Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «اقتصاد آنلاین»
2024-04-27@09:37:32 GMT

قاتل مرجان‌های خلیج‌فارس

تاریخ انتشار: ۱۶ بهمن ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۶۷۹۹۶۰۹

قاتل مرجان‌های خلیج‌فارس

به گزارش اقتصادآنلاین به نقل از همشهری، مرجان‌های خلیج‌فارس، مقاوم‌ترین گونه آبسنگ‌های مرجانی در دنیا هستند. مقاومت آنها به گرما و شوری آب در مقایسه با دیگر مرجان‌های جهان بالاتر است و با این حال از یک دهه قبل نشانه‌هایی از سفید شدن مرجان‌ها در سواحل خلیج‌فارس مشاهده شد.

 در سال‌های اخیر این بحران شدت گرفت.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

سازمان حفاظت محیط‌زیست و برخی پژوهشگران حوزه خلیج‌فارس بارها با اعلام میزان سفیدشد‌گی مرجان‌ها نسبت به بحران ایجاد شده هشدار دادند. افزایش حرارت، ‌افزایش شوری آب و آلودگی‌های نفتی ازجمله عوامل تأثیرگذار بر سفید شدن مرجان‌های خلیج‌فارس است. مرجان‌های این منطقه به‌رغم تحمل بیشتر در مقایسه با دیگر مرجان‌های دنیا، به‌دلیل افزایش دمای کره زمین و دیگر موارد عنوان شده که عامل انسانی در بروز آنها نقش دارد، در حال سفید شدن هستند.

هر چند سفیدشدگی مرجان به‌ویژه در فصل تابستان، روندی طبیعی در زیست مرجان‌هاست، اما اگر در پایان فصل گرما، سفیدشد‌گی برطرف نشود و مرجان به حالت اولیه خود بازنگردد، نشانه مرگ ‌مرجان است و این موضوع نگران‌کننده است. نگرانی از مرگ مرجان‌ها نیز به‌دلیل اهمیت آنها در اکوسیستم دریاهاست.

«پرگل قوام مصطفوی»، متخصص آبسنگ‌های مرجانی می‌گوید: «مرجان‌ها از مهم‌ترین اکوسیستم‌های دریایی هستند که بعد از جنگل‌های بارانی خشکی، ‌پرتولیدترین اکوسیستم محسوب می‌شوند. زیستگاه بسیاری از ماهیان تجاری چه ماهیان زینتی و چه ماهیان خوراکی محسوب می‌شوند و از بین رفتن این اکوسیستم صنعت صید و شیلات را نیز تحت‌تأثیر قرار می‌دهد.»

اسکله شهید بهشتی چابهار ‌مرجان‌ها را کدر کرد

سفیدشدگی مرجان‌ها بعد از پایان فصل گرما و درصورت کاهش شرایط استرس زا، مرتفع می‌شود. نقاط مختلف خلیج‌فارس نیز با شرایط گوناگون مواجه است و به همین دلیل میزان سفیدشدگی مرجان‌ها در آب‌های دریای جنوب متفاوت است.

مهدی بلوکی، ‌رئیس گروه اکولوژی دریا در سازمان حفاظت محیط‌زیست به تازگی در نشست دستاوردهای پژوهشی در حوزه دریای خزر، ‌خلیج‌فارس و دریای عمان از سفیدشدگی 10درصدی مرجان‌ها در چابهار خبر داد. او گفته بود: «در خلیج چابهار تنها گونه‌ مرجان‌های توده‌ای، دچار سفیدشدگی شده‌اند، ولی در خلیج‌فارس اکثر گونه‌های مرجانی به‌ویژه مرجان‌های شاخ گوزنی، سفید شده‌اند.احتمالا دلیل سالم ماندن مرجان‌های منطقه آن بوده است که این منطقه کمتر تحت‌تأثیر گرما قرار داشته، ولی به‌طورکلی دلیل سفیدشدگی مرجان‌های این منطقه علاوه بر گرمایش رسوب‌گذاری‌های انجام شده بوده است.»

‌به گفته وی، افزایش کدورت در خلیج چابهار زیاد است که دلیل آن فعالیت‌های ساخت‌وساز روی اسکله شهید بهشتی است و این موجب شده میزان کدورت کل خلیج چابهار افزایش یابد‌‌.

تأثیر باد شمال بر مرجان‌های جنوب

میزان سفیدشدگی مرجان‌ها در جنوب خلیج‌فارس بیشتر از سفیدشدگی در شمال آن است. بلوکی، استفاده کشورهای حاشیه خلیج‌فارس، ایجاد جزایر مصنوعی و همچنین به کارگیری دستگاه‌های آب‌شیرین‌کن در کشورهای حاشیه خلیج‌فارس را از دلایل این مسئله می‌داند. کشورهای خلیج‌فارس برای تامین آب شرب خود، آب خلیج‌فارس را با استفاده از دستگاه‌های آب‌شیرین‌کن، نمک‌زدایی می‌کنند. این دستگاه‌های هم نمک زدوده شده از آب را به دریا باز می‌گرداند و هم حرارت آب دریا را افزایش می‌دهند این2 عاملی است که مرجان‌های دریایی را با تهدید جدی مواجه می‌کند.

پرگل قوام مصطفوی، متخصص آبسنگ‌های مرجانی اما می‌گوید: «‌به جز این عامل، تحقیقات نشان داده وزش بادهای شمال در محدوده خلیج‌فارس، بر آبسنگ‌های مرجانی تأثیرگذار خواهد بود. توقف این بادها موجب بالارفتن حرارت آب شده و مرجان‌ها را سفید می‌کند.»

