Web Analytics Made Easy - Statcounter

گروه اندیشه ـ بیست و هشتمین شماره فصلنامه علمی پژوهشی «فرهنگ رضوی» شامل 8 مقاله منتشر شد.

به گزارش ایکنا؛ بیست و هشتمین شماره فصلنامه علمی پژوهشی «فرهنگ رضوی» به صاحب‌امتیازی بنیاد بین‌المللی فرهنگی هنری امام رضا(ع) منتشر شد.

عناوین مقالات این شماره بدین قرار است: «بررسی گزاره «إِذَا کَذَبَ‏ الْوُلَاةُ حُبِسَ الْمَطَرُ.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

..» در حدیث رضوی»، «امام و امامت در گفتمان امام رضا(ع)»، «کاربست نظریه نشانه‌شناسی مایکل ریفاتر در تحلیل شعر «شبی در حرم قدس» رهی معیری»، «ضریح نگین‫ نشان مرقد امام رضا(ع)؛ موقوفه‌ای از دوره افشاریه»، «روش‌شناسی تفسیر آیات متشابه در روایات رضوی»، «پیوند معنوی پادشاهان صفوی با امام رضا(ع)»، «روش‌های تربیتی فرهنگ‌سازی اقامه نماز در سیره رضوی»، «قدرت نرم در سیره رضوی».


امامت در گفتمان امام رضا(ع)

در چکیده مقاله «امام و امامت در گفتمان امام رضا(ع)» می‌خوانیم: «این مقاله در صدد آن است که دیدگاه‎های کلان نظری و فرانظری مطرح شده در خطبه امام رضا(ع) در حوزه امام و امامت را با روش تحلیل گفتمان به شیوه «پدام» مطالعه و بررسی کند. کشف دال‎های اساسی مرتبط با بحث امامت، حاکمیت و حکومت‎داری در این خطبه، بیانگر دیدگاه‎های نظری و فرانظری آن امام معصوم (ع) بر اساس اصول اسلامی و قرآنی است.
گفتمان امام و امامت از منظر امام رضا(ع) با مفصل‎بندی‎های گوناگون و با ایجاد روابط بینامتنی میان این گفتمان و گفتمان‎های حاکم بر روایات و بیانات پیامبر اکرم(ص) و سایر امامان معصوم (ع) بیانگر وجود یک «نظریه کلان امامت» در حوزه حاکمیت اسلامی است که امام را فردی می داند که باید دارای چهار ویژگی «منصوب خداوند»، «حاکم جامعه اسلامی»، «رهبر جهانی» و «منجی بشریت» باشد. اگرچه این چهار ویژگی در زمان یازده امام معصوم (علیهم‌السلام) به‎دلیل شرایط نامطلوب به‎طور کامل محقق نشده‎اند، در دوره امام دوازدهم، حضرت مهدی (عج)، همه این ویژگی‎ها به‎طور کامل ظهور خواهند یافت.»


روش‌شناسی تفسیر آیات متشابه

در طلیعه مقاله «روش‌شناسی تفسیر آیات متشابه در روایات رضوی» می‌خوانیم: «وجود آیات متشابه که از واقعیت‎های مورد اذعان خود قرآن است، به‎خاطر طبیعت متشابه‎بودن مدالیل آن‎ها، زمینه را برای تأویل نادرست و کژتابی‎های فکری و رفتاری فراهم می آورد که از منظر قرآن با ارجاع آن‎ها به آیات محکم و نیز مراجعه به اهل بیت (علیهم‌السلام)، می‎توان تأویل صحیح از آن‎ها را به‎دست داد. از سوی دیگر، بخشی از روایت‎های تفسیریِ موجود از امام رضا (ع) به تاویل آیات متشابه اختصاص یافته است که با واکاوی آن‎ها می توان هشت روش را برای به‎دست‎دادن تأویل صحیح برشمرد که عبارتند از: 1. استفاده از برهان عقلی 2. بهره‎جستن از سیاق آیات 3. بهره‎جستن از دلالت سایر آیات 4. تأکید بر قاعده «ایاک اعنی و اسمعی یا جاره»5. استناد به وحی بیانی 6. استفاده از روایات نبوی و ولوی 7. استفاده از تاریخ صحیح 8. استفاده از ادبیات قرآنی. نگارندگان در این مقاله پس از ارائه مفهوم لغوی و اصطلاحی دو واژه «تأویل» و «متشابه»، با ارائه نمونه‎های مختلف از روایات امام رضا (ع)، این هشت روش را بررسی کرده اند.
از بررسی این روش‎ها به‎دست می‎آید که در مرحله نخست، امام رضا (ع) بر حساسیت تفسیر آیات متشابه و لزوم مراجعه به اهل بیت (علیهم‌السلام) در این زمینه تأکید فرموده و در مرحله دوم امعان توجه به قراین داخلی آیات همچون سیاق و قراین بیرونی همچون براهین عقلی و رهنمون روایات صحیح را در به‎دست دادن تفسیر صحیح از آیات متشابه کارآمد می‎داند.»


