Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «اقتصاد آنلاین»
2024-04-26@05:50:42 GMT

آیا قاچاق پانگولین در شیوع کرونا نقش داشته؟

تاریخ انتشار: ۶ اسفند ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۷۰۳۷۵۴۳

آیا قاچاق پانگولین در شیوع کرونا نقش داشته؟

به گزارش اقتصادآنلاین به نقل از اعتماد، آن‌طور که مطالعات نشان داده، توالی‌های ژنتیکی ویروس‌های ایزوله حیوانات پولک‌دار، ۹۹ درصد با ویروس در حال گردش مشابهت دارد اما نتیجه این مطالعه هنوز به صورت رسمی اعلام نشده است.

آنالیزهای ژنتیکی

دانشمندان براساس آنالیزهای ژنتیکی به این نتیجه رسیده‌اند که احتمالا ویروس کرونا جدید که بر دنیا چنگ انداخته، پیش از انسان‌ها، از حیواناتی مانند خفاش و پانگولین‌ شروع شده.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

اما در عین حال باید به خاطر داشت که نتیجه این مطالعه هنوز به‌طور کامل و رسمی منتشر نشده است.

در تاریخ ۷ ماه فوریه سال جاری، محققان در چین این فرضیه را مطرح کردند که شاید این ویروس یک قدم اضافه دیگر هم برداشته و از خفاش‌ها به پانگولین‌ها و سپس به انسان‌ها رسیده است. البته در آن زمان، این مساله صرفا در حد فرضیه و بر اساس مشاهدات چینی‌ها بود چرا که آنها ویروس کرونا را در پانگولین‌ها هم پیدا کرده بودند.

یک تیم تحقیقاتی دیگر هم به تازگی در پیش‌نویس مقاله‌اش، این مساله را تشریح کرده که چگونه ویروس کرونا جدید می‌تواند مخلوطی تغییر شکل‌یافته از خفاش‌ها و پانگولین‌ها باشد. اما جالب‌تر اینکه همین چند ماه پیش یعنی در ماه اکتبر، قاچاق غیرقانونی نزدیک به ۲۵ تن پولک پانگولین‌ به‌ شدت خبرساز شد. در فوریه سال جاری نیز یک گزارش جدید تایید کرد که تجارت غیرقانونی حیات وحش و به خصوص پانگولین‌ها در حال رشد است و شبکه‌های بین‌المللی سازمان‌یافته از قاچاق غیرقانونی عاج فیل‌های آفریقایی به سمت پانگولین‌ها روی آورده‌اند.

ادوارد هلمز (Edward Holmes) یک ویروس‌شناس از دانشگاه سیدنی استرالیا گفته: «مشاهده ویروس در پانگولین‌ها یک مشاهده واقعا خارق‌العاده‌ است. با وجود اینکه ما به جزییات بیشتری از این موضوع نیاز داریم اما این فرضیه معقول به نظر می‌رسد چرا که اکنون داده‌های دیگری هم هست که تایید می‌کند پانگولین‌ها حامل ویروس‌هایی هستند که ارتباط خیلی نزدیکی با (2019-nCoV) دارند.»

تشخیص منبع حیوانی ویروس کرونا جدید که هم‌اکنون آن را با نام (2019-nCoV) می‌شناسند، یکی از سوالات کلیدی است که دانشمندان برای پاسخگویی به آن در رقابت شدید هستند. ویروس کرونا‌ها با این ویژگی شناخته شده‌اند که می‌توانند بین پستانداران و حتی پرندگان گردش کنند. البته دانشمندان پیش‌تر این نظریه را مطرح کرده بودند که ویروس کرونا جدید اساسا از خفاش‌ها منشا گرفته. این نظریه بر اساس توالی‌سنجی‌های ژنتیکی مشابهی با ویروس کرونا‌های شناخته‌شده دیگر مطرح شد اما اکنون این مساله مطرح است که ویروس احتمالا از طریق یک حیوان دیگر به انسان‌ها منتقل شده است. نباید فراموش کرد که ویروس کرونایی که پیش‌تر منجر به سندرم حاد تنفسی شد و به نام سارس (SARS) شهرت پیدا کرد، از طریق خفاش‌ها به گربه‌های زبّاد (Civet Cats) و سپس به انسان‌ها منتقل شد.

