Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایرنا»
2024-04-26@21:37:07 GMT

مجلس یازدهم و چشم‌انداز آرای سرنوشت‌ساز

تاریخ انتشار: ۲ اسفند ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۶۹۷۹۶۹۰

مجلس یازدهم و چشم‌انداز آرای سرنوشت‌ساز

حدفاصل میان اعتراضات آبان‌ماه تا امروز که مهمترین رخداد سیاسی کشور طی حدود سه سال اخیر رقم می‌خورد، تلاش مخالفان و دشمنان جمهوری اسلامی در راستای کاهش مشارکت در جامعه و ضربه زدن به مشروعیت نظام سیاسی کشور ما ابعادی تازه و گسترده‌تر یافت.

یکی از مهمترین اهداف و دستورالعمل‌های کارزار تقابل با جمهوری اسلامی حمله به مجلس و زیر سؤال بردن جایگاه و عملکرد آن در چارچوب نظام سیاسی بود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

تصمیم سران سه قوه برای تعیین نرخ جدید و سهمیه‌بندی برای بنزین که به اعتراضات گسترده در هفته پایانی آبان‌ماه انجامید و در نقاطی به خشونت و جان باختن شماری از هموطنان و نیز نیروهای امنیتی کشیده‌شد برای بسیاری این پرسش را برانگیخت که نمایندگان مجلس در بازتاب مطالبات مردم و تصمیم‌گیری در زمینه‌هایی اینچنین چه نقشی دارند.

در شرایطی که قوای سه‌گانه و سایر نهادهای حاکمیتی چه انتصابی و چه انتخابی با مطالبه جدی مردم برای رسیدگی به مشکلات کم‌سابقه معیشتی، بیکاری، رکود اقتصادی و بروز انواع فساد در عرصه‌های مختلف مواجهند و عملکرد دستگاه‌های تصمیم‌گیرنده نتوانسته آنچنان که باید رضایت اقشار و گروه‌ها مختلف را تأمین کند، دست‌افزارهای مخدوش‌ساختن چهره جمهوری اسلامی، زیر سؤال بردن کارآمدی نظام سیاسی و در نهایت ضربه زدن به مشروعیت آن برای دشمنان خارجی و همگامان داخلی آن‌ها مهیاتر به نظر می‌رسد.

نگاه به آخرین انتخاباتی که در کشور برگزار شد یعنی انتخابات مجلس دهم در اسفندماه ۹۴ و ریاست‌جمهوری و شوراها که اردیبهشت ۹۶ به انجام رسید، طیفی از شعارها و وعده‌های تحقق نیافته و امیدواری‌های رنگ‌باخته را به تصویر می‌کشد.

چشم انداز گسترش آزادی‌ها و توسعه سیاسی، بهبود فضای روابط خارجی، تقویت سرمایه‌های مدنی، رسیدگی به چالش‌های فراینده اجتماعی- اقتصادی نظیر فقر، بیکاری، حاشیه‌نشینی و ... و در نهایت رونق اقتصادی محرک‌هایی بود که گروه گروه مردم را به مشارکت چشمگیر در انتخابات یاد شده برانگیخت.

این در حالی بود که وقایع مختلف طبیعی و غیرطبیعی، پیش‌بینی‌پذیر و غیرقابل‌پیش‌بینی، مستقیم و غیرمستقیم شرایط کشور را از چشم‌اندازهای یادشده دور ساخت و در یکی از سخت‌ترین برهه‌های پس از انقلاب قرار داد. در این میان، تنها تحریم‌های بی‌سابقه و مخاصمه بزرگترین قدرت‌جهانی با جمهوری اسلامی ایران کافی بود تا شرایط بسیار دشوار و پرفشاری را برای مردم و مسئولان اداره کشور پدید آورد.

مجموع این شرایط زمینه را فراهم ساخت تا طی روزهای منتهی به انتخاباتِ امروز پروسه انفکاک میان مردم و نظام سیاسی و زیر سؤال بردن مشروعیت آن به عنوان یک مردم‌سالاری دینی، جدی‌تر از هر دوره دیگری به اجرا درآید.

