Web Analytics Made Easy - Statcounter

معاون اداره کل امور بین الملل قوه قضائیه گفت: اموال در یکی از کشور‌های حوزه خلیج فارس به جرم پولشویی توقیف شد، ولی آن‌ها هیچ گونه مالی تا به امروز به ایران بازنگرداندند و به جیب زدند. به گزارش گروه اجتماعی خبرگزاری دانشجو، به نقل از روابط عمومی پژوهشگاه قوه قضائیه، سهیلا حامد، در نشست علمی تخصصی آسیب شناسی فرآیند‌های استرداد دارایی‌های ناشی از فساد، اظهارکرد: در خصوص استرداد و بازگرداندن اموال در قانون مجازات اسلامی تنها مواد محدود و پراکنده‌ای وجود دارد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

اکنون ما فاقد قانون خاص استرداد دارایی در موضوع همکاری‌های بین المللی قضائی هستیم که البته این امر در لایحه تدوین شده با همکاری این اداره کل و معاونت حقوقی قوه قضائیه با عنوان " همکاری‌های قضائی بین المللی " به همراه موضوعات جدید دیگرلحاظ شده است.

وی با اشاره به اینکه تنها در مواد ۲۱۴ و ۲۱۵ قانون مجازات اسلامی، موضوع استرداد دارایی مطرح شده است، ادامه داد: طبق ماده ۲۱۴ قانون مجازات اسلامی، مجرم باید مالی را که در اثر ارتکاب جرم تحصیل کرده است، اگر موجود باشد عین آن را و اگر موجود نباشد مثل آن را و در صورت عدم امکان رد مثل، قیمت آن را به صاحبش رد کند و از عهده خسارات وارده نیز برآید. هرگاه از حیث جزایی وجهی برعهده مجرم قرار گیرد، استرداد اموال یا تادیه خسارت مدعیان خصوصی بر آن مقدم است.

حامد بیان کرد: همچنین در ماده ۲۱۵ قانون مجازات اسلامی آمده است که بازپرس یا دادستان در صورت صدور قرار منع یا موقوفی تعقیب باید تکلیف اشیا و اموال کشف شده را که دلیل یا وسیله ارتکاب جرم بوده و یا از جرم تحصیل شده یا حین ارتکاب، استعمال یا برای استعمال اختصاص داده شده است تعیین کند تا حسب مورد، مسترد، ضبط یا معدوم شود. در مورد ضبط، دادگاه تکلیف اموال و اشیا را تعیین می‌کند.

معاون اداره کل امور بین الملل قوه قضائیه در ادامه با بیان اینکه ما با بسیاری از کشور‌های همسایه موافقتنامه‌های قضائی در موضوعات مدنی و کیفری بویژه استرداد مجرمان داریم، ولی موضوعات سیاسی بسیار بر اجرای درخواست‌های استرداد مجرمین تأثیر گذار است. گفت: در موافقتنامه استرداد مجرمان، فقط یک ماده دارای چند بند غالباً به بحث استرداد اموال می‌پردازد.

وی با بیان اینکه برخی کشور‌ها مقصد اولیه فرار پول‌های ما محسوب می‌شوند، علت این مساله را عدم همکاری این کشور‌ها در خصوص استرداد اموال دانست و افزود: متأسفانه در مورد استرداد دارایی‌های ناشی از فساد در حوزه کنوانسیون مبارزه با فساد موفق نبوده ایم. شاکیان بخش خصوصی برای بازپس گرفتن اموال خود با پیگیری‌های حضوری در کشور‌های دیگر، بعضاً موفق‌تر هستند.

حامد در ادامه با اشاره به اینکه همکاران قضائی برای بازگشت اموال بر بازداشت اشخاص بیشتر تاکید دارند، ولی این امر همیشه جواب نمی‌دهد، اگرچه که صرف بازداشت می‌تواند گاهی متهم را مجبور به اخذ رضایت شاکی نماید. ما به همکاران قضائی توصیه می‌کنیم در صورت لزوم به جای استرداد شخص، درخواست استرداد اموال بدهند. ایشان گفت: عدم همکاری اروپایی‌ها علیرغم وجود روابط سیاسی مانع استرداد اموال و مبارزه ما با پولشویی است.

برخی کشور‌های قانون یا راهنما در بحث استرداد اموال دارند

همچنین برخی کشور‌ها مانند فرانسه برای مبارزه با فساد و استرداد اموال اداره خاص و ویژه و همچنین بانک اطلاعاتی تشکیل داده اند که این امر در کشور ما باید مورد مطالعه قرار گیرد.

