Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایسنا»
2024-05-09@02:17:46 GMT

یک اقیانوس بی‌آبی در چابهار

تاریخ انتشار: ۱۵ بهمن ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۶۷۷۷۱۸۲

یک اقیانوس بی‌آبی در چابهار

در کرانه اقیانوس زندگی می‌کنند اما از زمانی که به یاد دارند با بی‌آبی دست به گریبانند. چابهاری‌ها شب با صدای کوبیدن امواج به صخره‌ها می‌خوابند و صبح قطره‌ای آب برای شستن دست و صورتشان ندارند. آب دارند اما نه امکاناتی برای تصفیه آب و در بعضی روستاها نه حتی لوله‌کشی برای انتقال آب ندارند. محروم ماندن از آب برای مردم این منطقه ساحلی در سیستان و بلوچستان عادتی قدیمی است تا آنجا که از صحبت کردن درباره آن هم طفره می‌روند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

به گزارش ایسنا، محمد معصومیان در ادامه مطلبش در روزنامه ایران نوشت: در جریان پوشش اخبار سیل بود که برای اولین بار به چابهار سفر کردم. وسایل اضافه را در اقامتگاه گذاشتم و راهی مناطق سیل‌زده دشتیاری شدم. ساعت از ۹ شب گذشته بود که خسته و گل آلود در راه برگشت به حمام داغ و شستن لباس‌هایم فکر می‌کردم اما وقتی به اقامتگاه رسیدم از آب خبری نبود حتی برای رفتن به دستشویی. به حیاط رفتم و با همکارانی که اقامتگاه را در اختیارم گذاشته بودند تماس گرفتم. جواب ساده و تلخ بود: «مگر نمی‌دانی در چابهار آب جیره‌بندی است؟ فقط ۲ روز در هفته آب لوله کشی داریم. باید تا صبح صبر کنی شاید آب به لوله بیاید.» صدای امواج دریای عمان از دور دست به گوشم می‌رسید و به سیلی که روز در دشتیاری دیده بودم فکر می‌کردم.
فردا صبح اما در گوشه و کنار شهر روی دیوارها و سردر مغازه‌ها پلاکارد‌های فروش آب شیرین دیدم و چند جایی بین مردم رفتم تا از نحوه جیره‌بندی بشنوم. روبه‌روی مغازه‌ای که یک گالن ۲۰ لیتری آب شیرین را هزار تومان می‌فروخت جای مناسبی برای حرف زدن بود. با مردی میانسال که گالن پر را پشت موتورش جاسازی می‌کرد سر حرف را باز کردم: «در چابهار آب جیره‌بندی است. وقتی هم می‌آید مجبوریم در «حوض انبار» ذخیره کنیم، ولی چون آب انبار تمیز نیست مجبوریم آب آشامیدنی را بخریم. اینها به کنار، بنویس چرا باید پول هوایی را که از لوله خارج می‌شود هم پرداخت کنیم؟»
متوجه منظورش نمی‌شوم. دوباره توضیح می‌دهد: «ما که نمی‌دانیم کی آب می‌آید؛ برای همین همیشه فلکه باز است. وقتی هم لوله از آب خالی باشد هوا می‌گیرد. بعد تا آب به شیر برسد، هوا جریان پیدا می‌کند و کنتور می‌چرخد. در واقع ما پول هوای داخل لوله را هم پرداخت می‌کنیم.»
بیش از ۱۰۰ هزار نفر در شهر چابهار زندگی می‌کنند و اگر ۴۳۸ روستای آن را هم در نظر بگیریم با جمعیتی حدود ۳۰۰ هزار نفر رو به رو خواهیم شد که همه آنها با سرانه ۱۵ لیتر آب در روز زندگی می‌کنند. خوب است بدانید سرانه‌ مصرف آب در تهران ۲۰۰ لیتر در روز است. چرا راه دور برویم صد کیلومتر آن طرف‌تر از چابهار سهمیه آب هر نفر ۱۰۰ لیتر در روز است. درحالی که تمامی روستاهای این شهر به‌صورت سقایی و با تانکر آبرسانی می‌شود و آب شهر چابهار هم توسط یک دستگاه‌ آب شیرین کن قدیمی که آب کنارک و چابهار را تأمین می‌کند، تهیه می‌شود. نکته جالب اینجاست که حتی آبی را هم که این آب شیرین کن تصفیه می‌کند به شهر چابهار نمی‌رسد و توسط بعضی سازمان‌ها خریداری می‌شود.
