Web Analytics Made Easy - Statcounter

ایسنا/خراسان رضوی مشاور شهردار مشهد گفت: در دنیای امروز به طور کامل زیرگذر و پل‌های هوایی عابرپیاده را رها کرده‌اند و آن‌ را متعلق به یک فلسفه و دوره زمانی خاص می‌دانند که دوران آن به سر آمده است.

سید مهدی معینی امروز در مراسم نقد و بررسی کتاب «شهر همگان» که در شهر کتاب مشهد برگزار شد، اظهار کرد: ایده نگارش این کتاب بعد از کتاب پیاده‌مدار در ذهن من شکل گرفت.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

همایشی در این خصوص در تهران برگزار شد و افراد معلول، کم‌توان، ناتوان و... زیادی برای شرکت در این مراسم آمده بودند اما امکان حضور آن‌ها به دلیل مناسب‌سازی نشدن فضا وجود نداشت.

وی با بیان اینکه ایده شهر همگان از همان زمان در ذهن من شکل گرفت، ادامه داد: من به دنبال واژگان زیادی برای این کتاب می‌گشتم اما در نهایت به این کلمه رسیدم. این کتاب شامل ۷ فصل با عناوین  کلیات، دیدگاه نظری به طراحی برای همگان، سیاست‌ها و شاخص‌های طراحی همگان، ملاحظات طراحی در شهر برای پاسخ به نیازهای همگان، آماده‌سازی شهر برای پاسخ به نیازهای کودکان، زنان شهروندان پنهان و مدیریت بحران در شهر همگان است.

این مدرس دانشگاه اضافه کرد: شهرها محل ثروت(اقتصادی)، قدرت(سیاسی) و منزلت(اجتماعی) هستند، عنوان کرد: همچنین شهرها محل ترس، تمایل، تهدید و فرصت برای آدم‌هاست. مفهوم شهر همگان برای جهانیان گسترده است. فراهم‌سازی بستر شهر برای بهره‌برداری همگان به عنوان یکی از مولفه‌های اصلی توسعه پایدار و متوازن شهرهاست. میزان دسترسیپذیری به فضاها و حمل‌ و نقل عمومی، ایمنی و امنیت اجتماعی، فیزیکی، ذهنی و روانی، شهر بدون مانع فیزیکی و ذهنی و... از مولفه‌های مورد نیاز برای شهر همگان است.

مولف کتاب «شهر همگان» و مشاور شهردار مشهد با طرح این سوال که چه کسی محصول طراحی شهری را صرف نظر از نوع آن کنترل می‌کند؛ چه کسی راه‌حل‌ها را طراحی و ارائه می‌دهد؛ آیا حق و حقوق همه شهروندان در شهر لحاظ می‌شود؟، اشاره کرد: بحث بر سر حقوق فردی شهروندان در استفاده برابر از امکانات و تجهیزات شهری و فضاهای عمومی است. امروزه نهادهای عمومی برای توسعه فضاهای شهری به شدت متکی به بخش خصوصی هستند. آن‌هایی که باید خود نظارت شوند، دستگاه نظارت کارفرما را در اختیار گرفته‌اند. طراحان شهری نهایتا باید به نظارت عمومی تن بدهند.

وی در خصوص تحقق و مدل شهرهمگان بیان کرد: چه میزان فضاهای طراحی شده با خواست و نیازهای مردم هماهنگ است؟ مدل شهر پایدار تعادل‌بخشی به نیازها و خصوصیات شهر و منطقه است. مدل شهر همگان نیاز به داشتن تفکر باز در طراحی دارد تا درباره احتیاجات، نیازها، فرم و عملکرد گوناگون فضاهای مورد نیاز همه شهروندان در شهر پاسخ دهد. برای این امر نیاز به روش‌شناسی تولید فضا از طریق به‌کارگیری طراحی شهری برای همگان است.

مشاور شهردار مشهد افزود: تحقق شهر همگان نیازمند ساختار مناسب اداری، کارکنان فنی، ضوابط و مقررات، نهادهای پشتیبان، منابع مالی، حمایت فنی و مشارکت همه‌جانبه نهادها و ساکنین شهر است. عدم برخورداری از فرصت‌های برابر برای همگان و وجود موانع معمارانه به مثابه نوعی تبعیض بین استفاده‌کنندگان فضاهای شهری است که باید برداشته شود.