اما تحقیقات اخیر که توسط دو نفر از محققان دانشگاه کشاورزی جنوب چین در گوانگ‌ژو به نام‌های شن یونگی (Shen Yongyi) و ژیاو لی‌هوا (Xiao Lihua) انجام شده، براساس مقایسه‌های ژنتیکی ویروس کرونا‌هایی است که از حیوانات و انسان‌های آلوده به این ویروس گرفته شده است‌.

پیش‌تر محققین متوجه شده بودند که ویروس کرونا‌ها دلیل احتمالی مرگ پانگولین‌ها هستند. بررسی‌ها نشان داده که (2019-nCoV) و ویروس کرونا‌هایی که از پانگولین‌ها گرفته شده‌اند، از ‌گیرنده‌هایی با ساختارهای مولکولی مشابه برای آلوده کردن سلول‌ها استفاده می‌کنند.

دیوید رابرتسون (David Robertson)، یک ویروس‌شناس از دانشگاه گلاسگو انگلستان می‌گوید: «حتی پیش از اینکه این مساله اعلام شود هم پانگولین‌ها، کاندیدای خوبی برای اینکه یک گونه حد واسط ویروس باشند، بودند. بنابراین این خیلی جالب توجه است که محققان توانسته‌اند چنین توالی نزدیکی را پیدا کنند.»

انسان مقصر است یا حیوان؟

پانگولین یا پولک‌پوست نام یک پستاندار با پوست محافظی به شکل زره است. این موجود تنها پستاندار شناخته‌شده‌ای است که این شکل و شمایل عجیب و نامتعارف را دارد. پانگولین‌ها شب‌زی هستند و در سوراخ درختان یا در حفره‌های زیرزمینی زیست می‌کنند. غذای اصلی آنها را مورچه‌ها و موریانه‌هایی تشکیل می‌دهند که با استفاده از زبان درازشان شکار می‌کنند. در عین حال این موجودات، تک‌زی هم هستند و تنها در زمان زادآوری است که با هم‌نوع خودشان دیده می‌شوند.

تاکنون ۸ گونه از پانگولین‌ها در دو قاره شناسایی شده و این ۸ گونه از نظر وضعیت حفاظتی درجات مختلفی دارند که از آسیب‌پذیر شروع شده و به رده به‌شدت در معرض خطر ختم می‌شود. پانگولین شکم سیاه، پانگولین شکم سفید، پانگولین بزرگ زمینی و پانگولین زمینی در آفریقا زیست می‌کنند و پانگولین هندی، پانگولین فیلیپینی، پانگولین سوندا و پانگولین چینی هم در قاره آسیا یافت می‌شوند.

پوست متفاوت از جنس کراتین پانگولین‌ها عامل اصلی دردسر برای آنها است. کراتین نوعی پروتیین است که در آب نامحلول است و در پوست برخی حیوانات از جمله پستانداران یافت می‌شود. در حقیقت ناخن و موی پستانداران از کراتین ساخته شده‌ اما اگر حجم کراتین به هر دلیل در بدن انسان افزایش پیدا کند و به بیش از ۵ الی ۶ برابر برسد، می‌تواند منجر به از کار افتادن کلیه‌ها شود. اما چرا این موضوع را عنوان کردیم؟

در طب سنتی چینی، پولک‌های پانگولین برای اهداف گوناگونی مورد استفاده قرار می‌گیرند. چینی‌ها برای استفاده از پولک‌های پانگولین، ابتدا آنها را به آب جوش می‌اندازند و پولک‌ها به این صورت کنده می‌شوند. سپس پولک‌ها را خشک کرده و برشته می‌کنند. پولک‌های پانگولین در حالی به عنوان یک ماده دارویی فروخته می‌شود که چیزی بیشتر از ترکیبات ناخن و پوست بدن انسان نیستند اما باورهای اشتباه سنتی در چین عنوان می‌کنند که این پولک‌ها می‌توانند منجر به تقویت شیردهی، خشک کردن چرک بدن، درمان بیماری‌های پوستی و حتی مانع نقرس و زمین‌گیری شوند.

