Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «آخرین نیوز»
2024-05-02@07:15:55 GMT

اهداف اردوغان در سوریه و منطقه

تاریخ انتشار: ۱۲ اسفند ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۷۱۱۳۵۸۲

اهداف اردوغان در سوریه و منطقه

آخرین نیوز؛ حسن مرادخاني: ورود ترکيه به ادلب و درگيري آن با نيروهاي ارتش سوريه به بهانه ايجاد حاشيه امنيت در شمال سوريه و برخورد با نيروهاي روسي و کشته شدن 34 نفر از سربازان ترکيه، سوريه را به بستري براي ساختاربندي جديدي پس از شهادت سردار سليماني آماده کرده است.

ترکيه به اميد نقش‌آفريني گسترده در تحولات منطقه و تبديل شدن به قطب تحولات در منطقه با چراغ سبز آمريکا وارد شمال سوريه شده و ادعاهاي عثماني‌گرايي خود را دنبال مي‌کند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

از پسِ اين کنش ترکيه، بازيگرداناني چون آمريکا و رژيم صهيونيستي سربرمي‌آورند که با حمايت علني دبيرکل ناتو و وزير خارجه آمريکا از ترکيه در حمله به ادلب وجوه پنهان بازيگري ترکيه در اين ميدان وضعيتي بيشتر نمايان مي‌شود و سياست خارجي ترکيه را به پريشاني کشانده است که در صورت تداوم اعتبار منطقه‌اي و بين‌المللي ترکيه به صورت چشمگيري تقليل مي‌يابد.

ترکيه از بدو شکل‌گيري توسط آتاتورک دچار شکاف هويتي در يک گفتمان سه بعدي غرب، شرق و ترکي قرار گرفت. اين شکاف هويتي به مرور زمان، گسل‌هاي عميقي در درون و برون فرهنگ ترکي ايجاد کرد. از سال 1923 و تأسيس جمهوري ترکيه تا دهه 1950 نظام ترکيه به دنبال هويت‌سازي به سبک غربي مي‌کرد و پس از آن تا دهه 1990سياست‌هاي نظام ترکيه در ميان سه بعد گفتماني در نوسان بود که در پس از سال 2000 به رويکردي همه جانبه در سياست داخلي و خارجي خود قدم گذاشت.

اين شکاف هويتي، سياست خارجي پريشان و از هم گسسته ترکيه را به وضوح توضيح مي‌دهد.

صرف تمام انرژي و توان ترکيه به مدت چندين دهه طولاني براي عضويت در اتحاديه اروپا و عدم قبول ترکيه توسط پارلمان اروپا براي عضويت دائمي در آن و پاره کردن پرچم ترکيه توسط يونان در همين پارلمان نشان از باختي تاريخي دارد.

ترکيه پس از جنگ سرد از سوي نظام غرب و آمريکا به عنوان حائلي در برابر روسيه تعريف شد و شخصيت مستقلي در معادلات بين‌المللي پيدا نکرد. از اين‌رو، ترکيه به حيات خلوت غرب و آمريکا تبديل شد و روسيه نيز با از دست دادن تنگه‌هاي داردانل و بسفر، محدوديت‌هاي ويژه‌اي را پذيرفت.

چنين ساختاري، ترکيه را به ميداني براي رقابت‌هاي بعدي قدرت‌ها آماده کرد و تمايل ترک‌ها به پيوستن يه سيستم غربي ، اين فضا را آماده‌تر نيز مي‌ساخت.

خريد سامانه‌هاي دفاعي اس-400 روسي توسط ترکيه در قالبي شکل گرفت که ترکيه از غرب و آمريکا نااميد شده بود اما توان بازيگري مستقل را نيز نداشت. نزديکي ترکيه به روسيه، ساختارهاي بعد از جنگ سرد را تحت تأثير قرار مي‌داد و آمريکا را به تنبيه ترکيه تشويق مي‌کرد. از اين‌رو، آمريکا با فعال کردن يونان به عنوان دشمن ديرينه ترکيه، سعي در بازگرداندن ترکيه به سمت خود از طريق متمايل شدن ترکيه به رژيم صهيونيستي براي مقابله با دشمني‌هاي يونان داشت تا از کنشِ خارج از سيستم غرب و ناتوي ترکيه خودداري کند.

