Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «خبرآنلاین»
2024-05-03@02:54:21 GMT

معمّای آقا سیدهادی خسروشاهی!

تاریخ انتشار: ۱۱ اسفند ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۷۰۹۹۵۵۷

معمّای آقا سیدهادی خسروشاهی!

مرحوم آقا هادی – خدا بیامرز- را از زمانی که دهه دوم از زندگانی ام را شروع کردم ، یعنی از سال 54 می شناختم. با مرحوم پدرم مرتب به نماز و مسجدِ برادرِ بزرگشان: آیت الله سید احمد خسروشاهی در راسته بازارِ تبریز می رفتم  و هر از گاهی آقا هادی رحمت الله را پشت سر دو برادرشان - یعنی آسید احمد و آسید ابوالفضل - می دیدم.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


بعدها هم تا آخر عمرِ معمّایی اش ارتباطاتی هر چند بسیاردور و اندکی نزدیک با ایشان داشتم. نیز زمانی که آیت الله شریعتمداری مظلومانه ممنوع الملاقات و در حصرِ سختِ خانگی بود به بیتِ پدرزنِ معظّمشان- که خدا شفایش دهاد تا دیر و دلیرتر زیاد – پناه می بردیم. البته به جای خود قصه ای پر غصه و دراز و دل آزار است که بماند.
قلم اینجا رسید و سر بشکست.
 به هر حال آقای خسروشاهی را جامعُ الاضداد! می دیدم  و صندقِ اسراری از تاریخ معاصر به خصوص تاریخ حوزه های علمیه و روحانیت می دانستم و همیشه به این گمان گرفتار بودم که نکند ناخواسته احتیاطهای بیش از حد تا جمعِ اضداد به کتمانِ حقایق منجر شود.
فصلنامه تاریخ معاصرش و هفته نامه بعثتش را در کنار کتابهای گرانبارش با اشتیاق و گاه با شگفتی می خواندم و می نالیدم:
 ای کاش این شجاعت و نبوغ به مذبحِ سیاست نمی رفت وگر هم چاره ای برای رهایی از سیاست نبود به جای راه دشوار و دردوارِ اخوانیانِ قاهره ای و فدائیانِ کاشانی، بیشتر به راهِ روشن و مفیدتری که مشاهیرِ بزرگ از میرزای نایینی و آخوند خراسانی و آیات حائریها تا امام موسی صدر و آیت الله سید رضا صدر داشتند روی می آورد.
نزاعهای ایشان را با امثالِ جاویدیاد ناصر میناچی و حسین منتظر حقیقی و دیگران می دیدم و آه از نهادم بلند می شد که ای وای و صد وای، آخر به جز حسین وار، حضرت محمد و حسن هم وار.
آری اگر گرفتار مبالغه نشده باشم گمان می برم که آقاهادی نبوغِ پر فروغی داشت و به تنهایی پدیده ای بود.
دردا که دیگر ازدست رفت و دردمندتر این که رقبای نامتجانسش اینک می خواهند پیکر بی جانِ او را در درون حوزه به نفعِ سیاستِ روز که بسیار هم آشفته تر از دیروز است مصادره کنند.
خدا بیامرز خسروشاهی می توانست علامه طباطبایی دیگری با تفسیری بر نهج البلاغه بسانِ المیزان باشد و دهها کاری کارستان در وادی دین و دانش بسامان سازد.
اما دریغا و دردا که سیاست او را که مشهور به « بهشتیِ ترکها» کرد به مسیری غیر از صراطِ اجدادش که بیشتر فقاهت و اخلاق و مردمداری بود سوق داد.
در حالی که ایشان به انتشارِ نشریه ای از جمال اسدآبادی موسوم به عروه می پرداخت برادر بزرگش آیت الله سید احمد -رضوان الله- مثل مرحوم آقا سید محمد کاظم یزدی صاحبُ عروة الوثقی می اندیشید که روحانیت را به علت دخالت در سیاست با توجه به تاریخ مشروطیت هر گز نمی بخشید و آیت الله شریعتمداری قدس سره را اعلمُ الفقهای عصرش به خصوص با تأکید و اصرار بسیار حتی  داناتر از مراجعِ معروف آن زمان مثل آیات محسن حکیم و ابوالقاسم خویی می دانست که کاست های سخنرانی هاش نیز امروز گواهی بر این مهم است که هنوز هم در میان مذهبیهای نجیب و اصیل دست به دست می گردد و زینت بخشِ کارخانه های قالیبافی هم هست که کارگران و زحمتکشان، مخالفانِ اسلام سیاسی را صادقتر می بینند و بیشتر دوست دارند.
در هر حال خدای مهربان همگان را رحمت کناد و بیامرزاد.
و حافظه تاریخی ما را خودش با همّتی که عطا می کند بیش از پیش حفظ کناد که با پذیرش این دعای اخیر است که دعای پیش هم مستجاب می شود.
تو مگو ما را بر آن شه بار نیست
با کریمان کارها دشوار نیست

* نویسنده و پژوهشگر

جناب استاد سیدهادی خسروشاهی پنج شنبه ۸ اسفند به دلیل بیماری کرونا درگذشت. از آنجا که به دلیل شرایط خاص اجتماعی، فعلا مراسمی برای این مرد بزرگ برگزار نمی شود، خبرآنلاین سنت «پاسداشت مکتوب نخبگان» را برای این عالم فرزانه منتشر می کند.

