Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایکنا»
2024-05-06@03:03:27 GMT

جشنواره فجر دیگر جریان‌ساز نیست

تاریخ انتشار: ۲۵ بهمن ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۶۸۹۱۹۷۶

جشنواره فجر دیگر جریان‌ساز نیست

یک منتقد و کارشناس سینما گفت: جشنواره فجر در دوره‌های نخستین یک اتفاق جریان‌ساز بود، اما در دو دهه اخیر این جشنواره به شکل خنثی درآمده است و شرایط به گونه‌ای پیش رفته که برخی سینماگران ترجیح می‌دهند آثارشان در فستیوال فجر به نمایش در نیاید، زیرا موفقیت در این رویداد برایشان اهمیتی ندارد.

سعید مستغاثی، منتقد و کارشناس سینما در گفت‌و‌گو با ایکنا با بیان این‌که سی‌و‌هشتمین جشنواره فیلم فجر نسبت به دوره‌های اخیر هیچ پیشرفتی نداشته است، اظهار کرد: این دوره از جشنواره نیز همان مسیری را پیموده که در چند ساله اخیر شاهدش بودیم.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!
برای همین جزء چند فیلم، سایر آثار محل بحث و گفت‌وگو نیستند البته داروی‌های این دوره نیز چالش‌های فراوانی داشت که محل بحث و بررسی است.   وی افزود: چینش داوران در فجر به گونه‌ای است که هر گروهی که برای این امر انتخاب شود باز هم قضاوت عادلانه‌ای نخواهند داشت زیرا وقتی چند نفر درباره تمام حوزه‌های سینما که ممکن است در آن تخصص نداشته باشند، اظهار‌نظر می‌کنند نمی‌توان انتظار داشت قضاوت‌ها عادلانه باشند.

این داور جشنواره‌های مختلف سینمایی ادامه داد: جوایز بخش مستند یکی دیگر از مشکلات جدی جشنواره بود، زیرا داوران در این بخش تخصص چندانی نداشتند و یا آشنایی‌شان اندک بود. متأسفانه داوری‌ها در این زمینه چندان کارشناسانه نیست و تنها روابط بر گزینش‌ها حاکم است.   داوری‌های ناعادلانه

این مستندساز با اشاره به برخی ناداوری‌ها در جشنواره اظهار کرد: فیلم‌هایی نظیر «روز بلوا» یا «خروج» با وجود داشتن ساختار خوب و حرفه‌ای مورد استقبال داوران جشنواره فجر قرار نگرفتند و آثار دیگری همچون «مغز استخوان» یا «آتابای» با استقبال فراوان روبرو شدند و به همین جهت این سؤال در ذهن پیش می‌آید که مؤلفه هیئت انتخاب جشنواره چیست و بر چه مبنایی آثاری چون «دشمنان» یا «تعارض» برای حضور در جشنواره فیلم فجر انتخاب شده‌اند و یا فیلمی نظیر «خوب بد جلف» چرا باید در جشنواره به نمایش در بیاید؟

این نویسنده سینمایی  در ارزیابی آثار مفهومی مانند «درخت گردو»، «خروج» یا «روز صفر» اظهار کرد: فیلم درخت گردو به لحاظ مضمونی اثر شایسته‌ای است که می‌توانست یک فیلم بسیار فاخر از کار درآید، اما به نظرم این فیلم هم به لحاظ ساختار و هم به جهت طرح موضوع، مشکلات اساسی دارد. درباره ساختار می‌توان گفت هنگامی که یک فاجعه عظیم در سینما روایت می‌شود باید تصویری بزرگ هم برای آن انتخاب شود، اما مهدویان با کج سلیقگی دوربین ۱۶ میلیمتری را برای اثرش انتخاب کرده است و مسلماً اثرش نمی‌تواند جان کلام را بیان کند. درخت گردو دچار ضعف روایت است و قصه را ناتمام رها می‌کند. برای مثال وقتی که دادگاه لاهه را نشان می‌دهد باید نتیجه آن را هم برای مخاطب بیان کند، اما آن چیزی که در فیلم مشاهده می‌شود، برای تماشاگر روشنگر نیست.