مسعود بلیده‌ای عضو شورای شهر چابهار از دسترسی تنها ۲۰ درصد مردم چابهار به آب شرب می‌گوید و معتقد است شرکت‌های زیادی آماده ایجاد زیرساخت در شهرستان برای استحصال آب شیرین هستند: «مسأله مهم این است که وزارت نیرو باید به این سرمایه‌گذاران تضمین پرداخت بدهد تا کار را شروع کنند اما متأسفانه این اتفاق تا حالا نیفتاده است. اگر وزارت نیرو در زمینه پرداخت به شرکت‌های تصفیه‌کننده آب تضمین بدهد با توجه به اینکه ما در کرانه اقیانوس هستیم مشکل تأمین آب نداریم.»
بلیده‌ای با تأیید ادعای برخی شهروندان، از قبوض آبی می‌گوید که درصد خطای کنتورهای «هوازن» در آنها لحاظ نشده و موجب نارضایتی شهروندان است: «متأسفانه از ۷۰ سال پیش که آب لوله کشی به چابهار آمد، این اتفاق افتاده و هنوز این درصد خطا در فیش‌ شهروندان لحاظ نشده است.» عضو شورای شهر چابهار از لوله‌های زنگ‌زده‌ آب شهرستان می‌گوید و آبی که با وجود سلامت در منبع، به وسیله لوله‌های قدیمی کثیف و آلوده می‌شود. او همچنین در مورد سازمانی می‌گوید که خریدار سهمیه آب از تصفیه خانه کنارک و چابهار است: «در شروع کار این سازمان، مردم امیدوار بودند زیرساخت‌های آن به شهرستان کمک کند اما متأسفانه اینگونه نشد. یعنی به جای اینکه به کمک مردم بیایند از سهمیه آب آنها هم انشعاب گرفتند و باعث نارضایتی بیشتر شدند.»
عبدالعزیز رامش اهل روستای «دلگان‌ها» از توابع دشتیاری است؛ جایی که با آن همه سیل آبی برای نوشیدن ندارند. عبدالعزیز از روستاهایی در نزدیکی شهر می‌گوید که هنوز لوله‌کشی نشده‌اند مانند روستای «کمب» در حاشیه شهر چابهار با جمعیتی بالغ بر ۲۵هزار نفر: «در روستای ما هر ۲ تا ۳ ماه یک بار با تانکر آبرسانی می‌کنند. وقتی هم آب کم می‌آوریم مجبوریم خودمان یک تانکر ۱۲ هزار لیتری را ۲۰۰ هزار تومان بخریم. مگر نفری ۱۵ لیتر برای هر نفر در روز، چقدر آب است که بتوانیم با آن سر کنیم؛ نه به حمام و دستشویی می‌رسد، نه آشپزی.»
به چابهار برگشتم و محمد را دیدم که با ریش سفید بلند و لباس بلوچی گوشه خیابان منتظر پسرش بود با گالن پلاستیکی در دست. او که تقریباً ۶۰ ساله به نظر می‌رسید، گفت: «سال‌هاست وضعیت ما این است. یک روزی با خر و الاغ آب می‌آوردیم، یک روز با موتور، حالا هم با تانکر، فرقی نکرده همیشه همین بوده. الان دیگر همه در خانه موتور پمپ پاکستانی زده‌اند که تا آب می‌آید سریع داخل حوض ذخیره ‌کنند و از آنجا هم با پمپ می‌کشند برای شست‌و‌شو و حمام. بعضی هم دستگاه تصفیه دارند و دوباره آب حوض را تصفیه می‌کنند برای خوردن. دیگر برای ما عادی شده و فکر می‌کنیم برای مسئولان هم عادی شده، لابد آنها در خانه‌های خودشان آب شبانه روزی دارند که این وضعیت را نمی‌فهمند و کاری برایش نمی‌کنند.»
در چابهار همه از زیر و بم محرومیت‌ها خبر دارند و دیگر مثل سال‌های گذشته نیست که کسی نداند کجای شهر آب شبانه روزی دارند. فروشنده آب که حرف‌های مردم را شنیده بالاخره همراه شد و گفت: «بعضی از مناطق آب شبانه روزی دارند و اصلاً نمی‌دانند ما چه می‌گوییم. برویم به کی اعتراض کنیم وقتی می‌دانیم آب ما را کدام سازمان می‌برد و کاریش نمی‌شود کرد. کدام مراکز و ادارات آب شبانه روزی برای کارکنانشان دست و پا کرده‌اند، همه می‌دانیم. حرف زیاد است ولی گوش شنوایی نیست.»
آب در کوزه و چابهاری‌ها گرد جهان می‌گردند. داستان بی‌آبی چابهار زمانی تلخ‌تر می‌شود که با جست‌و‌جویی ساده در اینترنت ببینید کشورهای حوزه خلیج فارس چطور با دستگاه‌های آب شیرین کن به راحتی آب شیرین و گوارا به بیابان می‌رسانند و مردم این خطه در کنار اقیانوس مجبورند سبک زندگی خود را بر اساس ۱۵ لیتر آب در روز برنامه‌ریزی کنند. تصور کنید برای کل روز ۱۵ ظرف آب معدنی یک لیتری در اختیار دارید؛ زنگ زده، بدبو، داخل حوض، کثیف. اصلاً می‌توانید تصور کنید؟

