Web Analytics Made Easy - Statcounter

علاوه بر دلایل سیاسی و حزبی از رونق افتادن برخی روزنامه‌های قدیمی٬ فضای مجازی هم به یک رقیب بزرگ تبدیل شده و میزان شمارگان روزنامه‌های کاغذی پایین آمده است و در این میان٬ روزنامه‌های مستقل٬ برای تامین کاغذ مشکلات بیشتری دارند. ۲۷ بهمن ۱۳۹۸ - ۱۴:۲۷ بین الملل ترکیه و اوراسیا نظرات - اخبار بین الملل -

به گزارش گروه بین‌الملل خبرگزاری تسنیم٬ در بسیاری از کشورهای جهان٬ فروش روزنامه‌های کاغذی٬ با مشکلات بزرگی روبرو شده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

از سویی دوستداران محیط زیست در مورد نابودی جنگل‌ها و مصرف بیش از اندازه کاغذ٬ هشدار می‌دهند و از دیگر سو٬ گجت‌ها و ابزارهای الکترونیکی و اینترنتی٬ به رقیب بلافصل روزنامه و دیگر ابزارهای خبری٬ تبدیل شده‌اند. ترکیه نیز از این قاعده مستثنی نیست و در چند سال گذشته٬ نگرانی در مورد آینده٬ بر روزنامه‌های این کشور٬ سایه افکنده است و حتی چند روزنامه مشهور همچون «رادیکال» و «ستار» به حیات کاغذی و چاپی خود خاتمه داده و حالا به صورت الکترونیکی و برخط٬ فعالیت می‌کنند.

ترکیه٬ کشور روزنامه‌ها و احزاب

به جرات می‌توان ترکیه را کشور روزنامه‌ها و رسانه‌ها دانست. ترکیه برای تبدیل شدن به کشور روزنامه‌های پر شمارگان و پرفروش٬ راه دور ودرازی را پیمود و تغییر الفبا٬ یکی از مشکلات بسیار مهم در این مسیر بود. 

پس از تاسیس جمهوری ترکیه در سال 1923 میلادی به دست کمال آتاتورک و تغییر الفبای ترکی عثمانی به الفبای لاتینی ترکی استانبولی٬ نوعی گسست  انقطاع نسل باسوادهای جامعه در ترکیه مشاهده شد که قاعدتاً بر وضعیت روزنامه‌خوانی هم تاثیر گذاشت. اما این مشکل خیلی زود رفع شد و خواندن روزنامه برای بخش قابل توجهی از مردم ترکیه٬ تبدیل به یک عادت شد.

در مورد درصد روزنامه‌خوان‌های مردم ترکیه٬ آمارهای متناقضی منتشر شده است. به گونه‌ای که گزارش میدانی روزنامه حریت در سال 2012 میلادی ادعا کرد که 53 درصد از مردم٬ روزنامه‌خوان هستند.

اما در دو سال اخیر٬ گزارش‌های ینی آکیت و ینی شفق٬ حاکی از این است که درصد روزنامه‌خوان‌های ترکیه٬ نهایتاً در حد 20 درصد است. اما جالب اینجاست که با وجود کاهش آمار روزنامه‌خوان‌ها٬ آمار کتابخوانی در ترکیه و در سالیان اخیر٬ با رشد نسبی مواجه بوده است.

علاوه بر دلایل سیاسی و حزبی از رونق افتادن برخی روزنامه‌های قدیمی٬ فضای مجازی هم به یک رقیب بزرگ تبدیل شده و میزان شمارگان روزنامه‌های کاغذی پایین آمده است و در این میان٬ روزنامه‌های مستقل٬ برای تامین کاغذ مشکلات بیشتری دارند.

از روزنامه 125 ساله تا روزنامه دیجیتالی

برخی از روزنامه‌های قدیمی در حال چاپ ترکیه و سال آغاز فعالیت آنها از این قرار است:

روزنامه ینی عصر سال 1895 میلادی.

روزنامه آکشام سال 1918 میلادی.

روزنامه جمهوریت سال 1924 میلادی.

روزنامه ملیت سال 1926 میلادی.

روزنامه حریت سال 1948 میلادی.

روزنامه ترکیه سال 1970 میلادی.