از طرفي ورود ترکيه به شمال سوريه با حمايت‌هاي آمريکا سمت و سوي غربي ترکيه نمايان‌تر مي‌سازد که آمريکا از طريق ترکيه به دنبال واگرايي اعضاي نشست‌هاي آستانه و سوچي بوده و با مقابل هم قرار دادن ترکيه و روسيه، نه تنها فلسفه وجودي نشست‌هاي آستانه و سوچي را زير سؤال برده بلکه توافقنامه سامانه‌هاي اس-400 را به چالش کشيده است.

ترکيه پس از عثماني تبديل به کشوري شده است که مطابق با ساختار جغرافيايي‌اش که مي‌توانست نقطه قوتي براي او باشد، به نقطه ضعف تاريخي بدل شده و قدرت‌ها در دوره‌هاي مختلفي به بازي دادن ترکيه در مسير منافع خويش اقدام کرده‌اند؛

در سياست خارجي خود نيز به پريشاني عمده‌اي دچار گشته که در ابعاد مختلف، سياست داخلي‌اش را نيز تحت تأثير قرار مي‌دهد و به بي‌ثباتي داخلي ترکيه منتهي مي‌گردد.

ورود ترکيه به ادلب با چراغ سبز آمريکا، تحليلي دوسويه را مي‌طلبد. از يک سو که به ترکيه مربوط مي‌شود، ترکيه را به سمت هويت‌سازي مستقلي از طريق اقدامات منطقه‌اي سوق مي‌دهد؛ درحالي که تعارض منافع در سوريه از ديد ترکيه پنهان مانده و با خاطره جداسازي اسکندرون از سوريه اقدام به کنش مي‌کند؛ درحالي که اقدامات برون‌مرزي يک کشور بايد براساس راهبردهاي بلندمدت آن تعريف شود، ترکيه با چنين وضعيتي، راهبردي کوتاه‌مدت نيز ترسيم نکرده است. چراکه با اين اقدام، حوزه نزديک خود يعني روسيه، سوريه و ايران به تقابل راهبردي برخاسته است.

از سويي نيز که به آمريکا ارتباط دارد، آمريکا پس از ترور سردار سليماني به دنبال حذف کامل محور مقاومت در جنوب غرب آسيا است و اين هدف را نيز از طريق کشورهايي چون ترکيه که نزديکي محسوسي به اين محور دارد، پيگيري مي‌کند. تضاد منافع بازيگران در سوريه با برخورد ترکيه و روسيه و ترکيه و ارتش سوريه نماد عيني به خود گرفت و ترکيه را در يک حالت خودزني منطقه‌اي قرار داده است. جريان رخدادها در ادلب نشان مي‌دهد که ترکيه در هر صورتي نخواهد توانست به هدف نقش‌آفريني مرکزي در منطقه برسد و در نهايت امر در زمين آمريکا و ناتو بازي مي‌خورد. از اين‌رو، ترکيه روزبه‌روز در سياست خارجي خود و غالباً در ابعاد نظامي‌گري به دنبال اهداف انتزاعي و غيرواقعي مي‌گردد که اين امر، سياست داخلي آن را نيز دچار بي‌ثباتي مي‌سازد که با ادامه اين روند، در انتخابات آتي ناگزير به واگذاري قدرت است.

منبع: آخرین نیوز

کلیدواژه: سیاست خارجی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت akharinnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «آخرین نیوز» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۷۱۱۳۵۸۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

احمد داود اوغلو با هنیه دیدار کرد

به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از مرکز اطلاع رسانی فلسطین، «احمد داود اوغلو»، رئیس حزب آینده ترکیه با «اسماعیل هنیه»، رئیس دفتر سیاسی جنبش مقاومت اسلامی حماس در استانبول دیدار کرد.