یک بررسی نشان داده که در ظرف ۲ دهه گذشته یعنی در حدفاصل سال ۲۰۰۰ تا ۲۰۱۹ میلادی، نزدیک ۹۰۰ هزار پانگولین در سراسر دنیا به صورت غیرقانونی قاچاق شده‌اند. از سوی دیگر تنها در حدفاصل سال‌های ۲۰۱۷ تا ۲۰۱۹ میلادی، در کشورهای مالزی، سنگاپور و ویتنام بیش از ۹۶ هزار کیلوگرم پولک پانگولین توقیف و ضبط شده است.

کانیتا کریشناسامی (Kanitha Krishnasamy) مسوول رسیدگی به موضوع قاچاق حیات وحش در این منطقه می‌گوید: «روزی نیست که بدون توقیف یک محموله مربوط به حیات وحش در آسیای جنوب‌شرقی آغاز شود و اغلب اوقات حجم محموله‌های قاچاق حیات وحش شگفت‌انگیز است.»

همان‌طورکه اشاره شد، پانگولین‌ها بیشتر برای پولک‌های‌شان به صورت غیرقانونی شکار می‌شوند اما از سوی دیگر آنها جزو خوراک‌های لوکس و تجملاتی در چین و ویتنام هم هستند. هر ساله هزاران پانگولین توسط انسان‌ها کشته می‌شوند. تجارت پانگولین در اصل یک نوع شکار غیرقانونی و قاچاق حیات وحش است. تصور می‌شود که بیشترین آمار تجارت غیرقانونی پستانداران، متعلق به پانگولین‌ها است. این تجارت غیرقانونی حدود ۲۰ درصد از کل تجارت غیرقانونی حیات وحش را به خود اختصاص داده است. اتحادیه جهانی حفاظت (آی‌یو‌سی‌ان) هم اعلام کرده که در دهه پیش از سال ۲۰۱۴ میلادی، بیش از یک میلیون پانگولین به صورت غیرقانونی شکار شده‌اند. کنوانسیون جهانی تجارت گونه‌های گیاهی و جانوری در خطر انقراض (سایتیس) از سال ۱۹۷۵ میلادی به بعد، ممنوعیت‌هایی را برای تجارت پانگولین وضع کرد و در سال ۲۰۱۶ میلادی، بار دیگر هر ۸ گونه پانگولین‌ها را به ضمیمه I افزود. تجارت جهانی گونه‌های جانوری و گیاهی که در این ضمیمه قرار می‌گیرند، به‌شدت توسط ماموران گمرک کشورهای مختلف کنترل می‌شود. در حقیقت پیش از سال ۲۰۱۶ میلادی، تجارت پانگولین تحت شرایط بسیار سخت‌گیرانه، مجاز بود اما بعد از سال ۲۰۱۶، کل تجارت مربوط به این حیوان توسط سایتیس ممنوع اعلام شد. این در حالی است که متاسفانه حتی این اقدامات هم نتوانسته پانگولین‌ها را از بودن در آستانه انقراض نجات دهد. برخی خبرنگاران گزارش کرده‌اند که با وجود همه این ممنوعیت‌ها، خریداران می‌توانند تنها در کمتر از یک ساعت این محصول غیرقانونی را در بازارهای چینی پیدا کنند.

چین خواهان ممنوعیت همیشگی تجارت حیات وحش

مدت‌هاست که می‌شنویم بازارهای حیوانات وحشی منشا اصلی شیوع ویروس کرونا جدید و حتی سارس در سال ۲۰۰۲ میلادی هستند. از چین انتظار می‌رود که قوانین سفت و سخت‌تری را برای ممنوعیت تجارت حیات وحش وضع و اجرایی کند. دانشمندان توقع دارند که این ممنوعیت حتی شامل خوردن گوشت برخی حیوانات وحشی هم شود.

قرار است دوشنبه هفته آینده کنگره ملی چین که عالی‌ترین نهاد تصمیم‌گیری این کشور است، جلسه‌ای داشته باشد و تصمیم‌گیری کند که چگونه تجارت محصولات مربوط به حیات وحش در طولانی‌مدت تحت کنترل قرار گیرد. یکی دیگر از دستاوردهای این جلسه، بازنگری قانون اصلی تجارت حیات وحش در این کشور خواهد بود. در حال حاضر این قانون تنها تجارت برخی گونه‌های نادر و در معرض خطر را ممنوع می‌کند. ضمن اینکه قوانین ایالتی چین هم به شکلی است که افرادی که اقدام به فروش پانگولین‌ها کنند را به ۱۰ سال یا حتی مدت زمان بیشتری زندان محکوم می‌کند.

