Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «اقتصاد آنلاین»
2024-04-27@02:57:10 GMT

امسال هیچ نمایشگاه بهاره‌ای برپا نمی‌شود

تاریخ انتشار: ۱۲ اسفند ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۷۱۱۴۹۷۵

امسال هیچ نمایشگاه بهاره‌ای برپا نمی‌شود

به گزارش اقتصادآنلاین به نقل از مهر، سرهنگ نادر مرادی اظهار کرد: با توجه به اعلام وزارت بهداشت برای جلوگیری از شیوع ویروس کرونا، به اتحادیه قهوه‌خانه‌داران و سفره‌خانه‌های سنتی اعلام کردیم عرضه هرگونه قلیان ممنوع است.

وی به همکاری اتحادیه با پلیس اشاره کرد و ادامه داد: خوشبختانه اتحادیه قهوه‌خانه‌داران و سفره‌خانه‌های سنتی پای‌کار آمدند و اعلام کردند عرضه هرگونه قلیان ممنوع است که واحدهای صنفی نیز همکاری کردند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

معاون نظارت بر اماکن عمومی پلیس امنیت عمومی فرماندهی انتظامی تهران بزرگ از تخلف پنج‌درصدی برخی واحدهای صنفی گلایه کرد و گفت: متأسفانه چیزی حدود پنج درصد از واحدهای صنفی با ما همکاری نکردند که با مجوز قضائی با آنان برخورد می‌شود، در روزهای گذشته با برخی از واحدهای صنفی که قلیان عرضه می‌کردند برخورد و با دستور قضائی پلمب شد.

معاون نظارت بر اماکن عمومی پلیس امنیت عمومی فرماندهی انتظامی تهران بزرگ تصریح کرد: از روزی که وزارت بهداشت اعلام کرد برای پیشگیری از ویروس کرونا باید اقدام شود، بلافاصله عرضه قلیان ممنوع شد و تأثیراتی در جلوگیری از شیوع بیشتر این بیماری در سطح تهران داشته که وزارت بهداشت می‌تواند آمار اثرگذاری این اقدام را ارائه دهد.

اجباری برای برگزار نکردن مراسم وجود ندارد

وی افزود: در موضوع برگزاری مراسم در تالارهای تهران نیز اتاق اصناف و اتحادیه تالارهای پذیرایی تهران همکاری بسیار خوبی داشتند؛ مردم عزیز ما هرکدام به‌صورت داوطلبانه مراسم خود را لغو کردند که با همکاری اتاق اصناف و اتحادیه مربوطه، بیعانه رزرو تالار کسانی که مجبور به لغو مراسم خود به خاطر شیوع ویروس کرونا شدند، به‌صورت تمام به طرف قرارداد بازگردانده می‌شود که خوشبختانه تا امروز شکایتی در این خصوص ثبت نشده است.

سرهنگ مرادی اضافه کرد: از برگزاری مراسم در تالارها جلوگیری نمی‌شود، اجباری برای برگزار نکردن مراسم وجود ندارد اما مقرر شد با افرادی که مجبور به لغو مراسم خود شدند، مساعدت شود.

امسال هیچ نمایشگاه بهاره‌ای برپا نمی‌شود

مرادی به لغو مصوبه برپایی نمایشگاه‌های بهاره در سطح تهران اشاره و بیان کرد: از آنجا که در برگزاری این نمایشگاه‌ها تجمع افراد صورت می‌گیرد، برای پیشگیری از شیوع ویروس کرونا اجازه برپایی هیچ بازاری (سه شنبه بازار و جمعه بازار و…) نمی‌دهیم؛ پیش‌ازاین در مصوباتی با اتاق اصناف و سازمان صمت تهران مقرر شد نمایشگاه بهاره در ۷ نقطه تهران برپا شود اما پس از شیوع بیماری، این مصوبات نیز لغو شد بنابراین امسال هیچ نمایشگاه بهاره‌ای برپا نمی‌شود.

وی یادآور شد: ما در کنار مردم هستیم، اگر مردم موردی مشاهده کردند که در گسترش بیماری تأثیرگذار است، بلافاصله از طریق ۱۱۰ اطلاع‌رسانی کنند تا اقدامات لازم انجام شود؛ ما و مردم می‌توانیم کمک‌حال یکدیگر باشیم تا از این مرحله سخت عبور کنیم.