معینی در خصوص مفهوم طراحی فراگیر در شهرسازی تاکید کرد: فراگیر به معنای همه شمول، همگانی، شامل‌شدن در مقابل شامل نشدن، انزوا، طردشدن یا محروم‌شدن است.

وی در خصوص تاکید بر برنامه‌ریزی فراگیر شهرسازی خاطرنشان کرد: برنامه‌ریزی فراگیر شهرسازی بر عدالت برنامه‌ریزی بر تصمیم‌گیری فرآیند ایجاد فضا برای صداهایی که شنیده نمی‌شود و نیازهای گروه‌هایی که کم‌تر مطالبه‌گر هستند، تاکید دارد. این مساله به معنای داشتن تفکر باز درباره احتیاجات، نیازها، فرم و عملکرد متعدد شهروندان در شهر است. در این تفکر  آمده است که احتیاجات گروه‌های هدف را مدنظر قرار بدهیم که با برنامه‌ریزی فراگیر پیونددهنده نیازهای همگان در فضای شهری خواهیم شد.

مولف کتاب شهرهمگان عنوان کرد: فضاهای عمومی باید منعطف طراحی شوند تا مورد استفاده همگان قرار گیرد. در فضای شهری می‌توان برخی فضاهای تفریحی و خدماتی متناسب با گروه‌های سنی (کودکان، زنان، میان‌سال و سالمند) ایجاد کرد. در طراحی شهری باید دسترسی راحت و آسان به فضا و اماکن عمومی برای افراد معلول جسمی و حرکتی فراهم شود. تحقق دسترسی ارزان و راحت همگان به شیوه‌های حمل‌ونقل پاک شهری (حمل‌ونقل عمومی، پیاده، دوچرخه و...) باید در توسعه شهر در اولویت قرار گیرد تا هم‌پیوند همه شیوه‌های حمل‌ونقل باشد.

وی با اشاره به این جمله از جان‌لاک که شهری که برای کودک طراحی شود، برای همه قابل استفاده است، گفت: ما شهرها را برای همه گروه‌ها، مردانه تنظیم کردیم.  

شهرسازی فراگیر چیست؟

معینی در خصوص لزوم به‌کارگیری شهرسازی فراگیر اظهار کرد: روش‌های معمول و سنتی شهرسازی عمدتا فرضیاتش را براساس افرادی با بنیه جسمی و اجتماعی متوسط بنا گذاشته است. حال آنکه نیازهای بسیاری از افراد در این قالب نمی‌گنجد. شهرسازی فراگیر نوعی از شهرسازی است که نیازهای همه شهروندان را در شهر در نظر گرفته باشد. به‌ جای آن‌که معیار فقط افراد متوسط باشد، باید به کسانی فکر کنیم که دارای تحرک و دسترسی کم‌تری هستند. این مساله ممکن است ناشی از مشکلات فرهنگی و اجتماعی باشد که افراد با بنیه ضعیف‌تر مالی از دسترسی به بعضی تسهیلات شهری محروم بمانند. احتمال دارد این امر ناشی از مشکلات جسمی باشد؛ به این معنا که افراد سالمند، زنان، کودکان و یا کسانی که بر روی صندلی چرخدار هستند و یا از نقص بینایی و شنوایی رنج می‌برند، نیازهایی دارند که در روش‌های معمول شهرسازی منظور نمی‌شود.  

این استاد طراحی شهری افزود: طراحی فراگیر شهری می‌تواند رعایت ضوابط مناسب‌سازی ساختمان و فضاهای عمومی برای همگان به‌خصوص جانبازان و افراد دارای معلولیت و سایر کم‌توانان جسمی و حرکتی را ایجاد کند. ارتقاء ایمنی و امنیت همگان و پیشگیری از بروز خشونت به ویژه علیه کودکان و زنان همچنین تسهیل ‌کنشگری و مشارکت اجتماعی همگان در فضاهای شهری باید صورت گیرد.

