Web Analytics Made Easy - Statcounter

توافق برجام پس از سال ها مذاکره میان ایران و قدرت های بزرگ، از موفقیت های قابل ملاحظه دیپلماتیک اروپا به شمار می رود. اروپا پس از برجام بلافاصله به دنبال بهره برداری اقتصادی و سیاسی مزایای حاصل از برجام برآمد. اما به قدرت رسیدن دونالد ترامپ که در دوران مبارزات انتخاباتی خود برجام را بدترین توافق تاریخ ایالات متحده خوانده بود معادلات موجود را به هم زد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

ترامپ از زمان استقرار در کاخ سفید دائما از خروج از برجام سخن گفت و تلاش اروپایی ها در این میان آن بود تا مانع خروج آمریکا از برجام شوند. علی رغم همه تلاش ها سرانجام در 18 اردیبهشت 1397 ترامپ از برجام خارج شده و کلیه تحریم ها علیه ایران را در دو بازه زمانی 90 و 180 روزه بازگرداند.

نخستین واکنش اروپا به ضربه به بزرگترین دست آورد دیپلماتیکش، ابراز تاسف از اقدام آمریکا، باقی ماندن در برجام و ادامه تعهدات اروپا در این زمینه و درخواست از ایران برای باقی ماندن در برجام بود. در مرحله بعد اروپا اعلام نمود که به دنبال راه اندازی سازوکاری موسوم به اس پی وی است که امکان مبادله پولی بین ایران و کشورهای اروپایی را فراهم سازد. گذشت زمان و عدم عملیاتی شدن سازوکار ویژه مالی و برآورده نشدن منافع اقتصادی ایران، سرانجام ایران را وادار نمود که در سالگرد خروج آمریکا از برجام فرصت 60 روزه ای به طرف های باقیمانده در برجام داده و اعلام کند که در صورتی که اقدام های عملی برای برآورده شدن منافع ایران در برجام فراهم نشود به تدریج و طی گام های مشخصی تعهدات خود در برجام را مطابق بند 36 برجام کاهش خواهد داد.

اتحادیه اروپا در مقابل تهدید ایران بار دیگر بر حفظ برجام و انجام تعهدات خود تاکید و از ایران خواست از انجام هر اقدامی مغایر با برجام خودداری نماید. اروپا پس از آن از راه اندازی سازوکار مالی جدید به نام اینستکس یاد کرد تا بلکه بتواند خواسته ایران را تامین نماید. با سپری شدن مهلت 60 روزه و عدم تحقق خواسته های ایران؛ گام اول کاهش تعهدات ایران برداشته شد. از زمان برداشتن گام های کاهش تعهدات تدریجی ایران در برجام، اتحادیه اروپا سعی نمود تا مانع از برداشتن گام های بعدی ایران شود و نیز کوشش نمود تا با مکانیزم هایی امکان فعالیت شرکت ها و بانک های اروپایی با ایران را میسر سازد.

اما از آنجایی که اروپا عملا امکان مقابله با تحریم های آمریکا علیه ایران را نداشت و انتظارات ایران از اروپا تامین نشد گام های بعدی ایران به مرور تعهدات آن کشور در قالب برجام را کاهش می داد و به همان میزان رویکرد اروپا در قبال ایران نیز تغییر می کرد.

همزمان با اعلام گام سوم کاهش تعهدات ایران 3 کشور اروپایی نسبت به این موضوع ابراز نگرانی کردند. انگلستان دلسردی عمیق خود را ابراز نمود. فرانسه نیز اعلام کرد که تصمیم ایران با تلاش های مداوم پاریس برای کاهش تنش ها هماهنگی ندارد. اروپا از ایران خواست دست از کاهش تعهدات خود برداشته و به برجام پای بند باشد.

برداشتن گام چهارم به وسیله ایران با ابراز نگرانی اروپا مواجه شد. اروپا کماکان از ایران می خواست که به تعهدات خود در برجام پای بند باشد. در این مرحله وزرای خارجه 3 کشور اروپایی و مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا با صدور بیانیه مشترکی، اهمیت اجرای کامل و موثر برجام از سوی تمام طرف ها را مورد تاکید قرار داده و در عین حال تصریح کردند که ایران از انجام اقداماتی که با توافق برجام ناسازگار است، دوری کند.