این منتقد سینما درباره فیلم خروج نیز چنین اظهارنظر کرد: فیلم خروج به لحاظ ساختار و کارگردانی نسبت به بسیاری از تولیدات این دوره جشنواره ساختار بهتری داشت و موضوع آن هم جزء نیازهای امروز سینماست. من این نکته را با توجه به نیاز‌های امروز جامعه برای سینما ضروری می‌دانم، زیرا سینما باید آیینه اجتماع باشد و مقام معظم رهبری هم بارها بر این امر تأکید کرده‌اند، در خروج ما شاهد یک اعتراض گروهی هستیم، اما بی‌توجهی به کلیت فیلم، حداقل برای من روشن نیست. روز صفر اثر سعید ملکان هم یک فیلم درخورد توجه در جشنواره بود. این اثر توانست هم صلابت نیرو‌های امنیتی را نشان دهد و هم یک ساختار مناسب سینمایی داشت.   جشنواره اولویت سینماگران نیست

وی در پاسخ به سوال مبنی بر جریان‌سازی جشنواره فجر گفت: جشنواره فجر در دوره‌های آغازین جریان‌ساز بود، اما در یک یا دو دهه اخیر این ویژگی‌اش را از دست داده است و شرایط به گونه‌ای پیش رفته که برخی سینماگران ترجیح می‌دهند آثارشان در فستیوال فجر به نمایش در نیاید، زیرا موفقیت در این رویداد برایشان اهمیتی ندارد. درصورتیکه پیشتر حضور در جشنواره جزء اولویت‌های همه سینماگران بود.

رئیس سابق انجمن منتقدان و نویسندگان سینمایی در پایان تأکید کرد: این دوره از جشنواره بسیاری از استانداردهای یک فستیوال سینمایی را نداشت و به لحاظ معنا و جریان‌سازی چندان درخور توجه نبود و از چنین رویدادی نمی‌توان توقع جریان‌سازی داشت و جشنواره فیلم فجر این سال‌ها به عنوان یک دورهمی است که باعث می‌شود برای چند روز فضای فرهنگی کشور سینمایی باشد. برگزاری جشنواره با تمام نقدهایی که به آن وارد است ضروری است، زیرا ازبرگزار نشدن آن چیزی عاید سینمای ایران نمی‌شود و قطعاً برگزاری آن بهتر از برگزار نشدنش است.      انتهای پیام

منبع: ایکنا

کلیدواژه: سی و هشتمین جشنواره فیلم فجر جشنواره فیلم فجر جشنواره فجر جریان سازی گونه ای درخت گردو جریان ساز

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت iqna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایکنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۶۸۹۱۹۷۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

نشست خبری جشنواره کتاب در حال برگزاری است

نشست خبری سی و پنجمین دوره نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران برپا شد.

به گزارش ایسنا، نشست خبری، این دوره از نمایشگاه کتاب امروز (یکشنبه، شانزدهم اردیبهشت) در مصلی امام خمینی(ره) تهران درحال برگزاری است.

یاسر احمدوند، معاون فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و رئیس این دوره از نمایشگاه کتاب تهران در سخنانی اظهار کرد: سی‌وپنجمین دوره نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران با شعار «بخوانیم و بسازیم» از چهارشنبه، ۱۹ اردیبهشت آغاز می‌شود و تا پایان روز شنبه، ۲۹ اردیبهشت در مصلی تهران ادامه خواهد داشت.

او افزود: نمایشگاه کتاب بزرگترین اجتماعی مردمی، حول محور دانش ، آگاهی و کتاب شکل می‌گیرد که با همت نهادهای مختلف برگزار می‌شود. امیدواریم این رویداد با حضور مشتاقانه ناشران خودمان در دو بخش مجازی و حضوری، به نقطه عطفی در فعالیت‌های فرهنگی، پیشرفت حوزه کتاب و کتابخوانی در کشور تبدیل شود.