معینی در خصوص ماهیت طرد اجتماعی بیان کرد: چشم‌اندازهای شهرها به دنبال گسترش ارتباط انسانی نیست بلکه با ایجاد فضاهای خاص موجب طرد یا محرومیت برخی گروه‌های اجتماعی از فضاهای عمومی می‌شود. لام است به جای تاکید بر رویکرد نظام طرد (به حاشیه راندن) به رویکرد طراحی فراگیر و استفاده از فضاها برای همگان به جای افراد خاص تاکید ‌شود. عواملی سبب طرد یا محرومیت برخی گروه‌های اجتماعی از فضاهای عمومی می‌شود. در طراحی شهری به جای تاکید بر رویکرد نظام طرد و به حاشیه‌راندن رویکرد طراحی در برگیری همگان در استفاده از فضاها باید تاکید شود.

وی ادامه داد: اجتماعات محصور، مراکز خرید و دیگر فضاهای عمومی براساس نوعی فضاهای کنترل شده، از جمله نظام طرد هستند. به کارگیری تکنولوژی‌های جدیدی مانند سیستم‌های تلویزیونی مداربسته در فضاهای عمومی از جمله ساختمان‌های تجاری، قطبی‌شدن یا طبقاتی شدن شهرها باعث شده که شاکله شهرها به‌صورتی روزافزون بر مبنای نظم طرد شکل بگیرد. گروه‌های فرودست جامعه بخشی از مطرودینی هستند که مراکز خرید ممکن است به صورت غیر قابل روئیتی آن‌ها را طرد کرده باشد؛ چرا که مشتری هدف این مراکز طبقه متوسط پولدار است. 

تنها ۵۰ پل از ۸۶۹ پل عابر پیاده تهران مناسب‌سازی شده است

این استاد دانشگاه با بیان اینکه «در تهران ۸۶۹ پل عابر پیاده وجود دارد که تنها ۵۰ پل، مناسب‌سازی شده است»، خاطرنشان کرد: چرا اقشار آسیب‌پذیر ساکن شهر باید هزینه حذف شدن خود را از فضاهای عمومی به خصوص خیابان‌ها بپردازند؟ آیا پیادگان، معلولان، سالمندان، زنان و کودکان که متضرر نصب پل‌های عابر پیاده هستند، جزو شعار « تهران برای همه» محسوب نمی‌شوند؟ فضای طراحی شده به چه میزان منعطف و یا با خواست و نیازهای گروه‌های مختلف سنی و جنسی هماهنگ است؟

وی افزود: تنوع گروه‌های استفاده کننده، فعالیت‌ها و روابط‌شان در اماکن مختلف و قابلیت دسترسی و تحرک‌پذیری از استفاده از فضاها، میزان راحتی، آسایش، خوانایی، ایمنی، امنیت اجتماعی، ذهنی ، فیزیکی و... از موارد شهر همگان است.میزان تحرک و دسترسی‌پذیری همگان به شبکه‌های شهری، اجتماعی، فرهنگی و ارتباطی، میزان دسترسی همگان به ایستگاه‌ها(دسترسی بدون پله برای افراد کم توان) و وسایل حمل‌ونقل عمومی از دیگر موارد شهرهمگان است. تعداد زنان و مردانی که به طور اختیاری از این فضاها در ساعات مختلف شب و روز استفاده و مکث می‌کنند، متفاوت است.

معینی در خصوص قانون ۱۹۹۰ فدراال آمریکا در خصوص حمایت از افراد کم‌توان به نام ADA ، تاکید کرد:  قانون فدرال در سال ۱۹۹۰ در آمریکا در خصوص حمایت از افراد کم توان به نام ADA به تصویب رسید و در سال ۲۰۰۸ نیز مورد بازنگری قرارگرفت. این قانون بر موانع بی‌شماری که حرکت، اشتغال، سکونت و کنش مدنی را محدود می‌کند، تاکید دارد. این قانون به گونه‌ای صریح، موانع معمارانه را به مثابه فرمی از تبعیض معرفی می‌کند که موجب می‌شود افراد کم‌توان یا از کار افتاده از شغل، سکونت و خدماتی که افراد سالم از آن بهره می‌برند، کنار گذاشته شوند.