مسیر اختلافات ایران و اروپا سرانجام منجر به تهدید اروپا برای فعال سازی مکانیسم حل اختلاف و مکانیسم ماشه شد که نهایتا با برداشتن گام پنجم ایران تحقق یافت و اروپا مکانیسم حل اختلاف و مکانیسم ماشه را فعال کرد. سیر رویکرد اروپا از زمان خروج ترامپ از برجام از مخالفت با آمریکا آغاز و در نهایت در گام پنجم ایران به فعال سازی مکانیسم حل اختلاف و مکانیسم ماشه منتهی شد. در خصوص این سیر حرکتی اروپا می توان گفت که اروپا تمام تلاش خود را به کار گرفت تا هم مانع به هم خوردن برجام شود و هم ایران را راضی سازد تا به تعهدات خود در برجام ادامه دهد اما عملا امکان اجرای تعهدات خود و مقابله با تحریم های آمریکا علیه ایران و تامین منافع ایران در برجام را ندانست. اروپا با این روند سعی نمود تا با گرفتن زمان منتظر بماند تا سیر وقایع آتی را نظاره کند تا بلکه اتفاقی مثبت شرایط را به حالت قبل بازگرداند.

پس از فعال سازی مکانیسم حل اختلاف و مکانیسم ماشه و با مشخص شدن نتیجه استیضاح ترامپ در آمریکا، مسئول جدید سیاست خارجی اتحادیه اروپا سعی نمود تا با تفسیر جدیدی از مکانیسم فوق مجددا سعی نماید تا اولا مانع اقدامات بعدی ایران شود و ثانیا با تمدید بازه زمانی موجود در مکانیسم حل اختلاف مانع از رسیدن مجدد پرونده ایران به شورای امنیت و بازگشت خودکار کلیه تحریم ها شود و در این میان تلاش کند تا بلکه بتواند امکان راضی کردن ایران و آمریکا برای مذاکره و رسیدن به توافق جدیدی در کنار برجام را فراهم نماید.

بنابراین به نظر می رسد مشی اصولی اتحادیه اروپا حفظ برجام از یک سو و راضی کردن ایران به رسیدن به توافق جدیدی به عنوان مکمل برجام است که دغدغه های ترامپ را تامین نماید اما در این میان خروج انگلستان از اتحادیه و احتمال موفقیت در دور دوم ریاست جمهوری اش در آمریکا و راضی نشدن ایران به مذاکرات جدید عملا اروپا را در موقعیت دشواری قرار می دهد. موقعیتی که نهایتا جایگاه اروپا را در این منازعه در کنار آمریکا و نه ایران تعریف خواهد کرد.

منبع: جام جم آنلاین

کلیدواژه: برجام اروپا تعهدات خود در برجام ایران در برجام اتحادیه اروپا خروج آمریکا برداشتن گام کاهش تعهدات بعدی ایران علیه ایران تحریم ها تا بلکه

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت jamejamonline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «جام جم آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۶۹۲۸۶۷۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

بازگشت فروش نفت ایران به زمان برجام با دو برابر قیمت نتیجه تمرکز دولت بر بازطراحی تجارت انرژی کشور

سهیل محمودیان کارشناس انرژی در مورد خنثی سازی تحریم ها از طریق فروش بی سابقه نفت خام با کمک دیپلماسی فعال انرژی به خبرنگار قدس گفت: ایران با افزایش صادرات نفت خام خود به سطوح بی سابقه در 6 سال گذشته و جذب سرمایه گذاران خارجی به صنعت نفت و گاز خود، با موفقیت تاثیر تحریم ها را خنثی کرده است. ایران طی سال‌ها با تحریم‌های متعددی به‌ویژه صادرات نفت خود مواجه بوده است که توانایی این کشور را برای فروش نفت خام خود در بازار بین‌المللی محدود کرده است. با این حال، ایران در سال‌های اخیر توانسته است با اعمال سیاست‌های جدید و نوین در بخش نفت و گاز بر این چالش‌ها فائق آید.

وی ادامه داد: یکی از عوامل اصلی موفقیت استراتژی بازاریابی نفت ایران، متنوع‌سازی پایگاه مشتریان آن است. ایران فعالانه به دنبال بازارهای جدید برای نفت خام خود بوده است و وابستگی خود را به خریداران سنتی کاهش داده است. ایران با کاوش در بازارهای جدید و ایجاد مشارکت های بلندمدت با خریداران، توانسته صادرات نفت خام خود را به میزان قابل توجهی افزایش دهد. این رویکرد به ایران کمک کرده تا به درآمد سالانه 35 میلیارد دلاری برسد که بالاترین میزان در 6 سال گذشته است. علاوه بر این ایران با جذب سرمایه گذاری خارجی در جهت توسعه میادین و زیرساخت های نفتی خود توانسته ظرفیت تولید نفت خود را افزایش داده تا بتواند تقاضای فزاینده نفت خام خود را در بازار بین المللی برآورده کند. این امر نه تنها حجم صادرات ایران را افزایش داده است، بلکه کیفیت و رقابت پذیری فرآورده های نفتی این کشور را نیز افزایش داده است.