احمدوند با بیان اینکه نمایشگاه جایگاه ویژه‌ای را در تقویم خانواده‌های ایرانی دارد، گفت: از خانواده‌ها برای حضور در نمایشگاه دعوت می‌کنم تا از برنامه‌های متعدد فرهنگی که در بخش‌های مختلف برگزاری می‌شود، استفاده کنند. امیدوارم میزبان شایسته برای فعالیت‌های فرهنگی ناشران ارجمند و مردمان عزیز باشیم.

رئیس نمایشگاه کتاب با بیان اینکه تلاش شده ضعف‌های مختلف نمایشگاه کاهش پیدا کند و ضعف‌ها را جبران کنیم، خاطرنشان کرد: برای افزایش سطح رضایت‌مندی مردم از نمایشگاه در زمینه اطلاع‌رسانی و آگاهی دادن، پیش از آغاز نمایشگاه نقشه کامل بخش‌های نمایشگاه تا فردا در دسترس رسانه‌ها قرار گیرد تا به اطلاع مردم برسد. این اتفاق برای نخستین بار پیش از شروع نمایشگاه کتاب، مردم و رسانه‌ها از جزئیات جانمایی ناشران پیش از نمایشگاه مطلع خواهد کرد.
 
او سپس با اشاره به برگزاری برنامه‌های متعدد فرهنگی نیز گفت: برنامه‌های ویژه برای غزه و فلسطین در زمان برپایی نمایشگاه خواهیم داشت و نماسازی برای پاسداشت و مجاهدت‌های مردم غزه تدارک دیده شده، همچنین به دلیل همزمانی دهه کرامت و جایگاه زنان و دختران، برنامه‌هایی در نظر داریم. 

احمدوند با اشاره به برگزاری همزمان نمایشگاه حضوری و مجازی کتاب گفت: امیدوارم با همکاری شرکت پست، پاسخ‌دهی مناسب به درخواست و سفارش مردم با شرایط مطلوب‌تری صورت بگیرد. حضور کتابفروشان در بخش مجازی کتاب با رفع نواقصی که سال گذشته داشت، ادامه خواهد داشت.

او با پیش‌بینی حضور گسترده مردم، درخواست کرد: مردم حضور خود را در تایم روزانه برگزاری نمایشگاه، در ساعت‌های مختلفی تقسیم کنند تا با تراکم جمعیت کمتری مواجه شویم.  

احمدوند درباره برنامه‌های بخش بین‌الملل نمایشگاه کتاب گفت: حدود ۶۰ ناشر خارجی در نمایشگاه حاضر خواهند بود که قریب ۵۰ هزار عنوان عرضه خواهد شد، پیش‌بینی می‌کنیم از لحاظ حجم بار دریافتی امسال افزایش داشته باشیم و حدود ۷۰ تن مرسوله خارجی داشته باشیم. امسال روزهای ۲۴ و ۲۵ و ۲۶ اردیبهشت در بخش خارجی، رویدادی درباره نشر ایران خواهیم داشت و این رویداد براساس نیاز معرفی بیشتر، نشر ایران به ناشران خارجی به ویژه ناشران و کارگزاران منطقه‌ای پیش‌بینی شده است. امیدواریم این اتفاق، شروع ارتباط ناشران با جامعه جهانی نشر باشد.

علی رمضانی قائم مقام و سخنگوی نمایشگاه کتاب هم با اشاره به ارزیابی صورت گرفته از دوره گذشته نمایشگاه کتاب، گفت: امیدوارم این اتفاق به فرایند کار جدیدی تبدل شود. آنچه در دوره گذشته و این دوره تجربه می‌شود، نمایشگاهی به وسعت مرزهای کشورهای ایران عزیز است و تلاش می‌شود اتفاقاتی که در محل گردهمایی [مصلی] رخ می‌دهد، در سراسر کشور فراهم شود که بخشی از اتفاق، بخش مجازی است و بخش دیگر مرهون رسانه‌ها است.

