Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «جام نیوز»
2024-05-08@23:34:45 GMT

چگونه با اتوبوس به شهر وان ترکیه سفر کنیم؟

تاریخ انتشار: ۲۳ بهمن ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۶۸۷۸۲۷۳

 وان یکی از شهرهای توریستی ترکیه است که با ایران مرز مشترک دارد. این شهر چند سالی است که به جهت وجود مراکز خرید متعدد، رستوران‌های خوشنام و هتل‌های راحت خود، در میان گردشگران ایرانی جایگاهی ویژه کسب کرده و هر ساله میزبان جمع کثیری از آنها است. جالب است بدانید شهر وان حتی مجهز به فرودگاه نیز می‌باشد اما به این خاطر که این فرودگاه بین المللی نیست تنها در ایام نوروز می‌توان با خرید یک بلیط هواپیما به آن سفر کرد و در روزهای دیگر سال باید از راه‌های زمینی برای این کار استفاده کرد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

به همین جهت بسیاری از گردشگران با تهیه بلیط قطار به این شهر سفر می‌کنند و برخی دیگر استفاده از اتوبوس و خودروی شخصی را برای این کار ترجیح می‌دهند.



البته وان تنها شهر ترکیه نیست که می‌توان با استفاده از قطار به آن سفر کرد. شهرهای دیگری نیز در این کشور وجود دارند که پذیرای مسافران جاده‌های آهنین هستند که در مطلبی با عنوان " چگونه با قطار به ترکیه سفر کنیم؟ " در قاصدک 24 به طور کامل به آنها اشاره کرده‌ایم. برای سفر با اتوبوس نیز همانند قطار، راه های متعددی وجود دارد که در ادامه به بررسی آنها می‌پردازیم.



سفر زمینی به شهر وان با استفاده از اتوبوس

هما‌ن‌طور که اشاره کردیم برای سفر به شهر زیبای وان در عید نوروز می‌توان به راحتی و با خرید بلیط هواپیما از سامانه فروش قاصدک 24 سفر خوبی را داشته باشیم اما در روزهای دیگر سال برای سفر به شهر وان با استفاده از اتوبوس، ابتدا باید مسیر خود را مشخص کنید و سپس برای خط مورد نظر خود بلیط اتوبوس بخرید. برای این کار می‌توانید یکی از سه مرز زمینی رازی – کاپیکوی، سرو – اسندره و یا بازرگان – گورباغ را برای این کار انتخاب کنید. در ادامه مطلب " چگونه با اتوبوس به شهر وان ترکیه سفر کنیم؟ " می‌توانید با جزئیات هر یک از این مسیرها آشنا شوید؛ با قاصدک 24 همراه باشید.

 



مرز رازی – کاپیکوی
اغلب گردشگران ایرانی برای سفر به شهر وان از مرز رازی استفاده می‌کنند. این مرز کوتاهترین مسیر برای رسیدن به وان است و تا مقصد تنها یک ساعت و نیم فاصله دارد. برای رسیدن به مرز رازی ابتدا باید به تبریز سفر کرده و از آنجا به خوی بروید. جالب است بدانید اگر از مبدا تهران عازم سفر می‌شوید 7 ساعت راه تا تبریز و 3 ساعت و نیم راه تا مرز پیش رو دارید و از مرز تا شهر وان نیز باید یک ساعت و نیم راه را طی کنید. اما نکته قابل توجهی که در خصوص مرز رازی وجود دارد این است که عبور و مرور در این مرز با محدودیت زمانی صورت می‌پذیرد. بنابراین اگر قصد دارید از طریق مرز رازی به ترکیه سفر کنید می‌بایست در زمانی فی مابین ساعت 9 صبح تا 5 بعد از ظهر در مرز حضور داشته باشید. البته توصیه می‌شود به دلیل بازرسی مرزی حداقل 2 ساعت قبل از بسته شدن مرز در این مکان حضور داشته باشید.