قانون حفاظت از حیات وحش چین در سال ۱۹۸۸ میلادی وضع شد و در سال ۲۰۱۶ مورد بازنگری قرار گرفت. این قانون شکار، کشتن و خرید و فروش نزدیک به ۱.۸۰۰ حیوان نادر و در معرض خطر را ممنوع می‌کند البته اینها به جز اجازه‌هایی است که در موارد خاص صادر می‌شود. لازم به ذکر است که پانگولین‌ها که در حال حاضر دانشمندان به نقش آنها در این اتفاق مشکوک هستند، از مدت‌ها پیش در این فهرست قرار دارند.

اما یکی از مشکلات فهرست موجود این است که نزدیک ۳۰ سال است، به روز نشده و این بدان معناست که گونه‌هایی مانند زرده‌پره سینه زرد (Yellow-breasted bunting) که حفاظت شده نیستند، ممکن است در ظرف این سال‌ها وضعیت حفاظتی‌شان تغییر کرده و وارد رده حفاظتی به‌شدت در معرض خطر شده باشند، در حالی که قانون حفاظت از حیات وحش چین آنها را نادیده گرفته است.

برخی کارشناسان خواهان تعطیلی دایم بازارهای حیات وحش این کشور بدون هیچ قید و شرطی هستند اما برخی دیگر معتقدند که تجارت پایدار برخی حیوانات ممکن است و حتی می‌تواند سودآور باشد. بررسی‌های یک انجمن غیردولتی در پکن نشان می‌دهد که ممنوعیت مصرف گوشت حیوانات وحشی می‌تواند هزینه‌ای نزدیک به ۵۰ بیلیون یوان (معادل ۷.۱ میلیارد دلار امریکا) را به اقتصاد این کشور تحمیل کند و در مقابل ۱ میلیون نفر را بیکار کند.

ونگ فنگ (Wang Fang) یک زیست‌شناس دست‌اندرکار امر حفاظت است که می‌گوید: «من شخصا می‌خواهم که خوردن اغلب گونه‌های حیات وحش در چین به جز خرس وحشی و سنجاب ممنوع شود!» وی همچنین از دولت خواسته که محدودیت‌های موجود برای شکار و صید غیرقانونی گونه‌های در معرض خطر را گسترش دهد اما در برخی از موارد هم استثنا قائل شود.

زائو مین زو (Zhao Min Zhou) یک محقق سیاست‌های حیات وحش از دانشگاه نرمال وست چین (China West Normal University) هم می‌گوید: «ممنوعیت کامل تجارت حیوانات وحشی در چین می‌تواند با انتقاد جدی بخشی از جمعیت چین مواجه شود و از برخی جهات غیرقابل دفاع است.»

منبع: اقتصاد آنلاین

کلیدواژه: حیات وحش خفاش ویروس کرونا پانگولین ویروس کرونا جدید تجارت غیرقانونی ویروس کرونا ها حیوانات وحشی معرض خطر حیات وحش سال ۲۰۱۶ انسان ها پولک ها خفاش ها شده اند

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.eghtesadonline.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «اقتصاد آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۷۰۳۷۵۴۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

چیز‌هایی که فکر نمی‌کنید به کبدتان آسیب بزنند

بیماری کبد شامل تعدادی از عوارضی می‌شود که به کبد آسیب می‌زنند. به‌مرور زمان، این آسیب می‌تواند کبد را زخم کند که به آن سیروز می‌گویند.

به گزارش تبیان، وقتی بافت اسکار جایگزین بافت سالم می‌شود، جلوی عملکرد نرمال کبد را می‌گیرد و این در نهایت می‌تواند موجب نارسایی کبد یا سرطان کبد شود.

کبد اندامی بزرگ و مهم است که اگر مراقبش نباشید مستعد آسیب است. کبد بعد از پوست، بزرگ‌ترین اندام بدن است که در بالاتنه‌تان و در سمت راست قفسه سینه‌تان قرار دارد. کبد علاوه بر اینکه مسئول جدا کردن مواد مغذی از غذا‌هایی است که از سیستم گوارشتان عبور می‌کنند است، صفرا نیز ترشح می‌کند که به بدن در هضم غذا و دفع سموم کمک می‌کند.

