Web Analytics Made Easy - Statcounter

 شامگاه 15 بهمن‌ماه، شورای عالی سیاست‌گذاری اصلاح‌طلبان در جلسه‌ای از پیش اعلام نشده رسماً بیانیه‌ای صادر کرد و اعلام داشت که در انتخابات مجلس شورای اسلامی در حوزه انتخابیه تهران لیست نمی‌دهد و احزاب اصلاح‌طلب می‌توانند خودشان به صورت مستقل در انتخابات شرکت کنند.

اخبار سیاسی - حضور و صف بندی جریان اصلاحات در انتخابات این دوره مجلس ، از پیش از شروع ثبت‌نام‌ها با اما و اگرها و تردیدهای بسیاری روبه‌رو بود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

یکی از این تردیدها مربوط به حضور یافتن یا نیافتن محمدرضا عارف سرلیست امید در انتخابات سال 94  و رئیس فراکسیون امید بود.

عارف که علاوه بر فراکسیون امید، هدایت شورای عالی سیاست‌گذاری اصلاح‌طلبان را برعهده داشت نه تنها خود در انتخابات مجلس ثبت‌نام نکرد بلکه این شورا حتی دعوتی از چهره‌های اصلاح‌طلب برای ثبت‌نام انجام نداد و مشی منفعلانه در پیش گرفت. 

این حالت مهجوریت اصلاح‌طلبان در انتخابات امسال به اذعان برخی از آنها، ناشی از افرادی بود که با حمایت مستقیم این جریان روی کار آمده اما به‌دلیل ضعف عملکرد موجب کاهش محبوبیت آنهادر بین مردم و حتی پایگاه اجتماعی‌شان شده بود.

دولت روحانی ، فراکسیون امید و شورای شهر هر سه با حمایت این جریان سیاسی روی کار‌آمدند اما انتقادات به هرسه آنقدر بالا گرفته بود که بنظر می‌رسد اصلاح‌طلبان ترجیح دادند برای در امان ماندن از انتقادات فعلا مدتی از قدرت به‌دور باشند.

پایین آمدن محبوبیت شخصِ رئیس جمهور و همچنین افزایش مشکلات معیشتی و اقتصادی در دولت دوم روحانی موجب شد تا مردم با دیده تردید به برنامه‌های اصلاح‌طلبان نگاه کنند و افت محبوبیتی که دامان روحانی را گرفته به دیگر شخصیت‌های مؤثر این جریان همچون خاتمی و ظریف هم سرایت کرده است و دعوت عمومی آنها از حامیان‌شان برای رأی دادن تأثیر چندانی نخواهد داشت.

دور ماندن از قدرت مسئله‌ای بود که سایر اصلاح‌طلبان در ماه‌های گذشته آن را به بزرگان این جریان توصیه می‌کردند. محمدرضا تاجیک تئوریسن جریان اصلاحات در یادداشتی در روزهای گذشته نوشته بود که "اگر اصلاح‌طلبان در تسابق‌های بزرگ پیشاروی (مجلس و ریاست‌جمهوری و...) پیروز هم بشوند، از امکان و استعدادی بیش از دولت کنونی برای بهبود امور (داخلی و خارجی) برخوردار نیستند؛" و پیشنهاد کرده است  "عِرض خود نبرند و زحمت مردمان ندارند و عاقلانه چندی از دیار قدرت رخت بربندند...".

احمد زیدآبادی نیز همین توصیه را در مناظره با تاج‌زاده به اصلاح‌طلبان کرده و گفته بود: "یا می گوییم تجربه اصلاحات در دو دهه گذشته موفق بوده است که هیچ، یا اگر می‌گوییم موفق نبوده به اعتقاد من باید از نو برنامه ریزی کرد. معتقدم در پاسخ به سوال "چه باید کرد" مشارکت در انتخابات با شیوه گذشته دیگر جواب نمی دهد... اگر تاکنون در دستیابی به اهداف خود موفق بوده اید که هیچ، اما اگر نبوده اید و دچار ضرر شده اید، هر چه زودتر این روند را تعطیل کنید، و در عرصه های دیگر جز قدرت به فعالیت بپردازید. این فوایدش برای جامعه بیشتر خواهد بود."

گرچه مدعای اصلاح‌طلبان برای نیامدن در عرصه انتخابات ردصلاحیت‌ها بوده، اما نظرسنجی‌ها و همچنین فضای عمومی کشور نشان می‌دهد پیش از اعتراض بر عملکرد شورای نگهبان، "عِرضِ خود نبردن" مسئله آنها بوده است. نتایج مراکز افکار سنجی معتبر نشان می‌دهد که لیست مورد حمایت خاتمی در تهران با اختلافی حدود 50 درصدی از فهرست مورد حمایت اصولگرایان عقب است.