وی گفت: در سال ۲۰۰۵ قانون جدیدی در مجلس انگلستان تصویب شد که تبعیض علیه معلولین را ترمیم کرده و آن را بسط و گسترش می‌دهد. براساس این قانون تبعیض علیه معلولین از طرف کارگزاران وسایل نقلیه عمومی غیرقانونی شد. براساس این قانون، اجاره کردن خانه از طرف معلولین آسان‌تر شد و همچنین ایجاد تغییرات لازمه از طرف صاحب‌خانه تسهیل گشت. باشگاه‌های خصوصی که اعضایی بیش از ۲۵ نفر دارند، حق ندارند کسی را به خاطر معلول بودن نپذیریند. حمایت‌های قانونی از گروه‌های جدیدی مانند بیماران سرطانی، اچ. آی. وی و...انجام شد.

مشاور شهردار مشهد با بیان اینکه «بیش از ۲.۳ درصد شهروندان کل دنیا را افراد آسیب پذیر تشکیل می‌دهند و هرچه که ما به انزوای آدم‌ها کمک کنیم، آن‌ها را دچار مشکل بیشتری کرده‌ایم.»، عنوان کرد: تا سال ۲۰۳۰ بیش از ۵ میلیارد نفر از ساکنان زمین در شهرها زندگی خواهند کرد. تا سال ۲۰۵۰ بیش از یک میلیارد و ۳۰۰ میلیون نفر در جهان بالای ۶۵ سال دارند. پیش‌بینی می‌شود تا سال ۲۰۳۰ بیش از نیمی از جمعیت انگلستان را افراد بالای ۵۰ سال و همچنین ۲۰ درصد جمعیت آمریکا و ۲۵ درصد جمعیت ژاپن بالای ۶۵ سال سن خواهند داشت. در حال حاضر بیش از ۶.۵ میلیون جمعیت ایران سالمند است که تا سال ۲۰۵۰ این تعداد به ۲۶ درصد کل جمعیت یعنی ۱۸.۵ میلیون نفر می‌رسد.

رشد جمعیت سالمند؛ سونامی خاموش ایران

معینی با اشاره به اینکه «میزان رشد جمعیت سالمند به نوعی سونامی خاموش در ایران است»، بیان کرد: براساس آمار موجود، تغییراتی که در الگوی سنی جمعیت ایران در چهار دهه گذشته رخ داده است، نشان دهنده این است که جمعیت سالمندان کشور به سرعت در حال رشد هستند. در صورتی که این میزان رشد جمعیت سالمند در کشورهای پیشرفته در یک تا دو قرن رخ می‌دهد. به همین دلیل سازمان جهانی بهداشت باتوجه به سرعت تغییرات جمعیتی در ایران از افزایش جمعیت سالمندی در کشورمان به عنوان سونامی خاموش در ایران نامبرده و بر ضرورت برنامه‌ریزی و توجه مسئولان به افراد سالمند برای برخورداری از زندگی سالم تاکید کرده است.

وی با بیان اینکه «در قوانین بین‌المللی، ضوابط و دستورالعمل‌ها از برخی قوانین شهری یاد می‌شود»، تاکید کرد: به عنوان مثال، تامین دسترسی و تسهیل در حرکت به قلمرو عمومی برای کلیه افراد در گروه‌های سنی و با توانمدی متفاوت اعم از سواره و پیاده، افزایش امکان نفوذ و حرکت در فضا به لحاظ بصری و فیزیکی و... برخی از قوانین شهری است. ما در شهرها دسترسی به حمل‌ونقل عمومی را برای همگان فراهم نکرده‌ایم. برای رسیدن به اتوبوس باید مسیری را طی کنیم تا به آن برسیم.  توسعه حمل‌ونقل عمومی برای همگان باید در دستور کار قرار بگیرد.

مشاور شهردار مشهد افزود: باید برای شهری با قابلیت دسترسی راحت، ایمن به تجهیزات و فضاهای عمومی برای همگان اقداماتی از جمله، نصب مداری برای کسانی که شنوایی کاملی ندارند انجام شود، دسترسی همگانی را جزو شروط اعطای پروانه ساخت و بهره‌برداری از اماکن عمومی بگذارند، آموزش لازم برای کارکنانی که با مردم در تماس هستند صورت بگیرد، علائم بزرگ خوانا برای کسانی که بینایی‌شان کامل نیست تهیه شود.