قدرت نرم در سیره رضوی

در چکیده مقاله «قدرت نرم در سیره رضوی» می‌خوانیم: ««قدرت نرم» کلیدواژه‌ای اساسی در واژگان علوم سیاسی معاصر است که کاربست و مفهوم آن سابقه‌ای طولانی دارد و در سیره معصومان و بزرگان دین مبین اسلام به‎کرّات نمونه‌های توجه و کاربست آن مشاهده می‌شود. در این میان، سیره فردی و حکومتی حضرت امام علی بن موسی‌الرضا (ع) مشحون از مواردی است که عنایت ویژه ایشان به این مفهوم سرنوشت‌ساز را چه در دوران پیش از ولایتعهدی و چه پس‌ از آن نشان می‌دهد. نگاشته حاضر تلاشی در راستای تبیین اصول، ابزارها و نمونه‌های کاربست قدرت نرم در سیره امام رضا (ع) است که کوشیده جامعیت این مفهوم در قول و فعل این امام همام (ع) را درخور استعداد خود به تصویر بکشد. یافته‌های پژوهش نشان می‌دهد که توحید، امامت و عدالتِ در امتداد نبوت، اصول بنیادین قدرت نرم رضوی را شکل می‌دهد و تقیه، مناظره و معجزه در زمره مهم‌ترین ابزارهای مورد استفاده حضرت در حوزه اعمال قدرت نرم است. همچنین، بر مبنای این اصول و ابزارها و در چارچوب نقشه راهِ ارائه‌شده، می‌توان کاربست قدرت نرم رضوی در قبال شیعیان امامیه، علمای سایر ادیان، غالیان و حکومت مأمون عباسی به‌عنوان نمونه‌هایی گویا برای تشریح منظومه قدرت نرم رضوی را تبیین کرد و از مجرای واکاوی آن‌ها جایگاه والای بهره‌گیری از قدرت نرم از منظر امام رضا (ع) را بر مبنای شواهد تاریخی ضمن استفاده از روش توصیفی ـ تحلیلی نشان داد؛ کاربستی که خود از گستردگی مبارزه نرم حضرت رضا (ع) با دستگاه خلافت حکایت دارد.»

انتهای پیام

منبع: ایکنا

کلیدواژه: ایکنا فرهنگ رضوی فصلنامه امامت قدرت نرم رضوی علیهم السلام امام و امامت فرهنگ رضوی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت iqna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایکنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۶۷۹۹۶۲۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

شهید مطهری پهلوان جهاد تبین بود

به گزارش خبرنگار مهر، حجت الاسلام سید عبدالهادی رکنی حسینی عصر دوشنبه در نشست شورای فرهنگ عمومی شهرستان گناوه اظهار داشت: شورای فرهنگ عمومی ظرفیت بسیار خوبی است که باید از این ظرفیت مهم و دعوت و همفکری با نخبگان و اندیشمندان و دلسوزان برای کاهش دغدغه های فرهنگی شهرستان استفاده کرد.