انتهای پیام

منبع: ایسنا

کلیدواژه: چابهار زندگی می کنند آب شیرین کن شهر چابهار جیره بندی سهمیه آب هزار نفر لوله کشی ۱۵ لیتر وقتی هم بی آبی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.isna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایسنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۶۷۷۷۱۸۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

ارتش آلمان حضور نظامی در اقیانوس هند و آرام را تقویت می‌کند

وزارت دفاع آلمان از اعزام دو ناو جنگی به سمت اقیانوس هند و آرام و برگزاری چندین مانور برنامه ریزی شده با کشورهای منطقه از جمله هند خبر داد. - اخبار بین الملل -

به گزارش گروه بین‌الملل خبرگزاری تسنیم به نقل از "ان‌تی‌وی"، نیروی دریایی آلمان دو کشتی به آن سوی دنیا می فرستد. یک ناوچه و یک کشتی تدارکاتی در راه به سمت اقیانوس هند و اقیانوس آرام هستند. چندین تمرین با کشورهای دیگر برنامه ریزی شده است. نیروی هوایی هم درگیر این عملیات شده است.

به این ترتیب دو ناو نیروی دریایی آلمان روزگذشته به سمت اقیانوس هند و اقیانوس آرام حرکت کردند. بر اساس اطلاعات منتشر شده کشتی تدارکاتی "Frankfurt am Main" از ویلهلمشاون و ناوچه "بادن-وورتمبرگ" از روتای اسپانیا حرکت کرد. این کشتی ها قرار است در دریا ملاقات کنند و تا دسامبر در جریان باشند. چندین تمرین با کشورهای شریک از جمله هند برنامه ریزی شده است. این کشتی ها برای کمک به آزادی مسیرهای دریایی در نظر گرفته شده اند. نیروی هوایی آلمان نیز دخیل است. البته این یک عملیات نیست زیرا هیچ دستوری از سوی بوندستاگ (پارلمان آلمان) برای آن وجود ندارد.

بوریس پیستوریوس، وزیر دفاع آلمان در این باره گفت این کشتی ها از کانال پاناما، دریای چین جنوبی و دریای سرخ عبور کرده اند. به گفته وی باید در زمان مناسب تصمیم گیری شود که آیا از تنگه تایوان عبور کنیم یا خیر. هنوز تصمیمی در ین باره گرفته نشده است. این سیاستمدار حزب سوسیال دموکرات گفت: "با توجه به این واقعیت که برخی از متحدان و نیروهای شریک از آنجا عبور می کنند، این البته یک گزینه است."

ناو «بایرن» قبلاً از آگوست 2021 تا فوریه 2022 در مأموریت مشابهی حضور داشت. این کشتی جنگی البته در آن زمان از تنگه تایوان عبور نکرد. عبور از این گذرگاه باعث خشم چین می شود.

آنالنا بائربوک، وزیر امور خارجه آلمان هم اخیراً احتمال عبور «بادن-وورتمبرگ» از تنگه تایوان را رد نکرد. وی در جریان سفر به نیوزیلند گفت که مسیر کشتی جنگی و یک کشتی تدارکاتی از قبل اعلام نخواهد شد. وی در عین حال تاکید کرد که "حق عبور مسالمت آمیز" در مورد تنگه تایوان نیز اعمال می شود. به گفته وی همان قوانین در آنجا اعمال می شود که در تمام مناطق دریایی مشابهی که کشتی های ما و سایر کشتی ها در آن تردد می کنند. ماموریت آموزشی این دو کشتی بر همین اساس انجام می شود.