‌عمق آب نیز در بخش جنوبی خلیج‌فارس کمتر از بخش شمالی است و این نیز بر میزان سفیدشدگی مرجان‌ها تأثیر می‌گذارد. این استاد دانشگاه می‌گوید: «مرجان‌های قرار گرفته در عمق 15-14‌متری آب وضعیت خوبی دارند.»

‌او بر تأثیرگذاری یک عامل دیگر که براساس مطالعات خود به آن رسیده است اشاره کرد و افزود: «‌مرجان‌های قرار گرفته در عمق کم آب نه ‌تنها تحت ‌تأثیر حرارت بیشتر قرار می‌گیرند که بیشتر از دیگر مرجان‌ها تحت‌تأثیر اشعه یو وی قرار دارند و سفید می‌شوند؛ ‌در واقع تابش نور نیز بر سفیدشدگی مرجان‌ها تأثیر دارد.»

منبع: اقتصاد آنلاین

کلیدواژه: خلیج فارس محیط زیست مرجان مرجان های خلیج فارس آبسنگ های مرجانی خلیج چابهار مرجان ها تحت تأثیر سفید شدن

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.eghtesadonline.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «اقتصاد آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۶۷۹۹۶۰۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

دومین همایش بین‌المللی خلیج فارس دربوشهر برگزار می‌شود

ایسنا/بوشهر  دبیر اجرایی دومین همایش بین المللی خلیج فارس گفت: دومین همایش بین المللی خلیج فارس با حضور مهمانان خارجی از پنج کشور در بوشهر برگزار می شود.

به گزارش ایسنا، علی اکبر کیانی  امروز ۶ اردیبهشت در نشست خبری با اشاره به جزئیات برگزاری این همایش در بوشهر، اظهار کرد: این همایش طی دو روز در روزهای ۱۰ و ۱۱ اردیبهشت ماه سال جاری در دانشگاه خلیج فارس و در سطح بین المللی برگزار می شود.

وی بیان کرد: به جهت ارتقای اعتبار علمی همایش و مقالات، مجوزهای ISC یا همان پایگاه استنادی جهان اسلام اخذ شده است و بالغ بر۱۵۰ خلاصه مقاله به دبیرخانه این همایش ارسال شده است که ۵۰ درصد اصل مقاله را دادند و حدود یک سوم برای ارائه مقاله به همایش دعوت شدند.

کیانی با بیان اینکه ۱۰ نفر مهمان خارجی از کشورهای عراق، هند، چین، روسیه و بنگلادش به این همایش دعوت شدند، گفت: حداقل ۵ نفر حضور قطعی دارند و جزو سخنرانان این برنامه هستند.

دبیر اجرایی دومین همایش بین المللی خلیج فارس با بیان اینکه این همایش در دو روز علمی و فرهنگی برگزار می شود، گفت: این همایش در سه زبان ارائه خواهد شد که در نوع خود استثنایی است. در همایش های مشابه نهایتا دو زبان ارائه می شده است.

کیانی با بیان اینکه محور همایش تجارت دریایی و حمل و نقل است، اظهار کرد: با توجه به اهمیت خلیج فارس از نظر بازرگانی و تجاری و حمل و نقل دریایی، گروه تاریخ محور این همایش مهم را این موضوع قرار داد. این موضوع با توجه به تمدن خلیج فارس انتخاب شده است.

حمید اسدپور، دبیر علمی همایش بین المللی خلیج فارس، افزود: گستره زمانی این همایش از عهد باستان تا معاصر و با نیم نگاهی به آینده است و حتی مقالاتی پیرامون آینده پژوهی در خصوص این موضوع دریافت شده است.

وی با اشاره برنامه های روز فرهنگی همایش، گفت: بازدید از مناطق تاریخی دشتستان از جمله دژ و دانشکده کشاورزی و نیز در بوشهر بازدید از موزه دریانوردی خلیج فارس، بازدید و معرفی ظرفیت تاریخی استان، برپایی نمایشگاه تاریخی و فرهنگی خلیج فارس از دیگر برنامه ها است.

اسدپور همچنین بازدید از کتابخانه دانشگاه خلیج فارس و برپایی غرفه های آثار سنتی و غذای دریایی در حاشیه این همایش را از دیگر برنامه ها عنوان کرد و گفت: علاوه بر این مسابقه دو میدانی از میدان رئیسعلی دلواری تا دانشگاه خلیج فارس به صورت عمومی برگزار می شود.

دبیر علمی همایش بین المللی خلیج فارس با اشاره به پیام دومین همایش بین المللی خلیج فارس گفت: دوستی مهمترین پیام این همایش است و اینکه خلیج فارس یک حوزه تمدنی و مکان فرهنگی بوده است‌.

انتهای پیام

دیگر خبرها

  • حضور ۱۹ شبکه خارجی در آیین روز خلیج‌فارس در بوشهر
  • پرواز پاراگلایدرها در آستانه روز ملی خلیج فارس
  • نقش خلیج فارس در راهبرد امنیت ملی کشور بی‌بدیل است
  • ما نیازمند معلمان تراز انقلاب هستیم
  • حقوق و مزایای کارگران مورد توجه قرار گیرد
  • اعلام برنامه‌های هفته ملی خلیج فارس و روز معلم در قشم
  • دومین همایش بین‌المللی خلیج فارس دربوشهر برگزار می‌شود
  • وزش باد شدید و افزایش ارتفاع موج در خلیج‌فارس
  • حق امضا از خطیر گرفته شد؟!
  • همایش بین المللی تاریخ، فرهنگ و تمدن خلیج فارس برگزار می‌شود