از سوی دیگر با پیگیری‌های انجام شده از سوی خبرنگار تسنیم، اصلاح‌طلبان از مجموع 208 حوزه انتخابیه در بیش از 100 حوزه (ازجمله تهران) کاندیدای شاخص و شناخته شده  دارند و مدعای آنها درباره خالی بودن 160 حوزه از رقیب اصلاح‌‌طلب یک دروغ بزرگ است. 

محمدمهدی مجاهدی استاد نظریه سیاست تطبیقی نیز بر همین مسئله صحه می‌گذارد و معتقد است نه ردصلاحیت‌ها بی‌سابقه بوده و نه این ادعا که اصلاح‌طلبان در 160 کرسی مجلس کاندیدا ندارند صحیح است. به اعتقاد مجاهدی اصلاح‌طلبان از ترس مرگ، خودکشی کرده‌اند و نیامدن آنها عین شکست است.

با وجود اینکه اصلاح‌طلبان از ترس شکست سعی در عزلت‌گزینی در این دوره انتخابات را دارند و شورای سیاست‌گذاری به‌عنوان نهاد برنامه‌ریز انتخاباتی در اردوگاه اصلاح‌طلبان از عدم ارائه لیست سخن گفته بود اما تحرکات چند روز گذشته نشان می‌دهد اصلاحات همچنان مشتاق شرکت در انتخابات است.

فردای صدور بیانیه شورای سیاست‌گذاری برای شرکت نکردن در انتخابات، محمدرضا راه‌چمنی دبیرکل حزب وحدت و همکاری ملی  از برنامه‌ریزی 12 حزب اصلاح طلب برای انتخابات مجلس خبر داد.  حزب مردم‌سالاری با هدایت مصطفی کواکبیان نیز اعلام کرده که با چند حزب دیگر قرار است در انتخابات مجلس لیستی ارائه کنند. لیستی که به‌احتمال زیاد مجید انصاری در راس آن قرار خواهد گرفت.

این دوگانگی و تناقض در رفتار انتخاباتی اصلاح‌طلبان به احزاب میان‌دستی آنها مانند مردمسالاری محدود نبود و محمدرضا عارف رئیس شورای سیاست‌گذاری در گفت‌وگو با تسنیم ابراز امیدواری کرده است که  با همین چهره‌های اصلاح‌طلبی که در تهران تایید صلاحیت شده‌اند بتوانند لیست قابل قبولی را ارائه کنند. 

برخی چهره‌های شناخته شده جریان اصلاحات نیز در روزهای گذشته حوزه‌های انتخابیه خود را از تهران به شهرستان‌ها تغییر داده‌اند. احمد مازنی عضو فراکسیون امید راهی گرگان شد و محمدرضا خباز که از تهران ثبت‌نام کرده بود به حوزه انتخابیه‌اش در مجلس هشتم یعنی کاشمر عزیمت کرد. 

شاید بتوان وضعیت فعلی اصلاح‌طلبان را در یک دوگانه "مشتاقی" و "مهجوری" دید. آنها از یک سو به بهانه اعتراض به ردصلاحیت‌ها می‌خواهند خود را از انتخابات کنار بکشند تا از شکست احتمالی که ناشی از عملکرد ضعی، شان در چهارسال گذشته است در امان بمانند و از سوی دیگر، میل به ماندن در قدرت موجب شده تا در پشت‌پرده برای ارائه لیست به رایزنی مشغول باشند و حتی حوزه‌های انتخابیه خود را تغییر دهند و بعید نیست با وجود انشقاقی که در بین اصولگرایان پیش آمده لیست آنها پیشتاز انتخابات باشد. 

 

منبع: افکارنيوز

کلیدواژه: اصلاح طلبان انتخابات این دوره مجلس دولت روحانی اصلاح طلبان انتخابات انتخابات مجلس حضور در انتخابات

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.afkarnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «افکارنيوز» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۶۸۷۷۰۹۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

مخالفت مجلس با کلیات طرح افزایش تعداد نمایندگان

نمایندگان مجلس با کلیات طرح دو شوری اصلاح جداول حوزه‌های انتخابیه مجلس شورای اسلامی و افزایش تعداد نمایندگان مخالفت کردند. - اخبار سیاسی -

به گزارش خبرنگار پارلمانی خبرگزاری تسنیم، نمایندگان مجلس در نشست علنی امروز (یکشنبه، 9 اردیبهشت ماه) مجلس شورای اسلامی با کلیات طرح دو شوری اصلاح جداول حوزه‌های انتخابیه مجلس شورای اسلامی و افزایش تعداد نمایندگان با 94 رأی موافق، 120 رأی مخالف و 5 رأی ممتنع از مجموع 234 نفر از نمایندگان حاضر در صحن مخالفت کردند.