یکی از مهمترین القائات کانون‌های سیاسی، رسانه‌ای و تبلیغاتی ضدایرانی تشکیک در فلسفه حضور مردم پای صندوق‌های رأی بوده و در این دوره هم بارها و در اشکال و شیوه‌ها و از طریق ابزارهای گوناگون این پرسش پیش روی‌رای دهندگان قرار گرفته که آیا مشارکت سیاسی آنان منشأ اثر یا بهبودی در اوضاع خواهد شد یا اساساً ارتباطی با سرنوشت آنان خواهد یافت یا خیر؟

در پاسخ به این پرسش برخی به وقایعی اشاره می‌کنند که با توجه مختصات سیاسی کشور می‌تواند پیامدهای اساسی را برای کشور و شهروندان به بار آورد.

درخواست مراجعه به آرای عمومی جهت برونرفت از بن‌بست‌ها، چاره‌جویی برای مقابله با فشار حداکثری دولت آمریکا، تقویت توان مقاومت اقتصادی، بررسی تغییر ساختار سیاسی- اداری کشور و مباحثی چون تبدیل ساختار ریاستی به پارلمانی، اعمال نظر درباره پیوستن ایران به کنوانسیون‌ها و معاهدات بین‌المللی، حلاجی و تصویب توافق‌نامه‌های مرتبط با روابط خارجی، بودجه‌های سالانه، برنامه توسعه هفتم یا مصوبات حقوقی که زندگی بخش‌ها و طیف‌های مختلف در جامعه اعم از زنان، کودکان، مهاجران و ... را با تاثیراتی عمیق مواجه می‌سازد می‌تواند مجلس یازدهم را آبستن حوادث و تصمیماتی سرنوشت‌ساز سازد.

سال ۱۳۹۰ بود که انتخابات مجلس نهم در میانه قهر و آشتی نیروهای سیاسی از اردوگاه‌های مختلف و در فاصله کمتر از سه سال از وقایع سال ۸۸ برگزار شد و تکلیف ۲۹۰ کرسی مجلس شورای اسلامی را مشخص ساخت.

در شرایطی که طیفی از ناظران، انتخابات نهم را عرصه‌ای تنگ و بسته برای مشارکت دانسته و بیرون ماندن جمع کثیری از نیروهای سیاسی از دایره رقابت را توجیهی برای عدم مشارکت عنوان می‌کردند، تحولاتی به وقوع پیوست که نگاه بسیاری را به مباحث و تصمیمات داغ بهارستان در دوره نهم دوخت.

تصمیم‌گیری درباره توافق هسته‌ای جمهوری اسلامی ایران و ۱+۵ نقطه عطف این تحولات بود و صرف‌نظر از فراز و فرودهایی که برجام در سال‌های اخیر با آن مواجه شد، مجلس را در رأس امور و جایگاهی تعیین‌کننده در یکی از حساس‌ترین مقاطع سیاسی کشور قرار داد.

از نگاه صاحبنظران و به رغم نگرانی‌هایی که به صورت گسترده پیش از انتخابات و به دلایلی چون بیرون ماندن بسیاری نامزدهای جریانات اصلاح‌طلب و اعتدالی از گردونه رقابت‌ها عنوان شده، نگرانی بزرگتری با تبعاتی مزمن و عمیق به چشم می‌آید.

کاهش وزن نیروهای عقلانیت‌گرا، تبدیل مجلس به عرصه منازعات جناحی، بروز آسیب‌های ناشی از تندروی‌های سیاسی، جولان عوام‌گرایان و پوپولیست‌ها در مجلس و تقلیل مباحث کارشناسانه به غوغاسالاری و قربانی شدن منافع ملی تحت تأثیر مطامع گروهی و محفلی در مجلسی که تابستان سال آینده آغاز به کار خواهد کرد، مهمترین دغدغه‌هایی است که باعث شده بسیاری همچنان مراجعه به صندوق آرا را به عنوان راه ناگزیر حرکت به سوی مصالح عامه و تقویت پایه‌های مردم سالاری توصیف کنند.