بیماری کبد شامل تعدادی از عوارضی می‌شود که به کبد آسیب می‌زنند. به‌مرور زمان، این آسیب می‌تواند کبد را زخم کند که به آن سیروز می‌گویند. وقتی بافت اسکار جایگزین بافت سالم می‌شود، جلوی عملکرد نرمال کبد را می‌گیرد و این در نهایت می‌تواند موجب نارسایی کبد یا سرطان کبد شود.

از این‌رو مهم است که مراقب سلامت کبد خود باشید تا آسیب نبیند و این مراقبت شامل آگاه بودن از راه‌های گوناگونی می‌شود که ممکن است تصادفاً به این اندام حساس آسیب بزنند.

در معرض سموم قرار گرفتن

یکی از نقش‌های اصلی کبد در بدن، دفع سموم است. کبد از طریق چیز‌هایی به نام کانال‌های سینوزوئید کبد، سموم را دفع می‌کند. این کانال‌ها از سلول‌های ایمنی به نام سلول‌های کوپفر برای فیلتر کردن سموم از طریق کبد استفاده می‌کنند. سلول‌های کوپفر این سموم را احاطه و آن‌ها را تجزیه کرده و سپس آن‌ها را از بدن خارج می‌کنند. اگر این سموم از بدن خارج نشوند می‌توانند در داخل سلول‌های چربی ذخیره شوند که البته برای کبد مضر است.

کبد معمولاً می‌تواند سموم را به‌خوبی پردازش کند، اما سم خیلی زیاد باعث آسیب کبد می‌شود؛ بنابراین شما باید مقدار سمومی را که وارد بدنتان می‌کنید محدود نمایید تا مطمئن شوید فشار زیاد به کبدتان وارد نمی‌کنید. شستن میوه‌ها و سبزی‌ها پیش از خوردن می‌تواند کمک کند تا سم کمتری وارد بدنتان شود. یک سری از محصولات شوینده خانگی هم می‌توانند خطرناک باشند و لازم است پیش از مصرف، برچسب روی آن‌ها را به‌دقت بخوانید تا از آن‌ها درست استفاده کنید.

مکمل‌های مضر

نظارت بر صنایع تولیدکنندهٔ مکمل‌های غذایی آن‌طور که فکر می‌کنید دقیق نیست. به همین دلیل شما باید در انتخاب مکمل‌ها دقیق باشید؛ اما به‌هرحال هیچ تضمینی وجود ندارد که بی‌ضرر باشند و به کبدتان آسیب نزنند. مکمل‌های غذایی که برچسب «طبیعی» دارند هم می‌توانند مضر باشند. بعضی از مکمل‌های گیاهی نیز به کبد آسیب می‌زنند، مانند عصاره چای سبز.

مصرف مواد مخدر

مصرف مواد مخدر به چند دلیل می‌تواند مضر باشد که یکی از آن‌ها این است که این مواد می‌توانند حاوی عناصری باشند که انتظارش را ندارید و این مواد به سلامتی‌تان آسیب می‌زنند از جمله آسیب به کبد. مثلا هروئین می‌تواند آسیب جدی به کبد وارد کند؛ چون کبد مجبور است این داروی سمی را از بدن پاک‌سازی کند.

کبد کارش را خوب انجام می‌دهد؛ اما استفاده از موادی مانند هروئین باعث می‌شوند کبد بی‌نهایت تحت‌فشار قرار بگیرد و این اتفاق به‌مرورزمان به کبد آسیب زده و آن را ضعیف می‌کند و کبد به‌سختی خواهد توانست دیگر سموم را کنترل کند. یک نمونهٔ دیگر نیز کوکائین است که بر آنزیم‌های کبد اثر می‌گذارد و باعث التهاب در کبد یا رابدومیولیز می‌شود که عارضه‌ای است که در آن، عضلات به‌سرعت تحلیل رفته و محتویات خود را به داخل جریان خون می‌ریزند. متامفتامین یا شیشه نیز با بالابردن دمای بدن و افزایش فشارخون باعث آسیب کبد می‌شود.