امام جمعه گناوه با تسلیت پیشاپیش شهادت امام جعفر صادق (ع) با اشاره به اینکه سنت پیامبر (ص) توسط این امام همام احیا شد، گفت: در دوره ای که با اضمحلال بنی امیه و روی کار آمدن بنی عباس ایجاد شد فرصتی برای امام صادق (ع) در ایجاد یک حوزه و دانشگاه فرهنگی و پرورش شاگردان و شخصیت های بزرگی به وجود آمد که همه افتخار شاگردی آن حضرت را داشتند.

وی گفت: به مناسبت ایام شهادت حضرت امام صادق (ع) آئین های ویژه ای همزمان با سراسر کشور در اماکن مذهبی سطح شهرستان برگزار خواهد شد که برگزاری آئین شهادت در دفتر امام جمعه، تجمع بزرگ عزاداران و تشیع شهید از مهمترین آنها خواهد بود.

وی بیان کرد: شهرداری و هیئت های مذهبی و فرهنگی سطح شهر را در ایام شهادت امام صادق (ع) سیاهپوش کنند و در این زمینه همکاری لازم را داشته باشند.

وی با اشاره به روز ملی خلیج فارس و گرامیداشت یاد همه شهدای به خصوص شهدای خلیج فارس ادامه داد: در چنینی روزی بعد از ۱۱۷ سال حاکمیت پرتغالی ها بر جزیره هرمز پایان یافت و این روز به همین مناسبت به نام روز خلیج فارس در تقویم کشورمان نامگذاری ثبت شد و این دریا تا همیشه خلیج فارس خواهد بود.

شهید مطهری پهلوان جهاد تبین بود

وی با اشاره ۱۲ اردیبهشت سالروز شهادت استاد مطهری و هفته گرامیداشت مقام معلم با بیان اینکه معلمان مشعلداران هدایت جامعه هستند، اضافه کرد: بسیاری از معلمان این سرزمین در دوران دفاع مقدس درس و تدریس و مدرسه را رها کردند و در راه دفاع از اسلام و میهن و ملت جان خود را تقدیم کردند.

وی با بیان اینکه شهید مطهری پهلوان جهاد تبین بود، یادآور شد: شهید استاد شهید مرتضی مطهری، اسلام شناس، جریان شناس، زمان شناس و دشمن شناس بود.

وی ادامه داد: در برهه کنونی دشمن توطئه های زیادی بر علیه نظام اسلامی به ویژه بر مسائل فرهنگی بکار گرفته است و در این زمینه سرمایه گذاری زیادی کرده است که باید برای مقابله با آن هوشیار باشیم.

لزوم همکاری همگانی در اجرای طرح «نور»

حجت الاسلام رکنی حسینی با اشاره به اجرای طرح «نور» توسط نیروی انتظامی در سطح کشور گفت: نیروی انتظامی به تنهایی در اجرای این طرح نمی تواند موفق باشد بلکه همه دستگاه ها، دلسوزان و دغدغه مندان باید در اجرای این طرح به نیروی انتظامی کمک و همراهی کنند و نباید در این زمینه منفعلانه عمل کرد.

امام جمعه گناوه تصریح کرد: در فتنه حجاب که دشمنان به راه انداختند، رهبر معظم انقلاب به صراحت وارد و نظر شرعی، فقهی و سیاسی خود را درباره حجاب اعلام کرد.

وی با تقدیر از فرماندهی و نیروهای انتظامی شهرستان گناوه در اجرای این طرح گفت: طرح نور، طرح بسیار خوب و موثری است و درسطح شهرستان همه در کنار نیروی انتظامی برای اجرای هر چه بهتر این طرح هستند و کمک خواهند کرد.

اقتصاد باید مردم محور شود

وی با اشاره به تعیین شعار سال توسط مقام معظم رهبری به نام «جهش تولید با مشارکت مردمی» گفت: اقتصاد و معیشت مردم از دغدغه های مهم مقام معظم رهبری است و باید تلاش کرد تا اهداف شعار سال که مدنظر رهبری است، با حضور مردم محقق شود.

امام جمعه گناوه خاطرنشان کرد: در هر عرصه ای که مردم حضور پررنگ تر داشته اند نظام اسلامی و مسئولان نیز موفق تر بوده اند و کشور حرفی برای گفتن داشته است.

