Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایسنا»
2024-04-27@14:53:34 GMT

درست انتخاب کنیم

تاریخ انتشار: ۲۶ بهمن ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۶۹۰۲۸۵۱

درست انتخاب کنیم

ایسنا/خوزستان مجلس شورای اسلامی رکن اصلی نهاد قانون‌گذاری در کشور ایران است که از نمایندگان منتخب مردم تشکیل شده‌ است. از آن‌جا که مصوبات مجلس شورای اسلامی در صورت تایید شورای نگهبان، برای اجرا به قوه مجریه ایران و قوه قضائیه ابلاغ می‌شوند، می‌توان به اهمیت مجلس و لزوم انتخاب نماینده اصلح توسط مردم، پی برد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

خبرگزاری ایسنا در آستانه یازدهمین دوره انتخابات مجلس شورای اسلامی که کمتر از یک هفته دیگر برگزار خواهد شد، به سراغ تشکل‌های دانشجویی رفته است تا به موضوعاتی ازجمله اینکه آیا مجلس کارکرد واقعی خود را دارد؟ کاندیداها چگونه باید تبلیغ کنند و در تبلیغات چگونه باید بحث کارشناسی شود؟ شرکت در انتخابات چه ضرورتی دارد؟ و .... بپردازد.

به گزارش ایسنا، شایان اشرف‌پور، دبیر انجمن اسلامی دانشجویان پیرو خط امام دانشگاه علوم پزشکی اهواز در گفت‌وگو با ایسنا، اظهار کرد: طبیعتا با نزدیک شدن به زمان انتخابات مجلس بحث‌های سیاسی بیشتر می‌شوند و سوالات مختلفی از جمله جایگاه مجلس، خاستگاه و کارکرد آن در ذهن عموم به وجود می‌آید. اگر به چند صد دهه قبل و زمان قاجاریه برگردیم، در زمان ناصرالدین شاه با افزایش مراودات نخبگان ایرانی با اروپا، نخبگان ایرانی نسبت به جامعه اروپایی در مقام مقایسه قرار گرفتند و دریافتند که ساختارهای قانونمند باعث ترقی و پیشرفت اروپا شده است، در نتیجه فکر نخبگان به این مساله معطوف شد که جامعه ایران چه تفاوتی با جامعه اروپا دارد که سبب عقب‌افتادگی ما شده است. در آن برهه از تاریخ، نخبگان به این نتیجه رسیدند که جامعه ما قانون ندارد و اگر قانونی از جامعه اروپایی به کشور وارد شود، زمینه تجدد و پیشرفت نیز به وجود خواهد آمد.

دبیر انجمن اسلامی دانشجویان پیرو خط امام دانشگاه علوم پزشکی اهواز افزود: در آن زمان تلاش‌ها و اقداماتی صورت گرفت و لوایحی به صورت ناقص تدارک دیده شدند، پس از آن نیز با ایجاد مقدمات جنبش مشروطه، سرانجام مجلس ملی اول تاسیس شد، در حقیقت سلسله قوانین مدنی که از اروپا الگوبرداری شده بودند، نگارش شدند با این امید که کمبود جامعه ایرانی برطرف خواهد شد. اما به دلیل مشکلات اجتماعی، سیاسی، فرهنگی، بافت طبقاتی جامعه ایرانی و با توجه به اینکه قوانین در نظر گرفته شده زائیده و از بطن جامعه ایرانی نبودند، مردم نتوانستند با آن ارتباط برقرار کنند. بنابراین انگیزه‌ای که در مجلس اول تا مجلس چهارم در نخبگان ایرانی به وجود آمد، کاهش یافت و افتی در جایگاه قوه مقننه به وجود آمد. همچنین در مجلس چهارم تغییر سلطنت به وجود آمد.