منبع: ایرنا

کلیدواژه: جمهوری اسلامی نظام سیاسی سیاسی کشور

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۶۹۷۹۶۹۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

سفر رئیس‌جمهور ایران به پاکستان دستاورد‌های اجتماعی، سیاسی و منطقه‌ای داشت

رایزن فرهنگی پاکستان با اشاره به اینکه مردم این کشور، استقامت و مقاومت و شجاعت ملت ایران را ستایش می‌کنند، گفت: همواره به‌رغم سختی‌های فراوانی که استکبار جهانی بر مردم ایران تحمیل کرده با استقامت و شجاعت وصف‌ناپذیری در مقابل همه قدرتمندان عالم ایستاده‌اند.

 رایزن فرهنگی پاکستان با تاکید بر این مطلب، افزود: مردم ایران روی مواضع خودشان محکم و پابرجا هستند و مردم پاکستان این استقامت‌ها و شجاعت‌ها را گرامی می‌دارند و بزرگ می‌دانند. به این خاطر است ملت ایران در چشم ملت پاکستان و مردم این کشور، ملتی بزرگ و قابل تقدیر و ستایش است.

عملیات وعده صادق این علاقه را بیشتر هم کرد

وی درباره خوشحالی مردم از انتقام سخت یا همان وعده صادق، نیز افزود: نماد و نمود این بزرگی و عظمت در روز‌های اخیر همان دفاع شجاعانه و پاسخ مقتدرانه عزیزان سپاه پاسداران انقلاب اسلامی به رژیم صهیونیستی بود. اگر مردم پاکستان به ایران اسلامی و مردم ایران و رهبران ایران تا قبل از این پاسخ دندان‌شکن، علاقه‌مند بودند این علاقه‌مندی ظرفِ چند روز گذشته‌ای که از این پاسخ می‌گذرد ده‌ها برابر بیشتر شد و در ملاقات‌های مردمی که ما با مردم پاکستان و حتی با برخی از دولتمردان پاکستان داریم اولین نکته‌ای را که یادآوری می‌کنند همین است که آنچه آرزوی دیرینه جهان اسلام بود امروز توسط جمهوری اسلامی ایران محقق شد. با این نگاه مردم پاکستان و دولتمردان پاکستان میزبان ریاست محترم جمهوری اسلامی ایران بودند.

چرا محدودیت استقبال پیش آمد؟

مشکی درباره دلیل محدودیت استقبال و اجازه ندادن به برخی از تجمعات خیابانی برای استقبال از رئیس‌جمهور ایران، تأکید کرد: طبیعی است در چنین فضایی با آن علاقه‌مندی که به زمینه‌هایش اشاره کردم چقدر می‌تواند استقبال از طرف مردم پاکستان، استقبال پرشور و هیجان‌انگیزی باشد. به‌رغم اینکه شرایط امنیتی در پاکستان شرایط به هر حال ویژه‌ای است و دولت عزیز پاکستان برای حفظ امنیت سفر رئیس جمهور کشور ایران و هیئت همراه مجبور بود تدابیری را اتخاذ کنند و نمی‌توانستند تجمعات خیابانی را اجازه بدهند، اما ما شاهد بودیم در مسیر کاروان ریاست محترم جمهور در شهر‌های لاهور و کراچی به ویژه کاروان‌های استقبال مردمی شکل گرفت و برخی از تصاویری که امکان انتشار آنها بود شاهد این مسئله است.