او با تشکر از ۷۰ دستگاه و نهاد دخیل در برگزاری نمایشگاه، اظهار کرد: همه ناشران در بخش مسقف جانمایی شده‌اند و دیگر سازه موقتی نداریم. همچنین عمده کارگاه‌های ساخت و ساز که محل عبور مرور بود، جمع‌آوری و محیط بهسازی شده است. 

سخنگوی نمایشگاه کتاب با اشاره به افزایش ۵ هزارتایی پارکینگ‌ها، گفت: با این حال از عموم مردم درخواست می‌کنیم، برای بازدید از نمایشگاه از وسایل حمل و نقل عمومی استفاده کنند؛ شهرداری وعده کرده سرفاصله قطارها را کوتاهتر کند. سه درب جدید به مصلی اضافه شده است؛ دو در برای ورود نفرات و یک در برای ورود خودرویی در نظر گرفتیم. در واقع از سه جهت خیابان قنبرزاده، خیابان شهید بهشتی و اتوبان مدرس، ورودی نفررو و خودروی داریم.

رمضانی با توضیحی درباره شعار نمایشگاه به موضوع گردشگری ادبی اشاره کرد که در این دوره مورد توجه بوده است.  

او درباره میزان یارانه اختصاص یافته به دانشجویان و طلاب و استادان دانشگاه نیز گفت: دانشجویان ۷۰۰ هزارتومان یارانه دریافت می‌کنند که ۴۰ درصد را وزارت ارشاد و حامیان مالی پرداخت می‌کنندو و ۶۰ درصد دیگر را دانشجویان. میزان یارانه استادان نیز ۸۰۰ تومان است که ۵۰ درصد توسط وزارت ارشاد و حامیان و مابقی توسط خودشان پرداخت می‌شود. یارانه در بخش مجازی قابل استفاده است تا مردم بدون دغدغه و  احساس محرومیت، این دغدغه را نداشته باشند که نمی‌توانند مسافتی را طی کنند.

او سپس درباره حضور و ثبت‌نام خبرنگاران، شهروند خبرنگار و حضور خبرنگار خارجی توضیحاتی داد. 

در ادامه سخنگوی نمایشگاه کتاب یادآور شد: ۱۰۰ پاسخگو در مرکز پاسخگویی نمایشگاه  یا شماره  ۹۱۰۰۹۸۹۸، درباره نمایشگاه فیزیکی در مصلای و نمایشگاه مجازی اطلاع‌رسانی می‌کنند.
 او سپس درباره فعالیت‌های فرهنگی نمایشگاه کتاب، مشاوره‌های کتاب که در شبستان و بخش کودک مستقرند، همچنین بزرگداشت فردوسی در تقویم زمانی خود، غرقه جوایز ادبی توضیحاتی داد.

به گفته علی رمضانی حضور ۲۶۱۹ ناشر در نمایشگاه کتاب قطعی شده است و ۲۵۰ ناشر نیز در مراحل قطعی شدن هستند که اگر حضورشان امکان پذیر نبود به بخش مجازی اضافه خواهند شد.

این خبر در حال بروز رسانی است.

دیگر خبرها

  • گروه محوری را در دستور کار این دوره از جشنواره تئاتر مردمی بچه‌های مسجد قرار دادیم
  • جشنواره ملی اشکواره حسینی به دور هفتم رسید
  • افشاگری رشیدی کوچی از تلاش دولت برای نزدیک کردن ریاست مجلس آینده به جریان پایداری و  امام صادقی‌ها
  • برگزاری هفتمین جشنواره ملی اشکواره حسینی در مازندران
  • تلاش دولت برای نزدیک کردن ریاست مجلس به جریان پایداری و امام صادقی‌ها
  • نشست خبری جشنواره کتاب در حال برگزاری است
  • سینما به روایت سینما/ دیوار میان پایتخت و شهرستان با «آپاراتچی» فروریخت
  • فیلمی که دیوار میان پایتخت و شهرستان را از بین برد
  • بازیگر سینما و پیشنهاد کتابی مرموز
  • نمایش مستند «مدرسه در دست بچه ها» در موزه سینما