کد خبر 1359072

منبع: خبرآنلاین

کلیدواژه: سیدهادی خسروشاهی نخبگان خبرآنلاین آیت الله

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.khabaronline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرآنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۷۰۹۹۵۵۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

وضعیت نشر کتاب‌های حوزه پزشکی

به گزارش گروه پژوهش خبرگزاری علم و فناوری آنا، پدیده‌ نشر کتاب، یکی از دغدغه‌های اصلی سیاست‌گذاران نظام‌ها و کشور‌های مختلف دنیا بوده و به‌عنوان مهمترین شاخص پیشرفت و توسعه‌یافتگی در نظر گرفته شده است.

در رابطه با این موضوع پژوهشگران مطالعه‌ای انجام داده‌اند که این صنعت مانند هر صنعت دیگر نیازمند برنامه‌ریزی، سیاست‌گذاری، سرمایه‌گذاری و تأمین زیرساخت‌هایی است تا بتواند به یک اهرم فرهنگی و اقتصادی مؤثر تبدیل شود. برخورد سطحی، سنتی و تجربی با مسئله نشر جوابگوی نیاز‌های جامعه کنونی نیست؛ زیرا نشر پیوندی عمیق با تاریخ، اقلیم، فرهنگ، اقتصاد و آموزش دارد و نیازمند حرکتی همه جانبه و در تمام ابعاد است. روشن است که این حرکت‌ها بازخورد سریع ندارند، اما در درازمدت تغییرات اساسی ایجاد می‌کنند.

* وضعیت نشر در ایران

 در این پژوهش آمده است که  نشر در ایران طی عمر کوتاه خود همواره با مشکلات عدید‌ه‌ای روبه‌رو بوده و با فراز و نشیب‌های گوناگون برخاسته از تحولات اجتماعی، فرهنگی، اقتصادی و پیشرفت‌های فنی مواجه بوده است.

این پژوهش به این مهم اشاره می‌کند که منابع پزشکی با سلامت جامعه ارتباط مستقیم داشته و کتاب به‌عنوان یکی از اصلی‌ترین منابع، از اهمیت بالایی برخوردار است. پژوهش حاضر با هدف آسیب‌شناسی وضعیت نشر کتاب‌های علوم پزشکی و همچنین شناسایی مشکلات تولید محتوا، تولید فرهنگی و تولید فنی در ایران از دیدگاه ناشران انجام شده است.

بسیاری از مشکلات نشر در ایران ریشه در سیاست‌ها، قوانین و فرهنگ حاکم بر جامعه دارد

این پژوهش توضیح می‌دهد وجود نوسان و نابسامانی در مواردی مانند تعداد عناوین سالانه، نوبت چاپ، تالیف و ترجمه، شمارگان و قیمت در هر سال نشان از عدم برنامه‌ریزی صحیح و اصولی در امر نشر دارد.

* ارتباط سطح سلامت جامعه با نشر پزشکی

یافته‌های این پژوهش نشان می‌دهد که نشر پزشکی به‌دلیل تاثیر مستقیم آن بر سلامت بشر، از اهمیت بالایی برخوردار است و نمی‌توان آن را نادیده گرفت؛ بنابراین با بررسی چالش‌های پیشروی این صنعت و تلاش در جهت برطرف‌کردن آنها، می‌توان بر پویایی و بازدهی آن و در نتیجه بالارفتن سطح سلامت جامعه افزود با توجه به اینکه پژوهش‌های مختلف صورت‌گرفته در این حوزه بر اساس دیدگاه متخصصان و ناشران در تمامی حوزه‌های موضوعی نشر می‌باشد.می‌توان نتیجه گرفت که بسیاری از مشکلات نشر در ایران ریشه در سیاست‌ها، قوانین و فرهنگ حاکم بر جامعه دارد.

* عوامل موثر بر آسیب‌های نشر کتاب پزشکی در ایران

این پژوهش مطرح می‌کند که مهم‌ترین آسیب‌های نشر کتاب پزشکی در ایران را می‌توان ضعف در سیاست‌گذاری‌ها و قوانین و چارچوب‌ها در نظر گرفت. از بعد دیگر، نبود نیروی متخصص فنی در قسمت‌های مختلف نشر پزشکی به تنهایی آسیب زیادی را به این حوزه وارد کرده است. مخاطبان کتاب نیز به دنبال کتاب‌های کم‌حجم و منابع امتحانی به جهت قبولی در آزمون‌ها و امتحانات هستند و این مسئه ناشر را نیز با چالش تولید محتوای علمی مواجه می‌کند.