معاون اداره کل امور بین الملل قوه قضائیه در ادامه با اشاره به اینکه متأسفانه در موارد زیادی اموال ما را به کشور‌های دیگرمنتقل می‌کنند، گفت: عدم تشابه نظام‌های حقوقی وعدم درک مشترک و در نهایت بازی‌های سیاسی منجر به سوءاستفاده و انتقال اموال شده است.

وی با اشاره به پرونده اختلاس از یک بانک در زمینه پولشویی اظهارکرد: در خصوص این پرونده، اموال در یکی از کشور‌های حوزه خلیج فارس به جرم پولشویی توقیف شد، ولی آن‌ها هیچ گونه مالی تا به امروز به ایران بازنگردانده اند؛ درواقع کشور مذکور فقط پول‌های منتقل شده ایران را در جیب خود گذاشته است.

استرداد دارایی‌های غارت شده نیازمند عزم ملی و تقویت همکاری‌های علمی و اجرایی نهاد‌های داخلی است

شهید شاطری پور عضو هیأت علمی و رئیس پژوهشکده حقوق جزا و جرم‌شناسی پژوهشگاه قوه قضائیه در ادامه این نشست ضمن تاکید بر ضرورت مواجهه علمی با مساله استرداد دارایی‌های ناشی از فساد تاکید کرد که ما بایستی از تمامی ظرفیت‌های قانونی موجود برای استرداد دارایی‌های غارت شده کشور استفاده کنیم و گام اول در این راه تقویت و توسعه علمی و کاربردی همکاری تمامی نهاد‌های درگیر در این موضوع بسیار مهم و حیاتی برای کشور است.

وی افزود مبارزه مؤثر با فساد و همچنین پیشگیری از غارت دارایی‌های کشور نیازمند اتخاذ رویکردی علمی و فراگیر با استفاده از توان بسیار بالای جامعه علمی کشور و انجام پژوهش‌های راهبردی مساله محور است.

بانک جهانی هم اذعان کرده که دارایی‌های ایران غارت شده است

در ادامه علیرضا دیهیم، استاد حقوق بین الملل اظهارکرد: طبق کنوانسیون مبارزه با فساد، کشور‌های عضو طبق نظام‌های اداری و حقوقی داخلی مربوط خود به منظور ارتقای کارایی اقدامات مربوط به اجرا قانون مبارزه با جرایم مشمول کنوانسیون، به طور نزدیک با یکدیگر همکاری می‌کنند که البته در زمینه کشور ما این اتفاق رخ نداده است. وی با اشاره به اینکه بانک جهانی به وضوح مطرح می‌کند که دارایی ایران غارت شده و به تاراج رفته است، ادامه داد: به منظور اجرای این کنوانسیون کشور‌های عضو، انعقاد ترتیبات یا موافقتنامه‌های دو جانبه یا چند جانبه در خصوص همکاری مستقیم بین واحد‌های مجری قانون خود را مدنظر قرار می‌دهند. درواقع کشور‌های عضو می‌توانند این کنوانسیون را به عنوان مبنایی برای همکاری‌های متقابل و مربوط به اجرای قانون راجع به جرایم مشمول این کنوانسیون تلقی کنند.

دیهیم با اشاره به پیشگیری و کشف انتقال عوائد ناشی از جرم، بیان کرد: طبق ماده ۵۲ کنوانسیون مذکور، هر کشور عضو بدون خدشه وارد آمدن به ماده ۱۴۵ این کنوانسیون، طبق قانون داخلی خود اقداماتی را که ممکن است ضروری باشد اتخاذ خواهند کرد تا مؤسسات مالی را در چارچوب صلاحیت قضائی خود ملزم کند هویت مشتریان خود را تأیید و اقدامات معقولی را اتخاذ کنند تا هویت صاحبان منافع وجوه سپرده شده در حساب‌های با ارزش بالا را مشخص کنند و موشکافی دقیقی از حساب‌های مطالبه یا نگهداری شده از طرف افرادی که مشاغل دولتی عالی دارند یا داشته‌اند و اعضای خانواده و نزدیکان آن‌ها به عمل آورند. وی ادامه داد: چنین موشکافی دقیقی به صورت معقولی طراحی خواهد شد تا معاملات مظنون را برای گزارش به مراجع صلاحیتدار کشف کند البته نباید به صورتی باشد که مؤسسات مالی را از انجام داد و ستد با هر مشتری قانونی مأیوس کند. وی در ادامه با اشاره به اینکه طبق قانون، قضات اجازه ارتباط با قضات کشور‌های دیگر را ندارند، ولی این کنوانسیون این اجازه را فراهم کرده است، افزود: منابع بسیاری در زمینه مبازره با فساد وجود دارد و بیش از ۱۰ جلد در این زمینه منتشر شده است.

