام بعد از عملیات وعده صادق مورد تکریم واقع شد
  • خلیج‌فارس و تبعات تغییر اقلیم
  • بانک ذخایر دریایی ایران افتتاح می شود
  • تلاش عربستان و امارت در موازنه بین ایران و رژیم صهیونیستی
  • ۸ مصدوم در سه حادثه در کارون و اهواز
  • بانک ذخایر دریایی ایران افتتاح شد
  • افتتاح بانک ذخایر دریایی ایران توسط مرکز ذخایر ژنتیکی و زیستی ایران