روزنامه ینی آسیا سال 1970 میلادی.

روزنامه اورتادوغو سال 1972 میلادی.

روزنامه ملی گازته سال 1973 میلادی.

روزنامه حُر سَس سال 1977 میلادی.

روزنامه گونش سال 1982 میلادی.

روزنامه صباح سال 1985 میلادی.

روزنامه ینی آکیت سال 1993 میلادی.

روزنامه ینی شفق سال 1994 میلادی.

روزنامه پُستا سال 1995 میلادی.

روزنامه تقویم سال 1994 میلادی.

روزنامه سوزجو سال 2007 میلادی.

روزنامه خبرترک سال 2009 میلادی.

روزنامه خبرترک سال 2016 میلادی.

همچنان که مشاهده می‌شود٬ روزنامه ینی عصر٬ با 125 سال عمر٬ قدیمی ترین روزنامه در حال حیات ترکیه است که البته در سالیان اخیر٬ با وجود آن که به حیات کاغذی هم ادامه داده اما اهمیت ویژ‌ه‌ای هم به آبونه دیجیتالی داده است. روزنامه جمهوریت نیز همسن جمهوری ترکیه است و چیزی نمانده که صد ساله شود. روزنامه‌های دیگر ترکیه هم غالبا عمر طولانی دارند و روزنامه هایی همچون حریت٬ صباح٬ ملیت٬ ترکیه٬ تقویم و ملی گازته٬ همخواره نقش مهمی در تحولات سیاسی و اجتماعی ترکیه ایفا کرده‌اند.

پایان شمارگان یک میلیونی یک روزنامه

روزنامه زمان٬ به عنوان اصلی ترین ارگان رسانه‌ای شبکه فتح الله گولن٬ در دوران فعالیت خود در ترکیه٬ روزانه یک میلیون و یکصد هزار نسخه منتشر می‌کرد.

این روزنامه در عین حال به طور روزانه در چندین کشور جهان نیز با 6 زبان دیگر چاپ و منتشر می‌شد. اما پس از کودتای نافرجام و تعطیل شدن زمان٬ هیچکدام از روزنامه‌های دیگر ترکیه به این رکورد دست پیدا نکردند. حالا روزنامه‌های صباح٬ حریت٬ سوزجو و پستا هر کدام روزانه دویست هزار نسخه منتشر می‌کنند و مجموع شمارگان 6 روزنامه برتر ترکیه به زحمت به 1 میلیون نسخه در روز می‌رسد.

چندقلوهای همسان

یکی از اتفاقات مهمی که در دو دهه اخیر و در دوران اقتدار حزب عدالت و توسعه روی داده٬ این است که بسیاری از روزنامه‌ها و رسانه‌های ترکیه توسط خانواده‌های محافظه‌کار ثروتمند خریداری شده‌اند و با توجه به این که اکثریت قریب به اتفاق آنها هوادار آکپارتی هستند٬ در نتیجه عملاً مجال چندانی برای آرا و نظرات متفاوت باقی نمانده و بسیاری از روزنامه‌های مهم ترکیه از لحاظ خط فکری و تیترها و مطالب روزانه٬ همچون چندقلوهای همسان به نظر می‌رسند.

وضعیت رسانه‌های مخالف و منتقد

حالا دو روزنامه جمهوریت و سوزجو٬ اصلی‌ترین روزنامه‌های منتقد دولت اردوغان هستند که هر دو آنها از لحاظ خط فکری و سیاسی٬ مبلغ اندیشه‌های کمالیستی حزب جمهوری خلق هستند. روزنامه‌های قرار و ینی چاغ هم با شیب ملایم از حزب عدالت و توسعه انتقاد می‌کنند اما دیگر روزنامه‌ها غالباً در تایید تصمیمات و اقدامات اردوغان قلم می‌زنند.