هرگاه مجلس با انتخاباتی رقابتی شکل بگیرد، بیشترین کارایی را دارد

وی در ادامه گفت: اگر فراز و فرود قوه مقننه را بررسی کنیم، می‌بینیم که هرگاه مجلس با آراء مستقیم مردم و با انتخاباتی رقابتی شکل گرفته، بیشترین کارایی خود را داشته است. به عنوان مثال در مجلس شانزدهم یا هفدهم زمانی که دکتر مصدق طرح ملی شدن صنعت نفت را مصوب کرد، بیشترین کنش و دفاع از حقوق شهروندان در این مجالس اتفاق افتاد. با توجه به اینکه جامعه ما استبداد زده بود، حاکمان در زمان پهلوی وقتی این گونه مجلس را می‌دیدند، به طرق مختلف تهدید و تقلب در انتخابات، سعی در کنترل مجلس و قوه مقننه داشتند. در اواخر حکومت پهلوی نیز تنها کسانی که صرفا عضو حزب رستاخیز بودند، می‌توانستند وارد مجلس شوند، بنابراین طبیعی است که در چنین شرایطی رقابت حذف می‌شود و عملا قوه مقننه کارایی خود را از دست می‌دهد.

آزادترین انتخابات پس از انقلاب، در مجلس اول اتفاق افتاد

اشرف‌پور عنوان کرد: پس از انقلاب اسلامی، بازترین و آزادترین انتخابات در مجلس اول اتفاق افتاد، چرا که در این مجلس نماینده‌ها از همه احزاب و گروه‌ها حضور داشتند و بیشترین کنش و گفت‌وگو حول حقوق شهروندان در همین مجلس اول اتفاق افتاد.

باید رقابت در انتخابات حفظ شود

دبیر انجمن اسلامی دانشجویان پیرو خط امام دانشگاه علوم پزشکی اهواز بیان کرد: اگر باور داریم که مردم‌سالاری دینی و دموکراسی در کشور باید وجود داشته باشد، باید رقابت را نگه داریم چرا که رکن اصلی دموکراسی، رقابت است. باید دید کاندیداهای تائید شده از چند حزب و چند تفکر متفاوت هستند و چه تعداد سلیقه را نشان می‌دهند. برخی نمی‌خواهند بپذیرند، دیگری وجود داشته باشد.

در انتخابات باید شفافیت وجود داشته باشد

اشرف‌پور با بیان اینکه مردم به این نتیجه رسیده‌اند که نیاز به قیم ندارند، ادامه داد: حضور در انتخابات بدیهیاتی از جمله دموکراتیک بودن را نیازمند است. دموکراتیزاسیون حداقلی دارد و آن هم انتخابات آزاد و پر رقابت است. باید در انتخابات شفافیت و داور ملی وجود داشته باشد، داور ملی باید از جریانات سیاسی بالاتر باشد. امیدواریم که به آرمان‌های ارزشمند انقلاب که مردم‌سالاری و دموکراسی است، بازگردیم و خواست مردم اولویت باشد نه خواست‌های جناحی و سیاسی.

کسی که سربلندی کشور را می‌خواهد باید در انتخابات شرکت کند

به گزارش ایسنا، علی پارسا، دبیر انجمن اسلامی دانشجویان دانشگاه شهید چمران اهواز نیز با تاکید بر اینکه کسی که سربلندی و عزت کشور را می‌خواهد باید در انتخابات شرکت کند، اظهار کرد: برخی در این برهه زمانی ژست ملی‌گرایی می‌گیرند و از طرفی انتخابات را تحریم می‌کنند؛ این افراد دشمن ملت هستند. برخی نیز که زاده این انتخابات هستند در سطح کلان تحریم می‌کنند و با عناوینی مانند انتصابات و یا انتخابات فرمایشی، انتخابات را تحریم می‌کنند. انتخابات یکی از کوچک‌ترین کنش‌های سیاسی و اجتماعی کشور است که مردم می‌توانند در آن شرکت کنند. اگر آینده کشور و عزت را می‌خواهیم و در مقابل در انتخابات شرکت نکنیم، با آرمان‌های ما در تضاد است.