معاون نظارت بر اماکن عمومی پلیس امنیت عمومی فرماندهی انتظامی تهران بزرگ در پایان گفت: اعلام کردیم که یک ساعت به زمان فعالیت اصناف اضافه شده است یعنی اگر مدت زمان کاری آنها تا ساعت ۱۲ بامداد بوده است، اعلام شده تا ساعت ۱ بامداد می‌توانند فعالیت کنند.

منبع: اقتصاد آنلاین

کلیدواژه: نمایشگاه بهاره جمعه بازار امنیت پایتخت ویروس کرونا نمایشگاه بهاره واحدهای صنفی ویروس کرونا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.eghtesadonline.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «اقتصاد آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۷۱۱۴۹۷۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

روابط عمومی؛عامل کلیدی در رونق کسب و کار‌ها

به گزارش خبرگزاری صدا و سیما به نقل از روابط عمومی نمایشگاه بین المللی تهران،دکتر محسن احمدزاده مدیرکل حوزه ریاست و روابط عمومی و امور بین الملل نمایشگاه های بین المللی،در گزارشی به اهمیت جایگاه بخش روابط عمومی در توسعه کسب و کار داخلی و بین المللی پرداخت.

اهمیت روابط عمومی در رونق کسب و کار‌ها از دو جنبه به شمار می‌رود. اولاً، روابط عمومی می‌تواند به عنوان یک ابزار ارتباطی قوی بین سازمان و مشتریان، رقبا و جامعه در حفظ و تقویت روابط تجاری و ایجاد اعتماد بین طرفین مؤثر باشد. با استفاده از روش‌ها و استراتژی‌های مناسب در حوزه روابط عمومی، سازمان می‌تواند تصاویر مثبت و قدرتمندی در ذهن مشتریان و جامعه ایجاد کند که از اهمیت بالایی برای تصمیم‌گیری و وفاداری به سازمان برخوردار است.
دوماً، روابط عمومی می‌تواند نقش مهمی در ترویج و توسعه کسب و کار‌ها در ابعاد بین المللی داشته باشد. با استفاده از استراتژی‌های مناسب در حوزه روابط عمومی، سازمان می‌تواند تصویری قوی و مثبت از خدمات و محصولات خود در بازار‌های جهانی ایجاد کند. این تصویر می‌تواند به تعریف مشتریان بین‌المللی، جلب نمایندگان تجاری بین‌المللی و جذب سرمایه‌گذاران خارجی کمک کند. همچنین، روابط عمومی می‌تواند در فرایند ایجاد شبکه‌های کسب و کار بین‌المللی و بالا بردن شناخت سازمان در بازار‌های خارجی نیز نقش مهمی ایفا کند.
بنابراین، روابط عمومی به عنوان یک ابزار استراتژیک و جهانی در رونق کسب و کار‌ها و گسترش آن در ابعاد بین المللی، بسیار اهمیت دارد. سازمان‌ها باید به طور جدی به برنامه‌ریزی و اجرای استراتژی‌های مناسب در حوزه روابط عمومی توجه کنند تا بتوانند رونق و موفقیت در بازار‌های داخلی و بین‌المللی را به دست آورند.
آقای دکتر احمدزاده چه ابزار‌ها و استراتژی‌هایی در حوزه روابط عمومی می‌تواند به سازمان‌ها در شناخت بازار‌های خارجی کمک کند؟
در حوزه روابط عمومی، تعدادی ابزار و استراتژی می‌توانند به سازمان‌ها در شناخت بازار‌های خارجی کمک کنند. به‌طور کلی، این ابزار‌ها و استراتژی‌ها به منظور ترویج و تبلیغات، ارتباطات عمومی، و تعامل با مخاطبان خارجی مورد استفاده قرار می‌گیرند. در زیر تعدادی از این ابزار‌ها و استراتژی‌ها را ذکر می‌کنم:
-رویداد‌ها و نمایشگاه‌ها: برگزاری رویداد‌ها و نمایشگاه‌های مرتبط با صنعت و محصولات سازمان، فرصتی مناسب برای جذب نمایندگان تجاری و مشتریان بین‌المللی است. این رویداد‌ها به سازمان امکان می‌دهد تا با مخاطبان خارجی در ارتباط باشد و تصویری قدرتمند از خدمات و محصولات خود را ارائه دهد.
