Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایسنا»
2024-05-05@21:41:38 GMT

آشنایی با قیر ویسکوزیته

تاریخ انتشار: ۱۶ بهمن ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۶۷۹۴۷۲۵

آشنایی با قیر ویسکوزیته

نفت و مشتقات نفتی مثل قیر از محصولات پرفروش در بازارهای جهانی هستند که در روندهای اقتصادی و سیاسی کشورها تأثیر بسزایی دارند.

به گزارش ایسنا، بنابر اعلام پترو کهکشان، از دیرباز تاکنون کشورهای صادرکننده نفت و مشتقات آن، در حال رقابت با یکدیگر هستند و ذخایر نفتی نقش مهمی در تعیین نظم جهانی ایفا کرده‌اند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

ایران نیز به علت داشتن گستره وسیعی از محصولات برپایه نفت، نقش ویژه‌ای در تعیین نظم منطقه داشته است.

قیر یکی از مشتقات اساسی نفت است که در سال‌های اخیر بخش عمده‌ای از صادرات نفتی ایران را تشکیل داده است. در پانزده روز اول بهمن‌ماه ۹۸، در روند معاملات تالار صادراتی بورس کالای ایران، ۲۵ هزار و ۹۱۰ تن قیر و ۱۰۰ تن عایق رطوبتی عرضه و خریداری شد. این تنها بخشی از معاملات کنونی این ماده سیاه رنگ است؛ به طوری که در همین مدت ۴۶۵ تن قیر در تالار فرآورده‌های نفتی و پتروشیمی نیز معامله شد. لازم است اشاره شود که این میزان صادرات تنها مربوط به ۲۱ کشور ازجمله سودان، هند، میانمار، جیبوتی، اندونزی، کنیا، سریلانکا، ویتنام، بنگلادش، تانزانیا و ... است.

اما چرا قیر یکی از مشتقات نفتی پرطرفدار در سطح منطقه و جهان است؟ قیر یک ماده هیدروکربنی است که در سولفید کربن و تتراکلید کربن حل می‌شود. این ماده سیاه در دمای محیط به صورت جامد و با افزایش دما به صورت خمیری درمی‌آید و در انتها مایع می‌شود. از سوی دیگر قیر دارای خاصیت چسبندگی است که آن را به ماده‌ای کاربردی در عایق‌کاری، تهیه پوشش‌های محافظ و جاده‌سازی می‌کند.

قیر بر اساس ترکیبات، نحوه تولید و ویژگی‌های مختلف، انواع و رده‌های (Grade) گوناگونی دارد. برخی از این دسته‌بندی‌ها عبارت‌اند از قیر رده ضریب نفوذی Penetration، قیر اکسیدایز، ایمولسیون‌های قیری و قیر ویسکوزیته. در ادامه این مطلب با مهم‌ترین ویژگی‌های قیر ویسکوزیته که یکی از مشتقات نفتی پرکاربرد در سراسر جهان و به‌خصوص کشور هند؛ آشنا خواهیم شد.

قیر ویسکوزیته (Viscosity Grade Bitumen)

این نوع قیر با گرید مناسب برای راه‌سازی، آسفالت، سنگفرش خیابان و پیاده‌راه‌سازی مورداستفاده قرار می‌گیرد. قیر ویکسوزیته که بیشترین کاربرد را در ساخت آسفالت داغ دارد، از رده قیرهای پالایشگاهی است که از طریق هواداری وکیوم باتوم در برج تقطیر تولید می‌شود. این نوع قیر دارای خاصیتی ترموپلاستیکی است، ویژگی‌ای که این ماده را در هوای سرد، سخت و سفت نگه می‌دارد و در هوای گرم نرم می‌کند. این ویژگی ترکیب قیر ویسکوزیته با مواد دیگر را جهت ساخت جاده ماندگارتر می‌کند. این نوع از قیر هم‌اکنون در هند از طرفداران بسیاری برخوردار است و به دلیل دقتی که در رده‌بندی (Grading) آن به کار می‌رود، به قیرهای نفوذی (Penetration) ترجیح داده می‌شود.

قیر ویسکوزیته رده (Grade) مختلفی دارد؛ این رده‌ها بر اساس سیستم استاندارد ASTM تعریف می‌شود. استاندارد ASTM با استفاده از روش‌هایی مثل D۳۳۸۱-۰۹ و AASHTO M۲۲۶-۸، این رده‌ها را تعریف و معرفی کرده است.

با توجه به آخرین اعلامیه استاندارد ASTM، قیر ویسکوزیته در سه رده تولید می‌شوند.

۱- Viscosity Grade Bitumen VG-۱۰ ؛ قیر ویسکوزیته با رده ۱۰

قیر VG۱۰ با قدرت نفوذپذیری ۱۰۰/۸۰ به روش اسپری کردن برای پوشش سطوح و راه‌ها استفاده می‌شود. این نوع قیر در تولید امولسیون‌ها و محصولات قیری اصلاح شده به کار می‌رود. این نوع قیر از معتبرترین و بزرگ‌ترین پالایشگاه‌های ایران تأمین‌شده و در بسته‌بندی‌های متفاوت و بشکه‌های صادراتی استاندارد از در بازار معاملات جهانی علی الخصوص هند عرضه می‌شود.