"بوریس پیستوریوس"، وزیر دفاع فدرال آلمان از یک «عملیات بزرگ اما بسیار طولانی» صحبت کرده و گفت: یک ماموریت همراه با ناوچه "بادن-وورتمبرگ" تا پایان سال برنامه ریزی شده است. به گفته وی این کشتی‌ها، از جمله، در تمرین‌هایی با شرکای بین‌المللی در اقیانوس آرام شرکت خواهند کرد.

به گفته وزارت دفاع آلمان حدود 200 سرباز در "فرانکفورت آم ماین" مستقر هستند، در حالی که "بادن-وورتمبرگ" روز سه شنبه با حدود 180 سرباز جنوب اسپانیا را ترک کرد. پیستوریوس در سخنانی گفت: قرار است این دو کشتی در چند روز آینده در اقیانوس اطلس ملاقات کنند و "بازدیدهای بندری و همکاری و تمرینات متعددی را با شرکای خود در سراسر جهان طی 210 روز آینده انجام دهند.

به گفته پیستوریوس، شرکت در یک رزمایش بین‌المللی در سواحل هاوایی برنامه‌ریزی شده است، و کشتی‌ها همچنین حضور آلمانی‌ها را در اقیانوس هند و اقیانوس آرام نشان خواهند داد. پیستوریوس گفت: این منطقه ای با اهمیت استراتژیک جهانی فزاینده، همچنین برای آلمان و اروپا است. پیستوریوس ادامه داد: ما می خواهیم به ثبات، امنیت و باز بودن مسیرهای ترانزیتی کمک کنیم، همچنین به این دلیل که مستقیماً بر ما تأثیر می گذارد. به گفته وی نگاه از راه دور ، عدم حضور و عدم دفاع از نظم مبتنی بر قوانین، گزینه ای برای آلمان نیست و نخواهد بود.

پیستوریوس همچنین گفت، همزمان با نیروی دریایی، نیروی هوایی نیز "در سراسر جهان حرکت خواهد کرد". این وزارتخانه گفت: "نیروی هوایی در مجموع در پنج رزمایش بین المللی در آلاسکا، ژاپن، هاوایی، استرالیا و هند با بیش از 30 هواپیما شرکت خواهد کرد."

هم زمان با آغاز این ماموریت دولت چین به آلمان درباره عبور کشتی‌های جنگی این کشور از تنگه تایوان هشدار داده و این را اقدامی در جهت تحریک و تهدید حاکمیت و امنیت چین دانست.

لین جیان، سخنگوی وزارت امور خارجه چین در سخنانی در پکن گفت: چین همیشه به حق آزادی دریانوردی احترام گذاشته است، اما قاطعانه این مسئله را رد می کند که هر کشوری به نام آزادی دریانوردی، حاکمیت و امنیت چین را تحریک و تهدید کند. وی تاکید کرد: امید است کشورهای خارج از منطقه آسیا و اقیانوسیه برای صلح و ثبات در تنگه تایوان مشکل ایجاد نکنند.

عبور از تنگه تایوان می تواند به عنوان یک اقدام تحریک آمیز علیه چین تلقی شود. جمهوری خلق چین مدعی جمهوری دموکراتیک تایوان به عنوان قلمرو خود است. دولت مرکزی پکن در تلاش برای "اتحاد مجدد" با این جزیره است و بارها تهدید به حمله کرده است.

هشدار چین به آلمان درباره عبور ناوهای جنگی از تنگه تایوان

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • نقش توسعه مسیر ترانزیتی ریمدان در رقابت گوادر-چابهار چیست؟
  • ارتش آلمان حضور نظامی در اقیانوس هند و آرام را تقویت می‌کند
  • نهنگ تک‌شاخ، تازه‌ترین عروسک ریزگرانشی ناسا / عکس
  • نشست تخصصی وبیناری در چابهار
  • دریافت مهر اصالت برای پنج اثر از صنعتگران و هنرمندان چابهار
  • سوراخی در یخ که 50 سال دانشمندان را متحیر کرده بود
  • نهنگ تک‌شاخ براق به فضا می‌رود
  • بندر چابهار بهترین گزینه برای مبادلات تجاری افغانستان
  • دانشمندان معمای حفره غول پیکر قطب جنوب را حل کردند
  • تلاش سیا برای سرقت زیردریایی هسته‌ای!