Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «آنا»
2024-05-04@23:41:37 GMT

ابن سُلَیم و مردمان حاشیه «نیل» در 1000 سال پیش

تاریخ انتشار: ۹ اسفند ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۷۰۷۰۶۹۱

ابن سُلَیم و مردمان حاشیه «نیل» در 1000 سال پیش

عبدالله بن احمد بن سُلَیم اسوانی از مبلغان مصری قرن چهارم هجری قمری بود که مشاهدات خود از سفر به جنوب مصر و حاشیبه نیل را مکتوب کرد.

گروه فرهنگ و هنر خبرگزاری آنا ـ بارها شنیده‌ایم که گذشته چراغ راه آینده است. این چراغ، روشنگر مسیری است که به ساختن بنای تمدن ایرانی اسلامی می‌انجامد. چراغی که انوار روشنگرش حاصل تلاش صدها حکیم، هنرمند و فیلسوف مسلمان است که از قرن‌ها پیش خشت به خشت این بنای سترگ را روی هم گذاشته‌اند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

با شما مخاطب گرامی قراری گذاشته‌ایم تا هر روز به بهانه عددی که تقویم برای تاریخ آن روز به ما نشان می‌دهد، به زندگی یکی از مشاهیر و بزرگان تاریخ کهن ایران و اسلام مختصر اشاره‌ای کنیم تا بتوانیم پس از یک سال، با این انوار روشنگر چراغ تمدن و فرهنگ آشنا شویم. به این منظور هر روز صبح، بخشی از تاریخ کهن خود و افتخارات آن را مرور خواهیم کرد.

برای خوشه‌چینی از این خرمن دانش و فرهنگ، جلد اول کتاب «تقویم تاریخ فرهنگ و تمدن اسلام و ایران» تألیف دکتر علی‌اکبر ولایتی که به سال ۱۳۹۲ در انتشارات امیرکبیر به زیور طبع آراسته شده، بهره برده‌ایم.

عبدالله بن احمد بن سُلَیم اسوانی از مبلغان فاطمی در قرن چهارم هجری قمری بود.

تاریخ تولد و وفات او مشخص نیست. با توجه به سفرش در سال 365ق به شهر المریس، می‌توان احتمال داد که در قرن چهارم هجری می‌زیسته است. طبق عهدنامه‌ای که میان مسلمانان مصر و اهالی نوبه بسته شده بود، آنها موظف بودند همه ساله در زمان صلح، اسیران و اموالی را به سرزمین مصر ارسال کنند، چون این کار متوقف شده بود ابوالحسن معروف به «جوهر صِقِلّی» حاکم مصر، ابن‌سُلیم را به نوبه (منطقه‌ای درجنوب مصرشمال سودان امروزی) فرستاد تا مسئله را یادآوری کند و او توانست شاه نوبه را متقاعد کند تا پرداخت اموال و اسیران را از سر بگیرد.

چندی بعد، توجه اعراب به سودان جلب شد و روابط بازرگانی باعث شد که عده بسیاری از صحرای شرقی بازدید کنند. ابن سلیم نیز از نخستین کسانی بود که به نوبه جنوبی سفر کرد. وی آنچه را در سفرهایش می‌دید، یادداشت می‌کرد، به همین علت نوشته‌های او مجموعه‌ای از رخدادهای تاریخی سده‌های نخستین اسلامی درباره مسلمانان نوبه است.

ابن سلیم کتابی با نام اخبار النوبه و المُقُرّة و عَلَوة البجة و النّیل تألیف کرد که اصل آن از بین رفته است و فقط بخش‌هایی از این کتاب را مقریزی و ابن ‌یاس در آثار خود آورده‌اند. بررسی‌ها نشان می‌دهد که مطالب ابن ایاس خلاصه‌ای از نوشته‌های مقریزی درباره کتاب ابن سلیم است، اما این امر از اهمیت نوشته‌های او و اطلاعات باارزشی که درباره سرزمین‌های شرقی سیاهان به دست می‌دهد، نکاسته است.

کتاب ابن سلیم موضوعات گوناگونی را دربر می‌گیرد. از آن جمله می‌توان به بیان فاصله بین آبادی‌ها، غذاهای محلی، روش داد و ستد پایاپای، نحوه اداره شهرها، شگفتی‌های مناطق کناره رود نیل، گیاهان و جانوران کمیاب مانند تمساح، اسب آبی و موضوعاتی از این قبیل اشاره کرد. اطلاعات حاصل از نوشته‌های ابن سلیم را می‌توان در چهار گروه طبقه‌بندی کرد.

1. بخش‌هایی که وضعیت جغرافیایی شهرها، رودها و مزارع کشاورزی را شرح می‌دهند و ساکنان آنها را توصیف می‌کنند؛

2. مشاهدات شخصی ابن سلیم در مورد باورهای مذهبی، قوانین و نفوذ مسلمانان در المریس؛

3. مطالبی درباره روابط مسلمانان و ساکنان سودان در ابتدای ورود مسلمانان؛

4. داستان‌ها و افسانه‌های مناطق گوناگون.

انتهای پیام/4104/

منبع: آنا

کلیدواژه: انتشارات امیرکبیر دکتر علی اکبر ولایتی تقویم تاریخ

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت ana.press دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «آنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۷۰۷۰۶۹۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

نشست علمی وحدت و همگرایی مسلمانان از منظر اهل‌بیت برگزار می شود

به گزارش خبرنگار مهر، نشست علمی وحدت و همگرایی مسلمانان از منظر اهل‌بیت (ع) با تاکید بر سیره امام صادق (ع) از سوی نمایندگی جامعه المصطفی افغانستان برگزار می‌شود.

نشست علمی وحدت و همگرایی مسلمانان از منظر اهل‌بیت (ع) با تاکید بر سیره امام صادق (ع) با حضور کارشناسان محمداسحاق ذاکری استاد روح الله روحانی و دبیری علمی محمدکریم امیری فردا شنبه ۱۵ اردیبهشت ماه از ساعت ۱۰ صبح در کابل برگزار می‌شود.

این نشست به نشانی کابل، دهبوری، چهارراهی شهید، دانشگاه جامعه المصطفی (ص) - افغانستان، طبقه چهارم، سالن دفاعیه برپا شده و علاقه مندان از پخش آنلاین نیز می‌توانند از این نشست بهره مند شوند.

آدرس پخش آنلاین:

www.facebook.com/miukabul

https://meet.google.com/fpg-bkxs-vjb

کد خبر 6095679 سمانه نوری زاده قصری

دیگر خبرها

  • بارش باران اخیر در پاوه از مرز ۱۰۰۰ میلی‌متر گذشت
  • امام صادق(ع) آغازگر جهاد در عرصه فقه و تربیت جامعه اسلامی بود
  • تصاویری از قبرستان بقیع
  • امام صادق(ع) مرجع امت اسلامی است
  • اهانت دوباره به قرآن کریم در سوئد
  • نشست علمی وحدت و همگرایی مسلمانان از منظر اهل‌بیت برگزار می شود
  • فیلم‌های تبلیغاتی در هند احساسات ضد اسلامی را تقویت می‌کند
  • اجرای ۱۰۰۰ میلیارد پروژه عمرانی در روستاهای یزد
  • توزیع ۱۰۰۰ بسته معیشتی در «قرار دوازدهم» بقاع متبرکه گیلان
  • جذب ۱۰۰۰ میلیارد از تسهیلات تبصره ۱۸ در لرستان