 مردم گول عوام فریبی برخی از کاندیداها که وعده‌های اجرایی می‌دهند را نخورند

وی با بیان اینکه ماهیت مجلس قانون‌گذاری است اما اجرایی نیست، افزود: برخی از کاندیداها وعد‌ه‌های اجرایی می‌دهند که خلاف است چراکه در مجلس، نماینده وظیفه اجرایی ندارد. برخی از کاندیداها با وعده‌های اجرایی تنها مردم را فریب می‌دهند. خواسته ما این است که مردم گول این نوع عوام‌فریبی را نخورند چرا که این وعده‌ها جزو اختیارات نماینده‌ها نیست.

دبیر انجمن اسلامی دانشجویان دانشگاه شهید چمران اهواز با اشاره به اینکه نماینده باید خادم ملت باشد، تاکید کرد: به فرموده امام، یکی از مهم‌ترین وظیفه نمایندگان مجلس تعهد به خدمت است؛ یعنی یک کاندیدا که قرار است وکیل مردم شود باید متعهد به خدمت شود. مردم ولی نعمت مسئولان هستند اما اکنون دقیقا این موضوع وارونه شده است و گویا مسئولان ولی نعمت مردم شده‌اند. برخی پیش از آنکه نماینده شوند به مردم وعده می‌دهند و در میان مردم هستند اما پس از اینکه وارد مجلس می‌شوند دیگر با مردم در ارتباط نبوده و به راحتی در دسترس نیستند.

در مجلس باید دغدغه مردم و اقشار ضعیف وجود داشته باشد

پارسا گفت: از مردم خواهش می‌کنیم نماینده‌ای را به مجلس ببرند که از قشر ضعیف و میانه باشند. امام فرمودند که مجلس در رأس حکومت است ما نیاز به مجلسی داریم که خود درد کشیده باشد و دغدغه مردم و اقشار ضعیف را داشته باشد نه منافع شخصی.

مجلس از رسالت و کارایی اصلی خود دور شده است

وی با اشاره به اینکه کسی که به دنبال خدمت به مردم باشد در هر پست و مقامی که باشد به وظیفه خود عمل می‌کند، ادامه داد: متاسفانه برخی اشخاص با عوام فریبی و شعارهای دروغین مردم را فریب می‌دهند و به مجلس راه پیدا می‌کنند. وقتی مجلس کارآمد باشد وضعیت کشور این‌گونه نخواهد بود. اگر مجلس به وظیفه خود درست عمل کند، شاهد معضلات در کشور نیستیم. وجود مشکلات کنونی به این دلیل است که مجلس از رسالت و کارایی اصلی خود دور شده است. خواسته ما از نمایندگان این است که التزام در مصوبات را در مجلس تدارک ببینند. اگر یک مصوبه از مجلس خارج شود باید لازم‌الاجرا باشد. باید ساختار مدون مهیا شود و قوانین مصوب شده به اجرا در آیند.

مردم باید به گذشته و رویکرد آینده کاندیداها نگاه کنند

دبیر انجمن اسلامی دانشجویان دانشگاه شهید چمران اهواز افزود: مردم باید به گذشته کاندیداها نگاه کنند و ببینند که در پست‌های اجرایی خود چه کارهایی انجام داده‌اند. هم‌چنین به رویکرد آن‌ها نسبت به آینده نیز نگاه شود. نماینده‌ای که در پست اجرایی خود کار خاصی انجام نداده است، نمی‌تواند در مجلس درد مردم را درک کند. کسانی که نیات خبیثانه دارند کاندیدا نشوند، با احساسات مردم بازی نکنند و احساس تکلیف نکنند. برخی متاسفانه مردم را دست‌آویز رسیدن به اهداف شخصی خود کرده‌اند و زمانی که پست اجرایی داشتند هیچ کاری برای مردم نکرده‌اند اما زمان انتخابات از مردم سخن می‌گویند.

