Web Analytics Made Easy - Statcounter

رئیس پژوهشگاه قرآن و حدیث با بیان اینکه فدک، نماد ولایت، وصایت و خلافت بود و حکومت‌ها از این نماد بهره می‌بردند، تصریح کرد: فدک را نباید در محدوده مسائل کوچک اقتصادی خلاصه کنیم در این صورت زیرکی فاطمه در مواجهه با خلفا بیشتر روشن خواهد شد.  

به گزارش ایکنا، حجت‌الاسلام و المسلمین سیدمحمدکاظم طباطبایی، رئیس پژوهشگاه قرآن و حدیث، امروز، 26 بهمن‌ماه، در نشست علمی «وجه نمادین فدک» در حوزه علمیه خواهران گفت: در طول تاریخ در مورد زندگانی حضرت زهرا(س) کوتاهی‌هایی داشته‌ایم که برخی از آن‌ها توجیه مناسبی ندارد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

مثلاً در اینکه میراث حدیثی آن حضرت به واسطه نزدیکی وفاتشان به وفات پیامبر(ص) اندک است، قابل توجیه است، ولی اینکه چرا بعداً در تاریخ شیعه حتی صحبت از آن حضرت هم کم شده است، توجیه مناسبی ندارد، همچنین مطالبی که در مورد ایشان بیان شده انضباط لازم را ندارد.

طباطبایی با اشاره به ماجرای غضب فاطمه(س) از خلفا افزود: اهل سنت برای توجیه غضب حضرت زهرا(س) سبب صدوری در این زمینه درست کرده‌اند و آن اینکه فاطمه از خواستگاری امام علی(ع) از دختر ابوجهل غضبناک بوده است، لذا هر چیزی ما در مورد غضب ایشان از خلفا بگوییم اثرگذاری شایسته‌ای در مخاطب اهل سنت ندارد یا در مورد سوره انسان و ماجرای بخشش اهل بیت(ع)، داستان‌پردازی زیادی شده و مثلاً گفته‌اند که وقتی سائل درب خانه امام آمد، شعرخوانی کرد و امام و بعد حضرت زهرا بعد از کلی شعرسرایی، به او کمک کردند؛ این داستان‌پردازی‌ها برای آن است که خلوص ارادی و آگاهانه آن حضرات تحت‌الشعاع قرار بگیرد.

طباطبایی با اشاره به جریان فدک اظهار کرد: فدک سرزمینی بود که بدون نبرد تسلیم پیامبر شد، لذا برخلاف غنیمت جنگی، فیء محسوب می‌شد که اختیار آن با شخص پیامبر(ص) بود؛ البته محدوده فدک برای ما روشن نیست؛ پیامبر(ص) فدک را به فاطمه بخشیدند و چندسالی هم در ملکیت امام علی(ع) و فاطمه(س) بود و کل درآمد آن هم در راه مسلمین خرج می‌شد و امام در زندگی شخصی بهره نمی‌بردند.

رئیس پژوهشگاه قرآن و حدیث با بیان اینکه بخشش آنان طبق سوره انسان در زمانی است که فدک در اختیار امام بوده است، تصریح کرد: با وجود دلائل فراوان از جمله قاعده ید و تأییدات قرآنی و حمایت امام علی(ع)، فدک از سوی غاصبان قدرت غصب شد که چرایی این غصب قابل تأمل است.

استاد حوزه علمیه بیان کرد: در برخی متون بحث درآمدزایی فدک مطرح شده و حتی ابن ابی الحدید گزارش اغراق‌آمیزی هم در مورد درآمد فدک دارد، ولی بنده معتقدم که فدک ارزش مالی آنچنانی نداشت که خلفا تعدی دیگری در پرونده خود نسبت به اهل بیت(ع) باز کنند، لذا باید مسئله مهم‌تری در کار باشد.

