Web Analytics Made Easy - Statcounter

در حالی که کمبود پزشک در کشور بحران آفرین شده است، همچنان اقدامی برای برطرف کردن این معضل انجام نشده است.

خبرگزاری فارس - گروه سلامت: هرسیستم از اجزای مختلفی تشکیل شده است که هرکدام هدفی دارند و نهایتا به هدفی واحد می‌انجامد. نظام سلامت هم از اجزای مختلفی تشکیل شده و همان‌طور که از نامش پیداست؛ هدف واحداجزا، تامین سلامت جامعه است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

با وجود مشکلاتی همچون عدم وجود پزشک متخصص در بسیاری از شهرها، ازدحام بیماران در مراکز درمانی، ویزیت‌های گروهی، دو یا حتی سه شغله بودن بسیاری از پزشکان، عدم حضورپزشک متخصص در شیفت شب و فراتر از آن نبود پزشک درمناطق محروم، مهرفروشی و بسیاری مشکلات دیگر، هدف نظام سلامت به‌درستی محقق نخواهد شد.

*دومینوی مشکلات درمانی

وقتی بیمار به مراکز درمانی مراجعه می‌کندخیلی دور از ذهن است که با ازدحام جمعیت روبه‌رونشود. همین شلوغی به معنای گذراندن زمانبیشتر در اتاق انتظار است. وجود آلودگی‌های مختلف در این محیط‌ها باعث انتقال بیماری می‌شود. این مسئله در مطب متخصصان اطفال بروز و ظهور بیشتری دارد.اما مشکل تنها در همین‌جا ختم نمی‌شود.

بر اساس استانداردهای ویزیتی که در مصوبه هیات وزیران آمده است، در بخش خصوصی، موسسات غیر دولتی و دولتی که وابسته به وزارت بهداشت نیستند، مدت زمان ویزیت یک پزشک عمومی ۱۵ دقیقه، پزشک متخصص ۲۰ دقیقه، پزشک فوق تخصص ۲۵ دقیقه و ویزیت روانپزشک ۳۰ دقیقه است، اما ازدحام جمعیت باعث ویزیت‌هایی کمتر از 5 دقیقه و یا حتی ویزیت‌های گروهی شده است و همین باعث تشخیص‌های نادرست و شروع مشکلات، یکی پس از دیگری است. مشکلاتی که نوبت گیری‌های طولانی مدتو نارضایتی بیماران از روند درمان و هزینه‌های سنگین سلامت را به دنبال دارد.

*افزایش سرانه پزشک، درمانی برای نظام سلامت

یکی از شاخص‌های مهم سلامتی افراد جامعه، میزان دسترسی به‌موقع و تعداد پزشک کافی در جامعه است. شاخص سرانه تعداد پزشک در بسیاری از کشور‌های پیشروی حوزه سلامت عموماً بین ۳۰ تا ۴۰ پزشک به‌ازای هر 10 هزار نفر است در حالی که سرانه تعداد پزشک در ایران ۱۱پزشک به‌ازای هر ۱۰هزار نفر برآورد می شود. خوب است بدانید بسیاری از کشورها نظیر مالزی، ویتنام، سوریه و فلسطین هم وضعیت بهتری نسبت به ما دارند.

افزایش سرانه پزشکی با وجود همه امکانات لازم در کشور نظیر دانشگاه‌ها و بیمارستان‌ها امری ضروری است. بالا بردن ظرفیت پذیرش در رشته‌های پزشکی نه‌تنها باعث ایجاد اشتغال می‌شود بلکه بسیاری از مشکلات مردم را در حوزه سلامت برطرف می‌کند.

*تبعات کمبود پزشک، گریبان گیر سلامت مردم

پیشگیری از ایجاد بیماری در جامعه از وظایف نظام سلامت است. در ایران سال‌های اولیه بعد از انقلاب مشکلات زیادی در این زمینه وجود داشت.مانندکمبود نیروی پزشکی، شیوع بیماری‌های واگیر، مرگ و میر نوزادان و... در آن زمان به‌منظور کاهش مشکلات و بالا بردن نرخ امید به زندگی اقدامات موثری انجام شداما حالا که چند سال از عمر انقلاب می‌گذرد، نظام سلامت بیشتر شبیه نظام درمانی شده است. وقتی نظام سلامت به سمت نظام درمانی حرکت کند شیوع بیماری بیشتر شده و هزینه‌هابرای درمان افزایش می‌یابد و در پی آن کیفیت زندگی در جامعه پایین می‌آید. به گفته جامعه شناسان: «این روزها در مجامع بین‌المللی دیگر امید به زندگی را به‌عنوان یک شاخص توسعه تلقی نمی‌کنند چرا که معتقدند جوامع به حد اشباع از نظر کمیت زندگی رسیده‌اند و آنچه مهم است امید به زندگی توأم با سلامتی است.»[1]

کشوری مانند کوبا که جزء کشورهای کمتر توسعه یافته استاما در حوزه سلامت بسیار موفق عمل کرده است. سرانه پزشک در این کشور حتی بیشتر از استانداردهای جهانی است. در نظام سلامت کوبا به ازای هر هزار نفر شهرنشین، یک پزشک (پزشک خانواده) به همراه تیم سلامتی بومی، خدمات لازم را به بیماران ارائه می‌کنند.