نمایندگان خوزستان در مجلس بسیار ضعیف عمل کردند

پارسا در خصوص عملکرد نمایندگان استان خوزستان گفت: نمایندگان خوزستان به ویژه اهواز در مجلس بسیار ضعیف عمل کردند و به رسالت اصلی خود که کارآمدی است، عمل نکردند. استان خوزستان منبع ثروت و یکی از شریان‌های اصلی کشور است اما در استان با کمبود امکانات مواجه هستیم که دلیلی جز بی‌کفایتی مسئولان را نمی‌رساند. در حق استان اجحاف شده است. مردم از آلودگی هوا، مشکلات فاضلاب، مشکلات امنیتی و بیکاری و ... رنج می‌برند.

در خوزستان باید نگاه ملی گرایانه وجود داشته باشد
 
وی با بیان اینکه کسی که پست و مقامی می‌گیرد و خود می‌داند که شایستگی این مقام را ندارد، خیانتکار است، افزود: اگر کسی به هر دلیلی نمی‌تواند حق مردم را بگیرد نباید مسئولیت قبول کند. باید افراد با لیاقت به مجلس بروند و در خوزستان باید نگاه ملی‌گرایی وجود داشته باشد. کسانی باید به مجلس راه پیدا کنند که برای حل مشکلات مردم و استان ایده و راه‌حل داشته باشند نه اینکه وعده‌های اجرایی دهند. اگر مردم درست انتخاب کنند قطعا مجلس سالم خواهیم داشت که می‌تواند گره‌ای از مشکلات مردم  باز کند.

مردم به اشخاص مستقل و شجاع رای دهند

دبیر انجمن اسلامی دانشجویان دانشگاه شهید چمران اهواز تاکید کرد: خواسته ما به عنوان نماینده تشکل‌ سیاسی دانشجویی این است که مردم دید خود را بازتر کنند و فریب وعده‌های دروغین را نخورند. از مردم می‌خواهیم حتما در انتخابات حضور پیدا کنند و به افراد شجاع و مستقل رای دهند چرا که آینده کشور به دست ما رقم می‌خورد.

مینا دستان، دبیر تشکل دانشجویی اسلامی فرارو دانشگاه صنعتی جندی شاپور دزفول نیز در گفت‌وگو با ایسنا، با اشاره به اینکه انتخابات نمایندگان مجلس شورای اسلامی پس از انتخابات ریاست جمهوری یکی از مهم‌ترین انتخابات در کشور است، اظهار کرد: مردم در انتخاب خود دقت کنند و برخی از تعصبات را کنار بگذارند زیرا این انتخابات تأثیر مستقیمی بر زندگی همه ما دارد.

باید حزب‌گرایی و قومیت‌گرایی را کنار گذاشت

وی گفت: بعدها نتیجه انتخاب خود را در جامعه خواهیم دید پس باید حزب‌گرایی و قومیت‌گرایی را کنار گذاشت و متقابلا مطالبه‌گر باشیم.

دبیر تشکل دانشجویی اسلامی فرارو دانشگاه صنعتی جندی شاپور دزفول بیان کرد: اوضاع اقتصادی جامعه بد است، از نمایندگانی که به مجلس راه پیدا می کنند درخواست داریم با توجه به اینکه ناامیدی هم در جامعه رخنه کرده است، از نظر اقتصادی تدبیری بیاندیشند تا وضعیت جامعه بهبود یابد.

 محمدحسین ساکی، مسئول بسیج دانشجویی دانشگاه علوم پزشکی اهواز نیز به ایسنا گفت: جمهوری اسلامی ایران اصل تفکیک قوا را به صورت نسبی پذیرفته و جزو قانون اساسی است. در این تفکیک قوا، جایگاه مجلس به عنوان قوه مقننه، قانون گذاری است. برخلاف نگاه عامه‌ای که به مجلس وجود دارد که مجلس صرفا قانون‌گذار است، سه وظیفه اصلی برعهده دارد که شامل بررسی و تصویب جزئیات قوانین و نظارت بر حسن اجرای این قوانین که متاسفانه این وظیفه در دوره‌های اخیر بسیار کمرنگ شده است و متاسفانه بسیاری ناکارآمدی مجلس را به این دلیل می‌دانند. سومین وظیفه مجلس تعیین مسیر برای کشور است؛ یعنی دولت‌ها نیستند که این مسیر را مشخص می‌کنند بلکه وظیفه مجلس است.