 



مرز سرو – اسندره
اگر مرز سرو را برای سفر خود انتخاب کرده اید باید بلیط اتوبوس خود را به مقصد ارومیه بخرید.  پس از آن می‌توانید با طی 30 کیلومتر راه به مرز سرو بروید و در نهایت پس از سپری کردن 4 ساعت به شهر وان برسید. جالب است بدانید اغلب تورهای زمینی وان نیز این مسیر را برای عبور انتخاب می‌کنند اما این جاده چندان هم برای کسانی که به سفرهای زمینی عادت ندارند مناسب نیست. جاده سرو به وان، یک جاده کوهستانی و پر پیچ و خم است که ممکن است بسیاری از افراد را دچار بیماری حرکت کند. اما این مسیر ویژگی ای دارد که موجب می‌شود بسیاری از مسافران آن را نسبت به مرز رازی ارجح بدانند و آن هم این است که این مرز همیشه فعال است و عبور از آن محدودیت زمانی ندارد.

مرز بازرگان – گورباغ


اگر مرز بازرگان را برای سفر به وان انتخاب کرده اید، بد نیست بدانید که طولانی ترین مسیر را برای رسیدن به مقصد خود برگزیده‌اید، چرا که این مرز به طور معمول برای سفر زمینی به شهر استانبول یا ترابزون انتخاب می‌شود. با این حال خوبی این مسیر این است که این جاده راهی صاف و هموار دارد و مرز بازرگان نیز همانند مرز سرو یک پایانه مرزی همیشه فعال است. در نهایت گفتنی است پس از عبور مرز بازرگان نیز باید حدود 200 کیلومتر را تا شهر وان سپری کنید که چیزی در حدود 3 ساعت و نیم تا 4 ساعت زمان می‌برد.



آیا برای سفر به وان نیز باید عوارض خروج بپردازیم؟

پاسخ این سوال مثبت است. چرا که در حقیقت بر اساس قوانین جمهوری اسلامی ایران چنان تفاوتی ندارد که مقصد شما یکی از شهرهای مرزی کشور همسایه باشد یا پایتخت آن، شما برای هر بار خروج از کشور موظف به پرداخت هزینه‌ای هستید که تحت عنوان عوارض از شما دریافت می‌شود. بر این اساس اگر اولین باری است که در سال جاری از کشور خارج می‌شوید باید ۲۲۰۰۰۰ تومان برای عوارض پرداخت کنید و برای بار دوم یا سوم نیز باید به ترتیب  ۳۳۰۰۰۰ تومان و ۴۴۰۰۰۰ تومان برای این کار بپردازید. البته نکته قابل توجه این است که از آنجایی که خودپردازهای مخصوص در پایانه‌های مرزی تعبیه شده اند شما می‌‍توانید هزینه عوارض خروج خود را در مرز نیز بپردازید. با این وجود توصیه می‌شود این کار را قبل از عزیمت به مرز انجام دهید تا به هنگام خروج از کشور در مرز معطل نشوید.

 


بهترین زمان برای سفر به وان
همانطور که گفتیم وان یک شهر مرزی است که آب و هوایی کوهستانی دارد. از این رو بسیاری از مسافران معتقدند بهترین زمان برای سفر به وان، دو فصل بهار و تابستان و تا حدودی اوایل پاییز است. البته طبیعت این شهر در فصل زمستان نیز جلوه ای حیرت انگیز به خود می‌گیرد که ممکن است برای بسیاری از گردشگران قابل توجه باشد. با این حال جاده‌های کوهستانی این شهر و سردی هوای آن اغلب ایجاب می‌کند تا زمان بهتری را برای سفر انتخاب نمایید.



در پایان گفتنی است برای سفر به شهر زیبا و دیدنی وان می‌توانید در هر فصلی از سال، انواع بلیط اتوبوس، قطار و حتی بلیط هواپیما را از سامانه آنلاین فروش بلیط سفر قاصدک 24 خریداری نمایید یا از اپلیکیشن این مجموعه برای این کار کمک بگیرید. در قاصدک 24 همچنین می‌توانید سفرهای خارجی خود را بیمه کرده و هتل دلخواهتان را نیز با کمترین نرخ ممکن رزرو کنید.

منابع:

خرید بلیط هواپیما

https://ghasedak24.com/bus-ticket

 





 

منبع: جام نیوز

کلیدواژه: نوروز نوروز خرید ترکیه اتوبوس

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.jamnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «جام نیوز» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۶۸۷۸۲۷۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

پارکابی‌ها در تهران قدیم چه می کردند؟

 به گزارش تابناک، همشهری آنلاین نوشت:  یکی از نخستین شغل هایی که بعد از ورود اتومبیل به تهران رونق گرفت یخ‌فروشی بود. یخ‌فروش‌ها افرادی بودند که معمولا انتهای گاراژها را برای کسب و کارشان انتخاب می کردند و در ۶ ماه ابتدایی سال با فروش‌یخ به مسافران اتوبوس‌های برون‌شهری درآمد کسب می کردند.