محمودیان با اشاره به جذب 5.5 میلیارد دلار سرمایه‌گذاری خارجی با وجود تشدید تحریم ها گفت: ایران علاوه بر بازاریابی موفق نفت ایران، به نقاط عطف قابل توجهی در جذب سرمایه گذاران خارجی به صنعت نفت و گاز خود نیز دست یافته است. علیرغم تحریم های اعمال شده بر این کشور، ایران موفق به جذب سطوح بی سابقه ای از سرمایه گذاری خارجی در بخش انرژی خود به ویژه در صنعت نفت و گاز شده است. در سال گذشته، بخش نفت و گاز کانون اصلی سرمایه گذاری خارجی بود که مجموع آن به 5.5 میلیارد دلار رسید که بالاترین میزان در سال های اخیر است. روند صعودی سرمایه گذاری خارجی در صنعت نفت و گاز ایران را می توان ناشی از تلاش دولت برای ایجاد فضای مساعد برای سرمایه گذاران خارجی دانست. دولت سیزدهم سیاست‌هایی را برای ساده‌سازی فرآیند سرمایه‌گذاری و ایجاد مشوق‌هایی برای جذب سرمایه‌های خارجی در بخش انرژی اجرا کرده است. ایران با ارائه شرایط جذابی مانند معافیت های مالیاتی، اجاره زمین با یارانه و روش های تایید ساده، توانسته طیف متنوعی از سرمایه گذاران را از سراسر جهان جذب کند.

این کارشناس انرژی ادامه داد: علاوه بر این، ایران در راستای توسعه مشارکت های استراتژیک با شرکت های خارجی برای استفاده از تخصص و منابع آنها در صنعت نفت و گاز کار کرده است. ایران با همکاری شرکت‌های بین‌المللی توانسته است به فناوری‌های جدید و راه‌حل‌های نوآورانه برای ارتقای توان و کارایی تولید خود دست یابد. این امر نه تنها از نظر افزایش تولید نفت و گاز به نفع ایران بوده است، بلکه به رشد و توسعه کلی بازار انرژی این کشور نیز کمک کرده است.

وی افزود: دیپلماسی هوشمندانه انرژی دولت سیزدهم، تمرکز بر خنثی‌سازی تحریم‌ها را با رسیدن به سقف‌های فروش روزانه نفت خام در 6 سال گذشته و شکستن رکوردها در جذب سرمایه‌گذاران خارجی به صنعت نفت و گاز خود با موفقیت به سرانجام رسانده است. ایران از طریق استراتژی‌های بازاریابی موثر، تنوع بخشی به مشتریان و سرمایه‌گذاری در فناوری‌های مدرن و در نتیجه تمرکز بر بازطراحی تجارت انرژی کشور، فروش نفت خود را به زمان برجام برساند م درآمد ارزی را نیز حدود دو برابر کند. رکوردشکنی های ایران در فروش نفت خام و سرمایه گذاری خارجی در صنعت نفت و گاز پیامدهای مهمی برای آینده بازار انرژی کشور دارد.

زهرا طوسی

دیگر خبرها

  • حفظ گزینه خروج روسیه از یوفا
  • بازگشت فروش نفت ایران به زمان برجام با دو برابر قیمت نتیجه تمرکز دولت بر بازطراحی تجارت انرژی کشور
  • زنی که به خاطر غزه از دولت بایدن استعفا داد + عکس
  • وانگ یی: آمریکا به سیاست غلط بر حذر داشتن چین ادامه می‌دهد
  • فضاسازی تبلیغی پارلمان اروپا علیه عملیات «وعده صادق»
  • استانداردهای دوگانه پارلمان اروپا در قبال تحولات منطقه
  • گفت و شنود/ به سه دلیل!
  • دست خالی غرب در برابر ایران | وقتی تیغ تحریم دیگر نمی‌بُرد!
  • خروج سردار از سایه | مهاجم ایرانی اسلحه پنهان ده‌روسی مقابل لورکوزن خواهد بود؟
  • آمریکا : مذاکره مستقیم برجامی با ایران نداریم؛ نه در نیویورک و نه در هیچ کجای دیگر / درباره روش‌های ارتباطمان با ایران نظری نمی‌دهیم