معینی با بیان اینکه «طراحی موفق فضاهای همگانی نیازمند آگاهی از اتفاقاتی است که قرار است در فضاهای شهری بیفتد»،  خاطرنشان کرد: جین جیوکبز می‌گوید:«لطفا از نزدیک به شهرهای واقعی نگاه کنید. زمانی که نگاه می‌کنید، بهتر است گوش کنید، درنگ کنید و درباره آن‌چه که می‌بینید، بیندیشید.»

ساخت زیرگذر و پل‌های هوایی  در دنیا  کنار گذاشته است

وی در خصوص ساخت زیرگذر عابرپیاده، اظهار کرد: ساخت زیرگذر عابر پیاده به معنای قطع ارتباط بصری و ذهنی با محیط اطراف، مانع حرکتی، قطع ارتباط فیزیکی و تداوم حرکتی به خصوص برای افراد سالمند، کم‌توان و ناتوان حرکتی، افراد حامل کالسکه بچه و یا چرخ خرید، از بین بردن موقعیت مکانی،تاریخی و هویتی شهر، آسیب به زیبایی، خاطره انگیزی و نیز پویایی و حیات شهری، کاهش حس تعلق به مکان و جلوگیری از بازتولید پویایی خاطره و هویت شهری است. امروزه در دنیا به طور کامل زیرگذر و پل‌های هوایی عابرپیاده را رها کرده‌اند و آن‌ها را متعلق به یک فلسفه و دوره زمانی خاص می‌دانند که دوران آن به سر آمده است.

در ایران برای ایجاد  تقاطع‌های غیرهمسطح مسابقه ایجاد شده است

این استاد دانشگاه با بیان اینکه « ۱۰ درصد جمعیت جهان دارای معلولیت هستند»، گفت: در ایران برای ایجاد  تقاطع‌های غیرهمسطح مسابقه ایجاد شده است. در شهرهای بزرگ دیگر فضایی به غیر از پشت بام برای بازی کودکان باقی نمانده. فضاهای امن بازی کودکان در شهرهای ما به سرقت رفته است. کودکان نیاز به فضای طبیعی، باز، جاده و... دارند.

معینی بیان کرد: جین جیکوبز می‌گوید:« زنان در باب شهر و زندگی مشترک ما در شهرها حرفی برای گفتن دارند و ما با گوش ندادن به این سخنان فی‌الواقع زندگی خودمان و آنان را فقیر ساخته‌ایم.»

زنان؛ شهروندان پنهان شهرها

وی با بیان اینکه «زنان شهروندان پنهان شهر هستند»، عنوان کرد: زنان نیاز به فضای امنیت ذهنی دارند. زنان در شهرها  نابرابری فضایی و جنسیتی دارند. همچنین نیاز به جداسازی برخی از فضاها دارند.

این استاد طراحی شهری تاکید کرد: لونیز مامفورد در سال ۱۹۶۱ می‌گوید که خودروی لعنتی خود را فراموش کنید و شهرها را برای عاشقان و یاران بسازید. با مجوز دانستن نابودی حمل و نقل عمومی و گسترش بزرگ‌راه‌ها به منظور تشویق بیشترین استفاده از خودرو شخصی، مسئولان شهرداری، مهندسان راه‌ساز و شهرسازان ما باعث شده‌اند تا بافت زنده شهر نابود شود. در این تردیدی نیست که برنامه‌ریزی شهری یا شهرسازی خوب باید جایی را برای اتومبیل اختصاص دهد، ولی این بدان معنی نیست که به بهای مختل کردن دیگر فعالیت‌ها، اتومبیل بتواند به هر بخش از شهر نفوذ کند و در آن‌جا باقی بماند.

وی خاطرنشان کرد: سرانجام روزی تمام جاده‌های جهان دست می‌کشند از کار و در سایه وحشی یک درخت به انتظار مسافران بی‌هدف خواهند ماند.