طرفین در این دیدار در مورد تحولات سیاسی و میدانی مرتبط با جنگ علیه غزه، نسل‌کشی ارتش رژیم اشغالگر صهیونیستی در غزه و راه‌های کمک‌رسانی به ملت فلسطین گفتگو کردند.

هنیه و اوغلو همچنین گفتگویی تفصیلی در مورد اوضاع جاری در کرانه باختری، قدس و مسجد الاقصی و وضعیت اسرای فلسطینی در زندان‌های صهیونیستی به ویژه در سایه تصمیمات جائرانه ایتمار بن گویر وزیر امنیت داخلی رژیم صهیونیستی داشتند.

در این دیدار تلاش‌های صورت گرفته برای آتش‌بس در غزه و نتیجه وساطت‌ها بررسی شد.

اسماعیل هنیه ضمن تقدیر از موضع رسمی و مردمی ترکیه در حمایت از فلسطین بر ضرورت ادامه تلاش‌ها در عرصه منطقه و جهان برای تحمیل شکستی سخت و تاریخی بر رژیم اشغالگر تاکید کرد.

هفته پیش نیز، اسماعیل هنیه رئیس دفتر سیاسی جنبش حماس که به ترکیه سفر کرده، با رجب طیب اردوغان رئیس جمهور این کشور دیدار کرده بود.

اردوغان در این دیدار تاکید کرد که کشورش به تلاش های خود برای جلب توجه جهانی به ظلمی که علیه فلسطینی ها اعمال می شود، ادامه خواهد داد.

وی افزود که ترکیه تحریم‌هایی را از جمله در زمینه تجاری بر رژیم صهیونیستی اعمال کرده است.

اردوغان تصریح کرد: اسرائیل روزی بهای ظلم و ستم علیه فلسطینی ها را خواهد پرداخت.

رئیس جمهوری ترکیه همچنین گفت که این کشور، تحریم هایی از جمله محدودیت های تجاری را علیه رژیم اسرائیل اعمال کرده است.

رجب طیب اردوغان در پایان بر ضرورت وحدت بین فلسطینی ها در مرحله کنونی تأکید کرد.

اردوغان اخیراً در اظهاراتی با تاکیدبر اینکه جنبش حماس یک جنبش آزادی‌بخش است، از دیدار قریب الوقوع خود با اسماعیل هنیه خبر داده بود.

رئیس جمهور ترکیه همچنین گفته بود تا زمانی که عمر دارد به دفاع از مساله فلسطین ادامه خواهد داد. وی در سخنانی خطاب به غربی‌ها که با عملیات تنبیهی ایران ابراز مخالفت کرده بودند، گفته بود: شما باید از اسرائیل بخواهید تجاوزاتش علیه غزه را متوقف کند!

کد خبر 6093671

دیگر خبرها

  • تصاویر جنجالی بی‌احترامی اردوغان به نخست وزیر هلند
  • اردوغان از دست دادن با مارک روته اجتناب کرد؟ + فیلم | وقتی دست آقای سیاستمدار روی هوا ماند!
  • اردوغان از دست دادن با مارک روته اجتناب کرد+ فیلم
  • سودای هلند برای ریاست بر ناتو و نقش ترکیه
  • پول انتخابات و جنگ؛ اهداف واقعی‌تر سفر بلینکن به منطقه‌
  • انهدام ۲ پایگاه تروریست‌ها در «حمص» سوریه توسط روسیه
  • نقش جاده ابریشم ترکیه در معادلات خاورمیانه/ اردوغان پروژه آمریکا را دور زد؟
  • احمد داود اوغلو با هنیه دیدار کرد
  • آمریکا ۸۱ فروند بمب‌افکن اسقاط برای کی‌یف خرید؛ اهداف پنهان واشنگتن زیر ذره‌بین رسانه‌ها
  • هشدار اسرائیل به نمایندگان دیپلماتیک خود در سراسر جهان/ آغاز سفر منطقه‌ای وزیر خارجه آمریکا از عربستان/ دیدار وزیر امور خارجه بحرین با بشار اسد