اکثر کاندیداهای مجلس تبلیغات بسیار بدی دارند

وی افزود: اکثر کاندیداهای مجلس یا به دلیل ندانستن و یا برای سوء استفاده از سادگی مردم، تبلیغات بسیار بدی دارند. وعده‌ها و قول‌هایی می‌دهند و انتظاراتی را در مردم ایجاد می‌کنند. به عنوان مثال به مردم وعده می‌دهند که بیمارستان ایجاد می‌کنند، در صورتیکه وظیفه نماینده مجلس اینگونه نیست. کاندیداها هیچ گاه هزینه‌های تبلیغاتی خود را به صورت شفاف به مردم اعلام نمی‌کنند. متاسفانه در میان برخی از کاندیداها نوعی تبلیغات صورت می‌گیرد که در شان جامعه اسلامی نیست و بسیار زننده است و نیاز است شورای نگهبان و قوه قضائیه در این موضوع ورود کنند.

مسئول بسیج دانشجویی دانشگاه علوم پزشکی اهواز با اشاره به اینکه همه شهرهای خوزستان دچار محرومیت‌ها و آسیب‌هایی هستند و گاهی این محرومیت‌ها را به ندرت در سطح کشور می‌بینیم، گفت: نماینده‌های مجلس به عنوان حامیان حقوق مردم خوزستان در مجلس عملکرد بسیار ضعیف، کمرنگ و صرفا تبلیغاتی داشتند. ما به طور جدی ندیدیم که نمایندگان استان نسبت به آبگرفتگی‌های اخیر، انتقال آب، بیکاری جوانان و دیگر معضلات استان واکنش جدی داشته باشند. متاسفانه برخی نمایندگان در انتصابات دانشگاه‌ها دخالت دارند و بعضا عملکرد سوء استفاده گرایانه‌ای داشتند.

ساکی با اشاره به نوع نگاه مردم به رای دادن، تاکید کرد: مشکل اصلی کشور مساله اقتصادی است و تولید، اشتغال، صادرات، واردات و مبارزه با مفاسد بر اقتصاد کشور تاثیر بسزایی دارد که مجلس موظف است در این زمینه کارهایی انجام دهد. بر اساس آمار از کشورهای همسایه می‌توانیم درآمدهای خوبی داشته باشیم، اما بسیار کم بوده است. با رویکرد درستی که مجلس می‌تواند به دولت بدهد، می‌توان از این فرصت به نحو احسن استفاده کرد. همچنین میزان صادرات به افغانستان دو برابر صادرات سالیانه به ۱۸ کشور اروپایی است اما رویکرد دولت این است که به کشورهای اروپایی صادرات داشته باشیم در صورتیکه دو برابر آن را با افغانستان داریم. این موضوع باید اصلاح شود و مجلس در این موضوع نقش دارد.

انتهای پیام

منبع: ایسنا

کلیدواژه: استانی علمی و آموزشی علمی و آموزشی خوزستان انتخابات مجلس یازدهم انتخابات 98 دبیر انجمن اسلامی دانشجویان دانشگاه شهید چمران اهواز مجلس شورای اسلامی برخی از کاندیداها انتخابات شرکت باید در انتخابات مجلس راه پیدا وجود داشته وعده های اجرایی ترین انتخابات نخبگان ایرانی تحریم می کنند جامعه ایرانی جامعه اروپا جامعه ایران قانون گذاری مجلس اول وجود آمد نماینده ها عوام فریبی بسیار ضعیف خواسته ما قوه مقننه اصلی خود اشرف پور ترین کنش وعده ها گفت وگو

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.isna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایسنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۶۹۰۲۸۵۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

چرا مشارکت در دور دوم انتخابات مجلس مهم است؟

چند روزی بیشتر تا برگزاری دور دوم انتخابات مجلس باقی نمانده و بالاخره تکلیف ۴۵ کرسی باقی مانده مشخص خواهد شد. ممکن است بیشتر مردم تصور کنند که انتخابات پایان یافته در حالی که چنین نیست و با توجه به این که کرسی های باقی مانده اکثرا به شهرهای بزرگی چون تهران تعلق دارند اهمیت حضور مردم در همه پرسی ۲۱ اردیبهشت را دو چندان می‌کند.

