Web Analytics Made Easy - Statcounter

وزیر اقتصاد گفت: تا امروز حتی یک ریال در دولت یازدهم و دوازدهم استقراضی از سیستم بانکی برای تامین درآمدهای عمومی بودجه صورت نگرفت.

به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری برنا، «فرهاد دژپسند»، وزیر اقتصاد، در دومین نشست خبری خود که امروز در محل وزارت اقتصاد برگزار شد، با توجه به ایام دهه فجر گذری به ایام آغازین انقلاب زد و گفت: اوایل شکل گیری نظام، بحث مهم انقطاع بودجه از نفت بود که خواسته و هدفی بزرگ و دست نیافتنی بود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

در آن شرایط سهم صادرات غیر نفتی از کل صادرات بسیار ناچیز بود و بودجه دولت هم بخاطر کمی درآمدهای مالیاتی به نفت، اتکا داشت.

او افزود: دولت در آن زمان تصمیم گرفت صدور نفت خام را کاهش دهد اما با تحمیل جنگ به کشور این فرصت طلایی برای نظام دچار خدشه شد زیرا جنگ طولانی  و در شرایطی پس از چندین بحران داخلی، امکان اجرای کامل قطع بودجه از نفت را از بین برد.

وزیر اقتصاد اضافه کرد: در سال ۶۷ بالغ بر ۵۰ درصد بودجه از طریق استقراض از منابع بانکی تامین می شد بنابراین در دولت آیت الله هاشمی این تصمیم گرفته شد. سالم ترین درآمد جایگزین درآمدهای نفتی مالیات و سالم ترین درآمدهای مالیاتی، مالیات مستقیم است. در این شال ها برای تجهیز نظام مالیاتی برنامه های ویژه ای داشتیم و با تکمیل بخش زیادی از طرح جامع مالیاتی، درآمدهای مالیاتی توانست بخش عظیمی از کمبود درآمدهای نفتی را جبران کند. با اینکه این هدف تحمیلی است اما مهم این است که برنامه های چندین ساله در این شرایط توانست اجرا شود.

دژپسند اظهار کرد: تا امروز حتی یک ریال در دولت یازدهم و دوازدهم استقراضی از سیستم بانکی برای تامین درآمدهای عمومی بودجه صورت نگرفت. در کنار آن از ابزارهایی مثل بازار بدهی ها و انتشار و عرضه اوراق نیز استفاده شد. خوشبختانه تا امروز برای بازپرداخت وجوه اوراق حتی یک ساعت هم تاخیر نداشتیم و تامین مالی وجوه اوراق به ساعت و به هنگام بوده است.

او ادامه داد: در اقتصاد برای حل مشکل سایه سنگین نفت، به افزایش صادرات غیر نفتی اندیشیدیم اما دشمن بیکار ننشست و همه مجاری و امکاناتی که می توانست، صادرات غیر نفتی ما را جایگزین نفت کند، مسدود کرد. اما در ده ماهه سال جاری، نسبت به ده ماهه سال گذشته تنها ۳درصد کاهش ارزشی در صادرات غیر نفتی داشتیم و از نظر وزنی، ۲۰درصد افزایش داشت. کاهش ۳درصدی ارزش صادرات غیر نفتی نیز مقداری بخاطر کاهش ۳۰درصدی ارزش پابه صادراتی بود که بر اساس خواسته صادرکنندگان انجام گرفت.

دژپسند ادامه داد: از دیگر راه‌های ما در شرایط تحریم افزایش سرمایه‌گذاری خارجی در شرایط تحریم بود اما با این وجود در ده ماهه سال جاری، ۵۰درصد افزایش جلب سرمایه‌گذاری خارجی نسبت به سال گذشته داریم که به ۴.۵میلیارد دلار رسید. این رقم بالایی است و به این معناست که سرمایه‌گذاری خارجی چندان مورد آسیب نبوده‌ است. بانک‌ها نیز توانستند گام‌های خوبی در دو سال گذشته برداشته و ۷۰۰هزار میلیارد تومان در سال گذشته، تسهیلات پرداخت کردند که پیش‌بینی می‌شود، این رقم در سال جاری به ۸۰۰هزار میلیارد تومان برسد.