وی بیان کرد: اقتصاد باید مردم محور شود و دولت باید از تصدی گری کنار برود و وظیفه نظارتی خود را در زمینه اقتصاد انجام دهد.

ممنوعیت نصب بنر اموات در سطح شهر

امام جمعه گناوه گفت: ممنوعیت نصب بنر اموات در سطح شهر مصوبه شورای فرهنگ عمومی است و باید این مصوبه احیا و اجرایی و در این زمینه فرهنگ سازی شود.

وی با اشاره به برگشت دوباره رسوم برگزاری مراسم اموات در مساجد و حسینیه ها پس از یک دوره کاهش اینگونه برنامه ها گفت: هزینه های این گونه مراسم در شرایط اقتصادی کنونی بار سنگینی بر دوش خانواده ها خواهد بود و مردم نیز مایل به این برنامه ها نیستند.

وی گفت: باید در این زمینه فرهنگ سازی شود که همان برنامه و مراسم اموات در آرامگاه ها به صورت مختصر ادامه یابد و برگزاری مراسم در مساجد دوباره روایج پیدا نکند.

امام جمعه گناوه با اشاره به برنامه های شهرستان در ایام نوروز با بیان اینکه با توجه به حضور جمعیت زیاد در شهرستان، تلاش همه دست اندرکاران قابل تقدیراست، گفت: آسیب هایی در این ایام وجود داشت که باید از هم اکنون برای نوروز سال آینده برنامه ریزی و آسیب ها و مشکلات احصا و برطرف شوند.

ناکامی غرب در رهگیری قدرت موشکی ایران

امام جمعه گناوه با اشاره به عملیات ظفرمندانه وعده صادق سپاه پاسداران و نیروهای مسلح کشورمان در پاسخ به جنایات رژیم غاصب صهیونیستی گفت: ناکامی غرب در رهگیری قدرت محدود موشکی ایران یکی از نکات مهم این عملیات پیروزمندانه سپاه پاسداران و نیروهای مسلح کشورمان است.

امام جمعه گناوه افزود: غرب با وجود آگاهی از حملات و بهره گیری از فناوری پیشرفته در رهگیری پرتابه های ایران ناکام ماند در حالی که ایران اسلامی بخش محدودی از قدرت آتش خود را آن هم در سطح فناوری پایین به کار گرفت.

وی با بیان اینکه عظمت قدرت آتش لحظه ای ایران دومین نکته در این عملیات بود گفت: ایران اسلامی در این عملیات از موشک های هایپرسونیک خود یا موشک های ویژه ای مانند خرمشهر ۰۴ بهره نبرد و تنها در حوزه پهپادی به پهپاد شاهد «s ۱۳» اکتفا کرد.

وی گفت: رژیم صهیونیستی و غرب نه موفق شدنددر برابر پهپاد شاهد مقاومت کنند. نه تاب و توان امواج پهپادی ناشناخته و پیشرفته تر را دارند.

وی تصریح کرد: عملیات وعده صادق تنها نمایش قدرت جمهوری اسلامی بود و اعمال قدرت آن نبود.

کد خبر 6092367

دیگر خبرها

  • شهید مطهری پهلوان جهاد تبین بود
  • باکو، میزبان ششمین مجمع جهانی گفت‌وگوی فرهنگ‌ها
  • دیدار امام جمعه قزوین با معلمان و اساتید در پاسداشت روز معلم+ تصاویر
  • دیدار امام جمعه قزوین با معلمان و اساتید در پاسداشت روز معلم
  • علم و فناوری به عنوان مولفه‌های مهم قدرت محسوب می‌شوند+فیلم
  • ساخت فیلم «عشق آباد» با محوریت امام رضا (ع) و فرهنگ رضوی
  • «حشاشین» روایتگر حسن صباح تروریست یا کلیددار بهشت؟
  • توجه ویژه جشنواره «رضوان» به جوانان صاحب ایده/ توسل به فرهنگ رضوی
  • آیت‌الله نجفی تهرانی درگذشت
  • مهلت ارسال مقاله برای ویژه‌نامه فصلنامه روند با موضوع «پول دیجیتال بانک مرکزی CBDC» تمدید شد