وی تأکید کرد: به نظر می‌رسد فدک بیش از ارزش اقتصادی، ارزش نمادین برای وصایت، خلافت و حکومت داشته است و این «نمادبودن» در زاویه دید مسلمین پذیرفته بود.

استاد و پژوهشگر حوزه علمیه تصریح کرد: عثمان آن را به داماد خود بخشید و خلفای عباسی و اموی هم حق تصرف در فدک را برای خود محفوظ می‌دانستند و در برخی مقاطع مانند دوره امام کاظم(ع) و امام رضا و ... حاکمان وقت، بحث برگرداندن فدک را طرح می‌کردند و حتی در دوره عمر بن عبدالعزیز فدک به اهل بیت(ع) و یا علویون برگردانده شد. بنابراین فدک نماد امامت و ذی‌القربی بوده است که در دوره پیامبر(ص) تثبیت شد و حتی در دوره خلفای جور، به عنوان نمادبودن مطرح است.

طباطبایی با بیان اینکه اعتراض فاطمه(س) به غصب فدک را باید اعتراض به غصب حکومت بدانیم، تصریح کرد: شاید خطبه فدکیه هم ناظر به این مسئله باشد، حضرت در ابتدا و بخش میانی خطبه ترسیم چهره کامل دین را بر عهده گرفته و سپس سراغ فدک رفته‌اند؛ لذا فدک را نباید در محدوده مسائل کوچک اقتصادی خلاصه کنیم، در این صورت فتانت و زیرکی فاطمه(س) در مواجهه با خلفا بیشتر روشن خواهد شد.

انتهای پیام

منبع: ایکنا

کلیدواژه: طباطبایی پژوهشگاه قرآن و حدیث فاطمه س فدک غصب حوزه خواهران حوزه علمیه امام علی ع حضرت زهرا پیامبر ص فاطمه س

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت iqna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایکنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۶۹۰۶۴۵۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

"قبرستان نو" قم به باغ‌موزه مشاهیر تبدیل می‌شود

علیرضا خاکی با اشاره به آخرین وضعیت ساماندهی قبرستان نو گفت: طراحی قبرستان نو از سال ۱۴۰۲ شروع و تملکش توسط سازمان زیباسازی، بهسازی و نوسازی اطراف حرم و سپس شهرداری منطقه هفت صورت گرفت.

مدیرعامل سازمان زیباسازی، بهسازی و نوسازی اطراف حرم حضرت معصومه (س)با اشاره به وجود ۱۳۲ مغازه در این محدوده افزود: تعیین تکلیف اغلب این واحد‌ها صورت گرفته و حدود ۱۰۰ مغازه تخریب شده است.

 خاکی با بیان اینکه قبرستان نو قرار است به باغ‌موزه مشاهیر قم تبدیل شود عنوان کرد: این آرامستان ظرفیت بسیار خوبی برای مراجعه زائران و گردشگران دارد و اگر هرکدام از این مشاهیر و بزرگان به‌تن‌هایی در هر شهری بودند محوریت توسعه گردشگری آن شهر محسوب می‌شدند.

 مدیرعامل سازمان زیباسازی، بهسازی و نوسازی اطراف حرم حضرت معصومه (س) خاطرنشان کرد: در گام نخست این محوطه ساماندهی مقدماتی خواهد شد.

خاکی تصریح کرد: از جمله این افراد معجزه هزاره سوم کربلایی کاظم، میرزا حسن رشدیه بنیان‌گذار مدارس جدید، رسول ترک و بسیاری از علما و مراجع هستند. 

مدیرعامل سازمان زیباسازی، بهسازی و نوسازی اطراف حرم حضرت معصومه (س) با تأکید بر اینکه فضای اطراف حرم مطهر نیازمند فضای شهری و فضا‌های مطلوب زائران است، گفت: در طول ۵۰ سال گذشته بعد از باغ ملی هیچ فضای شهری در کنار حرم ایجاد نشده است، هرچند آرام‌سازی خیابان ارم کمی این مشکل را برطرف می‌کند، اما لازم است که فضای پنج هکتاری قبرستان نو بهسازی شده و برای تردد عموم مناسب شود. 

