Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «خبرآنلاین»
2024-04-26@07:07:02 GMT

کرونا، تک‌امیدی در محاصرۀ نگرانی‌ها

تاریخ انتشار: ۶ اسفند ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۷۰۳۰۴۲۷

کرونا، تک‌امیدی در محاصرۀ نگرانی‌ها

چرا باید نگران شد؟ چه عواملی موجب نگرانی است، چه در بخش حکومت و چه جامعه؟

از حکومت شروع کنیم:
یک- فقدان سیستم اطلاع رسانی مورد اعتماد موجب نگرانی است. مردم می خواهند بدانند که واقعیت این بیماری چیست، چرا و چه موقع به ایران رسیده و برای مقابله با آن چکار باید کرد. امّا وقتی که سیستم اطلاع رسانی رسمی فاقد شفافیت لازم است و سابقۀ پنهانکاری و بی صداقتی را هم در کارنامه دارد؛ طبیعی است که مردم به خبرها و هشدارها به دیدۀ تردید نگریسته و سراغ دیگر منابع خبری غیررسمی و خارجی بروند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

هجوم اخبار درست و نادرست و تحلیل ها و توصیه های رنگارنگ، جامعه را خسته تر و نگران تر می کند. نظام اطلاع رسانی رسمی باید نشان دهد که دغدغۀ مردم را دارد و به فکر توجیه اقدامات حکومت نیست.   

دو- ناکارآمدی نظام اداری و اجرایی کشور هم، که خصوصاً در مواقع بروز حوادث طبیعی مثل سیل و زلزله آشکار شده، موجب نگرانی است. وقتی که دولت در زمینۀ مدیریت بحران های قبلی کارنامه قابل قبولی نزد افکار عمومی ندارد، چرا مردم نگران شیوع ویروس کرونا نشوند. اطلاع مردم از تجربه دیگر کشورها در مقابله با این پدیده به آنها آموخته که چنین کاری نیازمند مدیریتی یکپارچه، جامع و هماهنگ است وگرنه باید منتظر افزایش هزینه های مادی و انسانی بود.         

سه- ضعف و نقص نظام پزشکی و درمانی کشور در مواجهه با پدیده هایی در سطح کرونا نیز موجب نگرانی است. اگر مردم نسبت به وجود امکانات در دسترس برای تشخیص و درمان به موقع این بیماری، از پرسنل کارآزموده گرفته تا دارو و تجهیزات بیمارستانی، اطمینان خاطر نداشته باشند، نگران خواهند شد. بله، بسیاری از این نقائص و کمبودها در کوتاه مدت قابل رفع نیست و مسائل سیاسی مثل تحریم ها یا کم رغبتی دیگر کشورها برای کمک به ما نیز مزید بر علت است، ولی این مسائل بر میزان نگرانی ها می افزاید که از آنها نمی کاهد.  

حال سراغ جامعه برویم:
یک- بی اعتمادی مردم به حکومت موجب نگرانی است. اساساً هر دولتی برای اجرای پروژه های ملی و کلانی مثل مقابله با کرونا نیازمند همراهی مردم است ولی لازمۀ این همراهی، اعتماد مردم به دولت است. بی اعتمادی به دولت نتیجه مجموعه ای از سیاست ها و اقدامات نادرست قبلی است که در مواقع بحرانی نمایان شده و دولت را از پشتیبانی اجتماعی محروم می سازد.     

 دو- گسترش رفتارهای خودخواهانۀ مردم هم موجب نگرانی است. رفتارهای آزمندانۀ مردم در قبال شیوع ویروس کرونا، مثل تهیۀ هرچه بیشتر وسایل پیشگیری برای خود (ماسک و مواد ضدعفونی کننده و ...)، نشان از بی اعتنایی آنها نسبت به سرنوشت دیگر اعضای جامعه دارد. جامعه ای که در آن هر کس به دنبال جلب حداکثری منافع خود، ولو به بهای تضییع حق دیگران باشد، فاقد "چسب اجتماعی" لازم است. در چنین وضعیتی افراد نامطمئن نسبت به آینده، بی اعتنا به سرنوشت مشترک اجتماعی، وارد مسابقۀ بقاء برای تضمین آینده می شوند.        