 

داریوش شهبازی، تهران‌پژوه، شوفری را یکی از پررونق‌ترین مشاغل پایتخت در عهد قاجار و پهلوی اول می‌داند: «مسافرت با اتوبوس در تهران قدیم چندان هم بی‌دردسر نبوده و به همین خاطر شوفرها بابت عبور و مرور در جاده های پرخطر و رانندگی با اتوبوس های دنده‌ای دستمزد کلانی دریافت می کردند. وقتی تازه اتومبیل به خیابان های تهران راه پیدا کرده بود، برخی راننده ها ماهانه بین ۳۰ تا ۴۰ تومان حقوق می گرفتند که با حقوق برخی مقامات لشکری و کشوری برابر بود. ماجرا از این قرار بود که رجال مملکتی مثل وثوق‌الدوله به راحتی از اروپا ماشین وارد می کردند، اما رانندگی بلد نبودند و باید راننده استخدام می کردند. شوفرها یا همان رانندگان اتوبوس هم وضع خوبی داشته اند و حقوق شان کمتر از خلبان ها نبوده است. آنها بابت رانندگی در جاده های ناامن دستمزد خوبی می گرفتند و کافه ها و قهوه‌خانه های بین‌جاده‌ای به رایگان از آنها پذیرایی می کردند. نقل است که برخی شوفرها، علاوه بر وعده ناهار یا شام، با چای و تریاک مجانی پذیرایی می شدند.»

 

پارکابی یکی دیگر از شغل هایی بود که بعد از پیدایش اتومبیل در تهران رونق گرفت. وظیفه شاگردشوفر این بود که در طول مسیر، سرشان را از پنجره بیرون می کردند و با صدای بلند عابران را به میدان گمرک یا میدان سپه قدیم فرامی‌خواندند تا سوار اتوبوس شوند. شهبازی درباره سایر مشاغلی که در آن برهه رونق گرفت می گوید: «وقتی تعداد سوانح رانندگی در تهران زیاد شد، آرام‌آرام سر و کله افرادی که خودشان را صافکار و نقاش ماشین معرفی می کردند پیدا شد. این افراد داخل گاراژها مشغول به کار می شدند. فروش لوازم یدکی هم در خیابان امیرکبیر رونق گرفت و مکانیک ها مسئولیت تعویض و تعمیر قطعات اتومبیل را بر عهده داشتند.»

با تاسیس تعاونی های مسافربری برون‌شهری در اواخر دهه ۶۰، کسب و کار گاراژدارها از رونق افتاد و بخش قابل اعتنایی از مسافران خود را از دست دادند. آنها در نبرد نابرابر با تعاونی های نوظهور به شیوه های جدید متوسل شدند تا جایگاهشان را از دست ندهند. گاراژدارها که موقعیتشان به خطر افتاده بود، بخشی از فضای داخل گاراژها را به مکانیکی، صافکاری، رنگ‌کاری و ... اختصاص دادند و این گونه بود که این مشاغل در تهران رونق گرفت.

دیگر خبرها

  • خطا در خرید اینترنتی بلیط اتوبوس
  • پارکابی‌ها در تهران قدیم چه می کردند؟
  • نصب ایستگاه‌های ‌خط‌ اول BRT اهواز تا خردادماه
  • بهسازی ۱۵۰ ایستگاه اتوبوس قم در نیمه نخست سال جاری
  • تغییر و تحول در ناوگان حمل و نقل شهری یزد
  • ترجیح اتوبوس‌های برقی برای چیست؟
  • خروج اتوبوس‌های با عمر بالا از ناوگان شهری یزد
  • سقوط هولناک مرد میانسال خرم‌آبادی به عمق چاه ۲۵ متری (فیلم)
  • ۵۰‌ درصد تردد زوار عراق از مرز مهران است
  • کنایه معنادار آذری جهرمی به زاکانی و رئیسی؛ نان در «اتوبوس»!