مشارکت پُرشور مردم در حوزه‌هایی که به دور دوم کشیده شده اهمیت بسزایی دارد چرا که نماینده‌ای با پشتوانه رأی بالا قطعاً مؤثرتر از نماینده‌ای است که پشتوانه رأی بالایی ندارد. همچنین زمانی که مجلس قوی باشد، قدرت نظارت بالایی خواهد داشت و می‌تواند تخطی از اجرای قوانین را به خوبی شناسایی کرده و به دستگاه‌ها و مسؤولان اجرایی کشور گوشزد کند که در ریل قانون حرکت کنند.

این انتخابات در ۲۲ حوزه «تهران، شمیرانات، اسلام‌شهر و پردیس» «تبریز، آذرشهر و اسکو»، «شبستر»، «میانه»، «پارس‌آباد، بیله‌سوار و اصلاندوز مغان»، «سمیرم»، «لنجان»، «کرج، اشتهارد و فردی»، «بیرجند، درمیان و خوسف»، «مشهد و کلات»، «آبادان»، «رامهرمز و رامشیر»، «خدابنده»، «زنجان و طارم»، «شیراز و زرقان»، «مرودشت، ارسنجان و پاسارگاد»، «کرمانشاه»، «گنبدکاووس»، «خرم‌آباد و چگنی»، «قائم‌شهر، سوادکوه، جویبار، سیمرغ و سوادکوه شمالی»، «ملایر» و «ورامین» برگزار خواهد شد. 

چه کسانی می‌توانند در مرحله دوم رای دهند؟

کسانی که در مرحله اول انتخابات رای نداده باشند، در مرحله دوم می‌توانند رای دهند. کسانی که در مرحله اول رای داده‌اند فقط در همان حوزه انتخابیه می‌توانند رای دهند.

براساس تبصره ۴ ماده۱۰ قانون انتخابات مجلس شورای اسلامی، «کلیه رأی‌دهندگان مرحله دوم منحصراً در حوزه انتخابیه‌ای که در مرحله اول انتخابات رأی داده‌اند شرکت خواهند نمود و کسانی که در مرحله اول در هیچ یک از حوزه‌های انتخابیه رأی نداده باشند در مرحله دوم انتخابات می‌توانند شرکت کنند.»

مردم با مشارکت در دور دوم انتخابات مجلس به وظیفه شرعی و سیاسی خود عمل کنند

غلامرضا مصباحی مقدم عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام درباره اهمیت مشارکت مردم در دور دوم انتخابات گفت: در انتخابات دور دوم مجلس مردم برای هر کرسی دو گزینه برای انتخاب دارند و این کار را برای آنان آسان‌تر می‌کند. 

او افزود: مردم باید با مشارکت بیشتری نسبت به دور اول در انتخابات شرکت و بار دیگر به تکلیف دینی،سیاسی و اجتماعی خود عمل کنند.

مصباحی مقدم متذکر شد: آینده چهار سال بعدی قوه مقننه به دست مردم است وانتخاب برای تعیین تکلیف چهل و پنج کرسی باقی مانده مجلس اهمیت بسزایی دارد .

عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام گفت: از احزاب و تشکل‌های سیاسی تقاضا دارم تا به صورت مشترک لیست بدهند تا کاندیداها پشتوانه سیاسی و اجتماعی محکم‌تری داشته باشند.