۲- Viscosity Grade Bitumen VG-۳۰؛ قیر ویسکوزیته با رده ۳۰

از قیر ویسکوزیته رده VG۳۰ برای ساخت پیاده‌روهایی فوق سنگین قیری استفاده می‌شود. این نوع پیاده‌روها بارهای ترافیکی زیاد و قابل‌توجهی را باید تحمل کنند، برای همین بیشتر از این نوع گرید استفاده می‌شود. راه‌سازی، ساختمان‌سازی، عایق‌کاری و قیرهای مایع بیشترین صنعت‌هایی هستند که از این نوع قیر استفاده می‌کنند. قیر VG۳۰ بسیار مناسب مناطق آب و هوایی معتدل است و می‌توان از آن به جای قیر با قدرت نفوذپذیری ۷۰/۶۰ استفاده کرد.

۳-Viscosity Grade Bitumen VG-۴۰؛ قیر ویسکوزیته با گرید ۴۰

در منطقه‌های تحت‌فشار بسیار مثل چهارراه‌ها، اتوبان‌های نزدیک عوارض‌ها، پارکینگ کامیون‌ها به جای قیر قدیمی از قیر VG ۴۰ با درجه نفوذپذیری ۵۰/۴۰ استفاده می‌شود. به علت ویسکوزیته بالا، این نوع قیر سفتِ مخلوط است و در نتیجه برای سطوحی که قرار است بار مقاومت کششی زیاد و بار ترافیکی سنگینی را تحمل کنند، مناسب است. از این نوع قیر در درجه حرارت بالاتر و در سطوحی که به مقاومت بیشتری نیاز دارد استفاده می‌کنند.

بر اساس قوانین رایج هند که نظارت آن بر عهده اداره نظارت بر بزرگراه‌های هند (NATIONAL HIGHWAYS AUTHORITY OF INDIA) است، پیمانکاران راه‌سازی، می‌بایست در کلیه بزرگراه‌ها، جاده‌های اصلی و شاهراه‌های هند از قیر ویسکوزیته جهت جاده‌سازی استفاده کنند، بنابراین بیشترین یا به ترتیبی تمامی صادرات قیر ویسکوز ایران به کشور هند می‌باشد.

هم‌اکنون بیش از ۲۰۰ پالایشگاه و مجموعه بازرگانی درزمینهٔ صادرات قیر فعال هستند که از این میان مجموعه‌های نفت جی (Jey Oil)، نفت پاسارگاد (POC)؛ قیر هرمز پارس (BHP)، آترا کران انرژی (ACE Oil)، پالایش قیر کسری (Kasra Refinery)، پترو کهکشان تجارت آسیا (Infinity Galaxy)  ازجمله شرکت‌های صادرکننده برتر قیر ویسکوز هستند که بیشترین سهم از صادرات این محصول را به خود اختصاص داده‌اند.

در انتها جدولی از مشخصات قیر ویسکوزیته که با آزمایش IS انجام شده است را می‌توانید ببینید.

انتهای رپرتاژ آگهی

منبع: ایسنا

کلیدواژه: نفت و مشتقات قير استفاده می شود یکی از مشتقات استاندارد ASTM مشتقات نفتی نوع قیر مشتقات نفت راه سازی بر اساس راه ها رده ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.isna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایسنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۶۷۹۴۷۲۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

آشنایی با سیستم مرموز چشم پنتاگون در مدار زمین | از ردیابی تا کشتار موشک‌ها! +تصویر

در فو فایتر طی قراردادی به ارزش 414 میلیون دلار، شرکت میلنیوم اسپیس سیستمز توسعه هشت ماهواره مجهز به دوربین های الکترواپتیکال و فروسرخ برای ردیابی موشک ها از مدار زمین را بر عهده خواهد داشت.

آژانس توسعه فضایی (Space Development Agency) آمریکا به تازگی اعلام کرد که شرکت میلنیوم اسپیس سیستمز (Millennium Space Systems) قرار است ماهواره های دفاع موشکی پروژه فو فایتر ( FOO Fighter ) را توسعه دهد. طی قراردادی به ارزش 414 میلیون دلار، میلنیوم اسپیس سیستمز هشت ماهواره برای ارائه "کنترل آتش" سامانه دفاع موشکی زمینی را ارائه خواهد کرد.

براساس گزرش عصرایران، به طور کلی، کنترل آتش شامل فناوری های مختلفی مانند رادار یا حسگرهای دیگر، کامپیوترها و تسلیحات را در یک سامانه منسجم ترکیب می کند که توانایی شناسایی تهدیدات و اهداف را فراهم کرده و سپس سلاح ها یا دیگر اقدامات متقابل را به سمت آنها هدایت می کند.