خاکی ادامه داد: هدف از این بازآفرینی معرفی مشاهیر و بزرگان این منطقه است که با حفظ شأن تمامی قبور و جایگاه افراد صورت خواهد گرفت. 

مدیرعامل سازمان زیباسازی، بهسازی و نوسازی اطراف حرم حضرت معصومه (س)  افزود: مسائل و آسیب‌های زیادی در این مکان ایجاد شده است؛ در بسیاری از بقعه‌ها سقف‌ها ریزش کرده، برخی قبور نشست داشته، برخی قبور مورد هَتک حرمت قرار گرفته و خالی شده‌اند.

 خاکی با تأکید مجدد بر اینکه به‌هیچ‌عنوان بحث تخریب مطرح نیست و بحث بهسازی صورت می‌گیرد، افزود: نگاه این است که سنگ‌قبر‌ها حفظ شود و هم‌سطح سازی صورت گیرد.

 مدیرعامل سازمان زیباسازی، بهسازی و نوسازی اطراف حرم حضرت معصومه (س) با اشاره به وقوع برخی آسیب‌های اجتماعی در این محدوده، بیان کرد: فضا‌های محصور به این دلیل که امکان نظارت اجتماعی در آنها وجود ندارد، همواره از سوی گروه‌های پرخطر در معرض آسیب هستند.

خاکی با بیان اینکه هدف از این اقدامات ساخت آب‌نما و اتفاقاتی ازاین‌دست به معنای بوستان سازی نیست، ادامه داد: درواقع مناسب‌سازی به معنی ساخت نیمکت، آبخوری، وضوخانه و راه دسترسی به حرم مطهر است تا رفت‌وآمد مردم تسهیل شود.

 مدیرعامل سازمان زیباسازی، بهسازی و نوسازی اطراف حرم حضرت معصومه (س) گفت: قرار است با تملک چند ملک اتصال محله قم نو و آبشار اتفاق افتاده و بهسازی این محلات آغاز شود.

 خاکی تصریح کرد: محله آبشار محل اقامت بسیاری از زائرین است و با تملک این پلاک‌ها این محلات دسترسی بهتری به حرم پیدا می‌کنند و مستقیم به خیابان متصل می‌شوند.

مدیرعامل سازمان زیباسازی، بهسازی و نوسازی اطراف حرم حضرت معصومه (س)  بیان کرد: با این اقدامات هم زائران و هم کسانی که ساکن منطقه هستند، شاهد افزایش کیفیت محیطی خواهند بود.

 

باشگاه خبرنگاران جوان قم قم

دیگر خبرها

  • ساخت ١۵٠ هزار واحد مسکونی از ماه آینده آغاز می‌شود
  • "قبرستان نو" قم به باغ‌موزه مشاهیر تبدیل می‌شود
  • تبدیل «برمودا» به یکی از نماد‌های شبکه نسیم/ برنامه‌ای که قابلیت تولید در فصل‌های متعدد را دارد
  • برنامه های دهه کرامت حرم حضرت فاطمه معصومه (س) تشریح شد
  • آیت‌الله رمضانی: اسلام گنج وجودی انسان را معرفی می‌کند / ویژگی‌های مسلمان واقعی براساس روایات اهل‌بیت(ع)
  • دو طرفه شدن بازار سرمایه مهم‌ترین عامل ایجاد قرارداد آتی تک سهم+ فیلم
  • استان گلستان در سوگ شهادت امام صادق (ع) + فیلم
  • برگزاری دومین دوره مسابقات چندگانه رزمی علمداران ولایت در لرستان
  • اگر مجوز کاغذی و قدیمی را به الکترونیک تبدیل نکنیم، چه می‌شود؟
  • ترویج ازدواج شرعی احیای سیره و سنت پیامبر اسلام (ص) است