 

 

 

منبع: خبرگزاری برنا

کلیدواژه: فرهاد دژپسند سرمایه گذاری خارجی درآمدهای مالیاتی صادرات غیر نفتی وزیر اقتصاد یک ریال ده ماهه سال سال گذشته سال جاری تا امروز

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.borna.news دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری برنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۶۷۸۱۱۷۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

فرار مالیاتی با دفتر ویترینی

هر قدر که سیاست‌های مالیاتی برای اخذ مالیات گسترده‌تر می‌شود، ترفند‌های برخی از مؤدیان مالیاتی که به دنبال کاهش مالیات پرداختی خود هستند، سریع‌تر به‌روزرسانی می‌شود.

به گزارش دنیای اقتصاد، البته این یک وجه ماجرا است، وجه دیگر این است که سیاستگذار باید فضایی به‌وجود آورد که بنگاه‌ها منفعت پرداخت مالیات را درک کنند و محل مخارج مالیاتی برای مؤدیان مشخص شود. علاوه بر این در گزارشی دیگر، آخرین عملکرد مالیاتی در پایان سال گذشته و ابتدای سال جاری مورد بررسی قرار گرفت.

سازمان امور مالیاتی گزارش عملکرد خود در سال ۱۴۰۲ را به‌روز و از عملکرد فروردین‌ماه ۱۴۰۳ رونمایی کرد. بر این اساس، مالیات‌های وصول‌شده در سال ۱۴۰۲ به حدود ۸۰۶ هزار میلیارد تومان بالغ شده است که با توجه به عدد ۸۳۸ هزار میلیارد تومانی قانون بودجه ۱۴۰۲، از تحقق ۹۶.۱ درصدی درآمد‌های مالیاتی حکایت دارد. در فروردین‌ماه نیز درآمد‌های مالیاتی وصول‌شده از ۵۶ هزار میلیارد تومان عبور کرد. بررسی دقیق‌تر مالیات‌های دریافت‌شده در سال ۱۴۰۲ نشان می‌دهد که مالیات اشخاص حقوقی به ۳۱۳ هزار میلیارد تومان رسیده و مالیات بر درآمد نیز از سطح ۱۴۲ هزار میلیارد تومان عبور کرد.

مالیات بر ثروت نیز به ۲۸ هزار میلیارد تومان رسید تا مجموع مالیات‌های مستقیم از ۴۸۴ هزار میلیارد تومان عبور کند. به این ترتیب ۶۰ درصد درآمد‌های مالیاتی به مالیات‌های مستقیم اختصاص دارد. در نهایت مالیات بر کالا‌ها و خدمات نیز در ۱۲ ماه سال ۱۴۰۲ به ۳۲۱ هزار میلیارد تومان رسید تا پازل مالیاتی سال ۱۴۰۲ تکمیل شود.

سازمان امور مالیاتی، گزارش مالیات محقق‌شده در سال ۱۴۰۲ را منتشر کرد و به این ترتیب پرونده عملکرد مالیاتی در قانون بودجه ۱۴۰۲ را بست. بر این اساس بیش از ۹۶ درصد از درآمد‌های مالیاتی پیش‌بینی‌شده در قانون بودجه محقق شد که جزئیات آن در این گزارش تشریح می‌شود. از سوی دیگر، آمار‌های مالیاتی فروردین‌ماه نشان می‌‎دهد که مالیات وصول‌شده در اولین ماه سال جدید از سطح ۵۶ هزار میلیارد تومان عبور کرده است.

جزئیات مالیات‌های مستقیم

بررسی آمار‌های ۱۲ ماه نشان می‌دهد که ۶۰ درصد از کل مالیات‌های وصول‌شده در سال ۱۴۰۲ مربوط به مالیات‌های مستقیم است. این بخش شامل سه گروه مالیات اشخاص حقوقی، مالیات بر درآمد‌ها و مالیات بر ثروت می‌شود. در مجموع بیش از ۴۵۶ هزار میلیارد تومان مالیات مستقیم در قانون بودجه سال ۱۴۰۲ در نظر گرفته شده بود؛ اما مالیات محقق‌شده از این عدد فراتر رفت و به بیش از ۴۸۴ هزار میلیارد تومان رسید. بر این اساس میزان تحقق مالیات‌های مستقیم از ۱۰۶ درصد فراتر رفت تا سهم این بخش از درآمد‌های مالیاتی دولت در سال ۱۴۰۲ به بیش از ۶۰ درصد برسد.