تلویزیون‌های قدرتمند

حالا در ترکیه نیز همچون بسیاری از کشورهای جهان٬ فضای مجازی برای مردم به یک جهان جذاب و رنگارنگ تبدیل شده است. اما واقعیت این است که بیش از 60 درصد مردم ترکیه اصلی‌ترین اخبار شبانه‌ روز را از شبکه‌های تلویزیونی دریافت می‌کنند و اغلب روزنامه‌نگاران حرفه‌ای و قدرتمند ترکیه نیز همزمان با روزنامه٬ در تلویزیون‌ها نیز فعالیت می‌کنند و از آنجایی که این شبکه‌ها در اختیار بخش خصوصی بوده و در بازار آزاد با همدیگر رقابت می‌کنند٬ درآمدهای کلانی نصیب روزنامه‌نگاران حرفه‌ای می‌کنند.

انتهای پیام/

R7650/P/S8,1414/CT7 واژه های کاربردی مرتبط ترکیه

منبع: تسنیم

کلیدواژه: ترکیه ترکیه روزنامه های قدیمی روزنامه جمهوریت کشور روزنامه ها روزنامه خوان ها روزنامه ها روزنامه ها روزنامه ینی فضای مجازی مردم ترکیه تبدیل شده بین الملل اصلی ترین ترکیه نیز رسانه ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.tasnimnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «تسنیم» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۶۹۱۸۲۹۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

انصارالله یمن پیشنهاد میزبانی صنعا از دفتر سیاسی حماس را داد

یکی از رهبران جنبش حماس تأکید کرد صنعا افتخار می‌کند که میزبان دفتر سیاسی حماس باشد.

به گزارش ایسنا، محمد البخیتی، از رهبران جنبش انصارالله یمن گفت: صنعا افتخار می‌کند که میزبان دفتر سیاسی جنبش حماس، فارغ از عواقب آن حتی اگر آسمان بر زمین بیفتد، باشد.

انصارالله یمن ۲۰ آوریل گذشته نیز، آمادگی خود را برای استقبال از رهبران حماس اعلام کرد.

طبق گزارش روسیا الیوم، البخیتی پست خود را در پلتفرم ایکس به همراه گزارشی از رویترز منتشر کرد. رویترز به نقل از یک منبع آگاه ادعا کرده بود «قطر ممکن است دفتر حماس را به عنوان بخشی از بازنگری در میانجیگری خود درباره جنگ غزه ببندد.»

این منبع آگاه گفت: قطر در حال بررسی این موضوع است که آیا به حماس اجازه ادامه فعالیت دفتر سیاسی‌اش در دوحه را بدهد یا خیر. قطر همچنین می‌خواهد در موضوع میانجیگری خود در مذاکرات برای توقف جنگ غزه بازنگری کند.

منابعی به واشنگتن پست گزارش داده بودند ایالات متحده از قطر خواسته است تا در صورت امتناع حماس از توافق با اسرائیل بر سر معامله تبادل اسرا، حماس را از خاک خود اخراج کند.

یک مقام آمریکایی در مصاحبه با این روزنامه اشاره کرد آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه آمریکا آوریل گذشته پیامی را در این زمینه به محمد بن عبدالرحمان آل ثانی، وزیر خارجه قطر ابلاغ کرد.

به نوشته این روزنامه، دولت جو بایدن تهدید به اخراج حماس را ابزاری بالقوه برای فشار بر این جنبش می‌داند، اما مسؤولان و تحلیلگران هشدار می‌دهند که بستن دفتر سیاسی حماس در قطر ارتباطات با رهبران این جنبش را پیچیده می‌کند.

انتهای پیام

دیگر خبرها

  • اوکراین ناتوان در پرداخت بدهی خارجی
  • آیفون تاشو و مک بوک جدید در راه بازار
  • ترکیه تجارتش با چین، هند و آفریقا را جایگزین رژیم صهیونیستی می‌کند
  • تورم ترکیه در ماه آوریل به ۷۰ درصد رسید
  • شگرد نتانیاهو برای جلوگیری از دستیابی به توافق آتش‌بس
  • دلایل کاهش تعداد پسران در آزمون کنکور امسال
  • انصارالله یمن پیشنهاد میزبانی صنعا از دفتر سیاسی حماس را داد
  • ترامپ طرح مفصلی برای پایان جنگ اوکراین دارد، اما ...
  • عبدالفتاح البرهان برای تشییع جنازه پسرش به آنکارا رفت
  • قیمت لیر ترکیه امروز شنبه ۱۵ اردیبهشت ۱۴۰۳