این تیم‌ها تقریباً 80 درصد مشکلات سلامتی مردم را پاسخ داده و در صورت نیاز، بیماران را به کلینیک‌‌های تخصصی ارجاع می‌دهند. در این نظام، وقایع سلامتی مرتبط با جمعیت نیز به طور کامل و دقیق ثبت می‌شود. براساس این اطلاعات و عوامل تهدید‌کننده سلامتی، سطح سلامت تمام شهروندان مشخص شده و نمره سلامتی هر فرد بین یک (بدون خطر) تا چهار (در معرض خطر بالا) طبقه‌بندی شده است. تمام بیماران هر سال یک نوبت در منزل‌شان ویزیت می‌شوند و اگر سطح سلامتی آنها پایین‌تر از حد مجاز باشد، طی چندین نوبت خدمات لازم به آنها ارائه می‌شود.چنین نظام سلامت پیشرفته‌ای نتایج مثبت زیادی به همراه دارد.[2]

 اما در کشور ما که سرانه پزشک حتی از کشورهای کمتر توسعه یافته و جنگ زده‌ای همچون فلسطین و سوریه هم کمتر است تبدیل شدن نظام سلامت به نظام درمانی امری بدیهی بوده و کاهش روز افزون کیفیت درمان نیز دور از انتظار نخواهد بود.

*ناهید میرزایی*

[1]https://tinyurl.com/vxbw7en

[2]http://www.ion.ir/news/190591/  

انتهای پیام/

منبع: فارس

کلیدواژه: سلامت پزشک کیفیت زندگی بیماران نظام سلامت امید به زندگی نظام درمانی سرانه پزشک حوزه سلامت پزشک متخصص تعداد پزشک

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.farsnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «فارس» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۶۹۰۰۵۵۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

افتتاح طرح‌های حوزه سلامت نقش مهمی در رفع محرومیت‌ها دارد

به گزارش خبرنگار مهر، محمدرضا حسین‌نژاد عصر شنبه در آئین افتتاح افتتاح و کلنگ‌زنی طرح‌های بهداشتی، درمانی و آموزشی دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی که در محل بیمارستان امام حسن مجتبی (ع) بجنورد برگزار شد، اظهار کرد: افتتاح طرح‌های حوزه سلامت، نقش مهمی در رفع محرومیت‌ها و رشد شاخص‌های توسعه استان دارد.

وی با اشاره به آغاز کلنگ‌زنی و عملیات اجرایی بیمارستان مادر و کودک، افزود: هدف‌گذاری اجرای این پروژه و سایر پروژه‌های مورد نیاز در بخش‌های مختلف خراسان شمالی، رفع نیازهای درمانی و تکمیل مراکز و تجهیزات درمانی استان است.

استاندار خراسان شمالی با بیان اینکه اسکلت‌بندی بیمارستان شهرستان راز و جرگلان که در زمره مصوبات سفر رئیس‌جمهور قرار گرفته نیز به اتمام رسیده، اظهار امیدواری کرد: با همدلی و هماهنگی مدیران، ساخت این بیمارستان نیز در سال جاری به پایان برسد.

حسین‌نژاد تاکید کرد: یک حرکت جهادی برای رفع کمبودها نیاز است تا محرومیت‌های موجود در خراسان شمالی رفع شود.

وی با بیان اینکه تمام طرح‌های در حال انجام بر اساس نیازسنجی و بر حسب نیاز خراسان شمالی پیگیری و با هدف ارائه خدمات بهتر به شهروندان به ظرفیت درمانی استان افزوده شد، گفت: امیدواریم با همدلی و هم‌افزایی و پیگیری مدیران و حمایت نمایندگان در دولت سیزدهم شاهد اجرا و به نتیجه رسیدن طرح‌های بزرگ‌تر در حوزه‌های مختلف استان و شاهد ارتقای جایگاه خراسان شمالی در شاخص‌های توسعه باشیم.

استاندار خراسان شمالی خاطر نشان کرد: در بخش سلامت با پیگیری‌های خوبی که انجام شده، در حال حاضر ۱۰۰ هزار مترمربع پروژه در حال افتتاح و ۲۰۰ هزار مترمربع پروژه نیز در استان هدف‌گذاری و در حال اجرا است.

کد خبر 6090450

دیگر خبرها

  • دعوت برای اهدای خون به بیماران مبتلا به سرطان
  • بیمارستان فوق تخصصی کودکان شرق کشور؛ مرکز کشت حلق بیماران CF
  • فراخوان اهدای خون به بیماران مبتلا به سرطان
  • بهره‌برداری از بیمارستان رزن نیازمند اهتمام دانشگاه علوم پزشکی
  • اجرای درمان رایگان کودکان در بیمارستان‌های علوم پزشکی تهران
  • ارائه خدمات درمانی به حجاج توسط تیم پزشکی هلال احمر / نسخه پزشکی خود را همراه داشته باشید
  • افزایش استعفای پرستاران سلامت مردم را نشانه گرفته است
  • کشف روش‌های درمانی بالقوه بیماری کلیه پلی‌کیستیک
  • افتتاح طرح‌های حوزه سلامت نقش مهمی در رفع محرومیت‌ها دارد
  • حل مشکلات جامعه با نسخه دانشگاهیان ممکن است