انتخابات دور دوم مجلس نقش بسزایی در آینده چهار سال بعد کشور دارد

همچنین قدرتعلی حشمتیان رئیس خانه احزاب در گفت‌وگو با باشگاه خبرنگاران جوان درباره اهمیت مشارکت مردم در دور دوم انتخابات مجلس گفت: از ابتدای انقلاب اسلامی انتخابات‌های بسیاری در کشور برگزار شده و مردم همواره با مشارکت بالا پای صندوق‌های رأی آمده‌اند. 

او افزود:در کشور ما مسئولان با انتخاب مردم مشخص می‌شوند و احزاب و تشکل‌های سیاسی باید مردم را به شرکت در انتخابات تشویق و نقش آنان را در عرصه های مهم کشور پررنگ‌تر کنند.

حشمتیان متذکر شد: امیدوارم که انتخابات آینده شاهد مشارکت بیشتری از مردم باشیم چرا که این دوره از انتخابات نقش پررنگی در شیوه شکل گیری مجلس و سرنوشت جامعه دارد لذا از آحاد جامعه تقاضا داریم به همه پرسی چند روز آینده بی تفاوت نباشند.

حشمتیان درباره چینش هیات رئیسه مجلس دوازدهم افزود: در مجلس دوازدهم شاهد رقابت بین جریان‌های اصولگرایی هستیم و معتقدم که اتحاد شورای وحدت و ائتلاف در شکل گیری هیات رئیسه آینده نقش پررنگی دارد .

رئیس خانه احزاب تاکید کرد: بعد از اعلام نتایج انتخابات دور دوم می‌توانیم با اطمینان بیشتری درباره ترکیب هیات رئیسه مجلس گمانه زنی کنیم.

مشارکت بالای مردم مجلسی قوی می‌سازد 

علی‌اکبر علیزاده نماینده مجلس نیز در گفت‌وگویی با اشاره به اهمیت دور دوم انتخابات مجلس دوازدهم اظهار کرد: از آنجایی که مجلس شورای اسلامی در همه حوزه‌ها مجاز به قانون‌گذاری است و در جمهوری اسلامی ایران جایگاه بالایی دارد، مشارکت بالای مردم در انتخابات باعث تشکیل مجلسی قوی می‌شود.

وی افزود: نباید اینگونه تصور شود که مشارکت مردم در دور دوم انتخابات اهمیتی ندارد؛ مشارکت پُرشور مردم در حوزه‌هایی که به دور دوم کشیده شده است، بسیار اهمیت دارد. نماینده‌ای که با پشتوانه رأی بالا راهی مجلس شود، قطعاً مؤثرتر از نماینده‌ای خواهد بود که پشتوانه رأی بالایی نداشته است.

نماینده مردم دامغان در مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: اگر مشارکت در انتخابات بالا باشد، مجلسی قوی به وجود می‌آید و اگر مجلس قوی و با پشتوانه رأی بالا باشد، دولت‌ها چاره‌ای ندارند جز اینکه در ریلی که مجلس می‌گذارد، حرکت کنند.

علیزاده تصریح کرد: همچنین زمانی که مجلس قوی باشد، قدرت نظارت بالایی خواهد داشت و می‌تواند تخطی از اجرای قوانین را به خوبی شناسایی کرده و به دستگاه‌ها و مسؤولان اجرایی کشور گوشزد کند که در ریل قانون حرکت کنند.

منتخب مردم دامغان در مجلس دوازدهم ادامه داد: هنوز ۴۵ نماینده مجلس دوازدهم مشخص نشده است و از آنجایی که این افراد قطعاً تأثیر زیادی بر مجلس آینده خواهند داشت، بر این اساس نباید کسی تصور کند که دور دوم انتخابات مجلس فاقد اهمیت است.

وی اظهار کرد: مرحله دوم انتخابات مجلس شورای اسلامی بسیار مؤثر است چراکه آیت الله مدرس هم یک نماینده بود و بر این اساس حتی یک نماینده روی مجلس تأثیر دارد و نباید دور دوم انتخابات مجلس کم اهمیت جلوه داده شود؛ برای مرحله دوم انتخابات مجلس دوازدهم نیز باید رسانه‌ها به ویژه صداوسیما امکان تبلیغات برابر را برای داوطلبان دور دوم انتخابات فراهم کنند.