انتهای پیام

منبع: ایسنا

کلیدواژه: استانی اجتماعی مشاور شهردار مشهد حمل ونقل عمومی افراد کم توان جمعیت سالمند فضاهای عمومی فضاهای شهری برنامه ریزی ساخت زیرگذر مناسب سازی طراحی شهری عابر پیاده برای همگان شهر همگان گروه ها تا سال

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.isna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایسنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۷۰۱۲۷۷۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

پیش‌ بینی ترافیک و زلزله با متاورس شهری

تین نیوز

مدیریت شهری پایتخت با نگاه جدی به موضوع متاورس شهری، تلاش می کند تهران را به جمع شهرهای هوشمند دنیا اضافه کند.

 

به گزارش تین نیوز به نقل از همشهری آنلاین،  بیش از ۲دهه از معرفی مفهوم متاورس در دنیای تکنولوژی می گذرد، اما این فناوری تا همین چندوقت پیش، بیشتر از آن لوکس و دست نیافتنی به نظر می رسید که مورد توجه مردم عادی و کشورهای در مسیر توسعه قرار گیرد. تصور غالب این بود که پای این تکنولوژی دست کم به این زودی ها قرار نیست به زندگی مردم عادی باز شود یا بتواند گره ای را از مشکلات روزمره مردم باز کند. اما امروز شهرهای زیادی در دنیا در تلاشند مشکلات شهری خود همچون ترافیک، برآورد نتایج اجرای پروژه های عمرانی، مکان یابی طرح های عمرانی و ساخت وساز، استفاده بهینه از فضای شهری و حتی درآمدزایی را با هوشمندسازی شهری و ساخت همزاد دیجیتال شهر در محیط متاورس، شبیه سازی و حل کنند.

رویای زندگی در یک شهر هوشمند

تصور کنید فقط با زدن یک عینک دیجیتال بر چشم بتوانید در محیط فیلم یا سریال مورد علاقه تان در میان بازیگران راه بروید و وقایع را از هر نقطه ای که دوست دارید تماشا کنید، از نمایشگاه یا موزه ای در آن سر دنیا دیدن کنید، با همکارانتان نه از صفحه نمایشگر رایانه، بلکه در محیطی سه بعدی جلسه برگزار کنید، به کنسرت خواننده مورد علاقه تان بروید، فضای هتل موردنظرتان را پس از رزرو اتاق از نزدیک بررسی کنید یا حتی با پزشکتان مشورت کنید یا تعمیرکار ماشین تان را ظرف چند دقیقه بالای سر ماشین بیاورید تا از پیمودن راهی طولانی در ترافیک معاف شوید و همه اینها در حالی است که لیوان چای به دست روی مبل خانه خود نشسته اید. هیجان انگیز نیست؟ شاید کمی فانتزی به نظر برسد اما اینها امکاناتی است که یک شهر هوشمند می تواند در اختیار شما قرار می دهد و خبر خوب اینکه رسیدن به «شهر هوشمند» و تحقق «متاورس شهری» در تهران به طور جدی در برنامه مدیریت شهری پایتخت قرار گرفته است. اما متاورس چطور به کار شهر می آید؟

متاورس شهری دقیقا به چه معناست؟

برای اینکه بدانیم «متاورس شهری» چیست و چه کمکی قرار است به شهر بکند باید اول بدانیم مفهوم «متاورس» چیست. متاورس، به طور خلاصه یک فضای دیجیتال سه بعدی است که با استفاده از تکنولوژی هایی مانند واقعیت مجازی (VR) و واقعیت افزوده (AR)، زندگی آنلاین انسان را براساس زندگی واقعی او شبیه سازی و این دو را با هم ترکیب می کند. شما در فضای متاورس می توانید خانه ای را دقیقا با مشخصات، ویژگی ها و جزئیات خانه خود شبیه سازی کنید و در آن حضور حقیقی اما غیرفیزیکی داشته باشید. در نوع بزرگ تر، شما می توانید با کمک این تکنولوژی در محیط های شبیه سازی شده دیگر نیز حضور داشته باشید، به فعالیت های مختلفی بپردازید و با سایر مردم جهان در ارتباط و تعامل باشید. این فرایند را می توان به وجود یه «قل» از شما، خانه شما یا شهر شما در فضای دیجیتال تشبیه کرد و این همان اصطلاح «دوقلوی دیجیتال» است که پرکاربردترین ترکیب در رابطه با مفاهیم متاورس به شمار می رود. به طور خلاصه، نسخه های شبیه سازی شده از خانه، شهر یا حتی خود شما در فضای متاورس «دوقلوی دیجیتال» خانه، شهر و خود شما هستند. خب... حالا که با مفهوم متاورس و دوقلوی دیجیتال و شهر متاورسی آشنا شدید، به راحتی می توان درباره ویژگی های شهرهای متاورسی صحبت کرد.