سه- جامعۀ ضعیف و نامتشکل فاقد توان لازم برای مقابله با بحران هایی در سطح کروناست، که این هم مایۀ نگرانی است. قدرت و استحکام درونی جامعه نه به خاطر تعداد جمعیت، بلکه برخاسته از واقعیتی به نام "جامعه مدنی" است، یعنی وجود نهادهای میانجی میان دولت و مردم. احزاب سیاسی، نهادهای صنفی و تشکل های داوطلبانه ای که افراد ذینفع و ذیعلاقه را گرد خود جمع می آورند، به هنگام بحران می توانند با بسیج اعضایشان از موجودیت جامعه دفاع کنند. پانگرفتن نهادهای مدنی در جامعه، به عللی مثل بی اعتمادی حکومت به مردم و نگرانی از متشکل شدنشان، موجب کاهش توان درونی جامعه می شود. یک جامعه ضعیف با افراد نامتشکل به جای آن که در مواقع بحرانی همراه و پشتیبان دولت باشد، طلبکار او خواهد بود.       

آیا امیدی هست؟
کرونا ضعف های جامعه و حکومت را نمایان کرده و موجب نگرانی عمومی شده است. سوء استفاده دشمنان ایران از این ضعف ها و هراس افکنی هایشان، به ویژه در فضای مجازی، بر دامنه و شدت نگرانی ها افزوده است. با این همه، نحوۀ رویارویی دولت با این پدیده می تواند فرصتی تازه برای تغییر این وضعیت باشد، مشروط بر آن که اهمیت موضوع به خوبی درک شود. پدیده های اجتماعی مثل بی اعتمادی مردم به حکومت یا زوال "سرمایه اجتماعی"، یک شبه پدید نیامده اند که یک باره از میان بروند. امّا تغییرات اجتماعی کلان نیز با برداشتن گام های خرد آغاز می شوند. تهدید کرونا می تواند تبدیل به فرصتی برای اصلاح و بهبود وضعیت اجتماعی شود.

* دانشجوی دکتری جامعه شناسی و عضو  انجمن جامعه شناسی ایران

کد خبر 1356821

منبع: خبرآنلاین

کلیدواژه: ویروس کرونا موجب نگرانی بی اعتمادی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.khabaronline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرآنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۷۰۳۰۴۲۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

علائم جسمانی انواع اضطراب‌/ اضطراب اجتماعی چیست؟

اگرچه اضطراب نوعی اختلال مربوط به سلامت روان است اما می‌تواند باعث بروز علائم جسمانی نیز در افراد بشود؛ شناختن این علائم می‌تواند به درمان اختلالات اضطرابی کمک کند. - اخبار اجتماعی -

به گزارش خبرنگار اجتماعی خبرگزاری تسنیم، هر فردی در مقطعی از زندگی خود اضطراب را تجربه می‌کند. این اضطراب ممکن است بابت سخنرانی در یک جمع یا انجام یک کار باشد یا اینکه از نگرانی‌های مالی و بیماری عزیزان نشئت بگیرد. علائم اضطراب شامل احساس نگرانی، بی قراری و مشکل تمرکز است اما علائم فیزیکی آن خستگی، سردرد، ضربان قلب سریع و تعریق را نیز شامل می‌شود.

انواع مختلفی از اضطراب‌ وجود دارد که می‌تواند علائم فیزیکی مختلفی را ایجاد کند؛ در ادامه به آن‌ها خواهیم پرداخت.

علائم جسمانی اختلال اضطراب فراگیر

یکی از شایع‌ترین اختلالات اضطرابی، اختلال اضطراب فراگیر است که تا 20 درصد از بزرگسالان را تحت تاثیر قرار می‌دهد. این نوع اضطراب می تواند باعث انواع علائم عاطفی مانند احساس ترس و نگرانی و ترس مداوم در مورد امور روزمره شود.