نماینده مردم دامغان در مجلس شورای اسلامی گفت: باید اهمیت دور دوم انتخابات به خوبی برای مردم تبیین شود تا مردم در حوزه‌های انتخابیه‌ای که انتخابات به دور دوم کشیده شده است، حضور پُر شوری پای صندوق‌های رأی داشته باشند. تبیین و آگاهی‌بخشی به مردم، مهم‌ترین کاری است که باید مورد توجه باشد.

علیزاده اظهار کرد: در نظام جمهوری اسلامی ایران حضور و مشارکت مردم در عرصه‌هایی مانند انتخابات اهمیت زیادی دارد و امیدواریم مردم مشارکت بالایی در مرحله دوم انتخابات مجلس داشته باشد.

توصیه رهبر معظم انقلاب درباره اهمیت مشارکت مردم در انتخابات 

مقام معظم رهبری درباره اهمیت حضور مردم در انتخابات فرموده اند: خیلی‌ها ممکن است پای صندوق‌ها نیایند؛ به‌خاطر این‌که حوصله‌اش را ندارند، وقتش را ندارند، درست اهمیت قضیه را نمی‌دانند، متوجه تأثیر رأی خودشان نیستند یا به کسی که به او اطمینان و اعتماد کنند، نرسیده‌اند؛ یا کسی را هم که شناخته‌اند، نپسندیده‌اند؛ لذا نمی‌آیند. تلاش شما - خانواده‌ها و دوستان‌تان - باید این باشد که مشارکت را به معنای حقیقی کلمه حداکثری کنید.

ایشان همچنین فرموده اند: در زمینه‌ی مشارکت مردم، هر طور که می‌توانید، روی خانواده‌ها و دوستان‌تان کار کنید. مشارکت، یکی از اساسی‌ترین مسائل است. حضور مردم برای پیشرفت و صیانت کشور لازم است. نه این‌که اگر عده‌ی زیادی شرکت نکردند، اینها به نظام «نه» گفته‌اند؛ به‌هیچ‌وجه این‌طوری نیست. آنهایی که به‌خاطر نه گفتنِ به نظام نمی‌آیند، درصد خیلی کمی‌اند. یک عده به‌خاطر بی‌حالی نمی‌آیند؛ یک عده به‌خاطر بی‌حوصلگی نمی‌آیند؛ یک عده روز جمعه کار دیگری دارند و نمی‌آیند؛ اینها را شما راه بیندازید والا کسانی که معتقد به نظام و قانون اساسی نیستند و دلشان برای بیگانگان و نفوذ آنها پر میزند و منتظر آمدن بیگانگان هستند، درصد بسیار کمی‌اند.

باشگاه خبرنگاران جوان سیاسی احزاب و تشکل‌ها

دیگر خبرها

  • مشارکت بیشتر در انتخابات، هزینه‌های امنیتی را کاهش می‌دهد
  • قطب گردشگری، ترمینال خارجی ندارد
  • چرا مشارکت در دور دوم انتخابات مجلس مهم است؟
  • مردم نباید به انتخابات دور دوم مجلس بی‌اعتنا باشند
  • استقرار شعب رسیدگی به تخلفات انتخاباتی در مرحله دوم انتخابات مجلس
  • شورای وحدت چند نماینده در مجلس دوازدهم دارد؟ /جزئیات لیست انتخاباتی برای دور دوم انتخابات از زبان متکی
  • تلاش های اصحاب رسانه در برگزاری انتخابات دوازدهمین دوره مجلس شورای اسلامی و ششمین دوره خبرگان رهبری قابل تقدیر است
  • راهیابی کاندیداها از یک لیست به مجلس بعید است
  • اهمیت «دور دوم انتخابات مجلس» نباید کمتر از دور اول تلقی شود
  • تصویب تشکیل استان تهران شرقی