بررسی جداول لایحه بودجه 1403 در مجلس دو شیفته شد

در این نشست، ولی الله بیاتی سخنگوی امور داخلی کشور و شوراها در تشریح طرح کمیسیون شوراها برای افزایش نمایندگان، اظهار داشت: گزارش کمیسیون امور داخلی در خصوص طرح اصلاح جدول حوزه‌های انتخابیه مجلس شورای اسلامی و تعداد نمایندگان آنها و طرح اصلاح قانون تعیین محدوده حوزه انتخاباتی مجلس و اصلاحات و الحاقات بعدی آن و همچنین طرح اصلاح جدول حوزه‌های انتخابیه مجلس شورای اسلامی و تعداد نمایندگان و نیز طرح اصلاح محدوده حوزه انتخاباتی مجلس شورای اسلامی همگی مصوب سال 1396 و اصلاحات بعدی آن ها و همچنین طرح اصلاح حوزه‌های انتخابیه دارای 5 شهرستان به کمیسیون امور داخلی کشور ارجاع و بر اساس ماده 143 آئین نامه داخلی به دلیل اشتراکات موضوع با یکدیگر ادغام شد و با حضور کارشناسان مرکز پژوهش ها مورد بررسی قرار گرفت.

وی افزود: این مصوبه در جلسه یکم خرداد 1402 با اصلاحاتی به تصویب رسید و از آن جایی که پیش نیاز برگزاری انتخابات تقسیم سرزمین به حوزه‌های انتخاباتی است و از آن جایی که این تقسیمات برای نمایندگان و شهروندان پیامدهای مهمی دارد لازم است مورد توجه قرار گیرد و رایج‌ترین معیار برای اصلاح حوزه‌های انتخابیه و تعداد نمایندگان برابری نسبی جمعیت است و طبق اصل 64 قانون اساسی تعداد نمایندگان مجلس 270 نفر است و پس از همه پرسی سال 68 و پس از هر 10 سال با در نظر گرفتن عوامل انسانی، سیاسی، جغرافیایی و موضوعات مرتبط با آن حداکثر 20 نماینده می تواند اضافه شود اما از زمان تصویب قانون انتخابات مجلس شورای اسلامی در سال 1358 تنها یک بازنگری و افزایش تعداد نماینده در سال 78 صورت گرفت.

نماینده مردم تفرش و آشتیان در مجلس خاطرنشان کرد: تعداد نمایندگان در محدوده حوزه‌های انتخابیه سالها است ثابت مانده و به نابرابری منجر شده و لزوم اصلاح جداول حوزه‌های انتخابیه ضروری است و در دوره یازدهم مجلس شورای اسلامی 5 طرح ذیل یک طرح با عنوان اصلاح جدول حوزه انتخابیه مجلس شورای اسلامی و تعداد نمایندگان آن ها با هدف اصلاح جدول حوزه های انتخابیه و تعداد نمایندگان اعلام وصول شد و به استناد آئین نامه داخلی ادغام شد و با همکاری کارشناسان مختلف، دستگاه های اجرایی و نظارتی از اردیبهشت 1400 بر اساس معیارهای جمعیتی، پراکندگی جغرافیایی، محدودیت و توسعه یافتگی و مسائل امنیتی و سیاسی مورد بازنگری و اصلاح قرار گرفت که در مجموع با این طرح 40 نماینده به 23 استان کشور اختصاص یافت و 20 نماینده متعلق به حوزه های جدید است و 20 حوزه انتخابیه فعلی نیز با افزایش نمایندگان مواجه می‌شود.

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • قرعه کشی برنامه تبلیغاتی نامزدهای انتخابات مجلس دوازدهم شورای اسلامی حوزه بیرجند، درمیان و خوسف  در صدا و سیمای خراسان جنوبی
  • خیز اصلاح طلبان رادیکال به سوی خیابان به بهانه طرح نور/ روزنامه آرمان ملی: مسئله مذاکره با آمریکا و حجاب باید حل شود!
  • انتقاد تند جهره شاخص اصلاح‌طلبان از سوپر افراطی حزب‌اللهی دیروز!
  • اصلاح‌طلبان درباره روند بررسی صلاحیت‌ها چه گفتند؟
  • حضور نماینده خانم از تهران در مجلس اهمیت زیادی دارد
  • رابط اصلاح‌طلبان با رهبری بعد از فوت هاشمی‌رفسنجانی چه کسی است؟
  • فاکتور اشتباه و شیطنت آمیز اصلاح طلبان در خصوص شرایط امید در جامعه/ آغاز کنش‌های انتخاباتی رادیکال‌ها پس از عملیات تحریم!
  • مخالفت مجلس با کلیات طرح افزایش تعداد نمایندگان
  • جبهه پایداری به دنبال تصاحب هیات رئیسه مجلس است
  • تشکیل کانون‌ نقد و کانون‌های شورش!