نادیده‌گرفتن علائم هشدار دهنده کبد

اگر تردید دارید که کبدتان مشکلی دارد بهتر است فوراً به پزشک مراجعه کنید. مسئله اینجاست که مشکلات کبد ممکن است به‌سختی شناسایی شوند. خیلی از افراد علائم خاصی ندارند تا زمانی که مشکل کبدشان جدی شود. اما تشخیص به‌موقع مشکل کبد بهترین راه برای پیشگیری از آسیب جدی آن است.

یکی از شگفتی‌های کبد این است که می‌تواند خودش را ترمیم کند، حتی اگر از آسیب قبلی، بافت اسکار در کبدتان داشته باشید. به همین دلیل تشخیص به‌موقع مشکلات کبد می‌تواند نجاتتان بدهد. متأسفانه خیلی از افراد متوجه نمی‌شوند که کبدشان مشکلی دارد تا زمانی که این مشکل جدی و خطرناک می‌شود. در واقع بسیاری از عوارض کبدی هیچ علامت بارزی ندارند.

اگر زودتر جلوی مشکل کبد گرفته نشود و کبد آسیب زیادی ببیند، خطر نارسایی کبد یا سرطان کبد را به دنبال دارد که هر دو بی‌نهایت جدی‌اند. پزشک می‌تواند با آزمایش خون، تست‌های تصویری و یا در برخی موارد با بیوپسی کبد، تشخیص دهد که کبد آسیب دیده یا نه.

مصرف الکل

الکل می‌تواند آسیب زیادی به کبد وارد کند. مصرف زیاد الکل به‌مرورزمان موجب سیروز کبد خواهد شد. در میان تمام ارگان‌های بدن، کبد بیشترین آسیب را از الکل می‌بیند؛ چون الکل اساساً در کبد متابولیز می‌شود. مصرف الکل می‌تواند سبب عوارض کبدی مانند کبد چرب، سیروز و هپاتیت شود.

مصرف چربی‌های ناسالم

انواع چربی‌ها در غذا‌هایی که می‌خورید وجود دارد و برخی از آن‌ها سالم‌تر از بقیه‌اند. بیماری کبد چرب غیرالکلی زمانی رخ می‌دهد که چربی زیاد در کبد انباشته می‌شود. کبد به طور نرمال دارای مقداری چربی است؛ اما اگر بیشتر از ۵ تا ۱۰ درصد کبد از چربی باشد، مشکل‌ساز خواهد شد.

مطالعات نشان می‌دهند مصرف کالری زیاد منجر به بیماری کبد چرب می‌شود؛ اما غذایی که می‌خورید هم مهم است. چربی اشباع یکی از عوامل ایجاد بیماری کبد چرب است و خوردن مقدار کمتری از این نوع چربی که معمولاً در منابع حیوانی مانند کره و لبنیات و گوشت چرب و روغن نارگیل وجود دارد می‌تواند به پیشگیری از ابتلا به بیماری کبد چرب کمک کند. محققان دریافته‌اند چربی غیراشباع که معمولاً در روغن‌های گیاهی، روغن ماهی و مغز‌ها وجود دارد در واقع محافظ کبد است.

مصرف زیاد قند

علاوه بر اینکه باید چربی‌های سالم مصرف کنید، مصرف قند کمتر و استفاده از منابع سالم‌تر کربوهیدرات‌ها نیز به پیشگیری از ابتلا به بیماری کبد چرب غیرالکلی کمک می‌کند. شما باید از مصرف نوشیدنی‌های قندی مثل نوشابه‌های گازدار و نوشیدنی‌های ورزشی و آبمیوه‌های صنعتی و چای و قهوه شیرین پرهیز کنید.

عاقلانه است که از مصرف محصولاتی که شربت فروکتوز دارند نیز خودداری کنید. فروکتوز نوعی قند است که به طور طبیعی در میوه‌ها و عسل وجود دارد. در واقع شما باید به دنبال خوراکی‌هایی باشید که شاخص گلیسمی پایین دارند. بیشتر میوه‌ها، سبزی‌ها و غلات کامل در این دسته قرار می‌گیرند. این نوع غذا‌ها در مقایسه با منابع ساده کربوهیدرات مثل نان سفید و برنج سفید و سیب‌زمینی، دارای اثر کمتری بر قند خون هستند.

ضمناً توصیه می‌شود به‌طورکلی، کمتر کربوهیدرات مصرف کنید؛ چون خوردن کربوهیدرات زیاد هم باعث می‌شود کبد آن‌ها را به‌صورت چربی ذخیره کند.