تصاویر شگفت انگیزی که هم در اخبار سراسری ایران و رسانه‌های جمعی ایران منتشر شد

وی ادامه داد: در شهر اسلام‌آباد که مقصد اول سفر رئیس‌جمهور ایران بود ما شاهد تلاش مردم برای استقبال عمومی بودیم که اشاره کردم به دلیل شرایط ویژه، این امکان فراهم نشد، اما در نشست‌های نخبگانی و نشست‌هایی که با شخصیت‌های تراز اول اجتماعی، فرهنگی، سیاسی و ادبی در محل اقامت ریاست محترم جمهور برگزار شد این علاقه، این عشق و ارادت به نمایش گذاشته شد که تصاویر آن در اخبار سراسری جمهوری اسلامی ایران و اخبار رسانه‌های جمعی کشور پاکستان منتشر شد. البته آن چیزی که به نمایش گذاشته شد قطره‌ای از دریایی بود که مردم پاکستان تلاش داشتند به نمایش بگذارند. اما به دلیل شرایط خاص امکان ظهور و بروز آن خیلی فراهم نشد.

استقبال از رئیس‌جمهور در کراچی و لاهور

رایزن فرهنگی پاکستان به شور مردم در لاهور و کراچی اشاره کرد و افزود: در شهر‌های لاهور و کراچی این فضا قدری فراهم‌تر شد، اما آنچه در واقعیت میدان بود شاید رسانه‌ها نتوانند به تصویر بکشند. بازتاب‌هایی که ما الان در حال رصد آنها هستیم در رسانه‌های مکتوب و مجازی و رسانه‌های دیداری و نوشتاری همه مملوء از شور، سپاس و تقدیر از انجام شدن سفر و مواضع بسیار خوب رئیس جمهور ایران در این سفر هستیم و همچنان موج خوشحالی همچنان که قبل از این سفر شروع شده بود همچنان بعد از گذشت یک روز از پایان سفر ادامه دارد و پیش‌بینی این است در روز‌های آینده این موج ادامه داشته باشد و حتماً این سفر یک نقطه عطفی برای گسترش روابط همه جانبه ایران و پاکستان خواهد بود.

این سفر افق‌های بلندتری را پیش‌روی دو کشور گذاشت

مشکی در پایان تاکید: ما در پاکستان شاهد بودیم که برخی از کشور‌های منطقه و برخی از قدرت‌های فرامنطقه‌ای خیلی تلاش داشتند برای این سفر محدودیت‌های فراوانی ایجاد کنند حتی اگر بتوانند اصل سفر را تحت‌الشعاع قرار دهند، اما با لطف خدای متعال سفر به خوبی انجام شد و هم دستاورد‌هایی که این سفر داشت چه دستاورد‌های اجتماعی و چه دستاورد‌های سیاسی و منطقه‌ای در همین مدت کوتاه بازتاب خودش را داشت و حتماً در ادامه و آینده پس از این سفر، شاهد بازتاب‌های بیشتر و گشوده شدن افق‌های بلندتری در روابط دو کشور خواهیم بود.

باشگاه خبرنگاران جوان فرهنگی هنری ساير حوزه ها

دیگر خبرها

  • سرنوشت توماج صالحی چه می‌شود؟ 
  • طرح ۵۵۰ هزار هکتاری کشاورزی باید در اولویت مجلس پیش رو باشد
  • کنایه مهاجری به ذوالنور: اگر می‌خواهید همین مجلس ضعیف، ضعیف تر نشود از دولت و شخص رئیس‌جمهور حساب کشی کنید
  • سفر رئیس‌جمهور ایران به پاکستان دستاوردهای اجتماعی، سیاسی و منطقه‌ای داشت/ استقبال پر شور ملت پاکستان
  • سفر رئیس‌جمهور ایران به پاکستان دستاورد‌های اجتماعی، سیاسی و منطقه‌ای داشت
  • سرنوشت سیاسی بایدن در گروِ تحریم نفتی ایران | فارن پالسی: بایدن به دام افراطیون برای تحریم ایران نیفتد
  • بررسی پرونده «صندوق پس انداز کارکنان راه آهن جمهوری اسلامی ایران» با ۷ هزار شاکی
  • کارنامه ۴ساله مجلس یازدهم؛ از جهش تولید مسکن تا واردات خودرو
  • روزهای برگزاری جلسات علنی مجلس تغییر کرد
  • نیازمند تشکیل مجلس قدرتمند و کارآمد هستیم