Web Analytics Made Easy - Statcounter

 به گزارش ایسنا، محمد اسلامی وزیر راه و شهرسازی، پرویز فتاح رئیس بنیاد مستضعفان و برخی دیگر از مسوولان دولتی و مجریان این پروژه در این مراسم همراه رئیس جمهور حضور داشتند و از همه ۳۲ کیلومتر آزاد راه تهران ـ شمال بازدید کردند.

قطعه نخست آزاد راه تهران ـ شمال دارای ۴۰ دستگاه تونل، ۲۵ دستگاه پل، ۸۲ دستگاه گالری و دیوار بتونی به طول ۱۹ کیلومتر است که کلنگ آن در سال ۷۵ و در دوران ریاست جمهوری آیت الله هاشمی رفسنجانی بر زمین زده شد و تا پایان سال ۱۳۹۳ یعنی طی ۱۹ سال مجموعا ۱۹ درصد پیشرفت فیزیکی داشت که طی ۵ سال گذشته به افتتاح رسید.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

پیشتر معاون بنیاد مستضعفان از جزئیات ساخت و بهره‌برداری قطعه دوم آزادراه تهران - شمال تا سال ۱۴۰۰ خبر داده و گفته بود که ساخت و تکمیل آزادراه تهران - شمال از نظر فنی و اجرایی مشکلی ندارد و مهمترین مسئله آن نیاز به ۱۰ هزار میلیارد تومان اعتبار است.

خواجه دلویی، در پاسخ به سوالی درباره اینکه با توجه به اظهارات مسئولان مختلف دولتی مبنی بر اینکه آن‌ها نمی‌خواهند برای دیگر قطعات آزادراه با روش کنونی هزینه کنند، آیا ساخت این آزادراه به پایان می‌رسد؟ اظهار کرد: قطعا اینگونه است و اساسا بنیاد مستضعفان طبق قرارداد مشترکی که با دولت دارد، ساخت و تکمیل این آزادراه را متعهد شده است. هم اکنون نیز ساخت قطعه سوم آزادراه تهران - شمال رها نشده و فقط برای آن اولویت‌بندی شده است.

وی افزود: از نظر فنی مراحل مطالعاتی و طراحی قطعه سوم این آزادراه انجام شده است و واریانت‌های مختلف را برای آن در نظر گرفتیم که از بین هشت واریانت گزینه نهایی را انتخاب کردیم؛ بنابراین از نظر فنی هیچ مشکلی برای ساخت قطعه سوم آزادراه تهران - شمال نداریم. خواجه دلویی در پاسخ به سوال دیگری مبنی بر اینکه از نظر مالی مشکلی وجود دارد؟ گفت: در حال حاضر مسئله مالی آن مطرح شده و بر اساس برآوردهای صورت گرفته قطعه سوم آزادراه تهران - شمال با احتساب قیمت‌ها و هزینه‌های امروز حدود ۴۷۰۰ میلیارد تومان اعتبار نیاز دارد که قائدتا اگر عقب بیفتد تعدیل قیمت‌ها مشمول این پروژه هم خواهد شد و قیمت تمام شده آن نیز تغییر خواهد کرد. در همین راستا دولت در وهله نخست باید برای تامین سهم خودش از این اعتبار برنامه‌ریزی کند تا بتوانیم این آزادراه را تکمیل کنیم.

وی همچنین درباره زمان آغاز و پایان قطعه سوم آزادراه تهران - شمال و تکمیل این مسیر اینگونه توضیح داد: دولت در وهله نخست متعهد شده که سهم خودش از حدود ۲۰۰۰ میلیارد تومان اعتبار مورد نیاز برای ساخت نیمی از قطعه دوم آزادراه تهران - شمال را تا آخر بهمن ماه سال آینده تامین کند و هم اکنون اولویتش این است. پس از آن باید برای باند دوم این پروژه که آن نیز حدود ۲۰۰۰ هزار میلیارد تومان می‌خواهد تامین اعتبار کند و پس از اجرای این مراحل به سراغ تامین اعتبار قطعه سوم خواهیم رفت.

معاون توسعه ساختمان و انرژی بنیاد مستضعفان با اشاره به اینکه به نظر می‌رسد عملیات اجرایی قطعه سوم آزادراه تهران - شمال با افتتاح نیمی از قطعه دوم در سال ۱۴۰۰ از همان زمان آغاز شود، اعلام کرد: بر اساس ارزیابی‌های صورت گرفته محاسبات اجرایی برای ساخت قطعه سوم آزادراه تهران - شمال حدود چهار سال و نیم طول می‌کشد اما اگر منابع مالی آن تامین شود، دیگر برای قطعه دو و سه این آزادراه بد قولی صورت نخواهد گرفت و با توجه به آماده و فعال بودن پیمانکاران و کارگاه‌های این پروژه، همه سعی‌مان بر این است که آزادراه تهران - شمال را به موقع و بدون بدقولی به مردم تحویل دهیم.

منبع: الف

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.alef.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «الف» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۷۰۳۶۳۶۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

حمله موشکی و توپخانه‌ای عربستان به مناطق مرزی یمن

شبکه المسیره یمن جمعه شب گزارش داد که عربستان، روستاهای مرزی در شمال یمن را هدف حملات موشکی و توپخانه ای قرار داده است.

به گزارش مشرق، این حمله در بخش باقم در شمال غربی استان صعده هدف حمله موشکی و توپخانه‌ای قرار داده است.

شهرستان مرزی باقم در مرز عربستان و یمن، آخرین بار بهمن سال گذشته بود که هدف حمله توپخانه‌ای عربستان قرار گرفته بود.

تاکنون از تلفات ناشی از این حمله گزارشی منتشر نشده است.

منبع: ایرنا

دیگر خبرها

  • هویت بخشی به مدارس آذربایجان‌غربی در دستور کار است
  • ساخت قطعه چهارم راه آهن خواف - هرات آغاز شد
  • ساخت یک بزرگراه جدید در تهران
  • ساخت مدارس شبانه روزی در دستور کار
  • ساخت۱۸۰ کیلومتر راه روستایی در سیستان وبلوچستان
  • آخرین وضعیت جاده‌های کشور؛ امروز شنبه ۸ اردیبهشت / ترافیک در کدام محورها سنگین است؟
  • حمله موشکی و توپخانه‌ای عربستان به مناطق مرزی یمن
  • ترافیک سنگین در محور‌های شمال شرق پایتخت
  • ممنوعیت تردد از آزادراه تهران _ شمال به سمت چالوس
  • تسریع در تکمیل جاده پلدختر - خرم‌آباد مطالبه مردم است