مصرف زیاد استامینوفن

وقتی تب یا بدن درد دارید احتمالاً سراغ دارو‌های مسکن می‌روید تا ناراحتی‌تان را تسکین بدهید. یکی از عناصر فعال در مسکن‌ها، استامینوفن است که درد را تسکین داده و تب را پایین می‌آورد. مصرف زیاد استامینوفن، استفاده نامناسب از آن یا ترکیب آن با دارو‌های اشتباهی می‌تواند به کبد آسیب بزند.

اگر از استامینوفن درست استفاده کنید نباید به کبدتان آسیبی برسد. اما پزشکان و کارشناسان هشدار می‌دهند که مصرف زیاد آن می‌تواند آسیب شدیدی به کبد وارد کند، تاحدی‌که ممکن است نیاز به پیوند کبد وجود داشته باشد. سعی کنید به‌یک‌باره بیشتر از یک استامینوفن یا هر دارویی که حاوی این ماده است مصرف نکنید. در واقع مجازید روزانه حداکثر ۴۰۰۰ میلی‌گرم استامینوفن مصرف کنید.

غذا و نوشیدنی آلوده

یکی از انواع ویروس هپاتیت، هپاتیت E است که بیشتر در میان مسافران معمول می‌باشد. اگر در ناحیه‌ای زندگی می‌کنید که آب آشامیدنی یا غذای تمیز و طبق استاندارد‌ها وجود ندارد، پس به‌احتمال بسیار زیاد در معرض ابتلا به ویروس هپاتیت E قرار دارید. متأسفانه این ویروس واکسنی ندارد و اگر به آن مبتلا شوید احتمالاً علامتی نخواهید داشت، اما ویروس هپاتیت E به‌مرورزمان به کبد آسیب می‌زند.

افرادی که در حال حاضر، بیماری کبدی دارند در صورت آلوده شدن به ویروس هپاتیت E بیماری‌شان شدید خواهد شد. اما بیشتر افراد سالمی که به این ویروس مبتلا می‌شوند می‌توانند بهبود پیدا کنند. اگر هپاتیت E علامتی داشته باشد شامل تهوع، تب، کاهش اشتها، شکم‌درد و درد مفاصل خواهد بود. علائم ممکن است دو تا سه ماه طول بکشند. برای پیشگیری از ابتلا به هپاتیت E هیچ آب و غذایی را تا زمانی که از پاکیزه بودن آن مطمئن نشده‌اید مصرف نکنید. شیر و ماست را حتماً به‌صورت پاستوریزه مصرف کنید و غذای خام را از منبعی که اطمینانی به آن ندارید نخورید.

نداشتن وزن سالم

به‌طور کلی زندگی با یک سبک زندگی سالم می‌تواند جلوی آسیب کبد را بگیرد. وزن سالم بدن به پیشگیری از بیماری کبد کمک می‌کند و انتخاب‌های سالم در سبک زندگی مثل تغذیه سالم و درست و ورزش منظم نیز نقش مهمی در جلوگیری از مشکلات کبدی دارد. سبک زندگی سالم به افرادی که در حال حاضر بیماری کبد دارند نیز کمک می‌کند دچار عوارض جدی‌تر نشوند.

مطالعات نشان داده‌اند کاهش وزن برای افرادی که بیماری کبد چرب غیرالکلی دارند مفید است. البته نکته اصلی اینجاست که خیلی از افراد موفق می‌شوند وزن کم کرده و به وزن سالمی برسند؛ اما در حفظ و تداوم آن چندان موفق نیستند و وزن ازدست‌رفته را در مدت کوتاهی دوباره به دست می‌آورند.

به اندازه کافی ورزش نکردن

وقتی پای پیشگیری از بیماری‌های کبد در میان است، نقش ورزش منظم را نیز نمی‌توانید نادیده بگیرید. به‌طورکلی ورزش برای سلامتی خوب است و افراد بزرگسال باید تقریباً ۱۵۰ تا ۳۰۰ دقیقه در هفته فعالیت بدنی داشته باشند که می‌تواند شامل پیاده‌روی، شنا، دوچرخه‌سواری یا درگیر فعالیت‌های هوازی شود. تمرینات قدرتی را نیز باید در کنار تمرینات هوازی انجام دهید و در هفته دو جلسه تمرینات بدنسازی و قدرتی داشته باشید و تمام گروه‌های عضلانی‌تان را درگیر کنید.