ناتوانی در حفظ آرامشمشکل در به خواب رفتن یا خواب بیش از حدسردرددل درددرد عضلانیمشکل در بلعخستگیلرزش بدنعرق کردنتنگی نفساسهال

علائم جسمانی اختلال اضطراب اجتماعی

اختلال اضطراب اجتماعی نیز یکی دیگر از اضطراب‌های شایع‌ است. اگر اضطراب اجتماعی دارید، ممکن است افکار استرسی و منفی را در موقعیت‌های اجتماعی تجربه کنید به خصوص اگر فکر می‌کنید مورد قضاوت، تحقیر، طرد شدن یا ارزیابی قرار خواهید گرفت. این نوع از اضطراب ممکن است هنگام ملاقات با افراد جدید، شرکت در یک مصاحبه شغلی، پاسخ دادن به سوالات در کلاس یا حتی صحبت با شخصی در یک فروشگاه رخ دهد. بسیاری از افراد مبتلا به اضطراب اجتماعی ممکن است از انجام کارهایی که آنها را در این موقعیت‌های اجتماعی قرار می‌دهد اجتناب کنند.

خجالت زدگیتعریقلرزیدنضربان قلب سریععدم ارتباط چشمی با دیگرانحالت تهوع یا استفراغتوصیه‌های طب سنتی برای کاهش "استرس و اضطراب" + اینفوگرافیک

علائم جسمانی اختلال پانیک

اختلال پانیک نوعی اختلال اضطرابی است که باعث ایجاد امواج ناگهانی ترس و احساس وحشت می‌شود. در این وضعیت، ممکن است احساس کنید که کنترل افکار و بدن خود را از دست داده‌اید، حتی اگر در خطر و موقعیت اضطراری نباشید. گذشته از افکار شدید ترس و نگرانی، بسیاری از افراد مبتلا به اختلال پانیک یا کسانی که حملات پانیک را تجربه می‌کنند علائم فیزیکی را تجربه می‌کنند. اغلب، این علائم شبیه حمله قلبی است.

اگر دچار اختلال پانیک یا حملات پانیک هستید، ممکن است علائم فیزیکی زیر را تجربه کنید:

ضربان قلبتعریقلرزتنگی نفسسرگیجهحالت تهوعبی حسی دست و پادرد شکمدرد قفسه سینه

علامت‌های جسمی اختلال اضطراب جدایی

اختلال اضطراب جدایی به عنوان نگرانی و ترس بیش از حد در مورد جدا بودن از اعضای خانواده تعریف می‌شود. اگرچه اکثر مردم تصور می‌کنند که اضطراب جدایی فقط در کودکان رخ می‌دهد، اما می‌تواند بزرگسالان را نیز تحت تاثیر قرار دهد.

بزرگسالانی که اضطراب جدایی دارند از دوری از عزیزان خود می‌ترسند. با اضطراب جدایی، ممکن است نگران باشید که در حین جدایی برای عزیزانتان اتفاقی بیفتد. این شرایط همچنین ممکن است باعث شود تا از گذراندن وقت به تنهایی یا سفر بدون عزیزان خودداری کنید. شایع‌ترین علائم این نوع از اضطراب شامل موارد زیر است:

کابوسسردرددل دردحالت تهوع یا استفراغتنگی نفس

اگر متوجه تغییراتی در سلامت جسمانی خود شدید به پزشک متخصص یا روانشناس مراجعه کنید تا آنها بتوانند ارزیابی‌کنند که آیا علائم شما به دلیل یک بیماری زمینه‌ای است یا خیر. متخصصان همچنین توصیه می‌کنند در صورت بروز تپش قلب، مشکلات تنفسی و مشکلات خواب، به روانپزشک نیز مراجعه کنید.

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • واکنش همتی به سخنان قالیباف: با علل تورم که موجب سفته بازی است مقابله کنید/ زندگی را برای مردم سخت و پیچیده نکنید
  • فضای مجازی باید باعث افزایش انسجام جامعه شود
  • تاثیر فرهنگ ‌بر سلامت خانواده ‌
  • تاثیر فرهنگ فرهنگ ‌بر سلامت خانواده ‌
  • درمورد زنان چند بار دست در حفره حجاب کردند و گزیده شدند، اما باز هم تکرار می‌کنند!
  • زمینه‌های فرهنگ‌سازی حجاب؛ گرایش ذاتی به حیا و خانواده‌دوستی
  • باشگاه دانش آموزی خبرنگار پلیس، پیشگام در حوزه‌های انتظامی و انضباط اجتماعی است
  • باشگاه خبرنگاران دانش آموزی پلیس افتتاح شد
  • اجرای ۴۰۰ ویژه برنامه در هفته کار و کارگر استان مرکزی
  • علائم جسمانی انواع اضطراب‌/ اضطراب اجتماعی چیست؟