متاورس شهری چطور قرار است به ما کمک کند؟

شهرهای متاورسی بر تکنولوژی دوقلوی دیجیتال بنا شده اند؛ به این معنا که اطلاعات شهر واقعی با تمام جزئیات، پردازش و بر مبنای آن نسخه دیجیتال شهر که به آن دوقلوی دیجیتال یا همزاد دیجیتال نیز گفته می شود، طراحی خواهد شد. در حقیت در شهر دیجیتال، نسخه ای دیجیتال از همه اجسام فیزیکی موجود در شهر نظیر ساختمان ها، خیابان ها و تمام فضاهای دیگر شهر وجود خواهد داشت. این همزاد دیجیتال می تواند ویژگی های جغرافیایی و همچنین زیرساختی شهر را به تصویر بکشد. استفاده از تکنولوژی متاورس در طراحی شهرهای هوشمند و پایدار این امکان را برای مسئولان شهری فراهم می آورد تا به صورت کاملا مستقیم با زیرساخت های شهری ارتباط برقرار کرده و متناسب با چالش های شهری موجود اقدامات متعددی را در جهت برطرف کردن آنها انجام دهند. در طراحی چنین شهرهایی توسعه پایدار و حفظ منابع انرژی تجدیدناپذیر مورد توجه قرار گرفته است. چنین قابلیتی با ایجاد امکان آزمون و خطای بی هزینه در همزاد دیجیتال، این امکان را فراهم می کند که اجرای برنامه ها در نسخه واقعی شهر، براساس تجربه ای از پیش آزموده باشد و با تغییرات لازم، به نتایج موردنظر مدیران و تصمیم گیران حوزه مدیریت شهری منتهی شود.

یک پیشنهاد برای شهر هوشمند

در شهرهای هوشمند پتانسیل حل انواع مسائل و مشکلات زندگی واقعی و ارائه راه حل های کارآمد وجود دارد. داده ها همه اجزا همچون شبکه های جاده ای، ارتباطات، شبکه های برق، سیستم های آب و سایر امکانات را پوشش می دهند و این امر به مدیران شهری برای به حداکثر رساندن بهره وری انرژی، اجرای بهتر پروژه های حمل ونقل از طریق برنامه ریزی جاده، کاهش انتشار گازهای گلخانه ای و مواردی از این دست کمک می کند. در محیط متاورس، شهرها همچنین می توانند با شبیه سازی بلایای طبیعی پیش بینی‎نشده مانند زلزله، رعد و برق و دمای بالا، آزمایش های استراتژیک روی دوقلوهای دیجیتال خود انجام دهند. دوقلوی دیجیتال به آنها کمک می کند تا تشخیص دهند که آیا شهرشان توانایی مقاومت در شرایط مختلف را دارد یا خیر.

هوشمندسازی تهران در برنامه شورای شهر

متاورس های شهری با حل چالش هایی همچون گره های ترافیکی، آلودگی های صوتی، کاهش آلاینده های زیست محیطی و بسیاری از مشکلات دیگری که امروزه گریبان گیر کلانشهرهای دنیا ازجمله تهران شده است می تواند در حکم نسخه ای شفابخش عمل کند. شورای اسلامی شهر تهران در دوره ششم برنامه های هوشمندسازی شهری را با تشکیل کمیته شفافیت و شهر هوشمند به طور جدی تری در دستور کار قرار داده و در برنامه ۴ساله احکامی را در زمینه هوشمندسازی شهری صادر کرده است. براساس این احکام، شهرداری تهران مکلف است زیرساخت های هوشمندسازی را طی مدت زمان این برنامه تامین کند.