پیشگیری از خروج دارایی‌های ناشی از فساد در اولویت مبارزه قرار دارد

همچنین در ادامه محمدخلیل صالحی، عضو هیأت علمی دانشگاه با اشاره به اینکه برای استرداد اموال در خارج از کشور با مانع بین‌المللی مواجه هستیم، اظهارکرد: باید به دنبال پیشگیری از خروج دارایی ناشی از فساد باشیم درواقع باید مانع خروج شویم نه بازگرداندن اموال. وی با بیان اینکه در بحث پیشگیری مشکل داشته و برنامه مدونی در این زمینه نداریم، ادامه داد: می‌توانیم زیرمجموعه شورای عالی پولشویی، سازمانی در راستای پیشگیری از خروج دارایی ناشی از فساد وهمچنین سه کمیته قضائی، انتظامی و مالی تشکیل دهیم. این عضو هیأت علمی دانشگاه در ادامه با اشاره به اینکه امروزه معاضدت قضائی شخص محور شده است، گفت: معاضدت قضائی باید از شخص به سمت اموال برود همچنین باید به سمت و سوی تدوین قانون استرداد وجوه مجرمانه برویم و تعاملات با سایر کشور‌های سیاسی نباشند و فنی‌تر شوند.

گلوگاه‌های فساد اقتصادی برای جلوگیری از خروج دارایی‌ها شناسایی شود

همچنین در ادامه این نشست تخصصی علیرضا عباسی، مشاور وزیر دادگستری و عضو مرجع ملی کنوانسیون مبارزه با فساد اظهارکرد: باید با تشکیل کمیته‌ای، گلوگاه‌های فساد اقتصادی شناسایی و در جهت پیشگیری در زمینه فساد گام برداشت. وی با بیان اینکه ابتدا باید اطلاعات جمع‌آوری و راهکار تخصصی ارائه شود، گفت: موضوع شناسایی گلوگاه‌های فساد و پیشگیری از این امر می‌تواند تحت عنوان طرحی نیز ارائه شود.

برای شناسایی سرشبکه‌های مفسدان اقتصادی برنامه ریزی شده است

علیرضا گودرزی، نماینده نیروی انتظامی در ادامه این جلسه بیان کرد: در برنامه آینده شناسایی سرشبکه‌هایی مفسدان وجود دارد. موضوع دیگر شناسایی شگرد و شیوه آن‌ها است چراکه این افراد هر روز روش خود را تغییر می‌دهند. وی با اشاره به اینکه موضوعاتی از جمله اصلاح قانون سلامت اداری و پولشویی باید مدنظر قرار گیرد، افزود: تدوین لوایح شفاف در زمینه مبارزه با فساد و تقویت بحث نظارتی (افزایش ساز و کار نظارتی) باید در دستور کار قرار گیرد.

نبود افراد متخصص مشکل اساسی است

در ادامه صالح امیری، عضو مرجع ملی کنوانسیون بیان کرد: نبود افراد متخصص در رابطه با مساله استرداد دارایی‌ها مشکل مهمی است که باید در این زمینه برای تربیت نیروی انسانی متخصص تلاش شود. وی با بیان اینکه موضوع پیشگیری از خروج دارایی باید در دستور کار قرار گیرد نه موضوع استرداد دارایی، گفت: ما پرونده فسادی ۴ میلیارد دلاری در آمریکا داشتیم که با حضور جمهوری اسلامی ایران در نهایت به نتیجه رسید و در حال بررسی است.

با وجود همکاری با FATF باز هم ما را در لیست سایه قرار دادند

همچنین در پایان موسوی، پژوهشگر گروه بین الملل پژوهشکده حقوق عمومی پژوهشگاه قوه بیان کرد: تعامل خوبی با کارگروه ویژه اقدام مالی "اف. ای. تی. اف" داشتیم، ولی اطلاعات از سوی آن‌ها حتی یک بار هم مطرح نشد و ما را در لیست سایه قرار دادند.

وی بیان کرد: حتی نمی‌دانیم در دو سال گذشته چه موافقتنامه و معاضداتی در منطقه داریم که این خود خلاء محسوب می‌شود. قانون پولشویی و الحاق ماده کنوانسیون در راستای همکاری و تعامل با کارگروه ویژه اقدام مالی "اف. ای. تی. اف" است.