-رسانه‌های اجتماعی: استفاده از رسانه‌های اجتماعی، امکان ایجاد تعامل با مشتریان و مخاطبان خارجی را فراهم می‌کند. سازمان‌ها می‌توانند از پلتفرم‌های مختلفی مانند فیسبوک، توییتر، اینستاگرام و لینکدین برای ارتباط مستقیم با مخاطبان خارجی استفاده کنند و اطلاعات مربوط به محصولات و خدمات خود را به اشتراک بگذارند.
-وب‌سایت و وبلاگ: ایجاد یک وب‌سایت فعال و جذاب برای سازمان، امکان دسترسی به اطلاعات و خدمات سازمان را برای مخاطبان خارجی فراهم می‌کند. همچنین، نوشتن وبلاگ‌های مرتبط با صنعت و محصولات سازمان می‌تواند به ارائه محتوای ارزشمند و جذاب به مخاطبان خارجی کمک کند.
-روابط عمومی بین‌المللی: استفاده از استراتژی‌های روابط عمومی بین‌المللی، به سازمان امکان می‌دهد تا ارتباطات مؤثر با مخاطبان بین‌المللی برقرار کند و تصویر قدرتمندی از خدمات و محصولات خود در بازار‌های خارجی ایجاد کند.
-همکاری با رسانه‌ها: برقراری همکاری با رسانه‌های معتبر و مرتبط با صنعت نیز یکی دیگر از این اهمیت به شمار می‌رود
آقای دکتر محسن احمدزاده به نظر شما رویداد‌ها و نمایشگاه‌ها چه فرصتی را برای سازمان‌ها فراهم می‌کنند؟
رویداد‌ها و نمایشگاه‌ها فرصتی برای سازمان‌ها فراهم می‌کنند تا به مخاطبان خارجی خود نزدیک‌تر شوند و ارتباط برقرار کنند. این رویداد‌ها به سازمان امکان می‌دهد تا:
-جذب نمایندگان تجاری و مشتریان خارجی: رویداد‌ها و نمایشگاه‌ها فرصتی مناسب برای جذب نمایندگان تجاری و مشتریان بین‌المللی است. با حضور در این رویدادها، سازمان می‌تواند با مخاطبان خارجی در ارتباط باشد و فرصتی را برای برقراری ارتباطات تجاری و ارائه محصولات و خدمات خود به آنها فراهم کند.
-نمایش و ارائه محصولات و خدمات: در رویداد‌ها و نمایشگاه‌ها، سازمان می‌تواند محصولات و خدمات خود را به صورت مستقیم به مخاطبان خارجی نمایش دهد. این فرصت به سازمان اجازه می‌دهد تا به‌طور مستقیم با مشتریان و نمایندگان تجاری در مورد ویژگی‌ها و مزایای محصولات خود صحبت کند و آنها را متقاعد کند.
-ایجاد تصویر قدرتمند: حضور در رویداد‌ها و نمایشگاه‌ها به سازمان امکان می‌دهد تا تصویری قدرتمند از خدمات و محصولات خود را ارائه دهد. با نمایش محصولات در یک محیط حرفه‌ای و با حضور در کنار رقبا و همچنین با ارائه ارزش افزوده به مخاطبان خارجی، سازمان می‌تواند تصویر خود را در بازار‌های خارجی تقویت کند.
-اطلاعات و تحقیقات بازار: رویداد‌ها و نمایشگاه‌ها فرصتی مناسب برای جمع‌آوری اطلاعات و تحقیقات در مورد بازار‌های خارجی است. سازمان می‌تواند با حضور در این رویدادها، اطلاعات مربوط به رقبا، روند بازار و نیاز‌های مشتریان را به دست آورده و به بهبود استراتژی‌های بازاریابی و فروش خود بپردازد.

دیگر خبرها

  • افتتاح نمایشگاه وقف
  • امسال هم صعود بازی دراز از راه رسید/ آمادگی دستگاه های اجرایی برای این صعود باشکوه
  • همایش دوچرخه سواری عمومی شهر غلامان
  • چهار هزار معلم برای طرح معلم ماندگار توسط مردم معرفی شدند
  • معرفی چهار هزار معلم برای طرح معلم ماندگار
  • دومین نمایشگاه عکس‌های قدیمی شهر سنندج برپا می‌شود
  • بازدید عمومی نمایشگاه ایران اکسپو از روز یکشنبه آغاز می‌شود؛ نمایشگاه اکسپو چند روز است؟!
  • «آرامش در سکوت» هنرمند ناشنوا برپا می‌شود
  • روابط عمومی؛عامل کلیدی در رونق کسب و کار‌ها
  • ۹۰ هزار ایرانی در مراسم حج امسال شرکت خواهند کرد