Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «مهر»
2024-04-28@00:04:58 GMT

نباید نسبت به تاریخ نگاه سیاه و سفید داشته باشیم

تاریخ انتشار: ۱۲ اسفند ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۷۱۱۳۱۳۲

نباید نسبت به تاریخ نگاه سیاه و سفید داشته باشیم

به گزارش خبرگزاری مهر، برنامه «چراغ مطالعه» با حضور نسیم خلیلی نویسنده کتاب «رواداری فرهنگی در عصر مغولان» شنبه ۱۰ اسفندماه از شبکه چهار سیما پخش شد.

وی در ابتدای این برنامه گفت: مغولان به‌عنوان یک رویداد تاریخی جایگاه یک مسئله مهم در حافظه تاریخی مردم ما را دارند. تصور غالب ما این است که همزیستی و امتزاج فرهنگی بین قوم غالب و مغلوب بعد از دوران ثبات اتفاق افتاده است و شاید در فاصله حمله چنگیز و هلاکو سخن گفتن از رواداری فرهنگی خیلی قابل درک نباشد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

اما دقیقاً ۲ سال بعد از مرگ چنگیز رواداری فرهنگی را در متون تاریخی داریم.

کوروش علیانی، مجری برنامه پرسید: ما که همیشه راجع به مغول‌ها وحشی و خون‌ریز بودن را شنیده‌ایم!

نسیم خلیلی پاسخ داد: به نظرم قومی که خاستگاه صحرانشینی دارد این خون‌ریزی لازمه گسترش قلمرو اوست. از تبعات خشونت‌بار جنگ هیچ گریزی نیست. همان‌طور که درباره انسان‌ها باید نگاه سفید و سیاه نداشته باشیم درباره تاریخ هم باید این‌گونه نگاه کنیم. مثلاً پیش از حمله هلاکو به ایران یکی از فرماندهان مغول دستور آزادی مذاهب را می‌دهد. یعنی دقیقاً دوره‌ای که تصور ما از آن دوره سرشار از خشونت است.

این پژوهشگر تاریخ افزود: تصور ما این است که دیوان‌سالاران ایرانی مثل خواجه نصیر طوسی و خاندان جوینی زمینه همزیستی مسالمت‌آمیز را فراهم کرده‌اند. باید دوسویه نگاه کرد و این یک‌سوی ماجراست. سوی دیگر ماجرا این است که مغول‌ها خودشان آیین و معرفت‌شناسی‌ای داشتند که هرچند بدوی بوه اما سرشار از آزادی بوده است.

نسیم خلیلی ادامه داد: گفته می‌شود که مغول‌ها شمنیست بوده‌اند که بنیان خود را بر مسائل روحی می‌گذارد و شاید تا حدی نزدیک به متصوفه ما باشند. مثلاً بالا رفتن از درخت برای رسیدن به ملکوت، متوسل شدن به عناصر طبیعی، خرق عادات و کرامات و کارهای فرازمینی برخی از این شباهت‌هاست. مغول‌ها در فرمان‌هایشان می‌گویند ما خدای یکتا را می‌پرستیم. وقتی چنگیز به مساجد حمله می‌کند از نمادها و المان‌های فرهنگ ایرانیان برای توجیه کار خود استفاده می‌کند. مثلاً می‌گوید اگر ما گناهی مرتکب شدیم باید تاوان آن را پس دهیم.

در ادامه کوروش علیانی این سوال را مطرح کرد که چند بار راجع به آزادی در فرهنگ مغول اشاره کردید. نمونه‌هایی برای بیان این مسئله دارید که به چه معناست؟

نسیم خلیلی پاسخ داد: منظور من این نیست که این وجه غالب است و یا این‌که می‌خواهم کلیت سیاست مغولان را تأیید کنم. هلاکو در آغاز حمله سکه‌هایی ضرب می‌کند که روی آن‌ها عناوین اسلامی است. برخی خان‌های مغول برای مسیحیان بیشتر آزادی برقرار می‌کنند و برخی از آنان برای مسلمانان بیشتر این آزادی را فراهم می‌کنند. برخی از این خان‌ها که به آیین اسلام گرایش پیدا می‌کردند مدعی بودند که براثر خواب و رؤیای صادقه به این نتیجه رسیده‌اند. حتی ادعا می‌کردند که حضرت علی (ع) را در خواب دیده‌اند. حضرت علی (ع) در آن زمان قطب متصوفه بوده است.

وی با بیان این‌که این کتاب جمع‌بندی نظرات محققان بزرگ در این زمینه است عنوان کرد: مغول‌ها از یک بستر منعطف و آزاد به لحاظ زندگی و تفکر می‌آیند. از طرفی شباهت‌هایی بین تفکر آنان و تصوف و اسلام دیده می‌شود. مثلاً اسب را حیوان مقدسی می‌دانند که شبیه به این نگاه اسلامی است که پیامبر اسلام (ص) سوار بر اسب به معراج رفتند. همچنین نگرش‌های آنان به نگرش‌های بدوی خیلی شبیه است. مثل جان دار پنداری طبیعت و …. باید به یک سیر تاریخی قائل باشیم و نمی‌توان گفت که مغولان روندی را طی کرده‌اند و به نتیجه قطعی رسیده‌اند. بلکه افراد مختلفی حاکم شدند و هرکدام دیدگاه‌های خود را پیاده کرده‌اند. همچنین نمی‌توان کل دستگاه ایلخانان را یک شکل نگاه کرد.