این پژوهش مطرح می‌کند که مسایل سیاسی و اقتصادی حاکم برکشور بر نشر نیز تاثیر گذاشته است که نمود آن را بیشتر درحوزه‌ تولید فنی و خرید و نگهداری مواد اولیه چاپ می‌توان مشاهده کرد. درنهایت متکی بودن بر طب غیرایرانی و استفاده فراوان از منابع ترجمه‌ای و تولید محتوا‌های غیرمفید و عدم رغبت دانشجویان به مطالعه، ماحصل کاستی‌های ریشه‌ای در حوزه‌ نشر است.

متکی بودن بر طب غیرایرانی و استفاده فراوان از منابع ترجمه‌ای و تولید محتوا‌های غیرمفید و عدم رغبت دانشجویان به مطالعه، ماحصل کاستی‌های ریشه‌ای در حوزه‌ی نشر است

پیشنهاد‌های برگرفته از پژوهش حاضر، عبارتند از:

در نظر گرفتن تخصص ناشر هنگام اخذ مجوز نشر، برگزاری جلسات ارتباط مستقیم بین ناشران و سیاست‌گذاران نشر، نیازسنجی مشکلات سلامت کشور و سفارش تولید محتوای متناسب با آن، تجدیدنظر در معیار‌های ارزیابی ناشران و اتخاذ فرایند تشویق و تنبیه بر اساس آن،  اصلاح قوانین ارزشیابی در فرایند ارتقای هیات‌علمی.

 

از دیدگاه نویسندگان این پژوهش؛ توجه جدی‌تر به نشر تخصصی پزشکی از سوی دولت، می‌تواند بسیاری از مشکلاتی را که ناشران حوزه‌ی تخصصی نشر پزشکی و به‌ویژه ناشران خصوصی با آن دست به گریبان هستند، مرتفع سازد و کتاب، این کالای فرهنگی پراهمیت، در استانداردترین حالت‌ممکن و در کوتاه‌ترین زمان به‌ دست مخاطب برسد.

* بیشترین مشکلات و آسیب‌ها در حوزه‌ تولید محتوا

از نظر این پژوهش بیشترین آسیب‌ها در حوضه تولید محتوا در نشر کتاب به شرح زیر است:

نبود سیاست‌گذاری تولید محتوا ترجمه‌ای بودن درصد بالای آثار نشر پزشکی و تخصص نداشتن ناشران پزشکی بیشترین مشکلات و آسیب‌ها در حوزه‌ی تولید محتوا را در برمی‌گیرد.

در ادامه این پژوهش آمده است که مشکلات تولید فرهنگی شامل تخصصی و هزینه‌بر بودن ویراستاری کتاب، حرفه‌ای نبودن داوران و نبود قوانین ساختارمند داوری با آسیب‌ها بیان شده است و مسایل بخش تولید فنی که مشکلات مواد اولیه چاپ و نشر، مشکلات فناوری چاپ و نشر و کمبود نیروی متخصص فنی سه آسیب اصلی در تولید فنی از دیدگاه ناشران برشمرده شده‌اند.

لیکن بر اساس یافته‌های این مطالعه، باتوجه به یافته‌های حاصل از این پژوهش درباره‌ آسیب‌های موجود در صنعت نشر پزشکی، می‌توان نتیجه گرفت که بسیاری از مشکلات نشر در ایران ریشه در سیاست‌های کلی و قوانین و فرهنگ حاکم دارد.

بنابراین توجه جدی‌تر به حوزه‌ تخصصی نشر پزشکی از سوی دولت و سیاست‌گذاری کاملاً بی‌طرفانه در جهت برطرف‌کردن دغدغه‌های ناشران می‌تواند موانع و مشکلات زیادی را برطرف سازد. 

گفتنی است، این یافته‌ها، به صورت یک مقاله علمی پژوهشی باعنوان «تحلیل وضعیت نشر کتاب‌های حوزه‌ی پزشکی با رویکرد پدیدارشناسی» تهیه شده که در دوماهنامه «پیاورد سلامت» منتشر شده است. این نشریه متعلق به دانشگاه علوم پزشکی تهران است.

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • آلمان: اروپا باید به یک اتحادیه امنیتی تبدیل شود
  • امام(ره) فصل جدیدی در تاریخ را از فیضیه رقم زدند / امام صادق(ع) منظومه جامع فکر تمدنی اسلامی را ارائه کردند
  • آماده باش تایوان برای رزمایش احتمالی چین
  • جوانان باید از منطق سیاست‌ها و رفتار نظام با خبر باشند | آنها بدانند چرا حاضر به ایجاد روابط با برخی کشور‌ها نیستیم | دانش‌آموزان را از خطر‌ها و دشمنی‌ها آگاه کنید
  • حمایت از بخش خصوصی سیاست استان است
  • هری کین یک تنه بیشتر از مهاجمان تاتنهام گل زده است!
  • سیاست‌های بروکسل علت اصلی گرانی گاز در اروپا
  • رشد اقتصادی ایران در سال ۲۰۲۳ بر اثر دانش‌بنیان‌شدن صنعت نفت و گاز بود
  • مسئله مردم نرخ رشد نقدینگی نیست، مردم تورم را می‌بینند
  • وضعیت نشر کتاب‌های حوزه پزشکی