سوده نجفی، عضو شورای اسلامی شهر تهران در این باره به همشهری گفت: حرکت به سمت هوش مصنوعی و دوقلوهای دیجیتال از سوی بیشتر شهرهای دنیا در حال پیگیری است؛ ما نباید در این زمینه از دنیا عقب بمانیم. از سوی دیگر بحث شهر هوشمند یکی از سیاست های ما در شورای ششم است. به این دلیل در برنامه چهارم احکامی را در این زمینه وضع کردیم و در تلاشیم هم با سیاستگذاری، این موضوع را پیگیری کنیم و هم شهرداری را مکلف کردیم به اینکه سیاستگذاری های ما را در حوزه اجرا عملی کند.

نجفی، حرکت به سمت شهر هوشمند را زیربنای مدیریت آسان تر شهر دانست و افزود: مدیریت شهر زمانی آسان تر است که ما بتوانیم از علومی که امروزه در دنیا وجود دارد، استفاده کنیم و قطعا طی یک سال باقیمانده از عمر شورای ششم به دنبال آن هستیم که بتوانیم حداقل ۵تا ۱۰درصد کارهای تهران را به سمت شهر هوشمند ببریم.

عضو کمیته شفافیت و شهر هوشمند شورای شهر، در بیان ضرورت حرکت به سمت شهر هوشمند گفت: شهر هوشمند فراآموزش، فرا سلامت، فرا حمل ونقل و فراحکمرانی است و ما به دنبال یک شهر هوشمند در شهر تهران هستیم؛ برای اینکه خیلی از مشکلات و مسائل تهران را حل کنیم. وقتی یک شهر هوشمند داشته باشیم مشکل آلودگی هوا در شهر تهران کاهش پیدا می کند؛ چون میزان تردد، چه خودرو و چه افراد در شهر کاهش پیدا می کند و دیگر ترافیک و آلودگی هوا نداریم و این در حوزه سلامت نیز مؤثر خواهد بود. بسیاری از بیماری هایی که امروزه منجر به بالا رفتن آمار مرگ ومیر در تهران شده اند به علت آلودگی هوا و مشکلات ریوی است که مرگ خاموش خوانده می شوند.

نجفی افزود: تهران نیز با توجه به اینکه الگوی همه شهرهای کشور است و شهرهای دیگر هم از آن الگوبرداری می کنند، یکی از دغدغه های ما در شورای هوشمندسازی شهری است. البته توجه به حوزه هوشمندسازی و شفافیت از شورای پنجم آغاز شد، اما در شورای شهر ششم با حضور دکتر صادقی در کمیته شفافیت و شهر هوشمند، کار فراتر رفته و تلاش شده این موضوع بیشتر و بهتر پیگیری شود.

 

آخرین اخبار حمل و نقل را در پربیننده ترین شبکه خبری این حوزه بخوانید

دیگر خبرها

  • بهره‌گیری از بازی‌های ویدئویی در برنامه‌ریزی شهری
  • بهره‌گیری از گیمیفیکیشن در برنامه‌ریزی شهری
  • آمریکا پهپاد زیردریایی ساخت؛ این وسیله غول‌پیکر کف دریا می‌خوابد! | تصویر
  • بزرگترین فرودگاه بین المللی دنیا در اینجا ساخته می شود
  • پیش‌ بینی ترافیک و زلزله با متاورس شهری
  • بزرگترین فرودگاه بین المللی دنیا در اینجا ساخته می شود / ۵ باند فرودگاهی برای جابجایی ۲۶۰ میلیون مسافر
  • (تصویر) آمریکا پهپاد زیردریایی ساخت
  • بیست و چهارمین دوره ساخت و مدیریت برند Brand MBA 
  • رفع آب‌گرفتگی معابر با تلاش ۶۰ نفر از نیروهای خدمات شهری منطقه ۱۵ اصفهان + فیلم
  • فعالیت شبانه‌روزی ۱۷۰۰ نیروی خدمات شهری برای رفع آبگرفتگی