نسیم خلیلی در پایان گفت: نگرشی در تاریخ‌نگاری و تاریخ‌پژوهی وجود دارد مبنی بر این‌که ابایی نداشته باشیم از این‌که تاریخ را داستان بدانیم. حتی اگر به نگارش تاریخ از دید نگارش داستان نگاه شود به حفظ تاریخ خدمت شده است. در پست‌مدرنیسم انعطاف نسبت به اصول و قواعد وجود دارد و حوزه تاریخ هم خارج از این ماجرا نیست و این انعطاف دارد به‌تدریج رخ می‌دهد.

«چراغ مطالعه» برنامه‌ای تخصصی در حوزه کتاب است که با نویسندگان ایرانی در مورد آثارشان به گفتگو می‌نشیند. این برنامه شنبه‌ها ساعت ۲۱ روی آنتن شبکه ۴ می‌رود. تکرار این برنامه نیز یکشنبه‌ها ساعت ۱۰ و دوشنبه‌ها ساعت ۱۳ پخش می‌شود.

کد خبر 4867926

منبع: مهر

کلیدواژه: برنامه چراغ مطالعه تاریخ معاصر شبکه چهار سیما سیدهادی خسروشاهی کنفرانس بین المللی ویروس کرونا معرفی کتاب پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی مسجد مرکز فرهنگی شهر کتاب رادیو گفتگو تمدن نوین اسلامی مهدی گلشنی معرفی نشریات تاریخ اسلام برنامه چراغ مطالعه مغول ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.mehrnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «مهر» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۷۱۱۳۱۳۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

مهلت انتخاب رشته آزمون دکتری ۱۴۰۳ تا دهم اردیبهشت تمدید شد

به گزارش گروه آموزش و دانشگاه خبرگزاری علم و فناوری آنا،

پیرو انتشار دفترچه راهنمای انتخاب رشته (دفترچه شماره ۲) آزمون ورودی مقطع دکتری نیمه‌متمرکز سال ۱۴۰۳ در تاریخ ۱۴۰۳/۰۱/۲۸و اطلاعیه‌های اصلاح آن‌ به تاریخ‌های ۰۲ و ۱۴۰۳/۰۲/۰۵، ضمن اعلام اصلاحات جدید مربوط به دفترچه راهنمای انتخاب رشته، به اطلاع داوطلبان مجاز به انتخاب رشته در این آزمون می رساند برای فراهم کردن تسهیلات بیشتر برای آن دسته از داوطلبانی که تا این تاریخ (۱۴۰۳/۰۲/۰۸) برای انتخاب رشته اقدام نکرده‌اند، ترتیبی اتخاذ شده‌ است که بتوانند تا پایان روز دوشنبه به‌تاریخ ۱۴۰۳/۰۲/۱۰نسبت به انتخاب رشته اقدام کنند.

بنابراین داوطلبان باید در مهلت در نظر گرفته شده و پس از مطالعه دقیق دفترچه راهنمای انتخاب رشته‌های تحصیلی و مندرجات اطلاعیه‌های فوق و این اطلاعیه، به درگاه اطلاع‌رسانی این سازمان مراجعه و نسبت به ثبت کدرشته‌محل‌های انتخابی در آزمون مذکور اقدام کنند.

در ضمن آن دسته از داوطلبانی که قبلاً نسبت به انتخاب کدرشته‌محل‌های تحصیلی اقدام کرده‌اند، می توانند در صورت تمایل تا تاریخ فوق، نسبت به مشاهده یا ویرایش کدرشته‌محل‌های انتخابی خود اقدام کنند.

برای مشاهده فایل اصلاحات سری سوم مربوط به دفترچه راهنمای انتخاب رشته آزمون ورودی دکتری نیمه متمرکز سال ۱۴۰۳ و بارگذاری فایل های مرتبط اینجا را کلیک کنید.

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • تداوم مداخله جویی واشنگتن؛ کاخ سفید خواستار آزادی خواننده رپ ایرانی شد
  • ادامه مداخله جویی واشنگتن؛ کاخ سفید خواستار آزادی خواننده رپ ایرانی شد
  • مهلت انتخاب رشته آزمون دکتری ۱۴۰۳ تا دهم اردیبهشت تمدید شد
  • مهلت انتخاب رشته دکتری برای بار دوم تمدید شد
  • برگزاری روز ملی خلیج‌فارس با نگاه نمایش اقتدار ایران در بوشهر
  • «نیست‌وَش» افتتاح شد/ تخیلی که بر مبنای خیال صورت می‌گیرد
  • دشمن با نشانه رفتن حجاب قصد ضربه به روح و روان جامعه را دارد
  • پنج بازیکن برتر تاریخ فوتبال از نگاه جمال موسیالا
  • نگاه به اقشار کم‌بضاعت لرستان در راستای خودکفایی آنها باشد
  • بایدن یا ترامپ؟ / کدام نقاط ابهام، سرنوشت کاخ سفید را غیرقابل پیس‌بینی کرده؟