یافته‌ها نشان می‌دهند ورزش‌کردن باعث کاهش چربی کبد می‌شود و این کار از طریق مؤثرتر کردن انسولین در بدن صورت می‌گیرد که کمک می‌کند اسید‌های چرب در کبدتان متابولیز شوند و عملکرد میتوکندری‌ها در کبد بهتر شود. محققان می‌گویند افرادی که بیماری کبد چرب دارند با ورزش منظم حتی اگر وزن کم نکنند، باز هم شرایط سالم‌تری خواهند داشت و این نقش بسیار مهم ورزش را در پیشگیری و درمان بیماری کبد چرب نشان می‌دهد.

استفاده از وسایل مشترک آلوده به خون

انواعی از ویروس هپاتیت از طریق خون منتقل می‌شوند. توصیه می‌کنیم از وسایل مشترکی که آلوده به خون هستند هرگز استفاده نکنید. مثلاً مسواک یا ژیلت مشترک می‌تواند باعث انتقال هپاتیت شود. حتی وسایل پیرسینگ و مانیکور هم می‌توانند این ویروس را انتقال دهند.

هپاتیت C یکی از انواع هپاتیت است که اساساً از طریق استفاده از سوزن‌های مشترک منتقل می‌شوند. هپاتیت C هرچند که اغلب یک بیماری کوتاه‌مدت است؛ اما این بیماری در تقریباً نیمی از افراد مزمن می‌شود. این بیماری در صورت مزمن شدن می‌تواند باعث سیروز کبد و حتی سرطان کبد شود. هپاتیت C مشابه هپاتیت E هیچ واکسنی ندارد و بهترین راه پیشگیری از این عفونت، اجتناب از تماس با خون فرد آلوده است.

واکسینه نشدن

ویروس هپاتیت انواعی دارد که همهٔ آن‌ها به کبد آسیب می‌زنند. هر چند همهٔ انواع این ویروس واکسن ندارند؛ اما واکسن بیشتر آن‌ها موجود است. به‌هرحال توصیه می‌شود واکسن هپاتیت A و هپاتیت B را بزنید تا از ابتلا به این عفونت ایمن بمانید. هر دو واکسن اثرگذاری بالایی دارند و بی‌خطر هستند.

واکسن هپاتیت B بین ۹۵ تا ۱۰۰ درصد مؤثر است و جلوی آسیب کبد و سرطان کبد را که می‌تواند ناشی از عفونت باشد می‌گیرد. واکسن هپاتیت A نیز مؤثر است و تقریباً ۱۰۰ درصد افراد با این واکسن در عرض یک سال از دریافت اولین دوز، در برابر این ویروس ایمنی پیدا می‌کنند.

واکسن هپاتیت B برای بیشتر بچه‌ها توصیه می‌شود. کودک می‌تواند اولین دوز این واکسن را خیلی زود و ۲۴ ساعت بعد از تولد دریافت کند و دو دوز دیگر پیش از ۱۸ ماهگی توصیه می‌شود. اما نوجوانان و بزرگسالان درصورتی‌که طی کودکی واکسینه نشده‌اند می‌توانند این واکسن را در هر سنی بزنند.

دیگر خبرها

  • شروع کار نمایشگاه کتاب بعد از شیوع کرونا نیازمند شجاعت بود
  • چیز‌هایی که فکر نمی‌کنید به کبدتان آسیب بزنند
  • چیز‌هایی که فکر نمی‌کنید به کبدتان آسیب می‌زنند
  • فیلمی بامزه از متهم اصلی کرونا!
  • طولانی‌ترین عفونت کرونا که ۶۱۳ روز طول کشید، بیش از ۵۰ جهش ایجاد کرد
  • یک همه‌گیری دیگر در راه است!
  • شیوع آنفلوانزای پرندگان در آمریکا
  • برخورد ویژه با ۵ گروه کالایی قاچاق در تهران
  • حجاج این ۲ توصیه پزشکی را جدی بگیرند
  • ۲ توصیه مهم پزشکی به زائران خانه خدا | بخش عمده‌ سرماخوردگی‌ها کروناست | شیوع یک سویه بسیار واگیر کرونا