تحویل فو فایتر تا سال 2027

میلنیوم اسپیس سیستمز که در مالکیت شرکت بوئینگ قرار دارد باید این ماهواره ها را تا سه ماهه اول سال 2027 تحویل دهد. این پروژه با نام کامل Fire-Control On Orbit-Support-To-The-War Fighter یا به اختصار فو فایتر بخش مهمی از زنجیره کشتار دفاع موشکی پنتاگون را تشکیل خواهد داد.

نمونه اولیه مجموعه ماهواره های فو فایتر دارای دوربین های الکترواپتیکال و فروسرخ برای ارائه گزینه های جدید کنترل آتش است.

حسگرهای کنترل آتش، آنهایی هستند که قادر به ردیابی اهداف با دقت بالا و ارائه مختصات دقیق برای جنگنده ها یا سامانه تسلیحاتی روی زمین - در این مورد، رهگیرهای دفاع موشکی - هستند.

این ماهواره ها به شناسایی، هشدار و ردیابی دقیق تهدیدات موشکی پیشرفته، از جمله سامانه های موشکی ابرصوت کمک خواهند کرد. هدف نهایی افزایش قابلیت های جهانی کنترل آتش است.

ماهواره های فو فایتر با افزایش برد تشخیص موشک های ابرصوت ارتفاع پایین، در مقایسه با موشک های بالستیک قاره پیما، زمان هشدار را برای شناسایی و پاسخ به تهدیدات ابرصوت افزایش می دهند.

در شرایطی که در اصل شبیه به مجموعه لایه ردیابی (Tracking Layer) است، اما ماهواره های فو فایتر مجزا هستند. مجموعه لایه ردیابی فقط برای نظارت بر موشک های ابرصوت با قابلیت مانور بالا بهینه شده است.

به گفته درک تورنیر، مدیر آژانس توسعه فضایی، برنامه فو فایتر نمایشی عملیاتی از تلاش های کنترل آتش ارائه می کند که جدا از تلاش های جاری هشدار/ردیابی موشک و دفاع موشکی ما، اما مکمل آنها است.

ماهواره هایی برای افزایش قابلیت های دفاع موشکی

اگرچه جزئیات این پروژه بیشتر محرمانه باقی مانده است، درک تورنیر در جریان اجلاس نیروی هوایی 2023 فاش کرد که ماهواره های فو فایتر برای نظارت بر چند تهدید نامشخص که مجموعه لایه ردیابی در حال حاضر به آنها رسیدگی نمی کند، توسعه می یابد.

تورنیر به این نکته نیز اشاره داشت که در صورت موفقیت آمیز بودن آزمایش، فناوری حسگر کنترل آتش در ترانش 3 (Tranche 3) و ترانش 4 (Tranche 4) مجموعه لایه ردیابی، ماهواره هایی که قرار نیست به ترتیب تا سال 2028 و 2030 پرتاب شوند، گنجانده می شود.

به گفته جیسون کیم، مدیرعامل میلنیوم اسپیس سیستمز، پروژه فو فایتر برای مقابله با تهدیدات پیشرفته طراحی شده است. این یک ماموریت حیاتی است که به محافظت از آمریکا و متحدان این کشور در برابر تهدیدات پیشرفته کمک خواهد کرد.

آژانس توسعه فضایی در درخواست اولیه خود قصد داشت توسعه ماهواره های فو فایتر را به بیش از یک توسعه دهنده ارائه کند. با این وجود، این طرح تغییر کرده و میلنیوم اسپیس سیستمز به عنوان تنها توسعه دهنده این پروژه انتخاب شده است.

به گفته آژانس توسعه فضایی، این مرکز پیشنهادهای دریافت شده پس از فراخوان را ارزیابی کرده و تشخیص داد که انتخاب یک توسعه دهنده بهترین گزینه ممکن است.

دیگر خبرها

  • آشنایی با سیستم مرموز چشم پنتاگون در مدار زمین | از ردیابی تا کشتار موشک‌ها! +تصویر
  • آشنایی با چهار نامزد انتخابات مجلس در حوزه انتخابیه قائمشهر، سوادکوه و جویبار
  • آشنایی با نامزدهای راه یافته به دور دوم انتخابات مجلس در زنجان و طارم
  • برگزاری دوره آموزشی آشنایی با مبانی فکری اسلام ناب و انقلاب اسلامی
  • برگزاری همایش آشنایی با مناسک حج در بروجرد
  • برگزاری همایش آشنایی با مناسک حج در بروجرد+مصاحبه
  • ◄ آشنایی با آبراه غیرطبیعی پاناما + فیلم
  • آشنایی بانوان مهابادی با شیوه‌های جدید طبخ آبزیان
  • گشایش نمایشگاه موزه عبرت در شیروان
  • برگزاری همایش آموزش متمرکز زائران حج تمتع در خرم آباد