منبع: خبرگزاری دانشجو

کلیدواژه: بانک اختلاس کرونا ویروس کرونا ادامه با اشاره دارایی های ناشی از فساد قانون مجازات اسلامی استرداد دارایی مبارزه با فساد استرداد اموال قوه قضائیه بین الملل قرار گیرد غارت شده اداره کل کشور ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت snn.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری دانشجو» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۷۱۰۲۴۲۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

مدودف از پاسخ مسکو به مصادره اموال روسیه از سوی واشنگتن گفت

مدودف امروز (شنبه) اظهار داشت که در پاسخ به اقدامات ایالات متحده در مصادره اموال و دارایی‌های مسکو، لازم است امکان فسخ مالکیت و حقوق غیرمالکی خارجی‌ها در قانون پیش بینی شود.

به گزارش ایسنا، دیمیتری مدودف، معاون رئیس شورای امنیت روسیه یادآور شد که قوانین روسیه شامل مفهوم محدودیت‌های متقابل (اقدامات تلافی جویانه) در پاسخ به محدودیت‌های حقوق شهروندان و اشخاص حقوقی روسیه است.

به نقل از خبرگزاری اسپوتنیک، وی ادامه داد: «این قاعده نیاز به گسترش دارد چون مصادره اموال و دارایی‌های روسیه اساسا نه تنها شامل محدود کردن حقوق بلکه فسخ آنها نیز می‌شود. این امر مستلزم اصلاح قانون است.»

معاون رئیس شورای امنیت روسیه همچنین گفت: «روسیه می‌تواند به مصادره دارایی‌های خود با جبران‌هایی که در قوانین این کشور پیش‌بینی شده است پاسخ دهد. قانون ملی همچنین باید توانایی فسخ مالکیت و حقوق غیرمالکی اتباع خارجی را ایجاد کند. باید با اقدامات تلافی جویانه مقابله شود. ما می‌توانیم چنین چیزی را در قانون خود پیدا کنیم. اینها به اصطلاح اقدامات تلافی جویانه هستند.»

این مقام روسی توضیح داد که مسکو بدیهی است که نمی‌تواند «پاسخ کاملا متقارن» به قانون ایالات متحده در مورد مصادره دارایی‌های روسیه بدهد چون مقدار قابل توجهی از اموال دولتی ایالات متحده در روسیه وجود ندارد: پاسخ می‌تواند نامتقارن باشد.

معاون رئیس شورای امنیت روسیه گفت، ایالات متحده مکانیزمی را برای تصاحب غیرقانونی اموال قیمتی روسیه ایجاد کرده که برخلاف قوانین بین المللی و ملی روسیه است.

وی افزود: «این بدان معنی است که قوانین ما نه تنها باید حقوق افراد خارجی را محدود کند، بلکه باید فسخ آنها را نیز پیش بینی کند تا امکان بازپرداخت به نفع روسیه، اشخاص حقوقی و اشخاص حقیقی روسیه در دارایی‌های اشخاص خارجی از کشورهای غیردوست فراهم شود. این روند نیاز به تنظیمات خاصی در قوانین روسیه دارد.»

انتهای پیام

دیگر خبرها

  • رئیس دادگستری تهران : تا ۲۷ خرداد تمامی وسایل نقلیهٔ توقیفی از پارکینگ‌ ها خارج می‌شوند
  • تعیین تکلیف ۶۵۷۰۰ وسیله نقلیه توقیفی در تهران
  • آغاز مزایده فروش بیش از یک هزار و سیصد دستگاه وسیله نقلیه توقیفی در استان هرمزگان
  • آغاز مزایده فروش ۱۳۰۰ دستگاه وسیله نقلیه توقیفی در هرمزگان
  • تمام مدیران باید سایه سازمان بازرسی را بالای سر خود احساس کنند
  • کارگروه مشترک برای آسیب شناسی روند رسیدگی به پرونده‌ها تشکیل شود
  • الجزایر در آستانه پیوستن به بانک بریکس
  • مدودف از پاسخ مسکو به مصادره اموال روسیه از سوی واشنگتن گفت
  • فلاحت پیشه : هم گشت ارشاد حجاب ناموفق بود هم گشت ارشاد مدیران / سرنوشت پول های اختلاس شده هم مشخص نشد
  • فلاحت پیشه: هم گشت ارشاد حجاب ناموفق بود هم گشت ارشاد مدیران /سرنوشت پول‌های اختلاس‌شده مشخص نشده /ناکارآمدی دولت مقابل الیگارشی قدرت و ثروت