اشخاص حقوقی غیر دولتی در صدر

بررسی دقیق‌تر مالیات اشخاص حقوقی نشان می‌دهد که عمده درآمد‌های این بخش به مالیات اشخاص حقوقی غیر دولتی تعلق دارد. بر این اساس، از کل ۲۹۶ هزار میلیارد تومان مالیات در نظر گرفته‌شده در قانون بودجه، ۲۵۸ هزار میلیارد تومان آن به این گروه تعلق دارد. از این مقدار، بیش از ۲۵۵ هزار میلیارد تومان محقق شده است که عملکرد ۹۹ درصدی این بخش را نشان می‌دهد. مالیات بر عملکرد شرکت‌های دولتی دومین بخش قابل‌‎توجه این بخش است که در قانون بودجه ۲۰.۵ هزار میلیارد تومان مالیات برای آن پیش‌بینی شده که در عمل ۲۱.۶ هزار میلیارد تومان محقق شده و عملکرد حدودا ۱۲۰ درصدی را از خود بر جای گذاشته است. در مجموع ۳۱۳ هزار میلیارد تومان مقدار محقق‌شده مالیات اشخاص حقوقی است که از تحقق ۱۰۵.۸ درصدی آن خبر می‌دهد.

مالیات بر درآمد، فراتر از انتظار

در حالی‌که در قانون بودجه مالیات بر درآمد معادل ۱۲۲ هزار میلیارد تومان در نظر گرفته شده بود، آمار‌های منتشر شده نشان می‎دهد مقدار محقق‌شده مالیات بر درآمد در سال ۱۴۰۲ از سطح ۱۴۲ هزار میلیارد تومان عبور کرده است که از تحقق ۱۱۶.۳ درصدی آن حکایت دارد. بررسی جزئیات این بخش نشان می‌دهد مالیات حقوق کارکنان بخش خصوصی بیشترین مقدار تحقق را داشته و عملکرد ۱۲۵.۲ درصدی را بر جای گذاشته است. مالیات بر مشاغل نیز بخش دیگری است که عملکرد بالایی را برجای گذاشته و مقدار محقق‌شده آن در سال ۱۴۰۲ به ۱۲۵ درصد رسیده است.

ناکامی در مالیات از ثروت

در میان بخش‌های اصلی مالیات‌های مستقیم، مالیات بر ثروت بدترین عملکرد را داشته است. بر این اساس، در حالی‌که ۳۷.۶ هزار میلیارد تومان مالیات بر ثروت در قانون بودجه در نظر گرفته شده بود، ۲۸.۷ تومان مالیات بر ثروت محقق شد. بر این اساس عملکرد سازمان مالیاتی در این بخش به ۷۶.۲ درصد می‌رسد. یکی از شکست‌های بزرگ سازمان مالیاتی در این بخش به مالیات بر واحد‌های مسکونی خالی از سکنه و واحد‌های مسکونی گران‌قیمت بازمی‌گردد.

بر این اساس، میزان تحقق مالیات بر واحد‌های مسکونی خالی از سکنه تنها ۰.۳ درصد بوده و در بخش واحد‌های مسکونی گران‌قیمت تنها ۱۴.۵ درصد محقق شده است. این در حالی است که مالیات بر کالا‌ها و خدمات در بودجه ۱۴۰۲ معادل ۲۵۲.۹ در نظر گرفته شده بود، عملکرد این بخش به بیش از ۳۲۱ هزار میلیارد تومان رسید و میزان تحقق ۱۲۷ درصدی را به ثبت رساند.

دیگر خبرها

  • افزایش ۴۸ درصدی تجارت خارجی در فروردین
  • افزایش ۴۸ درصدی تجارت خارجی کشور در فروردین ۱۴۰۳
  • افزایش ۴۸ درصدی تجارت خارجی در فروردین/ تراز تجاری مثبت ماند
  • افزایش حجم تجارت خارجی ایران نسبت به سال گذشته
  • ارتقای شاخص‌های ایمنی صادرات در شرکت پایانه‌های نفتی ایران
  • راز صفر شدن مالیات ۵۰ درصد اصناف خرد در کشور
  • راز صفر شدن مالیات 50 درصد اصناف خرد در کشور
  • شاخص‌های ایمنی صادرات در پایانه‌های نفتی ارتقا یافت
  • ۷۵۰۰۰کارگرتحت پوشش تامین اجتماعی کهگیلویه و بویراحمد هستند
  • فرار مالیاتی با دفتر ویترینی